Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Start vot: că e de rău...

Viorica Dancila - FB - Foto Facebook/Viorica Dancilă

 Foto Facebook/Viorica Dancilă

Absenteismul anunțat de unii echivalează cu un vot pentru atitudinea Partidului Social Democrat și a liderilor săi imediat după alegerile din decembrie 2016. Cei care vor sta acasă acasă le dau motive întemeiate social democraților să spună că de fapt mulți români nu au fost deranjați de OUG 13 sau de atacurile succesive la adresa Justiției, dar nici de intervenția violentă din partea Jandarmeriei executată la ordin politic în 10 august 2018.

În fine, absența la vot definită ca formă de sancțiune la adresa președintelui în funcție sau a celor care nu au înțeles că în turul 2 ar fi trebuit să ajungă Dan Barna ar fi un ajutor nesperat tot pentru PSD. O rată de prezență mică și un scor strâns ar fi traduse ca pe o validare primită din partea electoratului în ciuda tuturor derapajelor din ultimii 3 ani. PSD ar înțelege că modul acesta de a face politică - pumnul în gura parlamentarilor din opoziție, microfonul tăiat, semnele obscene arătate de dl Iordache de la pupitru în Legislativ, imaginile cu sexul anal invocate de Șerban Nicolae la adresa unei colege din Opoziție, vestitele replici mergem până la capăt/ pentru că putem, jignirile dlui Bădălău care cânta manele - să vină diaspora ca să ne pișăm pe ea, aroganța, lipsa totală de transparență, analfabetismul urcat la rang de funcție de decizie în stat, rudele, copiii politicienilor trimiși consuli în ambasade fără cea mai mică pregătire - toate ar fi interpretate ca fiind mai degrabă griji marginale ale votanților.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie nu este neapărat despre Klaus Iohannis sau Viorica Dăncilă. Este despre un mesaj pe care îl va primi o clasă politică cu un comportament nociv. O rată mică de prezență la vot sau un scor strâns între cei doi ar însemna că personajele venite din negura anilor lui Vadim (Codruța Vasilescu, Codrin Ștefănescu, Rădulescu „Mitralieră”) trebuie să rămână în prima linie, iar atacurile xenofobe, jignirile, informațiile mincinoase, limbajul violent - sunt toate admisibile, de iertat, chiar de încurajat în spațiul public.

Dacă acest mod de a face politică nu este descurajat, înseamnă că ceea ce va urma va fi cu mult mai grav.

Dacă valurile de fake news și minciuni în cascadă spuse în prime time cu zâmbetul pe buze și demonstrate de activiști fact checking nu sunt sancționate, atunci ne putem imagina o Românie în care minciuna și fenomenul distribuției informațiilor false vor acapara toate nivelurile.

Dacă dna Dăncilă va înregistra un scor bun, atunci să ne așteptăm, oare, ca următorul candidat care ne este scos în față să aibă 4 clase, dar să merite funcția pentru că l-au votat în CEX?

Dacă lipsa asumării și înțelegerii unor mari greșeli sau derapaje de la democrație (OUG 13, atacurile la Justiție, intervenția violentă a Jandarmeriei Române, greșelile de politică externă prin anunțul mutării ambasadei în Israel) rămân nerezolvate, neexplicate, neplătite, atunci ne putem aștepta la chestiuni cu mult mai grave. Candidatul PSD a jonglat cu funcțiile aplicând metoda „nu știu frate, nu-s din zonă.” Prin această atitudine să ne așteptăm ca dna Dăncilă - în scenariul în care ar fi președinte - să iasă din încăpere exact când în UE se decide și se semnează ceva de importanță majoră? Și apoi, întrebată pe subiect, să răspundă senină: „Nu știu, nu eram acolo, m-am dus până la baie”.

Căci aceasta a fost atitudinea ei în toate aceste zile.

- Nu are legătură cu înăbușirea violentă a protestelor de la 10 august de către Jandarmeria Română pentru că era în concediu (cel atacat de președintele în funcție la CCR). Totuși, ea a văzut lovitură de stat, oameni care au încercat să intre în clădirea Guvernului, dar să lăsăm Justiția să-și facă datoria.

- Nu știe ce e cu legile Justiției, pentru că ea nu e membru în Parlamentul României, ci fost premier - deci în Legislativ ea nu se bagă, că respectă separația puterilor în stat (ea, în calitate de lider PSD nu are niciun cuvânt de spus).

- Atacurile susținute la statul de drept în Parlamentul României nu au legătură cu ea, nici nu le poate modifica, pentru că deciziile se iau în CEX, că doar nu dă ea ordine și toată lumea execută (ca în alte părți, ca la PNL).

- Nu a avut nicio legătură cu OUG 13, pentru că ea era europarlamentar, deci nu era nici la Guvern, nici la Parlament. Însă a semnat o scrisoare în care apăra ordonanța.

- Fiul ei nu a fost adus de ea la Curtea de Conturi - deși - coincidență sau nu - s-a întâmplat foarte aproape de data la care a preluat funcția de prim-ministru. 

- Cancelarul Merkel vorbește numai în limba germană la întâlniri (total fals).

- Colegii de partid care împrăștie fake news pe conturile personale sau pe paginile partidului au dreptul la opinie, că așa e în democrație, cu fake news și atacuri sub centură. Asta nu o face pe ea cu nimic vinovată sau responsabilă (din nou, dedublare de calitatea de președinte al PSD).

- Despre atacurile xenofobe postate de Lia Olguța Vasilescu (șefa echipei de campanie) ea nu poate să se pronunțe, fiecare răspunde pentru el, că nu sunt ale ei, dar președintele Iohannis care este un dictator și vrea să facă PSD-ul să dispară cum este sancționat?

- Nu o să mă vedeți niciodată că jignesc pe cineva (dar președintele e înalt ca gardul și... leneș, ca să nu spună altfel, e fricos, ar trebui să poarte fustă și ea pantaloni).

Însă, din contra, dacă PSD primește o sancțiune la aceste alegeri, unii oameni din interior ar putea înțelege că votanții nu tolerează această inversare a scării de valori, că trebuie să-și reconsidere liderii, purtătorii de mesaj, retorica și candidații. Și ar putea exista o șansă ca la alegerile viitoare pe buletinele de vot să apară numele unor oameni bine pregătiți, alfabetizați, cu discursuri elegante, care să umple imensa gaură de pe partea stângă a scenei politice, ocupată astăzi în parte de rămășițele PRM-ului sub Vadim Tudor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • comentariu dublat
    • Like 0
  • Mă simt la fel de murdar ca în anul 2000 când, ieşind la vot, am avut de ales între doi „grei”: Iliescu şi Vadim. L-am votat pe Iliescu... pe care nu-l votasem nici măcar în celebra Duminică a orbului.

    Acum am de ales între Ficusul mecanic şi Blonda satului (sau a Statului). Ca şi în 2000, frica mă scoate iarăşi din casă. Teama că o distopie va prinde contur în realitate: Dăncilă preşedinte şi PSD la putere. PENTRU CĂ, DUPĂ UN AN, PSD VA REVENI LA PUTERE. Opoziţia este mult prea preocupată cu luptele ei mărunte, ca să-şi consolideze poziţia printr-o bună guvernare.
    • Like 2
  • cometariu dublat
    • Like 0
  • comentariu dublat
    • Like 0
  • Stelian check icon
    Inainte de primul tur, ultimul sondaj il dadea pe presedintele in functie cu 45% intentii de vot, fara cei de afara, iar pe presedinta PSD la vreo 15%.
    Cum se face ca la urne presedintele abia a depasit 37% (cu sprijinul celor de afara), iar PSD a adunat 22%?
    Opinia mea este ca s-a repetat schema din 2000, cind la turul I Iliescu a luat cam cit partidul, pentru a-l promova in turul II pe Vadim.
    PSD a fost un candidat extrem de convenabil pentru presedinte. In ultimul an a jucat mereu si mereu eletoral, cu gindul la inca un mandat.
    Timp de 3 ani si jumatate a stat calm, nefacind nimic. Si dintr-o data s-a trezit luptatorul in el.
    Ce pacat ca si acum avem de ales raul cel mai mic!!!
    Ce pacat ca doar pe site la Europa Libera gasesti comparatia ca acum 30 de ani in Romania era congresul XIV, desi Zidul Berlinului cazuse.
    Si nu e chiar o coincidenta ca abia acum, s-a gasit un loc unde sa se puna o bucata din acel zid, pe cind in lume sunt multe locuri unde este expusa o astfel de bucata si este in spatiul public...
    • Like 1
  • Atata stres cu iesitu asta la vot...votul e un drept nu o obligatie. Cei mai agitati cu iesitul la vot sunt cei antiPSD ca vor sa iasa ai lor. Aici e o ipocrizie ca sa nu zic vrajeala cand ti se spune de catre un antipesedist iesi la vot nu conteaza cu cine votezi. Pai cum ma nu conteaza? Ma stresezi sa ies la vot sa nu iasa PSD da nu conteaza cu cine votez? Hello? Hablas ingles? Respectati libertatea omului de a alege sa mearga sau nu la vot asa cum e dreptul lui sa voteze la fel e dreptul lui sa nu voteze. Asta e libertate. Nimeni n-are dreptul sa oblige pe altcineva sa faca ce nu vrea. Stati sa vedeti scandal si cu diaspora cand om avea de ales intre 2 partide/candidati de dreapta gen Barna Ciolos sau Iohannis sau cine o fi si diaspora o sa fie altfel decat ceilalti. Tare mi-e ca se va incinge netu mai tare ca acum ca de ce voteaza aia ca si-asa nu stau aici daca nu voteaza cum vrea netu.
    • Like 0
    • @ Magotu Enigmatic
      Lipsă de logică asemănătoare cu cea a bucătăresei de la PSD. Ăia care sunt anti PSD nu merg la vot pentru "că vor să iasă ai lor", cei care merg la vot cu acest scop sunt penelisti sau pesedisti.
      Restul sunt refulări, multe cuvinte, puțin sens. Nu te-a obligat nimeni să faci ce nu vrei, adică nu te-a răpit nimeni pe stradă că să te ducă cu forța la secția de votare. Dacă te simți sub presiune pentru că ești bombardat cu îndemnuri de a ieși la vot, taie netul și cablul la televizor.
      • Like 3
    • @ Magotu Enigmatic
      Va raspund asa cum i-am raspuns altuia cu "nu conteaza cu cine votez?". De ce toti pesedistii mai rasariti (cum ar fi Dancu), care-si dau seama ca o comparatie directa intre Dancila si Johannis este ridicola, adopta o cale mult mai perfida: ei spun "oricum iese Johannis, ce sens mai are sa mergeti la vot?"
      Intrebati-i pe ei DE CE spun sa NU mearga lumea la vot? Noi sintem ocupati sa aflam suprafata cercului prin formula lui Euler, sa i-o spunem si lui Johannis!
      Metoda Dvs. de "convingere" poate fi eficienta la cineva ca Dancila...
      • Like 3
  • Vorba multa saracia omului. Imi plac patriotii PSD oameni credinciosi si cu frica lui Dumnezeu care vin in vizita cu noua masini din care una este Logan
    • Like 1
  • check icon
    Poate asa ar si trebui!... Sa ne dea oamenii de la tara o alta "palma" peste obraz. Astora care se gandesc ca sunt "educati" si stiu ce este mai bine pe Pamant. Eu fiind inclus. :)
    Eu am crezut ca oamenii care s-au dus in Europa din 2007 au invatat ceva. Mi-am dat seama ca nu au invatat prea mult. Exceptand oamenii educati. Care sunt putini. Majoritatea dintre ei au fost angajati de Vest Europeni in slujbe de rahat. Si-au facut prieteni alti oameni din Estul Europei. Ukrainieni, Bulgari, Slovaci, etc. Deci nu au inteles societatea de acolo. Deci nu au inteles democratia, meritocratia, libertatea si riscurile pe care trebuie sa ti le asumi sa iti urmaresti si sa iti doresti "feicirea", sau "multumirea" in viata. Pentru ca sunt si riscuri. Nu numai beneficii...
    Romanii nostrii, in majoritate, in ultimii 12 ani, in Europa, au fost forta de munca ieftina. Dar au fost platiti corect. Si eu nu spun ca au fost batjocoriti sau exploatati, pentru ca depinde de tine, ca persoana sa ai demnitate si inteligenta. Daca le ai, nimeni nu te batjocoreste si nimeni nu te injoseste. Pentru ca nu pot!
    • Like 0
  • Votul in Romania nu e obligatoriu, precum nici prostia eradicata! Cine nu se simte reprezentat de catre cei doi poate sa stea acasa, iar propaganda poate sa toarne orice, e libertate de exprimare! Frica poate fi o emotie care sa scoata lumea la vot. Unii cu demolarea justitiei si scoaterea din Europa, altii cu taierea pensiilor si salariilor. Ambele parti incearca.
    Un scor mult debalansat poate fi periculos pentru democratie, cu posibil efect de bumerang. Cred ca 60/40 e optim.
    Succes tuturor!
    • Like 0
    • @ Cristian Dogar
      Nu cred ca-i vorba doar de propaganda electorala, fiindca PSD s-a facut deja vinovat de CRIMA: pentru ca o sleahta de infractori dementi a vrut sa scape de pedeapsa cu orice pret, a eliberat aproape 20000 de puscariasi periculosi si urmarile s-au vazut deja in tot felul de crime si atrocitati.
      Daca, Doamne fereste, cineva din familia Dvs. ar fi fost victima unei asemenea atrocitati, v-ati mai fi pastrat detasarea unei analize facute la rece?
      Astfel ca motive pentru scoaterea PSD inafara legii sint destule, dar deocamdata este esentiala prezentarea la vot.
      • Like 3
    • @ Cristian Dogar
      Demolarea justiției este o realitate, în timp ce tăierea pensiilor și salariilor e doar un fake news. Ambele, marca PSD.
      În concluzie, nu există comparație.
      Cred ca nu există un scor prea debalansat când una din alternative e o gașcă de borfași, chiar dacă cealaltă este să votezi ținându-te de nas.
      • Like 3
  • check icon
    Nu este nimic de rau! Hai sa nu mai dam titluri incendiare la articole de bun simtz.
    Mergem la vot si vedem cine suntem noi, ca tara: cati suntem inteligenti si progresisti si cati suntem traditionalisiti si mai putin interesati de educatie si cultura. Daca majoritatea vrea sa fie traditionala si mai putin interesata de progres si cultura, eu, ca om inteligent si cat de cat educat, spun ca trebuie sa-i lasam asa cum vor ei. De ce? Pentru ca sunt multi si pentru ca sunt majoritatea. Ar fi prea multa munca sa poti sa le schimbi ideile. Si dupa multa munca,... vine un video viral si s-a terminat cu o saptamana din munca ta! :(
    Si cine stie!? Poate au dreptate. Poate zeii Olimpului ii ajuta pe cei simpli si cuminti, care stau in banca lor si nu fac scandal. Doar se duc la vot.
    • Like 0
    • @
      Cred ca stim destul de bine cine sintem noi si raspunsul nu-i prea placut!
      Daca tinem seama de mijloacele absolut revoltatoare cu care PSD incearca sa-i determine pe credulii fara educatie sa-l voteze, nu mai poate fi vorba de votul ideal despre care vorbiti Dvs. si cu atit mai putin de "bun simtz (SIC!)".
      Iar faptul ca Dvs. considerati traditia ca antonim al educatiei si culturii, mi se pare atit de deplasat (si folosesc un eufemism), ca prefer sa consider ca nici nu ati scris asa ceva...
      • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult