Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Și în politică, Albă ca Zăpada e doar un basm. Asta nu înseamnă că „toți sunt la fel”

Palatul Parlamentului

Foto: Inquam Photos

De ce se ferește multă lume să intre în politică? Fiindcă te mănâncă porcii. Adică cum? Adică imediat apar turnătorii, oamenii care îți caută nod în papură, imediat apar aluzii la „știm noi ce ai făcut astă vară", ca să nu mai vorbim de minciuni sfruntate și golănii gratis. Nu e om care să nu fi comis greșeli, care să nu regrete ceva; nu e om care să nu fie sensibil la ceva, care să nu reacționeze greșit într-un anumit moment din viață. Demonii te pândesc la cotitură. După care vor zice tuturor: „Păi v-am spus noi? Nici el nu e diferit de noi! Toți suntem la fel! Deci e un ipocrit când ne critică pe noi!"

Acesta este momentul în care omul simplu care privește la spectacol ar trebui să aibă o străfulgerare și să zică: Da, dom'le, nimeni nu e fără de păcat. Că nu e. Deci, se cuvine să tragem două concluzii:

1) Stai, că nu e chiar așa. E o diferență între copilul care s-a urcat pe gard să culeagă o mână de cireșe din pomul vecinului și omul în toată firea care a furat un bou. E o diferență între ăla care a copiat trei cărți și doar a schimbat numele autorilor pe copertă și cel care nu a pus note de subsol fiindcă nimeni nu l-a învățat că așa trebuie. Diferența ține de duhul cu care au fost făcute acțiunile respective; sau de intenția intimă, profundă, așa cum ar spune legaliștii. Tu ai furat din tinerețe, la orice nivel, ai fost activist și pe vremea lui Ceaușescu, l-ai pupat și pe X și pe Y, tu dai acum lecții de morală? În vreme ce ăstălalt e sărac, sau dacă e bogat și zgârcit, măcar a făcut avere din munca lui; și dacă are o amantă, asta nu-l pune pe același nivel moral cu tine, pentru care trădarea este adevărata filosofie de viață.

2) Hai să reducem statul, puterea politică. Să nu ne mulțumim cu schimbarea de cadre, că e clar că toată lumea cade în păcat și, curând, în beția puterii. Sunt un prost dacă cred că există un politician pe cal alb care să salveze România. Tocmai pe această prostie mizează toți hoții care mă ademenesc tură după tură la alegeri. Nu, nu există un astfel de om. Dacă aș ajunge pentru o zi președinte, poate v-aș amaneta pe toți și nu m-ați prinde. Asta e realitatea. Deci eu vreau să nu mai dau puterea nimănui sau, dacă trebuie neapărat, să fac puterea statului atât de mică, încât doar pe cei mai puțini pătați dintre cetățeni să-i mai intereseze, hoții penali să renunțe din start. Câtă vreme în România mai e destul de furat - și credeți-mă, mereu va fi de furat - hoții și sociopații se vor îngrămădi la guvernare ca muștele la miere.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult