Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Simona s-a ghemuit

Simona Halep - medici

Foto: Getty Images

Nu cred că Simona a avut vreo problemă respiratorie sau cardiacă în meciul cu Zheng. A făcut pur și simplu un atac de panică din pricina sentimentului de neputință, de rușinea înfrângerii inevitabile și dure la o jucătoare foarte tânără și aproape necunoscută. 

Două lucruri mi se par îngrijorătoare.

●Stresată să nu piardă, Simona s-a ghemuit iar în jocul ei vechi, de țăcăneală pe mâna adversarei. Care nu o ajută să ghemuiască decât de-un set. Speram că Mouratoglou a reușit s-o scoată din vizuină. Iată că nu.

●Lipsa de luciditate, surprinzătoare pentru o jucătoare cu experiența ei. Puternica Zheng a folosit un procedeu cunoscut pentru a destabiliza o adversară scundă: mingi cu spin, cu multe rotații, liftate, cu săritură înaltă. Secvența letală pentru Simona, repetată sistematic, a fost dreaptă inversă „umflată” a chinezoaicei pe reverul ei. Așa ceva se poate contracara în cel puțin două moduri: vii mereu spre minge, intri în ea, o lovești înainte să urce. Sau, dacă te țin picioarele, te retragi până peste arbitrii de linie și lovești la fel de înalt și liftat, ținând-o așa până când se ivește ocazia de atac. Simona a făcut o greșeală pe care mi-e greu s-o înțeleg: s-a așezat între, nici în față, nici în spate, fiind nevoită să lovească foarte des de deasupra umărului cu reverul, fără să poată genera forță și lungime suficiente – pradă ușoară pentru loviturile agresive ale lui Zheng.

Nu am decât o consolare după această seară tristă. Că Simona nu a ajuns în turul 3, unde trebuia să joace cu Ostapenko. Un meci la care nu m-aș mai fi uitat...

Am fost întrebat dacă Simona Halep ar trebui să se retragă. Nici subsemnatul, nici antrenorul, nici presa, nici familia, nimeni nu are dreptul să pronunțe asta. Doar Simona.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult