Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Singurul lucru comun care a dus la câteva săptămâni de coșmar în România – corupția. Corupția ucide

Protest pentru Alexandra Ivanov

Foto - Inquam Photos/ Denis Grosu

După săptămânile de coșmar începând cu nașteri pe stradă, femei gravide moarte cu zile în spitale din cauza neglijenței medicilor, poliție incompetenta incapabilă să oprească tragedii lăsând persoane sub influența substanțelor interzise să conducă libere pe străzi - unii influenceri postează despre cât de bine o duce lumea în România, cum criminalitatea e scăzută, cum doar 30 la sută din populație trăiește în sărăcie și cum stăm mai bine ca Vestul Europei care e pe ducă. Acești influenceri care probabil nu ies din Primăverii să vadă cum stă treaba în majoritatea orașelor de provincie din țară fac mai mult rău decât bine țării pentru că negarea problemelor nu duce la rezolvarea lor, ci din contră.

Influencerii ne spun că România este o țară sigură, că statisticile arată că nu exista criminalitate așa mare ca în Vest, numai că în România se moare din cauza corupției, nu a criminalității. Oamenii mor cu zile în spitale, nevinovați pe șosele, în stații GPL sau benzinarii. Decesele acestea nu sunt în statistici. Totodată influencerii nu iau în considerare statisticile privind traficul de persoane – unul din cele mai mari din Europa, accidentele rutiere, clanurile interlope, violurile și abuzurile sexuale care nu se raportează pentru că în România victima este blamată.

În România corupția este încă principala problemă și ea se manifestă peste tot, de la spitale la poliție, la justiție, la administrație. Și din păcate majoritatea românilor o practică și o tolerează zilnic. Mulți spun că politicienii sunt de vină. Da, au și ei partea lor de vină, dar vina principală e a societății, a fiecăruia dintre noi, care tolerează mica corupție (șpaga de toate zilele la doctori, la poliție, la administrație), care face un sistem criminal în care singurul criteriu de funcționare este banul. Corupția vine și de la administrație prin faptul că pedepsele date criminalilor sunt prea mici, legile sunt permisive, doctorii te invita la cabinetul privat deși sunt angajați și la stat, profesorii fac meditații cu elevi de la clasă, și lista poate continua.

Influencerii aceștia se cred patrioți, cred că suntem sclavii Europei, numai că patriotismul înseamnă simt civic, implicare în societate pentru schimbarea în bine, autocritică și găsirea problemelor pentru rezolvarea lor nu infatuare, mințire de sine, grandomanie. Nu “noi suntem buni, ceilalți sunt rai”. Dacă noi ne vom schimba și vom fi cu adevărat buni atunci și ceilalți ne vor respecta. Faptul că dai din coate și spui că ești numărul 1 nu te face numărul 1.

Până când corupția nu vă scădea nici traiul de zi cu zi nu va fi mai sigur, tinerii vor continua să plece, oamenii vor mai muri pe străzi și în spitale, infrastructura, educația, economia vor rămâne la un nivel jos, Romania vă rămâne în urma Europei. Iar schimbarea e numai în noi, nu altundeva.

Articol publicat inițial pe blogul autoarei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nope, mica corupție e total decuplată de marea corupție. Să ne imaginăm că nimeni nu mai dă șpagă la doctori, că profesorii plătesc impozit pentru meditații, că polițiștii te filmează cu camera foto din dotare dacă încerci să scapi de o contravenție etc. Cu ce va împiedica asta marea corupție, pe cei care mânăresc achizițiile publice de milioane/miliarde? Crede cineva că dulăii vor lua exemplu de la căței?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    În anii 90 nu începuse încă să ucidă. Pe urmă a venit ca un tsunami: maternitate în flăcări, Colectiv, câini vagabonzi, explozii etc.
    • Like 0
  • Ana Gia Ana Gia check icon
    Pai asta a ajuns Romania….tara influencerilor de doi bani :(
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult