Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Sociologul Barbu Mateescu: „Prezența mai mare la europarlamentarele de azi față de cele precedente se datorează unei mobilizări mai mari a publicului vârstnic”

Alegeri 2024

Foto: Inquam Photos/ Simion Sebastian Tataru

La ora 14:00, prezența înregistrată la alegerile parlamentare era de 26,19%, în timp ce la alegerile locale era de 25,35%, peste cea înregistrată la precedentele runde de scrutin. La europarlamentarele din 2019, votaseră până la 14:00 23.91% dintre alegători, în timp ce la localele din 2020 își exprimaseră opțiunea 23.71% dintre alegători.

Sociologul Barbu Mateescu pune prezența mai mare la europarlamentare pe seama mobilizării mai mari a vârstinicilor și a cetățenilor din rural.

„Prezența mai mare la europarlamentarele de azi față de cele precedente se datorează unei mobilizări mai mari a publicului vârstnic, cumva natural având în vederea suprapunerea de acum a europarlamentarelor cu localele.

Voturi în formatul 2019 / 2024 la ora 13:

18-24 ani: 205 mii / 224 mii

25-34 ani: 418 mii / 365 mii

35-44 ani: 576 mii / 577 mii

45-64 ani: 1,40 milioane / 1,59 milioane

65+ ani: 998 mii / 1,25 milioane

Întrebarea pentru următoarele ore e simplă: va există o mobilizare similară în partea a doua a zilei dar pe spațiul 18-45 ani? Sau prezența se va domoli, ajungând la cota din 2019 sau mai jos? Dacă are loc al doilea scenariu, votantul mediu (sau median) la aceste alegeri va fi semnificativ mai vârstnic decât votantul mediu (sau median) de la europarlamentarele din 2019”, a scris sociologul pe pagina sa de Facebook după anunțarea prezenței de la ora 13:00.

O oră mai târziu, Barbu Mateescu a revenit cu o comparație a datelor din rural cu cele din urban și diaspora.

„Diferențe la ora 14 între europarlamentarele de acum și cele de acum cinci ani:

  • 300 de mii mai puțini votanți în urban
  • 650 de mii mai mulți votanți în rural
  • 40 de mii mai puțini votanți în diaspora”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult