Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Și taximetriștii din Cluj sunt tot „mitici”

taxi - Profimedia

Foto: Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Inspirația pentru aceste rânduri mi-a fost dată de o calătorie cu trenul, de asta-vară, la Cluj. Ajuns în gară am vrut să apelez la serviciile unui taxi pentru a merge la o pensiune. Am abordat întreaga coloană de taxiuri (8-10 taxiuri), dar nimeni nu a vrut să mă ducă la destinația dorită de mine. Dialogul suna astfel: „Unde mergeți?” După ce aflau destinația, taximetriști clujeni începeau cu eschivele: „Nu pot, aștept pe cineva!” sau „Eu plec acasă, nu mai fac nicio cursă!” sau „Mai întreabă și pe la ceilalți colegi de-ai mei, poate găsești pe cineva care vrea să te ducă!” sau „E prea aproape și eu stau de atâta timp aici pentru ceva mai bun!”. La un moment dat, interpelând un grup de taximetriști care stăteau la o mică șuetă, unul dintre ei mi-a spus: „Du-te la la mașina aia, că sigur te duce!”, spre hazul tuturor. Până la urmă am apelat la o cursă de ride-sharing și mi-am rezolvat problema.

Un dialog asemănător am avut cu taximetriștii de lângă gara Constanța, la înapoiere. „Stau aici pentru o cursă de Costinești sau Năvodari, nu să te duc pe matale până în Tomis Nord!”, „E prea aproape, mai caută!”, „Aștept, poate prind o cursă spre sudul litoralului!”. Mi-am rezolvat problema, în cele din urmă, cu ajutorul transportului în comun.

Scopul acestor rânduri este de a evidenția faptul că nu este nicio diferență între atitudinea taximetriștilor delimitați de frontiera estică a civilizației occidentale, așa cum o definește Samuel P. Huntington în lucrarea „Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale”, apărută în limba română la Editura Antet.

Poate nu aș fi scris aceste cuvinte dacă în Cluj nu aș fi primit un astfel de „tratament”, dar dezamăgirea de care am avut parte a fost prea mare. Sper, totuși, să fie un caz izolat.

Privesc harta cu frontiera estică a civilizației occidentale așa cum o descrie Huntington: „Începând din Nord, linia se întinde de-a lungul a ceea ce sunt acum frontierele Finlandei, Rusiei și ale statelor baltice (Estonia, Letonia și Lituania), prin vastul Belarus, prin Ucraina, separând greco-catolicii de ortodocși prin România, separând Transilvania, cu populația ei maghiară catolică, de restul țării și prin fosta Iugoslavie, de-a lungul frontierei ce separă Croația și Slovenia de celelalte republici”.(p.144). Orașul Cluj este situat la vest de „frontiera lui Huntington”, în „zona civilizată”, iar orașul Constanța este situat la est de acea frontieră, în „zona necivilizată”.

În virtutea acestei delimitări geografice, mă așteptam ca și „pe teren” să constat această „delimitare civilizațională”, chiar o „ciocnire” atitudinală. Dar n-a fost așa…

Teoria lui Huntington nu a avut aplicabilitate în această realitate.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • pe 1 ianuarie seara, taximetristii de la Aeroportul Henri Coanda cereau minim 200-300 de lei pentru o cursa pana in oras. se pare ca aparatul de taxat a devenit o forma fara fond. evident, autoritatile nu fac nimic
  • Like 0
 • Delimitarea pomenită în articol,între civilizația occidentala și cea din estul Europei, exista din păcate . Și economic și din alte puncte de vedere. Acest aspect mi s-a părut interesant în articol, nu comportamentul taximetriștilor- o breaslă care a evoluat totuși în ultimii ani, fără să elimine total metehnele balcanice.
  Ce m-a surprins, în delimitarea făcută de Huntington , a fost menționarea religiilor- catolică respectiv ortodoxa- ca element de separare. În acest caz nu religia e importanta ci educația, nivelul de trai, conjunctura politica-estul Europei fiind acaparat de-a lungul timpului de imperii cotropitoare și în ultimul secol de ciuma comunistă.
  • Like 2
 • Majoritatea taximetriștilor nu sunt clujeni.Oricum stam sa analizăm un taximetrist ii un soi aparte indiferent de țară
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Aici e vorba de legile economiei, nu de civilizatie. Daca un agent economic nu profita de pe urma unui serviciu, evident ca nu il va efectua nefiind o organizatie de caritate.
  • Like 2
  • @ Mihai
   Atunci, in mortii matii, scrie pe masina : cursa minima 100 euro ! Borfasule !
   • Like 8
  • @ Mihai
   corne check icon
   bai don profesor, matale, cand te duci la chioscul din cartier sa-ti cumperi un pachet de tigari, ti-ar placea sa auzi : "astept un client care-mi cumpara trei baxuri, incearca la alt chiosc, ca eu nu s organziatie de caritate!"?
   ca veni vorba, "caritate" inseamna "de pomana", din textul articolului nu rezulta ca autorul cauta un transport gratuit.
   in concluzie, legile economiei nu-s pentru imbecili, asa ca lasa-te de scris, ca de gandit vad ca te-ai lasat din frageda pruncie.
   • Like 4
 • Ana Gia Ana Gia check icon
  Pt ca foarte multi dintre taximetristi nu sunt din Cluj…cu asta nu vreau sa zic ca Clujenii sunt mai cu moț. Dar din pacate este purul adevar, vorbesc din experiență proprie.
  • Like 2
  • @ Ana Gia
   Majoritatea taximetristilor din Cluj sau din tara romaneasca sunt,,indivizi comozi ,lenesi ,care nu le place munca fizica ,sa lucreze pe o schela pe fatada unui bloc ,de ex ,, ,sau ca electrician ,dulgher ,etc etc, Desi castiga de multe ori putin ,ei se multiumesc ,cu putin ,sau ,,folosesc metoda miticilor ,,dupa cum foarte bine spune autorul ,,Si eu am patit la fel dar am un prieten care face ,taxi ,si il sun ,etc.Cred ca si aici ,ca si in restul serviciilor intervine ;;
   --Nivelul de educatie inclusiv cei 7 ani de acasa !
   --Statutul firmei ,ptr ca sunt firme de taxi care nu polereaza asa ceva ,
   --Zona de unde vine individul ,,? Adica daca este ,,clujean -neos ,NU se intampla asa ceva , si mai scrie pe ,,luneta masinii ,ca :
   -- Sunt mandru ca sunt ardelean ,
   --- Majoritatea ,,viniturilor si mai ales cei din zona Bistritei ,sau Alba Iulia ,, adica vinituri practica asemenea fel de comportament ,,Sper sa nu firu injurat prea tare ,dar asta este ,,Adevarul ,,care doare de multe ori ,
   • Like 0
  • @ Ana Gia
   altul e de vina, evident.
   edit: si in bucuresti se da vina pe moldoveni. De aia zic ca nu e nicio diferenta intre clujeni si bucuresteni.
   • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult