Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Simona s-a ghemuit

Simona Halep - medici

Foto: Getty Images

Nu cred că Simona a avut vreo problemă respiratorie sau cardiacă în meciul cu Zheng. A făcut pur și simplu un atac de panică din pricina sentimentului de neputință, de rușinea înfrângerii inevitabile și dure la o jucătoare foarte tânără și aproape necunoscută. 

Două lucruri mi se par îngrijorătoare.

●Stresată să nu piardă, Simona s-a ghemuit iar în jocul ei vechi, de țăcăneală pe mâna adversarei. Care nu o ajută să ghemuiască decât de-un set. Speram că Mouratoglou a reușit s-o scoată din vizuină. Iată că nu.

●Lipsa de luciditate, surprinzătoare pentru o jucătoare cu experiența ei. Puternica Zheng a folosit un procedeu cunoscut pentru a destabiliza o adversară scundă: mingi cu spin, cu multe rotații, liftate, cu săritură înaltă. Secvența letală pentru Simona, repetată sistematic, a fost dreaptă inversă „umflată” a chinezoaicei pe reverul ei. Așa ceva se poate contracara în cel puțin două moduri: vii mereu spre minge, intri în ea, o lovești înainte să urce. Sau, dacă te țin picioarele, te retragi până peste arbitrii de linie și lovești la fel de înalt și liftat, ținând-o așa până când se ivește ocazia de atac. Simona a făcut o greșeală pe care mi-e greu s-o înțeleg: s-a așezat între, nici în față, nici în spate, fiind nevoită să lovească foarte des de deasupra umărului cu reverul, fără să poată genera forță și lungime suficiente – pradă ușoară pentru loviturile agresive ale lui Zheng.

Nu am decât o consolare după această seară tristă. Că Simona nu a ajuns în turul 3, unde trebuia să joace cu Ostapenko. Un meci la care nu m-aș mai fi uitat...

Am fost întrebat dacă Simona Halep ar trebui să se retragă. Nici subsemnatul, nici antrenorul, nici presa, nici familia, nimeni nu are dreptul să pronunțe asta. Doar Simona.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult