Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Spaima de la Antena 3

Dragnea la Antena 3

Foto: Captură Antena 3

În studioul de la Antena 3, Liviu Dragnea a stat nu într-un scaun, ci într-un telescaun. Un telescaun care fugea prin studio și preşedintele PSD se ținea de el speriat, cu o grimasă de om sfârșit. Răcnetul Gabrielei Firea părea că se aude și în timpul emisiunii, de parcă primarul Capitalei era undeva în culise și îi băga reflectorul în ochi liderului pesedist. Liviu Dragnea mai avea puțin și striga: „Luați-o de pe mine!" sărind în brațele moderatorului al cărui ton sugera clar că toate cărțile sunt deja jucate. În fața lui nu se mai afla conducătorul iubit, ci doar un biet fugar hăituit de cei care până mai ieri îl ridicau în slăvi. 

***

Am făcut azi un drum Braşov - Bucureşti via Cheia. Am văzut zone în care gunoiul de pe lângă construcţiile ilegale ale așezărilor de romi se transformă ușor-ușor în dealuri. Poate că menționarea acestei forme de relief nu ar fi o greșeală în manualele şcolare în care ficatul e al treilea plămân și inima e lângă vezică. 

Am trecut prin localități și am văzut la drumul prăfuit buricul țării ieșit de sub maiouri sau tricouri mulate asortate cu lanțuri groase de aur. 

Un buric trecea țanțoș ca un păun, prin loc nepermis. Suntem țara în care e sport național încălcare legilor, începând cu cele de circulație. După ce și-a apăsat o nară pe post de țeavă de pistol, păunul a tras o flegmă care mai avea puțin și acoperea o groapă. Apoi a continuat să scuipe doar semințe.

Case sărăcăcioase, dărăpănate, presărate cu „vile" de vânzare, majoritatea cu geamuri de termopan alb, inestetic, păzite de la distanţă de câini vagabonzi tolăniți în haite.

Dincolo de bariera ruginită și îndoită ca o râmă coborâtă de-a latul drumului naţional a trecut, pufăind un fum negru, un autotren cumpărat la fifth-hand dintr-o altă țară bananieră.

Dragă mea țară, așa ești tu, o ruină. O ruină încă jefuită metodic populată cu ființe spectrale. Asta e o parte a adevărului, nu planșe mâzgălite cu carioca de Liviu Dragnea de parcă ar scrie dedicații muzicale pe care să le citească Salam la nuntă.

***

La Antena 3, Liviu Dragnea, imperturbabilă nebunie: „Sunt suficiente elemente ca să putem vorbi de o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanţate, se pare că şi din extern. Eu sunt absolut convins că săptămâna viitoare vor ieşi informaţii despre modul că s-au finanţat aceste proteste, despre faptul că au fost organizat tip paramilitar, despre faptul că, şi s-a văzut asta de fapt, că au vrut să ocupe sediul Guvernului şi au provocat în permanenţă jandarmii”. O spaimă de om...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dragnea este, împreună cu șleahta de borfasii ce-l mai susțin, încă, cancerul acestei societăți, în fază terminală. De urgență trebuie extirpat, împreună cu pușcăriabilii din jurul său. Și nu mai elogiați atâta pesedeul. De când au apărut, de 30 de ani, au devalizat țara, au trădat-o și au vândut-o cui s-a nimerit. Întotdeauna și-au găsit complici.
  • Like 0
 • De fapt Mragnea are dreptate. Protestele au fost finanțate, intern și extern.
  Dar nu a făcut și precizările necesare.
  Au fost finanțați acei "protestatari" furioși, veniți in grupuri compacte, cu gândul sa ofere jandarmilor pretextul de a ataca mulțimea și a sparge protestul, conform scenariului elaborat anterior.
  Iar finanțarea internă a venit de la cei care au chemat cetele războinice și le-au instruit.
  Pentru finanțarea externă or fi existat doritori prin estul și nord-vestul României.
  Eu zic ca Mragnea s-a lăsat dus de val și a dezvăluit mai mult decât ar fi vrut.
  • Like 1
 • Al Lui Al Lui check icon
  Asta-i Dragnea cel de fiecare zi, mai bn zis de fiecare seara ! Iese pe "sticla"la televiziunile prietene, incercand sa contracareze atacurile publice ale lui Firea, fara prea mult succes, insa. Firea, asta, il vorbeste de rau fara contenire, dand din "casa" toata "lucratura" PSD-ista, de subjugare a justitiei si facand astfel, incat "statul paralel" sa se confunde tot mai mult cu statul PSD-ist, in ochii populatiei. Astfel, s-a ajuns ca bruma de credibilitate a PSD-ului, ramasa dupa cei doi ani de guvernare dezastroasa sa se disipe ca un fum de tigara, in ochii propriului electorat. In aceste conditii, o motiune de cenzura in Parlament, nu este decat o pierdere de timp pentru opazitie, Oamenii astia, se automutileaza electoral, mult mai eficient decat ar reusi o motine o cenzura, introdusa zilnic de opozitie (dc s-ar putea asa ceva !).
  " Sa te fereasca D-zeu, de gura doamnei Firea si de mintea d-lui Dragnea !"
  • Like 1
 • Cine sa dea bani pe actiuni paramilitare? Contra lui Dragnea? Pierdere de vreme, isi face rau singur , pana la capat cum zice el, si ramane singurul responsabil.
  • Like 2
 • Ovo check icon
  Așa e, nea Livache, ai dreptate, au fost finanțați extern. Au venit mii de kilometri pe banii lor, bani într-adevăr externi, făcuți prin străinătățuri, care pe unde s-a aciuat. De, dacă nu le-a plăcut să fie asistați social și n-au niciun partid care să le ofere transport, masă plus diurnă (ca la mitingul "anti-abuzuri", știi matale), au trebuit să se autofinanțeze. Extern.
  Pe de altă parte, văd că-ți plac cuvintele care încep cu "para" : "paralel", "paramilitar", dar cred că și "parai", "parandărăt". A propos, ia pune-o pe tanti Veorica să zică "paralelipiped", sau mai bine scrie-i pe foaie, să fie surpriză! Să ne mai distrăm și noi...
  Am și eu un cuvânt cu "para" pentru matale: "parastas". Politic, bineînțeles, nu țipa că nu te ameninț, n-am stat niciodată la Athénée Palace.
  • Like 6
 • Simte că i se apropie sfîrșitul.....Dar , eu , nu i înțeleg pe cei din jurul lui ( nu mă refer la penali ) care , puțini , mai sunt și oameni deștepți , Ei ar trebui să se distanțeze . De ce n o fac !? Și acești moderatori ..... se pare ca întrebările , răspunsurile și gesturile sunt dinainte stabilite .
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Asa suntem noi astia din diaspora, mai "prosti", ce sa-i faci? Prosti ca am venit sa protestam impotriva acestui peisaj dezolant neschimbat de 30 de ani. Insa ma intreb daca merita pana la urma sa mai facem asta. Pentru ce? Pentru cei care-si flutura lanturile de aur si "planteaza" seminte in asfalt? Macar daca ar rodi vreo floarea-soarelui tot ar fi ceva. Pentru cei care au avut la "botul calului" urnele de votare insa nu s-au deplasat de pe canapea sa voteze, in timp ce noi stateam cate 8 ore la cozi in fata ambasadelor? Acum suntem cei care am orchestrat o lovitura de stat, suntem numiti grupari para militare platiti pentru a face asta. Multumim Romania!
  • Like 8
  • @ mike
   check icon
   MUL"UMIM, mike ! Respect !
   • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult