Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sorin Cîmpeanu apără propunerea de a organiza admitere separată la colegii și se declară adeptul sistemului promovat de un liceu privat axat pe pregătirea de olimpici

Sorin Cîmpeanu/ Foto: inquam Photos

Una dintre cele mai controversate propuneri din proiectul noii legi a educație este aceea de a le permite colegiilor naționale să își organizeze propria admitere. Într-un sistem de învățământ caracterizat prin inechitate și obsesia exceptionalității, care ignoră de-a dreptul nevoile marii mase de elevi, există temerea că măsura va la adâncirea clivajului care există deja în educație. Recent a fost inițiată o petiție împotriva admiterii separate la colegii, semnată deja de peste 2.000 de părinți.

Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, ministrul Sorin Cîmpeanu a apărat propunerea și s-a declarat adeptul sistemului promovat de un liceu privat, care se axează pe atragerea de elevi cu rezultate excepționale și pe pregătirea lor pentru olimpiade. 

Cîmpeanu consideră că majoritatea colegiilor de elită au pretenția să primească elite deja formate „pe bună dreptate”. 

El le transmite părinților care nu sunt de acord cu examenul separat de admitere „să se uite cu atenție la modelul ICHB care a dat 5 componenți din 6 în lotul de matematică, a dat patru componenți din 5 din lotul de fizică și a obținut numărul 2 mondial și numărul 1 detașat în Europa. Care e o școală privată, care pe acești copii nu-i pune să plătească taxă, care adună acești copii de la toate școlile gimnaziale din țară, le oferă condiții și obține performanță cu ei. Iată că este posibil să obții performanță cu copii care au făcut învățământul gimnazial, la matematică au fost cei mai mulți clasa a X-a, clasa a XI-a, abia dacă au făcut un an de pregătire în liceul acesta. Restul se datorează pregătirii din sistemul de învățământ de stat. 

Le mai spun că noi suntem datori să susținem în egală măsură echitatea și performanța. Iar performanța se poate face în aceste colegii naționale. Este o cerere de peste 15 ani de a-și selecta propriii copii, este o cerere bazată pe ratele de promovare de 99-100% la examenele naționale, este o cerere bazată pe toată calitatea actului educațional, care trebuie să fie valorificată exact pe modelul de la ICHB”, a declarat Cîmpeanu.

Acesta a afirmat că subiectele nu vor fi făcute de către profesorii din colegii și că institutele Academiei Române, dar și Societatea Română de Matematică și-au arătat disponibilitatea de a participa la crearea lor. Ministrul Educației a susținut că „trebuie să dispară îngrijorarea părinților” că elevii vor trebui să facă meditații cu anumiți profesori pentru a promova examenul de admitere. Totodată, a vorbit despre posibilitatea existenței unui subiect comun pentru toate colegiile naționale sau pentru colegiile dintr-o anumită regiune.

„Dacă se unesc toate cele 211 colegii naționale înseamnă că vom avea un set de subiecte în care nu vom mai avea abordarea pe care trebuie să o avem la evaluare - pentru nota 5, subiecte ușoare, subiecte medii pentru nota 8 și subiecte dificile pentru 9. 

La colegiile naționale vor fi aceleași discipline, doar că nu sunt interesate de subiectele foarte ușoare și toate subiectele vor fi cu dificultate medie și ridicată. Subiecte care să fie făcute inclusiv la nivel național, luăm în considerare, dacă asta va fi cererea din partea colegiilor naționale. Domn'e, noi toți vrem și vrem să ne ajutați să avem un set de subiecte. Dacă vor fi grupuri de colegii naționale grupate geografic sau pe nu știu ce criterii sau pe specific - colegii naționale pedagogice, suntem deschiși la toate aceste variante. Oricum îngrijorarea asta trebuie să dispară. Că vor fi elevi privilegiați pentru că fac meditații cu profesorii dintr-o anumită școală”, a spus Cîmpeanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "Totodată, a vorbit despre posibilitatea existenței unui subiect comun pentru toate colegiile naționale sau pentru colegiile dintr-o anumită regiune." - pai daca tot facem subiect unic de admitere pentru colegii, de ce nu aducem testarea nationala la standarde normale?!

    "Dacă vor fi grupuri de colegii naționale grupate geografic sau pe nu știu ce criterii sau pe specific - colegii naționale pedagogice, suntem deschiși la toate aceste variante. Oricum îngrijorarea asta trebuie să dispară." - pai sigur ca da, mai schimbam si mai complicam nitel aiurea modul de examinare. Bravo nea' Sorine, n-am ce zice.
    • Like 0
  • AB check icon
    Afirmații fără argumente.
    Este necesar ca personalitatea reprezentativă a Academiei Române să răspundă la câteva întrebări: De ce ?, Pentru cine ?, Încotro ?
    Până la răspuns, respectul rămâne în suspans.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult