Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Stație de energie E.ON. Care este motivul schimbărilor de preț la energie?

Care este motivul schimbărilor de preț la energie?

Într-o perioadă în care vorbim tot mai mult despre prețuri și efectele inflației, a devenit tot mai important să înțelegem ce factori influențează sectorul energetic și de unde vin fluctuațiile în costurile energiei.

Cum se stabilesc prețurile în general?

Într-o piață liberă, un produs poate fi vândut la orice preț stabilit de vânzător, iar cumpărătorul poate decide dacă achiziționează sau nu acel produs. Energia, la fel ca orice produs, are costuri de producție, de transport, de comercializare, investiții, marjă de profit și așa mai departe. Ca tranzacția să fie finalizată, trebuie să existe și un cumpărător, care să își permită și să fie convins să cheltuiască banii respectivi, pe acel produs și nu pe altul.

Cu ce diferă în energie?

Motivul pentru care în energie nu avem o piață complet liberă ține de securitatea energetică și de accesibilitatea economică a acesteia, fiind o resursă atât de importantă pentru societate. Astfel, instituțiile statului trebuie să se asigure că 1. există energie disponibilă și 2. consumatorii și-o pot permite atât la nivel casnic, cât și la nivel industrial. Energia este un factor primordial în producerea și transportul oricărui produs, fie că vorbim de echipamente electrice, de apă sau mâncare.

Cauzele pentru care cresc prețurile

Prețurile, atât la energie cât și în general, cresc din două cauze: unele sunt obiective - și țin de costul de producție, transport, tehnologii, inflație etc. și altele subiective - determinate de instabilitate, volatilitatea sau creșterea subită a consumului bazată pe factori emoționali. Cererea de energie variază sezonier în funcție de anotimp (iarna pentru încălzire și vara pentru răcire), dar și orar, dimineața și seara fiind vârfurile de consum. Din acest motiv prețul variază pentru a putea asigura atât puterea instantanee, cât și consumul.

Atunci când o țară este independentă energetic, prețul este mult mai predictibil decât în cazul în care aceasta importă o cantitate semnificativă de energie, fie că vorbim de energie electrică, de gaz sau de petrol. În aceste situații, prețul depinde și de alți factori care de multe ori sunt în afara controlului tău sau al nostru, așa cum este în contextul de acum, generat de conflictul din Ucraina. Din păcate, în acest moment ne aflăm într-o situație în care aprovizionarea cu suficientă energie devine tot mai complicată, aspect care face ca și cererea să fie mai ridicată decât oferta și, implicit, prețul să fie afectat.

Există totuși variante pentru a scădea cheltuielile cu energia?

În majoritatea cazurilor, prețurile scad obiectiv. Fie că vorbim de o tehnologie nouă care reduce semnificativ costul de producție sau de o reducere a taxelor. Prețurile scad și artificial, prin plafonare, acesta fiind un mecanism util doar pentru perioade scurte de timp și care generează costuri economice și sociale semnificative pe termen mediu și lung.

Varianta sănătoasă de a scădea cheltuielile cu energia este de a ține sub control consumul, deci de a fi eficienți energetic și, desigur, de a produce energie la nivel local, ca prosumatori. Astfel ne asigurăm că nu suntem afectați decât într-o mică măsură de factori externi, incontrolabili. 

Află mai multe pe Stația de energie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • era o anecdota, seful, prim ministru, spune:"nu exista nici-un motiv pentru cresterea preturilor, asa ca preturile vor creste fara motiv".
    autorul a uita motivul cresterii (si de peste 10 ori in anumite momente recente- care nu are nici-o corelare tehnica sau similara) , specula si lobyul pe care si-l permit speculantii
    • Like 1
  • Trebuie innoita flota de masini de la e.on?
    • Like 1


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult