Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Simona s-a ghemuit

Simona Halep - medici

Foto: Getty Images

Nu cred că Simona a avut vreo problemă respiratorie sau cardiacă în meciul cu Zheng. A făcut pur și simplu un atac de panică din pricina sentimentului de neputință, de rușinea înfrângerii inevitabile și dure la o jucătoare foarte tânără și aproape necunoscută. 

Două lucruri mi se par îngrijorătoare.

●Stresată să nu piardă, Simona s-a ghemuit iar în jocul ei vechi, de țăcăneală pe mâna adversarei. Care nu o ajută să ghemuiască decât de-un set. Speram că Mouratoglou a reușit s-o scoată din vizuină. Iată că nu.

●Lipsa de luciditate, surprinzătoare pentru o jucătoare cu experiența ei. Puternica Zheng a folosit un procedeu cunoscut pentru a destabiliza o adversară scundă: mingi cu spin, cu multe rotații, liftate, cu săritură înaltă. Secvența letală pentru Simona, repetată sistematic, a fost dreaptă inversă „umflată” a chinezoaicei pe reverul ei. Așa ceva se poate contracara în cel puțin două moduri: vii mereu spre minge, intri în ea, o lovești înainte să urce. Sau, dacă te țin picioarele, te retragi până peste arbitrii de linie și lovești la fel de înalt și liftat, ținând-o așa până când se ivește ocazia de atac. Simona a făcut o greșeală pe care mi-e greu s-o înțeleg: s-a așezat între, nici în față, nici în spate, fiind nevoită să lovească foarte des de deasupra umărului cu reverul, fără să poată genera forță și lungime suficiente – pradă ușoară pentru loviturile agresive ale lui Zheng.

Nu am decât o consolare după această seară tristă. Că Simona nu a ajuns în turul 3, unde trebuia să joace cu Ostapenko. Un meci la care nu m-aș mai fi uitat...

Am fost întrebat dacă Simona Halep ar trebui să se retragă. Nici subsemnatul, nici antrenorul, nici presa, nici familia, nimeni nu are dreptul să pronunțe asta. Doar Simona.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult