Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Statul descurajează firmele care vor să facă sponsorizări: Se îngreunează deducerea și se limitează la 6 luni după închiderea exercițiului, perioada de „redirecționare”. Exemplu de calcul

companie mijlocie - Getty

Foto: Getty Images

În Monitorul Oficial din 30 decembrie 2021 a fost publicată Legea nr. 322/2021, care modifică punctual Codul fiscal, cu privire la procedura de reducere la plată a impozitului pe profit, respectiv cu reducerea la plată a impozitului pe venitul microîntreprinderilor, atunci când contribuabilii fac sponsorizări sau acordă sume prin contracte de mecenat, având în vedere prevederile Legii nr. 32/1994 privind sponsorizările.

Legea aduce măsuri care se aplică din 1 ianuarie 2022, însă are și măsuri tranzitorii aplicabile acelor sponsorizări aflate în desfășurare la data de 31 decembrie 2021 sau acelor sponsorizări reportate 7 ani pentru plătitorii de impozit pe profit sau 28 de trimestre pentru plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderii.

Pentru a înțelege mai exact efectul acestei legi, amintim tratamentul fiscal al sponsorizărilor aplicabil până la data de 31 decembrie 2021, astfel:

  • Pentru plătitorii de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea este integral nedeductibilă la calculul impozitului pe profit, însă reduce impozitul pe profit datorat la plată cu cea mai mică valoare dintre 7,5 la mie din cifra de afaceri anuală, fără a depășii 20% din impozitul pe profit datorat.

Dacă sponsorizarea depășește valoarea amintită anterior, suma ce excede se reportează 7 ani, diminuează impozitul pe profit datorat la fiecare calcul de impozit pe profit, respectând aceleași reguli de reducere a impozitului pe profit.

  • Pentru plătitorii de impozit pe venitul microîntreprinderii, sponsorizările reduc impozitul pe venitul microîntreprinderii cu procentul de până la 20% din impozitul pe venit datorat în trimestrul în care au fost înregistrate cheltuielile de sponsorizare.

Dacă valoarea sponsorizărilor depășește valoarea amintită anterior, suma ce excede se reportează în următoarele maxim 28 de trimestre consecutive și diminuează impozitul pe venitul microîntreprinderii la fiecare termen de plată al impozitului, respectând aceeași condiție de a nu se depăși 20% din impozitul datorat.

Legea nr. 322/2021 adoptă următoarea procedură aplicabilă cu 1 ianuarie 2022, astfel:

Sponsorizările efectuate în condiția legii sponsorizării rămân cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit, însă diminuează impozitul pe profit de plată în cea mai mică valoare dintre 7,5 la mie din cifra de afaceri anuală, fără a depăși 20% din impozitul pe profit datorat.

Dacă sponsorizările efectuate în exercițiul respectiv depășesc această valoare, după diminuarea cu eventualele sume reportate, contribuabilul poate dispune de „redirecționarea impozitului pe profit” pentru efectuarea de sponsorizări sau acte de mecenat, în termen de maximum 6 luni de la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit.

Pentru contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderii, se păstrează reducerea impozitului pe venitul microîntreprinderii în procentul de 20% din impozitul pe venit datorat în acel trimestru.

După închiderea exercițiului financiar și depunerea declarației de impozit pe venit pentru trimestrul al IV lea, contribuabilul calculează plafonul de reducere a impozitului pe venitul microîntreprinderii pentru întreg exercițiul financiar, iar dacă valoarea sponsorizărilor depășește suma de 20% din impozitul la care se putea aplica reducerea, contribuabilul poate ca, în termen de 6 luni de la data depunerii declarației de impozit pentru trimestrul al IV lea, să redirecționeze diferența de sponsorizare.

Procedura, modelul și conținutul formularul de redirecționare vor fi adoptate prin ordin al președintelui ANAF.

Tot începând cu data de 1 ianuarie 2022, se pot diminua impozitul pe profit și impozitul pe venitul microîntreprinderii cu cheltuieli de sponsorizare/mecenat, la data efectuării sponsorizării, numai dacă diferența dintre procentul admis al valorii sponsorizării diminuat cu sumele reportate are o valoare pozitivă.

De exemplu, la calculul impozitului pe profit pentru anul 2022, cea mai mică valoare dintre 7,5 la mie din cifra de afaceri și 20% din impozitul pe profit este suma teoretică de 1.000 lei. Dacă din perioada anterioară se reportează și se diminuează o sumă teoretică de 700 lei, pentru anul 2022 se poate diminua impozitul pe profit doar cu suma de 300 lei.

Într-o altă situație teoretică, dacă suma reportată din perioada anterioară este mai mare decât 1.000 lei, în exemplul nostru, pentru sponsorizarea aferentă anului 2022 nu se reportează și nu se deduce în perioada următoare nicio sumă.

Măsură tranzitorie:

Legea nr. 322/2021 prevede și măsuri tranzitorii, sponsorizările/actele de mecenat sau bursele private efectuate înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, se reportează în perioada următoare, conform termenelor existente la data efectuării respectivelor contracte, fără a depășii anul 2028.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult