Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sechestrat pe șezlong, pe litoral: „Nu vă supărați, vă puteți deplasa un centimetru mai încolo?” Am ațipit la umbră, iar când m-am trezit eram înconjurat de cearșafuri și umbreluțe

Litoral aglomerat

Fiecare drum spre litoral începe cu un drum, mai lung sau mai scurt, depinde de unde pleci. Benzinăriile sunt locuri de popas binevenite. Am oprit de câteva ori, dar toaletele erau ceva de nedescris. Mirosul te dobora, pur și simplu. Mirosul de toaletă, plus mirosul de transpirație. Nu am putut să stăm la coada de la casă, așa de tare mirosea a transpirație cineva din fața noastră!

Un pericol major în drumul spre litoral îl reprezintă traficul de pe autostrada Soarelui. Cred că unii șoferi nu știu să citească sau să înțeleagă semnul care limitează viteza la 130 km/h. Mi-a fost dat să văd inclusv familii cu copii, cu mașini de talie mică gonind spre litoral. Dezastrul se cuantifică în accidentele de pe autostradă.

Dar, în sfârșit, acesta nu este un impediment major, și, până la urmă, tot ajungi!

La intersecția din fața gării, în mijlocul unui trafic infernal, o bunică de mână cu un copil de 4-5 ani încearcă să treacă strada. În acel loc nu este nici o trecere de pietoni și este o bucată de drum pe unde toată lumea circulă cu viteză. Bunica a ajuns cu copilașul până în mijlocul străzii și înjură: Fire-ați ai naibii să fiți!

Citiți și:

Bine ați venit la Costinești, pubela litoralului românesc


Hai la plajă! Unde să mergi? În nord, unde este mai scump sau la plaja din Constanța? La plaja din Constanța se ajunge trecând de portul turistic Tomis și avantajul incontestabil este că există o parcare amenjată, ceea ce este grozav. Poți și să mănânci în postul Tomis. Am decis să mergem la plaja de lângă port. Am găsit șezlonguri la prețuri rezonabile, așa că am fost destul de mulțumiți. La un moment dat am ațipit. Când m-am trezit eram efectiv înconjurat de cearșafuri. Practic nu puteam coborî de pe șezlong, pentru că eram înconjurat de persoane care stăteau în jurul meu. Am încercat să îi rog să se mute puțin, cât să pot coborî de pe șezlog.

- Nu vă supărați, vă puteți deplasa un centimetru mai încolo?

Nu am avut succes! Nimeni nu a dorit să se mute nici măcar un centimetru. Până la urmă am reușit să evadez și să fac o baie. După aceea m-am reîntors pe șezlog. La un moment dat am sesizat că ceva nu este în regulă. Vecinii cu cearșafuri au deschis umbreluțele, care îmi făceau umbră și mie, cu toate că eu doream să stau la soare. O umbreluță îmi făcea umbră la cap, o alta făcea umbră la picioare. Am parlamentat din nou, i-am rugat să mute umbreluțele, să nu îmi facă mie umbră. Nu am avut succes, din nou!

Au argumentat: 

- Ce să facem? Copiii...

Nici nu mai conteză că iei un șezlog sub o umbrelă mai mare, pentru că nu poți avea o minimă intimitate, lumea se adună ciorchine în jurul tău. Chiar și intrarea în apă este dificilă pentru că sunt cearșafuri sau șezlonguri unul lângă altul în buza mării. De faptul că nisipul este plin de chiștoace, de coji de semințe și altele, nu mai zic nimic, că nu are rost. La plajă ajung familii cocoșate sub povara sacoșelor și a lăzilor frigorifice! Cred că că le place să trăiască un chin zilnic!

Un dialog la patiserie:

- Vreau o înghețată!

- De care doriți?

- Nu contează!

- Doriți de 1,5 ron, de 2,5 ron sau mai scumpă?

- Vreau de 2 ron!

- De 2 ron nu avem! Avem de 1,5 sau 2,5!

Același dialog poate avea ca subiect și plăcintele:

- Vreau o plăcintă!

- De care doriți?

- Cu brânză!

- Avem merdenele, trigon, strudel etc.

- Nu contează!

Spre deosebire de majoritatea românilor care trec pe la patiserie, puținii străini se comportă altfel. Chiar daca la întrebarea adresată vânzătoarei Do you speak english?, primesc răspuns doar o ridicare din umeri, citesc etichetele de la produse și se chinuie să pronunțe One merdenea, please!

Am încercat să ajung în partea de nord a stațiunii Mamaia. După aproape o oră în trafic, m-am confruntat cu loteria găsirii unui loc de parcare. A fost imposibil! Am mers pe toate străduțele, printre toate hotelurile, dar a fost o misiune imposibilă. Am petrecut o altă oră, în mașină, spre Constanța. În urmă cu câțiva ani, era o plăcere să mergi în nord, dar acum s-au construit blocuri în mod haotic, fără sistematizare și cu numărul de locuri de parcare subdimensionat, partea de nord a devenit un coșmar.

Taxiurile pe pe litoral nu folosesc aparatul de taxare. Prețurile sunt aleatorii, la discreția taximetriștilor.

Zilnic se duc războaie epice pe litoral, războaie care au ca scop găsirea unui loc de parcare. În orice stațiune mergi este aproape imposibil să găsește un loc de parcare. Trebuie să ai noroc, să discuți cu turiștii care vor pleca a doua zi ca să le iei locul sau cu vreun parcagiu ilegal. Ceea ce îmi place este amabilitatea șoferilor de aici. Am încercat să fac o parcare cu spatele în lateral, am avut semnalizare pusă, dar s-au oprit chiar în spatele meu și au început să claxoneze. Nu mi s-a mai întâmplat nicăieri să nu mă lase să parchez alți șoferi!

Stațiunea Mamaia arată o față a deznădejdii! Aproape totul arată improvizat, încropit, cât să facă față sezonului scurt. Pe promenadă și în zona Cazinoului funcționează o succesuine nesfârșită de șaormerii, patiserii, șaormerii, patiserii... Un turc îmi spunea că în Mamaia sunt mai multe șaormerii decât la Istanbul. Trotuarul este foarte murdar, plin de grăsime de șaorma.

Șoseaua care trece prin Mamaia este foarte periculoasă. Oamenii sar ca iepurii din toate direcțiile încercând să treacă strada prin locuri nepermise. Părinți cu copii, cu sacoșe cu colace imense umflate, fug, cu o inconștiență vecină cu moartea, dintr-o parte în alta a șoselei. Nu folosesc pasarelele pietonale, ce sens are?!

Vorba unei prietene: sunt prea săracă ca să merg în concediu la mare în România, așa că merg în Bulgaria sau Grecia.

Lucrurile astea se întâmplă sezon de sezon, weekend de weekend!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iti recomand pe viitor plaja de la reyna sau zoom bech sunt plaji folosite de constanteni si nu sunt asa aglomerate gasesti si loc de parcare gratuit in apropiere
  • Like 0
 • Cine vă pune !?
  Singura modalitate de a pune stop acestei priveliști grotești este BOICOTUL !
  Mergeți la bulgari, oriunde, cu aceeași bani mai multă distracție, relaxare și mai ales, civilizație !
  • Like 0
 • Nu comentez ineptii de genul "Fiecare drum [...] incepe cu un drum". Atata a putut autorul articolului. Dar am o intrebare, zic eu, mai mult decat justificata. Daca in fiecare an e asa, DE CE MAI MERGETI ACOLO???? Ipocrizia si masochismul sunt de neinteles. Oameni buni, simtiti nevoia sa va victimizati? Pe banii vostri?
  • Like 2
 • Nu inteleg frustrarea din acest articol. La 2 ore distanta cu avionul si la niste preturi mai mult decat decente exista alte destinatii civilizate. Ceea ce faceti prin alegerea vacantei pe litoralul romanesc este doar proliferarea jegului, nesimtirii, serviciilor de rahat, etc. Tocmai toti cei ca dvs care se complac la o vacanta pe litoral pt ca e la 2 ore de mers cu masina (discutabil) tin in viata jegul si ignoranta de acolo. Ia sa nu mai mearga nimeni, sa vedem ce se schimba... Piata libera trebuie sanctionata de clienti.
  • Like 2
 • În Vama Veche, cu sezlongurile, aceiasi "distracţie": lângã şezlongul nostru, a venit un cuplu de tineri (18-20+) cu câinele, care s-a apucat sã scormoneascã sub şezlongul meu, sã işi facã loc sã se cuibãreascã în nisip... Am rãmas surprinsã cã tinerii nu ne-au intrebat nimic, deja işi instalaserã pãturica la 3 cm de sezlongul nostru. Nu m-a lãsat mirarea care încã mã cuprinsese sã le spun (politicos) cã încerc sã nu stau la un loc cu câini necunoscuţi (despre care nu stiu cã sunt vaccinaţi) , întrucât eram prea ocupatã sã dau jos nisipul scormonit de caine care ajunsese pe mine... Ocazie cu care m-am si lãmurit cu tânãra generaţie si problema realã la mare: lipsa de consideraţie pentru ceilalţi... :-)
  • Like 1
 • Omul sfinteste locul, in rest, no comment, just howling.
  • Like 2
 • Suntem nesimțiți, needucați, parveniți, snobi și pe deasupra avem de partea noastră autorități pline de incompetenți care doar așteaptă leafa, mita și comisionul "afaceriști" de 2 lei, personal necalificat, plictisit, infrastructură lipsă. Ce să-ți dorești mai mult.
  • Like 3
 • Ziua buna,
  din pacate nesimtirea, indolenta si complacerea in starea actuala sunt trasaturi definitorii ale multor romani care merg pe litoralul romanesc.
  DAR, merg in Constanta la plaja an dupa an, si nu am gasit aceasta aglomeratie mentionata in articol. Am prins si ziua marinei si tot nu a fost asa cum spuneti, poate ca am fost pe alta plaja. La asa zisa "3 papuci" din Constanta, in capatul strazii Ion Ratiu, ai loc decent, daca nu vrei sa stai in spuma marii.
  Cat despre schimbare, imbunatatire, etc.... daca populatia bastinasa ce locuieste de o viata nu isi doreste schimbarea, se complace in mizeria ce o conjoara, cum pot eu, un temporar de 7-10 zile sa schimb ceva, decat zicand "pas" turismului de pe litoralul Romanesc, preferand sa bat mii de km spre Grecia, Croatia, si mai nou ALBANIA ??!!?!
  • Like 5
  • @ Liviu Din Codru
   Și constănțenii își doresc schimbarea, dar pentru că interesele aproprietarilor sunt atât de mari și se corelează cu cele ale primăriei, ar trebui sa duci o lupta organizată și legală pentru a crede nu sa schimbi , macar sa fie aplicate prevederile legale !!!
   • Like 0
 • Vă dau eu un pont, de fapt două, pentru rezolvarea acestor neajunsuri:
  1. Poate într-o vară tot așa cu soare, măcar juma din turiștii care se perindă prin Constanța- Mamaia vor lua cu asalt, la propriu (nu cu violență, dar să fie mulți) Primăria, Consiliul Județean și Prefectura cu ocazia căruia vor spune clar și răspicat că așa nu mai merge pentru un turism civilizat.
  Sau...
  2. Cine n-are chef de MIZERIA asta ordinară, pur și simplu să refuze să mai meargă acolo și să caute alternative, chiar și străine!
  • Like 3
  • @ Vladimir Dumitru
   Ziua buna,
   turistul roman nu merge pe litoral sa faca "revolutie" in scurtul lui concediu de max 10 zile. El accepta, se plange, si anul urmator schimba destinatia, mai la nord sau mai la sud.
   Varianta 2 este cea mai corecta, pana cand, din pacate tot statul, va dori sa schimbe concluzia trista, conform careia, economiile pentru concedii ale romanilor cheltuite in afara tarii depasesc de vreo 4-5 ori banii cheltuiti in tara.
   • Like 1
 • Chiar m-as bucura ca oamenii ca tine sa se duca in Grecia sau Bulgaria. Minciuni gogonate in incercarea de denigrare a statiunii Mamaia si a Constantei. In primul rand pe plajele reabilitate nu sunt sezlonguri langa apa, nu stiu de unde ti-ai procurat tu sezlong dar clar minti. In al doilea rand, inseamna ca esti foarte prost si te fac taximetristii cum vrei tu daca nu iti pun ceasul, te vad mai naiv, probabil de asta nici n-ai fost in stare sa iti gasesti loc de parcare in Mamaia Nord unde sunt locuri de parcare la discretie!! Trolleri ca tine merita doar la strand la Bucuresti sau la greci , dar probabil si acolo ai nemultumiri. Poate ar trebui sa te muti din tara.. cred ca ar fii in avantajul tuturor!!
  • Like 1
  • @ Razvan-Ioan Cretu
   @ Razvan - Ioan Cretu

   Aveti imaginatie bazata pe dorinta de a nega realitatea.
   • Like 1
  • @ Razvan-Ioan Cretu
   Nu stiu cum e pe plaja din Constanța, dar tu ești clar un frustrat agresiv, care nu prea își are locul pe acest site. Evident tarii i-ar fi mai bine fără indivizi de genul tău
   • Like 2
  • @ Razvan-Ioan Cretu
   De ce ar minți sau exagera ?
   Ce avantaj ar avea ?
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult
text: Cristian Jura / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon