La începutul carierei, românii își schimbă des job-ul, au văzut specialiștii în recrutare. Situația este diferită însă în alte țări, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, care dă exemplul Elveției.
„Cu un salariu entry level în Elveția duci un trai decent și reușești să treci de zona de confort pe care în România de multe ori, cu un salariu de începător, nu reușești să o atingi. Ei se simt confortabili ca începători, pot să ducă o viață decentă, ceea ce în România nu se poate”, a explicat Badea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos
Ce înseamnă un salariu „bun” în România? E greu de spus continuă el, argumentând că un venit de 3.000 de lei nu poți trăi la fel de bine într-un oraș mare în comparație cu un oraș mai mic. „Sub 1000 de euro nu ai șanse să duci o viață decentă în București dacă ai familie”, crede Bogdan Badea.
Potrivit acestuia, cel mai mare salariu oferit prin platforma eJobs a fost de 15.000 de euro pentru un job în domeniul IT.
Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, după miezul nopții.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Numeroase joburi de entry-level (secretara, asistent manager, relatii clienti) la companii mici / medii apar luni intregi fara sa fie ocupate. Alte joburi se repeta la infinit, mai ales la firme de IT, dar esti directionat spre procesul de recrutare al lor. In final aplici degeaba, nu ai niciun feedback, iar jobul e in continuare postat.
Primesti emailuri in care esti anuntat ca CV -ul tau a fost vizualizat de companii la care nu ai depus candidatura, dar asta nu are niciun rezultat.
Salariul minim este de 4000 de franci.In general salariile sint regularizate si nu prea vezi mai mari de 160 de mii pe an, exceptie fac bancherii ,dentistii si avocatii.Serviciile sint f scumpe.Meseriasii sint f bine platiti, se lucreaza la timp si in general o ora de munca e cam 100 de franci. Multi elvetieni care stau linga granita germana isi fac cumparaturile din Germania. Daca ai familie de 4 membri de exemplu si numai unul lucreaza ,iar cei doi copii sint inca in scoala....lucrurile se complica.