Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.
Un cetățean mai bine pregătit își va găsi mai repede un loc de muncă bine plătit. Va fi mai puțin dependent de sistemele sociale și de susținerea statului, va dispune de instrumentele gândirii critice pentru a lua decizii informate, va avea mai multă inițiativă antreprenorială și investițională în vârful anilor de carieră și- nu în ultimul rând- se va bucura de un nivel de trai mai ridicat după retragerea din activitate.
Tocmai de aceea, în statele cu economii puternice și democrații cu tradiție sunt încurajate educația timpurie și învățarea continuă pe tot parcursul vieții.
România este un caz aparte în regiune și pe continent, pentru că harta mersului la școală este una eterogenă, compusă din crâmpeie în care se regăsesc toate situațiile: avem o rată a abandonului școlar de peste 20%, dar avem echipe de olimpici a căror valoare este incontestabilă, cu rezultate deosebite obținute la concursurile internaționale de top.
Înregistrăm o rată a analfabetismului funcțional evaluată la 40% la nivel național, în timp ce peste 10 mii de tineri părăsesc în fiecare an școlile care i-au pregătit pentru a urma studiile în alte țări. Nivelul cunoștințelor dobândite aici, în România, este unul de invidiat.
Se estimează că o treime dintre absolvenții de clasa a XII-a nu reușesc să treacă examenul de bacalaureat, dar există colegii de pe băncile cărora ies, în fiecare promoție, generații de viitori programatori creativi și talentați foarte râvniți de companiile românești și străine, recrutați încă din anii de liceu.
Pentru a avea un sistem de învățământ performant și cât mai bine distribuit la nivel național e nevoie de implicare la toate nivelurile societății, de măsuri guvernamentale și legislative, de investiții în bani ale statului și ale mediului privat.
În 2022, platforma Republica vă invită să cunoașteți poveștile antreprenorilor români care au avut curajul să investească în educație. Vom intra în lumea celor care au deschis grădinițe, școli, instituții private de învățământ și care au făcut din actul de învățare- indiferent de forma pe care o îmbracă sau de vârsta celor cărora se adresează- o afacere profitabilă, cu șanse de a se dezvolta în viitor. Dăm credit educației este un proiect editorial care este realizat în parteneriat cu Banca Transilvania, pe parcursul întregului an care tocmai a început. Prin aceste povești vom oferi nu neapărat rețeta unui business de succes, cât mai degrabă vom evidenția motivația și provocările specifice unei astfel de afaceri, dar mai ales soluțiile găsite de antreprenorii care au ales să investească în educație și astfel să creeze premisele unui viitor mai bun pentru noi și copiii noștri.
Schimbările în bine apar punctual, în cadrul unor proiecte private. Iar în ultimele decenii, inițiativele antreprenoriale din zona educației s-au înmulțit și oferă alternativa pe care mulți părinți o caută. În cele mai multe orașe mari din țară există astăzi numeroase creșe și grădinițe private, dar și școli sau licee particulare. Iar numărul acestor instituții va continua să crească, pentru că astfel de inițiative vin în întâmpinarea unor nevoi tot mai evidente: un program care să le permită părinților să muncească 8 ore pe zi, metode care să vizeze dezvoltarea unor abilități și nu antrenarea exclusivă a memoriei, abordări centrate pe competențe și valorificarea unor abilități înalte sau adaptate la nevoile speciale ale unor copii, strategii coerente de preîntâmpinare a bullying-ului, programe în care să fie încurajată mai degrabă colaborarea decât competiția dintre cursanți, și așa mai departe.
Inițiativele private pot deveni un model și o sursă de bune practici pentru schimbarea sistemului la scară mare
Dincolo de viziune și obiectivele educaționale, orice grădiniță, școală sau centru educațional privat este un business care trebuie să performeze financiar.
„Inițiativele antreprenoriale din zona de educație, cu mici excepții, se aliniază regulilor de bază ale mediului privat de afaceri. Dacă le privim pragmatic, acestea trebuie să fie business-uri care produc valoare adăugată, implicit recompensate prin dividend (sau creștere a valorii de piață) pentru antreprenori și prin salarii pentru angajați. Cert este că sunt business-uri care, în anumite situații, au nevoi de susținere a capitalului de lucru, au nevoie de investiții. Nevoile de bază ale unei inițiative din domeniul educației sunt în creștere, pe măsură ce trecem de la creșe la grădinițe și mai apoi la școala generală, liceu, facultate.
Pe de altă parte, multe școli sau grădinițe și-au dovedit valoarea antreprenorială prin creștere de la un an la altul. A ajutat foarte mult inclusiv creșterea veniturilor părinților, tot mai mulți dintre ei orientându-se spre învățământul privat. Dar a apărut și concurența în acest domeniu, care este foarte ascuțită, dar care forțează diferențierea, eficientizarea activității, crește calitatea serviciilor și are impact în ceea ce privește prețul”, explică Daniel Daniel Szekely – Director Executiv IMM si Microbusiness în cadrul Băncii Transilvania.
BT sprijină antreprenoriatul în educație
Banca Transilvania și Fondul European pentru Investiții (FEI) sprijină afacerile din educație, prin Skills & Education, singurul program de creditare cu garanție externă FEI pentru afacerile din educație.
Programul poate fi accesat de grădinițe, școli, universități, platforme online și chiar de către companiile care investesc în formarea angajaților. Firma trebuie să fie înregistrată și să-și desfășoare activitatea în România, să aibă sub 500 de angajați și să nu aibă datorii la bugetul de stat.
Caracteristicile produsului:
• creditare în lei sau în euro (împrumuturi de până la 9,7 milioane de lei, respectiv 2 milioane de euro)
• 80% din credit este garantat de FEI, ceea ce înseamnă zero garanții pentru liniile de credit;
• linia de credit se poate acorda pe 24 luni, cu posibilitatea prelungirii până la 8 ani de la semnarea contractului.
„Știm cu toții că susținând educația, susținem dezvoltarea pe termen lung a societății. Pentru BT susținerea antreprenoriatului românesc, este probabil cel mai important obiectiv. Pentru România, susținerea educației este strategică, mai ales în condițiile în care vedem cum evoluează piața muncii și conștientizăm impactul automatizării și al digitalizării. Cu toții ne dorim ca atunci când copiii noștri vor fi mari, să ajungă la un nivel de cunoștințe similar celor din țările care au făcut din educație un obiectiv strategic înaintea noastră. Ne dorim ca ei să poată studia în țară, acasă, la standarde comparabile cu cele ale țărilor în care mediul privat are o vechime de sute de ani.
Sperăm să susținem cât mai multe afaceri din educație şi să înțelegem împreună care sunt noile priorități și tendințe pe termen lung, care sunt abilitățile viitoare de care au nevoie copiii noștri, dar și angajații companiilor, pentru că economia globală actuală înaintează cu pași repezi și aduce schimbări zilnice și noi provocări. Prin susţinerea educaţiei şi investiţiilor în noi abilităţi ale angajaţilor din companii, programul aduce Băncii Transilvania o nouă oportunitate de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a educației și, implicit, a societății”, a mai spune Daniel Szekely – Director Executiv IMM si Microbusiness.
Mai multe informații despre acest program special de finanțare dedicat inițiativelor din educație găsiți aici.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.