Foto - Inquam Photos/ Denis Grosu
După săptămânile de coșmar începând cu nașteri pe stradă, femei gravide moarte cu zile în spitale din cauza neglijenței medicilor, poliție incompetenta incapabilă să oprească tragedii lăsând persoane sub influența substanțelor interzise să conducă libere pe străzi - unii influenceri postează despre cât de bine o duce lumea în România, cum criminalitatea e scăzută, cum doar 30 la sută din populație trăiește în sărăcie și cum stăm mai bine ca Vestul Europei care e pe ducă. Acești influenceri care probabil nu ies din Primăverii să vadă cum stă treaba în majoritatea orașelor de provincie din țară fac mai mult rău decât bine țării pentru că negarea problemelor nu duce la rezolvarea lor, ci din contră.
Influencerii ne spun că România este o țară sigură, că statisticile arată că nu exista criminalitate așa mare ca în Vest, numai că în România se moare din cauza corupției, nu a criminalității. Oamenii mor cu zile în spitale, nevinovați pe șosele, în stații GPL sau benzinarii. Decesele acestea nu sunt în statistici. Totodată influencerii nu iau în considerare statisticile privind traficul de persoane – unul din cele mai mari din Europa, accidentele rutiere, clanurile interlope, violurile și abuzurile sexuale care nu se raportează pentru că în România victima este blamată.
În România corupția este încă principala problemă și ea se manifestă peste tot, de la spitale la poliție, la justiție, la administrație. Și din păcate majoritatea românilor o practică și o tolerează zilnic. Mulți spun că politicienii sunt de vină. Da, au și ei partea lor de vină, dar vina principală e a societății, a fiecăruia dintre noi, care tolerează mica corupție (șpaga de toate zilele la doctori, la poliție, la administrație), care face un sistem criminal în care singurul criteriu de funcționare este banul. Corupția vine și de la administrație prin faptul că pedepsele date criminalilor sunt prea mici, legile sunt permisive, doctorii te invita la cabinetul privat deși sunt angajați și la stat, profesorii fac meditații cu elevi de la clasă, și lista poate continua.
Influencerii aceștia se cred patrioți, cred că suntem sclavii Europei, numai că patriotismul înseamnă simt civic, implicare în societate pentru schimbarea în bine, autocritică și găsirea problemelor pentru rezolvarea lor nu infatuare, mințire de sine, grandomanie. Nu “noi suntem buni, ceilalți sunt rai”. Dacă noi ne vom schimba și vom fi cu adevărat buni atunci și ceilalți ne vor respecta. Faptul că dai din coate și spui că ești numărul 1 nu te face numărul 1.
Până când corupția nu vă scădea nici traiul de zi cu zi nu va fi mai sigur, tinerii vor continua să plece, oamenii vor mai muri pe străzi și în spitale, infrastructura, educația, economia vor rămâne la un nivel jos, Romania vă rămâne în urma Europei. Iar schimbarea e numai în noi, nu altundeva.
Articol publicat inițial pe blogul autoarei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.