Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Stație de energie E.ON. Care este motivul schimbărilor de preț la energie?

Care este motivul schimbărilor de preț la energie?

Într-o perioadă în care vorbim tot mai mult despre prețuri și efectele inflației, a devenit tot mai important să înțelegem ce factori influențează sectorul energetic și de unde vin fluctuațiile în costurile energiei.

Cum se stabilesc prețurile în general?

Într-o piață liberă, un produs poate fi vândut la orice preț stabilit de vânzător, iar cumpărătorul poate decide dacă achiziționează sau nu acel produs. Energia, la fel ca orice produs, are costuri de producție, de transport, de comercializare, investiții, marjă de profit și așa mai departe. Ca tranzacția să fie finalizată, trebuie să existe și un cumpărător, care să își permită și să fie convins să cheltuiască banii respectivi, pe acel produs și nu pe altul.

Cu ce diferă în energie?

Motivul pentru care în energie nu avem o piață complet liberă ține de securitatea energetică și de accesibilitatea economică a acesteia, fiind o resursă atât de importantă pentru societate. Astfel, instituțiile statului trebuie să se asigure că 1. există energie disponibilă și 2. consumatorii și-o pot permite atât la nivel casnic, cât și la nivel industrial. Energia este un factor primordial în producerea și transportul oricărui produs, fie că vorbim de echipamente electrice, de apă sau mâncare.

Cauzele pentru care cresc prețurile

Prețurile, atât la energie cât și în general, cresc din două cauze: unele sunt obiective - și țin de costul de producție, transport, tehnologii, inflație etc. și altele subiective - determinate de instabilitate, volatilitatea sau creșterea subită a consumului bazată pe factori emoționali. Cererea de energie variază sezonier în funcție de anotimp (iarna pentru încălzire și vara pentru răcire), dar și orar, dimineața și seara fiind vârfurile de consum. Din acest motiv prețul variază pentru a putea asigura atât puterea instantanee, cât și consumul.

Atunci când o țară este independentă energetic, prețul este mult mai predictibil decât în cazul în care aceasta importă o cantitate semnificativă de energie, fie că vorbim de energie electrică, de gaz sau de petrol. În aceste situații, prețul depinde și de alți factori care de multe ori sunt în afara controlului tău sau al nostru, așa cum este în contextul de acum, generat de conflictul din Ucraina. Din păcate, în acest moment ne aflăm într-o situație în care aprovizionarea cu suficientă energie devine tot mai complicată, aspect care face ca și cererea să fie mai ridicată decât oferta și, implicit, prețul să fie afectat.

Există totuși variante pentru a scădea cheltuielile cu energia?

În majoritatea cazurilor, prețurile scad obiectiv. Fie că vorbim de o tehnologie nouă care reduce semnificativ costul de producție sau de o reducere a taxelor. Prețurile scad și artificial, prin plafonare, acesta fiind un mecanism util doar pentru perioade scurte de timp și care generează costuri economice și sociale semnificative pe termen mediu și lung.

Varianta sănătoasă de a scădea cheltuielile cu energia este de a ține sub control consumul, deci de a fi eficienți energetic și, desigur, de a produce energie la nivel local, ca prosumatori. Astfel ne asigurăm că nu suntem afectați decât într-o mică măsură de factori externi, incontrolabili. 

Află mai multe pe Stația de energie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • era o anecdota, seful, prim ministru, spune:"nu exista nici-un motiv pentru cresterea preturilor, asa ca preturile vor creste fara motiv".
    autorul a uita motivul cresterii (si de peste 10 ori in anumite momente recente- care nu are nici-o corelare tehnica sau similara) , specula si lobyul pe care si-l permit speculantii
    • Like 1
  • Trebuie innoita flota de masini de la e.on?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult