Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Sociologul Barbu Mateescu: „Prezența mai mare la europarlamentarele de azi față de cele precedente se datorează unei mobilizări mai mari a publicului vârstnic”

Alegeri 2024

Foto: Inquam Photos/ Simion Sebastian Tataru

La ora 14:00, prezența înregistrată la alegerile parlamentare era de 26,19%, în timp ce la alegerile locale era de 25,35%, peste cea înregistrată la precedentele runde de scrutin. La europarlamentarele din 2019, votaseră până la 14:00 23.91% dintre alegători, în timp ce la localele din 2020 își exprimaseră opțiunea 23.71% dintre alegători.

Sociologul Barbu Mateescu pune prezența mai mare la europarlamentare pe seama mobilizării mai mari a vârstinicilor și a cetățenilor din rural.

„Prezența mai mare la europarlamentarele de azi față de cele precedente se datorează unei mobilizări mai mari a publicului vârstnic, cumva natural având în vederea suprapunerea de acum a europarlamentarelor cu localele.

Voturi în formatul 2019 / 2024 la ora 13:

18-24 ani: 205 mii / 224 mii

25-34 ani: 418 mii / 365 mii

35-44 ani: 576 mii / 577 mii

45-64 ani: 1,40 milioane / 1,59 milioane

65+ ani: 998 mii / 1,25 milioane

Întrebarea pentru următoarele ore e simplă: va există o mobilizare similară în partea a doua a zilei dar pe spațiul 18-45 ani? Sau prezența se va domoli, ajungând la cota din 2019 sau mai jos? Dacă are loc al doilea scenariu, votantul mediu (sau median) la aceste alegeri va fi semnificativ mai vârstnic decât votantul mediu (sau median) de la europarlamentarele din 2019”, a scris sociologul pe pagina sa de Facebook după anunțarea prezenței de la ora 13:00.

O oră mai târziu, Barbu Mateescu a revenit cu o comparație a datelor din rural cu cele din urban și diaspora.

„Diferențe la ora 14 între europarlamentarele de acum și cele de acum cinci ani:

  • 300 de mii mai puțini votanți în urban
  • 650 de mii mai mulți votanți în rural
  • 40 de mii mai puțini votanți în diaspora”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult