Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Simona rămâne să țină steagul sus

Formula sfertului Simonei cu Irina a fost aproape matematică: Irina e mai puternică, lovește tare, dar din așezare, Simona e mai iute, dă bine din mișcare. 

În primul set, Simona a reușit s-o plimbe pe Irina stânga-dreapta și a venit în față pe fiecare minge mai scurtă, finalizând cu drive volé. În plus, serviciul Irinei a fost moale și ezitant, ceea ce i-a permis Simonei să ia controlul punctului cu returul sau să finalizeze direct. 

În setul 2, Simona a alunecat psihic așa cum se întâmplă să aluneci pe tușa de plastic a terenului. 

S-a rupt de meci, a făcut multe neforțate, a servit prost. La 0-3 Darren Cahill a intervenit, reamintindu-i ce știa foarte bine că are de făcut. Simona a mai pierdut însă un ghem și s-a văzut că abandonează setul, concentrându-se pentru decisiv.

Aici schema Cahill, crosuri scurte, ca s-o oblige pe Irina să alerge mult, a fost pusă în aplicare perfect. Irina a încercat să dea tare și direct, dar n-au mai ținut-o nici psihicul, nici fizicul – era al 4-lea set decisiv consecutiv jucat în acest turneu.

Simona a încheiat superb și semnificativ, cu avansare la fileu și rever din săritură Rios în lung de linie. Mă bucură mult faptul că a făcut iarăși, ca și în meciul cu Bacsinszky, puncte venind în față, 7/9.

Ce-a declarat însă Simona după meci, nu mi-a plăcut. Chiar dacă sunt amândouă românce și coechipiere la națională, nu-i obligatoriu ca Irina și Simona să se îmbrățișeze și să se pupe la fileu, după ultima minge. Competiția e dură și poate să nu lase loc de altceva, așa că atingerea protocolară a mâinilor la sfârșit subsemnatul n-o pot reproșa niciuneia.

Dar să declari că setul 2, câștigat de Irina cu 6-0, e „un cadou de Paște”, asta înseamnă aroganță și jignire. Simona nu ar fi trebuit să spună așa ceva nimănui, darmite unei colege de echipă. Cu atât mai mult cu cât nu e adevărat: până la 4-0, pe fondul căderii Simonei, Irina și-a ridicat jocul, a dominat prin tăierea schimburilor cu „torpile” la linie, a servit mai bine.

Supărarea Simonei, că Adrian Cruciat, antrenorul Irinei, face coaching (sfaturi, îndemnuri) din tribună între puncte se putea concretiza regulamentar printr-o sesizare adresată arbitrei, care să-l avertizeze pe Cruciat, dacă considera că e cazul. Nu să i se plângă lui Darren Cahill, în auzul tuturor – o copilărie arțăgoasă.

Nici ce-a zis Irina „Poate și echipa ei a fost într-un fel, dar nu vreau să discut și să intrăm într-un scandal” nu-i frumos, pentru că e retorică de „politician” – aș putea să vă spun eu mai multe, dar mă abțin, sunt o doamnă – țintind să arunce, la „paritate”, o umbră asupra lui Cahill, al cărui comportament a fost întotdeauna impecabil, chiar rezervat.

Declarația care ar trebui să închidă incidentul este cea a sfătuitorului Irinei, Adrian Cruciat: „Simona a fost mai bună și a meritat victoria”.

Sorana și Patricia au părăsit turneul cu capul sus, au jucat bine, dar adversarele lor, puternicele Cibulková și Stosur, au jucat și mai bine. Felicitări fetelor, și antrenorilor lor, Marius Comănescu și Răzvan Sabău.

Împreună cu băieții, Horia Tecău și Florin Mergea, care luptă azi în sferturi, Simona rămâne să poarte steagul mai sus la Madrid și pentru Irina, Sorana și Patricia...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult