Foto Inquam Photos/Octav Ganea
„Trebuie să corelăm vârsta de pensionare cu speranța de viață".
Asta e ca și cum am spune: Trebuie să corelăm nivelul impozitelor cu cheltuielile bugetare. Ceea ce e corect, contabil vorbind. Cele două elemente nu pot merge una hăis, alta cea, prea multă vreme.
Totuși, sper că acum este clar de ce focusarea doar pe acest principiu reprezintă o abordare reducționistă. Da, fără îndoială, încasările bugetare trebuie corelate cu cheltuielile, dar să nu omitem alte întrebări:
- La ce nivel să corelăm impozitele cu cheltuielile? Cât de mari să fie cheltuielile? Poate nu impozitele sunt mici, ci cheltuielile prea mari...
- Care este nivelul impozitelor care asigură competitivitatea economiei? Nu degeaba diverse țări au diverse rate de impozitare.
- Care este nivelul impozitelor care asigură maximum de venituri colectate la buget? (atenție, deci, că mărimea impozitelor nu este direct proporțională cu mărimea veniturilor)
A gândi economic chestiunea înseamnă a lua în calcul toate consecințele, pe termen scurt și lung. Nu ne putem lăsa orbiți de un becul „corelației" înfipt în ochi, scăpând din vedere numeroase alte aspecte. Da, să corelăm vârsta de pensionare cu speranța de viață, dar cum, la nivelul care este în Italia? Italienii ies la pensie la 67 de ani, nu la 65 ca românii, dar speranța de viață este 83 de ani, nu 75 ca a românilor.
În fond, creșterea vârstei de pensionare înseamnă creșterea impozitării. Oamenii vor trebui să muncească mai mult timp și să contribuie mai mulți ani de zile la... pensia altor oameni. Trebuie reflectat atent asupra acestui demers.
Singurul sistem cu adevărat sustenabil de pensii este pensia prin acumulare. Cât acumulezi, atâta ai. Pensia ta nu va depinde de evoluția demografică sau de toanele politicienilor demagogi. Acest sistem înseamnă investiții, spre deosebire de sistemul pay-as-you-go care înseamnă cheltuială/consum.
Da, trebuie să cârpim și sistemul de pensii prin redistribuție, dar cu atenție. Primul pas, cred eu, este reducerea inechităților din cadrul lui, aceste inechități contribuie la nesustenabilitatea lui.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În aceeași notă se încadrează si ideea lansată în spațiul public despre vaccinul cu bani. La fel si discuțiile cu vârsta de pensionare de 70 de ani, nu iese fum fără foc.
Revenind, sistemul de pensii se cere reformat în sensul rezolvării inechităților și a pensiilor minuscule. Revizuit eficiența pilonului 2, acest cal-măgar care pompeaza bani în niște conturi dar se pare că mult nu aduce ( eșec în alte țări, vezi Riesterrente); pe termen mediu da, până începe omul să aibă o brumă de educație financiară, altfel sunt favorizate direct de stat DOAR aceste fonduri de investiții și când se întâmplă așa, competența și eficiența trec pe planul doi. Educație financiară intensivă pentru stimularea pilonului 3. Liberalizarea pieței de investiții, fondurile cele mai eficiente să câștige și nu numai unele ținute în brațe de stat. Îmbunătățirea colectării bugetare. De ieri dacă se poate. Dar nu aruncat brusc omului în spate responsabilitatea banilor pentru bătrânețe.
Dar cum rezolvam problema pe care ne-a pus-o Bismark în brațe?
Cine plătește pensiile celor care au contribuit la schema Ponzi actuala?
Sau îi sacrificăm?