Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Și ce dacă iese președinte Călin Georgescu? Răspunsurile lui Vasile Dîncu la chestionarul „În fața ta”

Vasile Dancu - In fata ta

Vicepreședintele PSD Vasile Dîncu, membru în Comisia „scutul democrației” din Parlamentul European, a declarat la emisiunea „În fața ta ” de la Digi24 că o eventuală victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale ar putea avea consecințe grave asupra imaginii externe a României, ducând la creșterea dobânzilor, retrogradarea în categoria „junk” a indicatorilor financiari și, implicit, la o izolare diplomatică în Uniunea Europeană.

Răspunsurile lui Vasile Dîncu la chestionarul din cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24: 

Care este cel mai inteligent om politic cu care ați lucrat? 

Adrian Năstase.

 Care este cel mai onest om politic cu care ați lucrat? 

Ioan Rus.

De câte ori ați fost nevoit să mințiți ca politician?

În politică este greu să numeri de câte ori ai mințit, mai ales atunci când într-un fel sau altul te ocupi de comunicare sau când trebuie să prezinți o anumită imagine a partidului sau a țării.

Am lucrat pentru strategia de comunicare a României pentru NATO și EU în 2001-2004, a fost principala mea responsabilitate. Atunci când ești responsabil de comunicare, selectezi de multe ori informațiile care sunt pozitive pentru patria ta. Cum spunea un bulgar - are dreptate sau nu, e patria mea.

Care este cel mai mare secret al PSD?

Nu știu dacă există secrete. PSD-ul a fost de o transparență care nu era potrivită cred în ultimii ani. PSD-ul este un partid deschis și, după părerea mea, prea transparent. Ar putea, ca unele lucruri să rămână în zona de culise.

Dacă v-ați întoarce în 2014, ați vota cu Klaus Iohannis sau cu Victor Ponta?

N-am votat cu Klaus Iohannis și am votat și atunci cu Victor Ponta și acum aș vota din nou cu Victor Ponta, dacă ar fi în 2014.

Cel mai bun președinte al României a fost? 

Ion Iliescu, pentru că a lăsat senzația că a fost președinte. Mi-a plăcut și Emil Constantinescu, dar mi s-a părut că Emil Constantinescu a pierdut o parte din posibilitățile intelectuale pe care le avea și demnitate, personalitate, spre finalul mandatului, când s-a lăsat învins sau s-a declarat învins de servicii.

Se mută campaniile electorale pe TikTok? 

Nu se vor muta pe TikTok. Am văzut că mai nou tendința și prin modul în care Facebook-ul, Meta, s-au mutat deja încet înapoi pe Facebook. Facebook începe să aibă o mai mare putere deja. TikTok-ul, dacă nu schimbă câteva lucruri importante, o să urmeze a fi interzis în mai multe țări. Am văzut situația de acum. Sunt multe țări care deja au început să interzică TikTok-ul pentru că acționează foarte mult asupra identităților și a personalității sociale. În cazul tinerilor, de exemplu, studiile arată că făcând un push continuu pe emoții, pe emoții negative, pe polaritate, creează niște personalități dizarmonice sau ar putea să creeze niște personalități dizarmonice. Ori se schimbă algoritmii, ori devin algoritmii mai vizibili, ori s-ar putea ca TikTok-ul să nu fie acceptat să mai funcționeze în campanii.

Așa cum este el acum, l-ați interzice în România? 

Nu l-aș interzice în România în acest moment pentru că nu știm foarte bine ce s-a întâmplat. Fac parte din Comisia de Scutul Democrației, sună un pic medieval, a Parlamentului European, sunt vicepreședinte și o să începem de luni să discutăm, să vedem studii. Eu lucrez și la o carte despre TikTok și aceste lucruri. Sper să o termin până prin iunie. Despre algoritmi și despre cum acționează zona politiciii, ce ar trebui să facem noi în Europa pentru asta. Cred că o soluție a fost găsită în unele țări ca Australia sau în alte țări, ideea de coreglementare. Adică nu merge nici autoreglementarea, s-a văzut că nu funcționează autoreglementarea, interesele platformelor sunt clare, ale rețelelor sunt economice și de câștig, dar coreglementarea a început să funcționeze, adică agențiile statului, împreună cu conducerea platformelor pot găsi soluții ca să elimine lucrurile negative. Pentru că altfel platformele sunt un lucru bun pentru omenire, după părerea mea. 

Și ce dacă iese președinte Călin Georgescu?

Sigur că multă lume spune acest lucru cu nonșalanță. S-ar putea să aibă dreptate unei dintre ei, să nu fie o schimbare majoră a României, în sensul că să fie preluat de aceiași consilieri, să fie preluat de aceiași oameni care se ocupă de securitate, dar, după părerea mea, România ar avea o problemă importantă în ceea ce privește proiecția externă. Ni s-ar mări, probabil, dobânzile, am fi trimiși spre „junk” la indicatorii financiari și, după părerea mea, am fi puși în carantină în Uniunea Europeană. Acest lucru ne poate îngrijora pe noi, dincolo de, sigur, ideea că ne întoarcem la comunism sau alte lucruri pe care eu nu le cred, cu toate că, uneori, apar ca fiind sperietoarea cea mai importantă. Nu ăsta este lucrul cel mai important.

Ce alegeți între hoț și prost?

Este o întrebare complicată. Cred în îndreptarea, cum zice Biblia, a hoțului. Prostul nu va reuși niciodată să facă nimic.

Cine ne ia Ardealul?

Ardealul nu îl ia nimeni. Din păcate, nu facem noi ceea ce trebuie pentru o politică echilibrată în Ardeal. Nu există un pericol în Ardeal, chiar dacă statul maghiar preia o serie de funcțiuni ale statului român în Transilvania, în legătură cu protecția minorităților a comunităților maghiare, investiții în comunitățile maghiare. Dar Ardealul rămâne aici, așa că le mulțumim pentru investiții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A-i considera pe iliescu și canstantinescu buni președinți, pe nastase bun premier și a vota cu ponta și în trecut și la următoarele alegeri denotă lipsă de judecată. Asta ca să fiu delicat. Dancu este o falsă valoare, un perfid.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult