Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Singurul lucru comun care a dus la câteva săptămâni de coșmar în România – corupția. Corupția ucide

Protest pentru Alexandra Ivanov

Foto - Inquam Photos/ Denis Grosu

După săptămânile de coșmar începând cu nașteri pe stradă, femei gravide moarte cu zile în spitale din cauza neglijenței medicilor, poliție incompetenta incapabilă să oprească tragedii lăsând persoane sub influența substanțelor interzise să conducă libere pe străzi - unii influenceri postează despre cât de bine o duce lumea în România, cum criminalitatea e scăzută, cum doar 30 la sută din populație trăiește în sărăcie și cum stăm mai bine ca Vestul Europei care e pe ducă. Acești influenceri care probabil nu ies din Primăverii să vadă cum stă treaba în majoritatea orașelor de provincie din țară fac mai mult rău decât bine țării pentru că negarea problemelor nu duce la rezolvarea lor, ci din contră.

Influencerii ne spun că România este o țară sigură, că statisticile arată că nu exista criminalitate așa mare ca în Vest, numai că în România se moare din cauza corupției, nu a criminalității. Oamenii mor cu zile în spitale, nevinovați pe șosele, în stații GPL sau benzinarii. Decesele acestea nu sunt în statistici. Totodată influencerii nu iau în considerare statisticile privind traficul de persoane – unul din cele mai mari din Europa, accidentele rutiere, clanurile interlope, violurile și abuzurile sexuale care nu se raportează pentru că în România victima este blamată.

În România corupția este încă principala problemă și ea se manifestă peste tot, de la spitale la poliție, la justiție, la administrație. Și din păcate majoritatea românilor o practică și o tolerează zilnic. Mulți spun că politicienii sunt de vină. Da, au și ei partea lor de vină, dar vina principală e a societății, a fiecăruia dintre noi, care tolerează mica corupție (șpaga de toate zilele la doctori, la poliție, la administrație), care face un sistem criminal în care singurul criteriu de funcționare este banul. Corupția vine și de la administrație prin faptul că pedepsele date criminalilor sunt prea mici, legile sunt permisive, doctorii te invita la cabinetul privat deși sunt angajați și la stat, profesorii fac meditații cu elevi de la clasă, și lista poate continua.

Influencerii aceștia se cred patrioți, cred că suntem sclavii Europei, numai că patriotismul înseamnă simt civic, implicare în societate pentru schimbarea în bine, autocritică și găsirea problemelor pentru rezolvarea lor nu infatuare, mințire de sine, grandomanie. Nu “noi suntem buni, ceilalți sunt rai”. Dacă noi ne vom schimba și vom fi cu adevărat buni atunci și ceilalți ne vor respecta. Faptul că dai din coate și spui că ești numărul 1 nu te face numărul 1.

Până când corupția nu vă scădea nici traiul de zi cu zi nu va fi mai sigur, tinerii vor continua să plece, oamenii vor mai muri pe străzi și în spitale, infrastructura, educația, economia vor rămâne la un nivel jos, Romania vă rămâne în urma Europei. Iar schimbarea e numai în noi, nu altundeva.

Articol publicat inițial pe blogul autoarei.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nope, mica corupție e total decuplată de marea corupție. Să ne imaginăm că nimeni nu mai dă șpagă la doctori, că profesorii plătesc impozit pentru meditații, că polițiștii te filmează cu camera foto din dotare dacă încerci să scapi de o contravenție etc. Cu ce va împiedica asta marea corupție, pe cei care mânăresc achizițiile publice de milioane/miliarde? Crede cineva că dulăii vor lua exemplu de la căței?
  • Like 0
 • Valentin check icon
  În anii 90 nu începuse încă să ucidă. Pe urmă a venit ca un tsunami: maternitate în flăcări, Colectiv, câini vagabonzi, explozii etc.
  • Like 0
 • Ana Gia Ana Gia check icon
  Pai asta a ajuns Romania….tara influencerilor de doi bani :(
  • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult