Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Singurul sistem cu adevărat sustenabil de pensii este pensia prin acumulare. Cât acumulezi, atâta ai

talon de pensie - (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

„Trebuie să corelăm vârsta de pensionare cu speranța de viață".

Asta e ca și cum am spune: Trebuie să corelăm nivelul impozitelor cu cheltuielile bugetare. Ceea ce e corect, contabil vorbind. Cele două elemente nu pot merge una hăis, alta cea, prea multă vreme.

Totuși, sper că acum este clar de ce focusarea doar pe acest principiu reprezintă o abordare reducționistă. Da, fără îndoială, încasările bugetare trebuie corelate cu cheltuielile, dar să nu omitem alte întrebări:

- La ce nivel să corelăm impozitele cu cheltuielile? Cât de mari să fie cheltuielile? Poate nu impozitele sunt mici, ci cheltuielile prea mari...

- Care este nivelul impozitelor care asigură competitivitatea economiei? Nu degeaba diverse țări au diverse rate de impozitare.

- Care este nivelul impozitelor care asigură maximum de venituri colectate la buget? (atenție, deci, că mărimea impozitelor nu este direct proporțională cu mărimea veniturilor)

A gândi economic chestiunea înseamnă a lua în calcul toate consecințele, pe termen scurt și lung. Nu ne putem lăsa orbiți de un becul „corelației" înfipt în ochi, scăpând din vedere numeroase alte aspecte. Da, să corelăm vârsta de pensionare cu speranța de viață, dar cum, la nivelul care este în Italia? Italienii ies la pensie la 67 de ani, nu la 65 ca românii, dar speranța de viață este 83 de ani, nu 75 ca a românilor.

În fond, creșterea vârstei de pensionare înseamnă creșterea impozitării. Oamenii vor trebui să muncească mai mult timp și să contribuie mai mulți ani de zile la... pensia altor oameni. Trebuie reflectat atent asupra acestui demers.

Singurul sistem cu adevărat sustenabil de pensii este pensia prin acumulare. Cât acumulezi, atâta ai. Pensia ta nu va depinde de evoluția demografică sau de toanele politicienilor demagogi. Acest sistem înseamnă investiții, spre deosebire de sistemul pay-as-you-go care înseamnă cheltuială/consum.

Da, trebuie să cârpim și sistemul de pensii prin redistribuție, dar cu atenție. Primul pas, cred eu, este reducerea inechităților din cadrul lui, aceste inechități contribuie la nesustenabilitatea lui.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  În ultimul timp apar mai des ca de obicei opinii de liberalism extrem. Ar trebui să ne bucure, cel puțin pe cei cu viziune liberală, ca subsemnata. Nu-i însă nici un motiv de bucurie căci denotă lipsa viziunii de perspectivă și idealism. Vrem brusc să fim mai catolici decât papa și mai liberali ca americanii. Care au și ei pensii de stat dar și posibilitatea de a acumula inteligent bani pentru vârsta pensionării. Ar însemna ca pe român să-l lovească brusc precauția și să-si facă portofoliu de investiții, depozite, etc. Asta ar putea-o face aceia care știu cum și au și de unde. Altfel, din 2000-3000 lei/lună nu prea văd cum. Ar mai trebui să scape repede de frustrări și complexe, acelea care-i îndeamnă să se îndatoreze pentru o mașină tare ori să se îmbrace și să petreacă peste posibilitățile financiare.
  În aceeași notă se încadrează si ideea lansată în spațiul public despre vaccinul cu bani. La fel si discuțiile cu vârsta de pensionare de 70 de ani, nu iese fum fără foc.
  Revenind, sistemul de pensii se cere reformat în sensul rezolvării inechităților și a pensiilor minuscule. Revizuit eficiența pilonului 2, acest cal-măgar care pompeaza bani în niște conturi dar se pare că mult nu aduce ( eșec în alte țări, vezi Riesterrente); pe termen mediu da, până începe omul să aibă o brumă de educație financiară, altfel sunt favorizate direct de stat DOAR aceste fonduri de investiții și când se întâmplă așa, competența și eficiența trec pe planul doi. Educație financiară intensivă pentru stimularea pilonului 3. Liberalizarea pieței de investiții, fondurile cele mai eficiente să câștige și nu numai unele ținute în brațe de stat. Îmbunătățirea colectării bugetare. De ieri dacă se poate. Dar nu aruncat brusc omului în spate responsabilitatea banilor pentru bătrânețe.
  • Like 0
 • acest tip de pensii poate fi valabil într-o economie stabilă, predictibilă pe termen lung, dar în prezent lumea e zguduită de crize, pandemii, inflație și cu asa un sistem te poți trezi la ieșirea la pensie că strădaniile de o viață de a-ți asigura o bătrânețe decentă nu au avut nici un rezultat.
  • Like 2
 • Pai de unde sa acumulezi daca si asa salariile sunt mici ?! Mai are si omu viata, nu trebe sa puna bani doar ptr pensie si sa nu-si mai traiasca viata. Sau sa fie salariile destul de mari ca sa poti pune destul si ptr pensie, dar si sa traiesti decent, altfel nu merge.
  • Like 0
 • profun check icon
  Alo, domnu Glăvan, păreți om tânăr, lăsați gândirea retrogradă, de secol XX.

  Poate nu mă băgam în vorbă, dacă nu vedeam că ați fost consilierul lui Orban, deci păreți să aveți un cuvânt de spus actualilor guvernanți. Știu că fiind „ca ei” probabil n-o să răspundeți, dar poate măcar vă gândiți la credibilitatea dvs. de analist.

  În primul rând, legile salarizării nu sunt legi ale fizicii, naturii, implacabile. Prin urmare, societatea, prin pârghiile ei politice și administrative poate decide alocarea cât mai echitabilă și profitabilă pentru cetațeni a veniturilor pe care le numim pensii.
  Astfel, statul trebuie să fie în stare să garanteze venituri decente cetățenilor care zeci de ani contribuie lunar cu un sfert din câștigurile lor pentru pensie.

  În al doilea rând, e clar că sistemul actual ar fi perfect sustenabil încă mult timp dacă nu s-ar amesteca lucrurile. Mă refer la pensiile care nu sunt acordate pe contributivitate. Ar fi de ajuns ca plata acestora să nu greveze fondurile de pensii ale contribuabililor obișnuiți.

  În al 3-lea rând, dacă suntem în secolul XXI, hai să modernizăm și gândirea decidenților. Automatizarea și robotizarea pot fi și ele surse de venit, indiferent dacă vor alimenta direct sau indirect fondurile de pensii.

  În al 4lea rând, fondurile de pensii private ar trebui să se rezume strict la ceea ce ar fi Pilonul III. Adică, să rămână strict la dorința fiecăruia de a utiliza acest instrument. Nu este normal să-mi fie impusă obligativitatea de a alimenta din banii mei unul din fondurile private de pensii.

  Ia gândiți-vă ce cloșcă cu puii de aur este STATUL pentru cele 7 societăți asociate Pilonului II, cărora le bagă-n cont câteva procente bune din veniturile fiecărui salariat din țară.

  Păi cum să nu-ți permiți să bagi bani grei în PR (nu-i așa dl. Glăvan!?) când îți vin pe tavă sute de milioane lunar, cu care să te joci după cum ți-e voia: mașinuțe scumpe, sedii somptuoase și toate celelalte bucurii ale vieții de ... „privat” de care are grijă, statul.
  • Like 4
  • @ profun
   Delia MC Delia MC check icon
   Corect, like.
   • Like 0
 • Perfect de acord cu principiile enunțate.
  Dar cum rezolvam problema pe care ne-a pus-o Bismark în brațe?
  Cine plătește pensiile celor care au contribuit la schema Ponzi actuala?
  Sau îi sacrificăm?
  • Like 2
  • @ Mircea Rusu
   Pai nu e asa cum zici, ca daca si asa sal sunt cum sunt, de unde sa mai pui si ptr pensie ?!
   • Like 0
 • Taci nebunule ca intra cei din justitie , MAI , armata , servicii secrete in fibrilatii. Pai cum vrei ca astia sa isi primeasca pensia prin acumulare. Pai daca iasa la 45 si traiesc pana la 80 de ani (pe putin) cat ar trebuii sa contribuie la pensie in cei 15 ani de activitate ? Vorbeste tu asa mult si te vedem si pe tine la DIICOT. Adevarat graiesti , dar cine sa ia decizia asta cand cei de la putere au numa' de castigat dupa actualul sistem si numa de pierdut daca il schimba. Prin lege ar trebui sa contribuim cu 6% la fondul privat de pensii. Face cineva puscarie ca se incalca legea si platim doar 3,75 %? Ei se uita cu pofta si la cei 3,75. Lasa ca ii taxam pe fraieri , sa munceasca pana mor. Sa moara pe santier.
  • Like 2


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult