Imagine de la protest în Tuva, împotriva mobilizării parțiale. Polițiștii rețin o participantă la protestul din 31 august 2022 /Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Ministrul Apărării al Rusiei este din Republica Tuva, o țărișoară care a aderat ultima la URSS și care are o populație de doar 16% ruși și restul tuvani.
Viața e grea acolo. Trenul nu ajunge niciodată în capitală, deși există o linie de tren. Locuitorii se ocupă, de când se știu, cu creșterea animalelor ca reni, oi, capre, iaci și cu tăiatul de lemne. În noaptea lor din Siberia bieții localnici cunosc un singur om de succes, care a ajuns mare la Moscova, Serghei Șoigu.
Șoigu le-a promis că îi va ajuta, le-a promis altă viață. Și ei l-au urmat și ascultat și astfel Republica Tuva are cei mai mulți morți în războiul din Ucraina de la declanșarea lui, pe 24 februarie. Pleacă tuvanii visând altă viață promisă și nu se mai întorc deloc.
De când s-a anunțat mobilizarea, Șoigu vrea carne proaspătă de tun din țara sa natală și le dă familiilor celor care se înrolează o oaie și doi saci de cartofi. Unora le dă și varză, dar mai selectiv.
Întrebarea e: Merită să mori pentru o oaie?!
Sau altă întrebare și mai bună: Merită să ucizi pentru atât?!
Ucrainenii nu au de ales. Luptă să-și apere țara, pământul, viitorul ca națiune, dar tu, locuitor din Siberia, din Tuva, merită să mori pentru o oaie?
...
Citesc că în Tuva viitorul nu a venit. Oamenii trăiesc în alt timp. Șamanii lor le spun că Vladimir Putin este o reîncarnare a lui Ginghis Han și Serghei Șoigu reîncarnarea lui Subotai, generalul cuceritorului mongol din altă epocă. Dar nimeni nu le spune că și Ginghis Han și Subotai au fost mereu călare pe cal în fruntea oștilor, nu ascunși în palate sau buncăre la Kremlin.
Tot șamanii din Tuva amintesc locuitorilor despre o poveste din trecut. Stalin ar fi apelat la ajutorul a trei șamani, care dintr-un avion au făcut un ritual deasupra Stalingradului și în felul acesta orașul a fost apărat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.
Și localnicii cred toate aceste povești. Mai cred și că ritualurile șamanice îi apără pe cei ce pleacă la război și că gloanțele nu îi ating, ci doar zboară pe lângă ei.
...
Pleacă la război ca oile, în schimbul unei oi. Ajung din timpurile lui Ginghis Han și de pe teritoriile șamanilor într-un război în care gloanțele totuși îi ucid... dar vestea morții lor încă nu a ajuns acasă. Când va ajunge, ce vor face cu oile? Dar cu șamanii? Dar cu reîncarnarea lui Subotai, care și-a trimis oamenii țării sale natale la moarte sigură?
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.