Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Solo traveler în Bali, insula Zeilor

Bali -

Călătoresc singură de ceva ani, iar asta mi-a adus foarte multă libertate și încredere în cine sunt și ce pot. Am fost până acum în mai mult de 40 de țări, pe multe dintre ele le-am străbătut așa, împrietenindu-mă cu localnici și stând la necunoscuți.

În Bali am ajuns pentru a doua oară săptămânile trecute, după 5 ani în care s-au schimbat multe, foarte multe. Știu acum insula destul de bine, am investit în tururi, am făcut research și știu ce să recomand în special unui pasionat de spiritualitate, pentru că Bali este, în primul rând, un loc cu multe temple și ritualuri, care contribuie la o energie deosebită. Se pare că localnicii cheltuie 40% din venituri pe ritualuri și ofrande și te poți întâlni cu ele la tot pasul, cât și poți avea norocul să dai peste o ceremonie pe stradă sau la templu.

Viața în Bali

  • Bali a devenit un loc preferat al digital nomads, pentru că are tot ce-ți poți dori – net bun, peisaje fabuloase, plajă, o comunitate internațională în creștere, vreme caldă mult timp în an. Totuși, localnicii sunt săraci, lucrează în agricultură (celebrele plantații de orez) sau în turism – șoferii de taxi te agasează non stop cu ofertele de a te duce dintr-o parte în alta, iar vânzătoarele de suveniruri pot deveni insistente, dacă îți arunci și doar un ochi.

                                                                                           Plantații de orez

  • Religia, cum spuneam, e importantă pentru balinezi, care sunt, în mare parte, hinduși, dar un hinduism specific locului, cu multe ceremonii în calendar. Se spune ca balinezii au mai multe sărbători decât zile de muncă și asta poate fi frustrant pentru un vestic doritor de business. Templele sunt dese și fascinante, dacă prinzi o ceremonie vei vedea bărbații toți în alb și femeile în costum traditional din dantelă, o muzică fabuloasă ca din altă lume și bețișoare parfumate în loc de lumânări.

                                                                                         Ceremonie în oras

  • Localnicii știu doar câteva boabe de engleză, chiar și tinerii și vorbesc ciudat, de multe ori mi s-a întâmplat să nu înțeleg ce vor să spună.
  • Ubud este capitala culturală, chiar dacă aeroportul este in Denpasar, un oraș urâțel, ce nu merită prea mult timp.
  • Oamenii… oamenii sunt mulți dintre ei de o inocență care te topește, mai ales cei mai în vârstă. Pe mine m-au ajutat ori de câte ori am pățit ceva, de exemplu câteva căzături de pe bicicletă, m-au ajutat să o repar, mi-au dat apă să mă spăl, au fost atenți la trafic. I simply love them.

                                                                   Wayan, cea care m-a ajutat cand am căzut

Sfaturi importante de călătorie

  • Ia-ți cartelă locală cum ajungi, chiar din aeroport. Eu am plătit cam 60 ron pt 18gb de internet și n-am consumat decât 9gb într-o săptămână, postând tot ce am avut chef pe social media. Vei avea nevoie de net pentru multe, de la info la chemat taxi.
  • Folosește aplicațiile Grab și Gojek pentru a chema mașină sau scooter. Sunt Uberul lor și merg ok, mai ales Grab. Gojek e mai ieftin, dar am avut surpriza să mi se ceară mai mulți bani decât erau în app. Choose Grab.
  • Vei avea nevoie de șoferi locali pentru excursii de o zi – am făcut rost de câteva contacte, prețurile se învârt pe la 600-800k rupii pe zi (aprox 250-300 ron pe zi pentru 8-10 ore cu mașina, pentru scooter e mai puțin, dar sunt multe variante și aici). Am recomandări pentru cine are nevoie. Eu am fost mai nebună, am vrut tur de o zi pe trasee create de mine, multe locuri și se pare că așa e mai greu de găsit. Anyway, am un băiat simpatic și pentru asta 
  • Folosește cardul Revolut pentru comisioane mai mici versus băncile noastre. A fost prima dată când l-am folosit, a mers perfect. Fii atent că sunt multe încercări de fraudă în Bali, și în cazul meu mi-au oprit o încercare de scos bani care nu era a mea, așa că acum cardul e freeze și aștept unul nou. Revolut sunt buni pe parte de security, momentan sunt mulțumită.

Locuri magice

Dacă ai 2 sau chiar 3 săptămâni, eu îți recomand așa:

  • să stai o perioadă în sud, e cel mai popular, turistic, cu multe temple și plaje
  • să mergi apoi în Ubud câteva zile
  • să iei tururi cu plecare și întoarcere din Ubud în nord și est
  • să mergi și în alte insule apropiate dacă ai timp

Sudul Bali

  • poți merge la plajă în Seminyak (perfect pentru apusuri), Canggu (foarte turistic), Padang Padang (o plajă sălbatică, superbă, cu stânci și vegetație sau Jimbaran (tot pentru apusuri). Poți lua scooterul dintr-un loc în altul, nu-s departe.
  • sunt câteva temple superbe, fiecare unic, ce nu trebuie ratate – Tanah Lot (pe apă), Uluwatu (în vest, pe stânci, cu multe maimuțele sneaky). Taman Ayun. Ulwatu mi s-a părut cel mai frumos.

                                                                                                   Seminyak

Ubud

Ei, aici mie mi-a plăcut enorm de mult. Orașul are un vibe incredibil de spiritualitate, parcă e tot un spa cu fântâni cu apă curgătoare, saloane de masaj, statui și temple, plantații de orez peste tot, localuri toate desprinse din visele mele cele mai frumoase, adevărate oaze de zen.

                                                                                                                 Ubud

Pentru că mi-a plăcut atât de mult, am stat de data asta vreo 5 zile, în multe dintre ele doar luând bicicleta și pornind pe una din străzile care dădea în Raya Ubud, cea principală. Am găsit multe locuri fabuloase, nu am cuvinte… în fiecare zi mai dădeam de niste plantații, căsuțe cu localnici, mici restaurante super zen, frumoase foc.

Ca obiective turistice, eu am fost data trecută la Monkey Forest, cu multe maimuțe nebune care vin chiar la tine în brațe, la Ubud Market și la Ubud Palace, unde încă locuiește regele local. Dacă ai noroc să mergi de Full Moon sau New Moon, ia un taxi și mergi la Tirta Empul, este un templu unde poți să te scalzi în apa sfântă și să asiști la mici ceremonii. E o experiență de neuitat, eu am repetat-o când am mers acum a doua oară, pentru că m-a impresionat mult.

                                                                                             Tirta Empul

                                                                                                    Tirta Empul Holy Bath

Ubud are multe cafenele zen, în care te simți în pace cu natura, recomand câteva care mi-au rămas în suflet – Union cu vibe modern pentru digital nomads), Nomad, Alchemy, Soma (doar cu veggie stuff) și Clear Cafe (Doamne, cum e, trebuie să mergi!).

                                                                                                    Clear Cafe

                                                                                                   Soma Cafe

Și neapărat să mergi la masaj, sunt multe saloane pe Jalan Goutama, o straduță colorată și frumoasă.

Eu am fost și la un healer, Ubud e recunoscut pentru asta, voi povesti într-un articol viitor cum a fost – interesant e puțin spus.

Ubud Nord

Împreună cu băiatul simpatic și flexibil de care povesteam mai sus, am mers într-o zi în nord, pe un traseu făcut de mine la recomandările unor localnici. Mi-a plăcut super mult ce am văzut, o combinație minunată de temple și locuri naturale.

  • Jatiluwih Rice fields – cea mai mare plantație de orez din Bali, te poți plimba ore bune, merită din plin
        

                                                                                        Jatiluwih Rice fields

  • Templul Ulun Danu – unul dintre preferatele mele, cu vedere la lacul Beratan

                                                                                                Ulun Danu temple

  • Git Git Waterfall – cea mai mare cascadă din Bali, frumoasă frumoasă!

                                                                                              Git Git Waterfall 

  • Cele 3 lacuri – Beratan, Danau Buyan, Tamblingan

                                                                                           Lacul Beratan

  • Templul Tamblingan

Ubud Est

Aici am fost în ultima zi și nu mi-a plăcut chiar așa tare ca-n nord, i-aș da skip acum, după ce l-am văzut. Am trecut pe la:

  • Tenganan Ancient Village – un sat cu case de pe vremuri, un fel de Muzeul Satului, dar care nu m-a impresionat
  • Water temple Tirta Gangga – o grădină frumoasă, nu templu, cu un vibe mișto

                                                                                                          Tirta Gangga

  • Penataran Lempuyang – aici se fac niște poze faimoase la Gates of Heaven pentru care trebuie să aștepți cam o oră, eu n-am avut răbdare și nici nu mi s-a părut așa frumos ca alte temple
  • Plaja Amed, recunoscută pentru snorkeling, cu nisip negru, vulcanic, dar destul de goală și fără prea multe opțiuni de activități

                                                                                                       Amed


  • Virgin beach, o plajă frumoasă, mică
  • Blue Lagoon beach, ultima plajă pe care am ajuns, liniștită

                                                                                                           Blue Lagoon Beach

Alte insule

Se poate merge cu fast board pe insulele din apropiere, Nusa Lembongan, Nusa Penida sau chiar mai departe, în Gili Islands (Atenție la țânțari și la dengue). Eu am ales să iau o excursie de o zi din Ubud (850k rupii) in Nusa Lembongan cu snorkeling în 3 locuri și transfer înapoi în Ubud, ca să fie confortabil. Recomand acest pachet, are si un tur al insulei și e mai ieftin ca altele. La snorkeling am văzut atât manta ray (nu știu traducerea în română), cât și țestoase și o mulțime de pești multicolori. Mi-a plăcut maxim!

                                                                                                              snorkeling

                                                                                                               snorkeling

Ce să cumperi pentru cei dragi

  • ulei de cocos făcut de localnici, îl găsești printre plantațiile de orez
  • obiecte spirituale, gen statui, instrumente muzicale, cristale, sunt multe pe jalan Hanoman
  • produse cosmetice handmade (săpunuri, uleiuri de corp)
  • bețisoare parfumate

Bali este o experiență fantastică datorită mixului de spiritualitate cu natură. Preferatul meu rămâne Ubud și plimbatul printre plantațiile de orez. A fost o experiență vindecătoare cu adevărat.

                                                                                               plantatii de orez

Articol preluat de pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Frumoasa experienta.Am avut si eu sansa sa merg printr-o agentie. Am fost in Ubud si Nusa Dua. O experienta mai mult decat minunata si ce e mai interesant e ca o sa mai vreau sa ma intorc indiferent de cost, merita fiecare cent!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult