Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Specialist HR: Ce înseamnă un „salariu bun" în București. Plus: Cel mai mare salariu oferit prin platforma eJobs: 15.000 de dolari pe lună

La începutul carierei, românii își schimbă des job-ul, au văzut specialiștii în recrutare. Situația este diferită însă în alte țări, spune Bogdan Badea, CEO eJobs, care dă exemplul Elveției. 

„Cu un salariu entry level în Elveția duci un trai decent și reușești să treci de zona de confort pe care în România de multe ori, cu un salariu de începător, nu reușești să o atingi. Ei se simt confortabili ca începători, pot să ducă o viață decentă, ceea ce în România nu se poate”, a explicat Badea în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Ce înseamnă un salariu „bun” în România? E greu de spus continuă el, argumentând că un venit de 3.000 de lei nu poți trăi la fel de bine într-un oraș mare în comparație cu un oraș mai mic. „Sub 1000 de euro nu ai șanse să duci o viață decentă în București dacă ai familie”, crede Bogdan Badea.

Potrivit acestuia, cel mai mare salariu oferit prin platforma eJobs a fost de 15.000 de euro pentru un job în domeniul IT.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, după miezul nopții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan check icon
    6 luni am utilizat platforma e-jobs pentru gasirea unui loc de munca si pot spune ca e foaaarte interesanta.
    Numeroase joburi de entry-level (secretara, asistent manager, relatii clienti) la companii mici / medii apar luni intregi fara sa fie ocupate. Alte joburi se repeta la infinit, mai ales la firme de IT, dar esti directionat spre procesul de recrutare al lor. In final aplici degeaba, nu ai niciun feedback, iar jobul e in continuare postat.
    Primesti emailuri in care esti anuntat ca CV -ul tau a fost vizualizat de companii la care nu ai depus candidatura, dar asta nu are niciun rezultat.
    • Like 0
  • fc check icon
    un tânăr care acceptă bullshit-ul bătrânilor este un prost. datoria tinerilor este să schimbe lumea, nu să se-mburghezească prematur și izolați unii de alții. ne căznim să ajungem din urmă o lume egoistă în loc să dăm clasă schimbând paradigma existențială. fiind popor mic doar gesturile mari ne (mai) pot salva. sunt uluit de îngustimea de orizont ce-o văd în zone vrut intelighenție ori măcar vrut morale și etice și ”așa da”. o schimbare reală și cât se poate de win-win este doar radicală. măcar în gândire. măcar în ideatică. care nu ecsistă nici să dai cu tunul. dăce???? vârful profesionalismului este datul după ce-au șlefuit alții, deja vechi? nu mai bine-i pierd pe drum și instaurez treaptă existențială? de ce să copiez filme vechi, rețete prăfuite, idei obosite vândute ca noi de mici profitori de pădure? mediocrii pot vedea viitorul? pentru a conduce sunt sute capabili? dacă într-un tânăr a înghețat inima, rezultă că lumea merge înapoi ca proasta și dreptul văitatului și-l aruncă la ghenă rânjind reflex. nu ne naștem pentru-a ne câștiga dreptul de-a trăi (existența!!), ne naștem pentru-a atinge măcar stadiul de om, dacă nu mai mult (și mai frumos). dacă mă interesează cât are unul sau altul, cât am sau pot să am, înseamnă că sunt exact ce s-a vrut: un unidimensional egotic, revolut, adormit, un șoarece căruia i s-a pregătit rotița sisifică, identic cu ceilalți confrați, fiecare-n rotița lui, mai mare, mai mică, muulți.. cât nisipul mării, purtat de colo colo de făcătorii de valuri.
    • Like 2
    • @ fc
      Iti scrie un batran plin de bullshit-uri(53 de ani). Dar faceti odata ceva, pt ca asta lipseste acestei mizerabile tari. Mizerabila a devenit pt ca incaput pe mana cui nu trebuie in urma cu 30 de ani. Voi sunteti singura sansa. Voi si cei care au fost plecati pe dincolo la munca si au luat contact cu lumea normala. Exact asa cum spui : avem nevoie de un reset. Respect!
      • Like 0
  • Oare daca ar fi si jurnalistii platiti cu 15000 de dolari/euro (nu se stie exact ce) tot ar mai scrie asemenea articole?
    • Like 0
  • Cu asemenea CEO nu ma mir ca eJobs are nevoie de reclama la greu. Zici ca e Viorica Dancila a HR-ului, cum ati ajuns sa-l considerati "specialist"?
    • Like 1
  • Roxana B check icon
    Cu un salariu entry level in Elvetia traiesti decent daca esti singur, n-ai copii , esti sanatos si gasesti o camera cu o chirie sub 1000 CHF/luna ceea ce nu exista la oras.Daca stai in sat(un fel de suburbii ) te costa transportul in comun care nu e tocmai ieftin .Un abonament pe toate liniile(tren,autobuz,tramvai,vaporas)pe un an e 3000 CHF si poti sa mergi cu toate aceste mijloace de transport fara sa mai iei bilet.Un abonament cu taxa injumatatita este cam 180 pe an dar trebuie sa cumperi bilet la jumate de pret.Daca folosesti transportul in comun f des....nu prea e rentabil.Asigurarea la masina nu scade sub 800CHF pe jumate de an.E in functie de capacitatea cilindrica si de vechimea conducatorului.Cu cit mai tinar cu atit asigurarea e mai mare.Exista apoi asigurarea obligatorie pentru casa.Asigurarea de sanatate in functie de serviciile oferite e f scumpa.Deductibilul incepe la 300 CHF si am impresia ca maximum este 2500CHF dupa care asigurarea incepe sa plateasca 90%.Cei tineri si sanatosi isi aleg asigurarea cu deductibil mare pentru a plati o prima mai mica lunar.Daca vrei asigurare privata sau semi-privata....trebuie sa platesti mai mult.Si tine mai mult de conditiile hoteliere din spital.
    Salariul minim este de 4000 de franci.In general salariile sint regularizate si nu prea vezi mai mari de 160 de mii pe an, exceptie fac bancherii ,dentistii si avocatii.Serviciile sint f scumpe.Meseriasii sint f bine platiti, se lucreaza la timp si in general o ora de munca e cam 100 de franci. Multi elvetieni care stau linga granita germana isi fac cumparaturile din Germania. Daca ai familie de 4 membri de exemplu si numai unul lucreaza ,iar cei doi copii sint inca in scoala....lucrurile se complica.
    • Like 1
  • La ce folosește ciorna asta? Nu aduce nimic nou.
    • Like 1
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Cred ca e un fel de promo la "Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată la Digi24 sâmbăta și duminica, după miezul nopții. "
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon