Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Și totuși ce s-a întâmplat pe 24 iunie în Rusia?

Serghei Șoigu

 Foto - Handout/ AFP/ Profimedia

Există o mare posibilitate că pe 24 iunie, Vladimir Putin a desfășurat un plan bine pus la punct și anume un plan de înlăturare a tuturor adversarilor săi care îl contestă sau îl pot contesta pe viitor. Cu siguranță în momentul declanșării insurecției civile cu tunurile puse pe ministerul rus al apărării și ministrul apărării Șoigu, mai mulți oficiali, comandanți, FSB-iști l-au contactat pe Evghenii Prigojin pentru a i se alătura insurecției orchestrate. Anume aceștia în următoarele zile vor dispărea subit, vor cădea de la etaj, vor deceda din “cauze naturale” presărate cu Novichok, agent orange or mercur. Și explic, Putin fiind o fire mult mai paranoică decât majoritatea dintre noi știe că singura modalitate în care poate fi oprit este o detronare printr-o lovitură de stat, care în istoria Rusiei a fost mereu un război civil sângeros. De data aceasta o simulare pe care o poate controla din fașă.

Și să nu uităm că la începuturile sale politice este posibil ca acesta să fi orchestrat “atentatele teroriste cecene” pentru a-și crea un casus belli de cucerire a Ceceniei, ar fi în stare oare de un mic “război civil” de o zi de dragul curățirii oponenților politici?

Este de urmărit cine a oprit această insurecție civilă. Aleksandr Lukashenko al cărui avion zboară în seara de 23 iunie când începe tot show-ul regizat fix la Bodrum, Turcia oprește tot haosul civil care ar fi putut fi esențial pentru stoparea războiului din Ucraina. În același timp Forțele Armate Ruse, mercenarii Wagner și kadârovți își mută o parte considerabilă de trupe spre Belarus, nestingheriți de nimeni pentru a muta frontul în punctul 0 unde a început totul - la granița Belarus-Ucraina, segmentul de graniță cel mai apropiat de capitala ucraineană, Kiev. În același timp, dintre toți intervine chiar Lukashenko pentru că, desigur, cel mai frică de detronarea lui Putin îi este lui pentru că de îndată ce abdică țarul vor cădea amândoi ca piesele de domino.

Un al doilea scenariu mult mai puțin atractiv și conspiraționist este că această insurecție a fost doar de dragul banilor, unde Evghenii Prigojin a rămas nemulțumit de faptul că fiica sa a rămas fără un teren gigant, iar în urma perchezițiilor la sediul Wagner din Sankt Petersburg au fost găsite sume impunătoare de bani cash și anume 3 camioane care au fost sechestrate de autoritățile ruse.

Oricare dintre scenariile prin care Evghenii Prigojin și Wagner au încercat sau au mimat declanșarea unui război civil în adevăratul sens al cuvântului a dus la haos în Rusia, au clătinat regimul și au șifonat imaginea establishment-ului rusesc. Exact pe această chestiune s-au bazat și autoritățile americane, care potrivit lor cunoșteau posibilitatea declanșării unor astfel de acțiuni subversive încă de acum două săptămâni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este interesant cum un vasal umil al lui putin indrazneste sa intermedieze intre fiorosul dezaxat stapan si caricatura militara prigojin. In favoarea acestuia din urma, dupa o asa zisa tentativa de lovitura militara Asta nu remarca nimeni. De aici s-ar putea concluziona ca totul a fost o mascarada cu scopul de a demasca eventualii oponenti ai lui putin.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult