Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Singurul sistem cu adevărat sustenabil de pensii este pensia prin acumulare. Cât acumulezi, atâta ai

talon de pensie - (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Foto Inquam Photos/Octav Ganea

„Trebuie să corelăm vârsta de pensionare cu speranța de viață".

Asta e ca și cum am spune: Trebuie să corelăm nivelul impozitelor cu cheltuielile bugetare. Ceea ce e corect, contabil vorbind. Cele două elemente nu pot merge una hăis, alta cea, prea multă vreme.

Totuși, sper că acum este clar de ce focusarea doar pe acest principiu reprezintă o abordare reducționistă. Da, fără îndoială, încasările bugetare trebuie corelate cu cheltuielile, dar să nu omitem alte întrebări:

- La ce nivel să corelăm impozitele cu cheltuielile? Cât de mari să fie cheltuielile? Poate nu impozitele sunt mici, ci cheltuielile prea mari...

- Care este nivelul impozitelor care asigură competitivitatea economiei? Nu degeaba diverse țări au diverse rate de impozitare.

- Care este nivelul impozitelor care asigură maximum de venituri colectate la buget? (atenție, deci, că mărimea impozitelor nu este direct proporțională cu mărimea veniturilor)

A gândi economic chestiunea înseamnă a lua în calcul toate consecințele, pe termen scurt și lung. Nu ne putem lăsa orbiți de un becul „corelației" înfipt în ochi, scăpând din vedere numeroase alte aspecte. Da, să corelăm vârsta de pensionare cu speranța de viață, dar cum, la nivelul care este în Italia? Italienii ies la pensie la 67 de ani, nu la 65 ca românii, dar speranța de viață este 83 de ani, nu 75 ca a românilor.

În fond, creșterea vârstei de pensionare înseamnă creșterea impozitării. Oamenii vor trebui să muncească mai mult timp și să contribuie mai mulți ani de zile la... pensia altor oameni. Trebuie reflectat atent asupra acestui demers.

Singurul sistem cu adevărat sustenabil de pensii este pensia prin acumulare. Cât acumulezi, atâta ai. Pensia ta nu va depinde de evoluția demografică sau de toanele politicienilor demagogi. Acest sistem înseamnă investiții, spre deosebire de sistemul pay-as-you-go care înseamnă cheltuială/consum.

Da, trebuie să cârpim și sistemul de pensii prin redistribuție, dar cu atenție. Primul pas, cred eu, este reducerea inechităților din cadrul lui, aceste inechități contribuie la nesustenabilitatea lui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    În ultimul timp apar mai des ca de obicei opinii de liberalism extrem. Ar trebui să ne bucure, cel puțin pe cei cu viziune liberală, ca subsemnata. Nu-i însă nici un motiv de bucurie căci denotă lipsa viziunii de perspectivă și idealism. Vrem brusc să fim mai catolici decât papa și mai liberali ca americanii. Care au și ei pensii de stat dar și posibilitatea de a acumula inteligent bani pentru vârsta pensionării. Ar însemna ca pe român să-l lovească brusc precauția și să-si facă portofoliu de investiții, depozite, etc. Asta ar putea-o face aceia care știu cum și au și de unde. Altfel, din 2000-3000 lei/lună nu prea văd cum. Ar mai trebui să scape repede de frustrări și complexe, acelea care-i îndeamnă să se îndatoreze pentru o mașină tare ori să se îmbrace și să petreacă peste posibilitățile financiare.
    În aceeași notă se încadrează si ideea lansată în spațiul public despre vaccinul cu bani. La fel si discuțiile cu vârsta de pensionare de 70 de ani, nu iese fum fără foc.
    Revenind, sistemul de pensii se cere reformat în sensul rezolvării inechităților și a pensiilor minuscule. Revizuit eficiența pilonului 2, acest cal-măgar care pompeaza bani în niște conturi dar se pare că mult nu aduce ( eșec în alte țări, vezi Riesterrente); pe termen mediu da, până începe omul să aibă o brumă de educație financiară, altfel sunt favorizate direct de stat DOAR aceste fonduri de investiții și când se întâmplă așa, competența și eficiența trec pe planul doi. Educație financiară intensivă pentru stimularea pilonului 3. Liberalizarea pieței de investiții, fondurile cele mai eficiente să câștige și nu numai unele ținute în brațe de stat. Îmbunătățirea colectării bugetare. De ieri dacă se poate. Dar nu aruncat brusc omului în spate responsabilitatea banilor pentru bătrânețe.
    • Like 0
  • acest tip de pensii poate fi valabil într-o economie stabilă, predictibilă pe termen lung, dar în prezent lumea e zguduită de crize, pandemii, inflație și cu asa un sistem te poți trezi la ieșirea la pensie că strădaniile de o viață de a-ți asigura o bătrânețe decentă nu au avut nici un rezultat.
    • Like 2
  • Pai de unde sa acumulezi daca si asa salariile sunt mici ?! Mai are si omu viata, nu trebe sa puna bani doar ptr pensie si sa nu-si mai traiasca viata. Sau sa fie salariile destul de mari ca sa poti pune destul si ptr pensie, dar si sa traiesti decent, altfel nu merge.
    • Like 0
  • Perfect de acord cu principiile enunțate.
    Dar cum rezolvam problema pe care ne-a pus-o Bismark în brațe?
    Cine plătește pensiile celor care au contribuit la schema Ponzi actuala?
    Sau îi sacrificăm?
    • Like 2
    • @ Mircea Rusu
      Pai nu e asa cum zici, ca daca si asa sal sunt cum sunt, de unde sa mai pui si ptr pensie ?!
      • Like 0
  • Taci nebunule ca intra cei din justitie , MAI , armata , servicii secrete in fibrilatii. Pai cum vrei ca astia sa isi primeasca pensia prin acumulare. Pai daca iasa la 45 si traiesc pana la 80 de ani (pe putin) cat ar trebuii sa contribuie la pensie in cei 15 ani de activitate ? Vorbeste tu asa mult si te vedem si pe tine la DIICOT. Adevarat graiesti , dar cine sa ia decizia asta cand cei de la putere au numa' de castigat dupa actualul sistem si numa de pierdut daca il schimba. Prin lege ar trebui sa contribuim cu 6% la fondul privat de pensii. Face cineva puscarie ca se incalca legea si platim doar 3,75 %? Ei se uita cu pofta si la cei 3,75. Lasa ca ii taxam pe fraieri , sa munceasca pana mor. Sa moara pe santier.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult