(Foto: captura video)
Pe primul loc în topul încrederii în personalitățile politice se află președintele Klaus Iohannis, cu 41,7% încredere multă sau foarte multă, se arată într-un studiu IMAS, prezentat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
„Făcând o analiză serială între ianuarie 2016 și septembrie 2017, această valoare reprezintă cel mai ridicat nivel de încredere al președintelui României pentru perioada inclusă în analiză. Cu toate acestea, deși sare de pragul de 40%, procentajul actual rămâne considerabil sub nivelul de încredere înregistrat de Iohannis imediat după alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 (67% în ianuarie 2015)”, subliniază autorii analizei.
„În continuare persoanele politice din România sunt profund tratate cu neîncredere de public”
Invitat la emisiunea „În fața ta”, directorul IMAS, sociologul Alin Teodorescu, a explicat că gradul de încredere în președintele Iohannis este în creștere, dar în continuare acesta nu are peste 50% din totalul populației. „Persoanele politice din România sunt profund tratate cu neîncredere de public, remarcă Alin Teodorescu.
Liviu Dragnea, de la 32% la 18,7%
În ce îl privește pe liderul PSD Liviu Dragnea, studiul realizat de IMAS relevă că acesta a scăzut în preferințele electoratului.
Astfel, dacă încrederea asociată președintelui PSD a crescut susţinut de la începutul anului trecut şi până în prima lună a lui 2017 - când a atins un maxim de 32% grad de încredere -, după evenimentele din februarie nivelul de încredere asociat lui Liviu Dragnea a început să se micșoreze.
Datele din barometrul de opinie realizat în septembrie 2017 îl plasează pe Liviu Dragnea la 18,7% încredere multă sau foarte multă, o valoare similară celei din noiembrie 2016.
(clic pe imagine pentru a mări)
„E o dramă să fii președinte de partid și când faci o întâlnire, oamenii te aplaudă, dar 20% din ei nu te apreciază și nu te-ar vota”
Directorul IMAS, Alin Teodorescu, a declarat marți seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, că liderul PSD Liviu Dragnea a înregistrat cea mai mare scădere, dintre personalitățile politice, în ce privește gradul de încredere. Mai exact, de la 30% la începutul anului, el a ajuns la 18,7% în septembrie. OUG 13 și demiterea premierului Sorin Grindeanu sunt principalele motive ale prăbușirii gradului de încredere.
Alin Teodorescu este de părere că pentru Liviu Dragnea este „o dramă” faptul că în prezent cota de încredere de care se bucură este de doar 18%, sub cota de încredere a partidului său.
„Înseamnă că Dragnea nu e apreciat nici măcar de membrii PSD. 20% din totalul votanților PSD nu-l apreciază pe Dragnea. E o dramă să fii președinte de partid și când faci o întâlnire, oamenii te aplaudă, dar 20% din ei nu te apreciază și nu te-ar vota”, a subliniat directorul IMAS.
În situații asemănătoare, spune acesta, au fost și Mircea Geoană și Victor Ponta spre final de mandat.
Întrebat ce se întâmplă în momentul în care președinții de partide ajung la asemenea cote diminuate de încredere, sociologul spune că „în general cine a căzut sub nivelul propriului bazin nu s-a mai refăcut”. „N-a reușit să întoarcă procesul”.
Traian Băsescu - 13% nivel de încredere
Evaluând nivelul de încredere de care beneficiază Traian Băsescu, trendul ianuarie 2016 - septembrie 2017 relevă o evoluție constantă, fără schimbări semnificative. Fostul președinte al României a început anul 2016 cu un nivel de încredere de 13,5%, iar în septembrie se situează tot în jurul valorii de 13% încredere multă sau foarte multă.
(clic pe imagine pentru a mări)
Câtă încredere au românii în premier
Fostul premier Sorin Grindeanu a început anului 2017 cu un nivel de încredere de 35.5%, neînregistrând fluctuații semnificative pe durata mandatului său.
Autorii studiului remarcă faptul că în luna mai a acestui an, înainte de moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului pe care acesta îl conducea la vremea respectivă, 36,9% dintre românii de 18 ani și peste declarau că au multă sau foarte multă încredere în Sorin Grindeanu.
„Cât îl privește pe premierul Mihai Tudose, opinia publică poate fi încă în etapa de cristalizare, dat fiind că acesta a preluat guvernarea relativ recent, la finalul lunii iunie. Așadar, cu un nivel de notorietate mai scăzut decât cei mai mulți dintre oamenii politici evaluați, Mihai Tudose înregistra în iulie 2017 un nivel de încredere de 24,7%, sub cel al principalului partid de guvernare, dar comparabil cu cel al liderului PSD, Liviu Dragnea. Luna septembrie îl plasează pe Tudose la un grad de încredere de 23,2%.
„Tudose a venit ca premier și de obicei când e numit cineva premier înregistrează capital de încredere, pe care îl consumă repede sau încet. Acum 10 ani se intra în această funcție cu un capital de 50 sau 45%. Grindeanu a intrat cu 30 sau 35. Tudose a intrat cu 26 sau 27, unul din cele mai reduse cote cu care o persoană a intrat pe funcția asta”, a afirmat sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.