Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Statul obez, pus la cură de slăbire: angajările se vor face pe principiul „unu la trei”, jumătate dintre secretarii de stat ar urma să fie concediați

bugetar - getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Jumătate dintre posturile de secretari de stat și subsecretari de stat și funcțiile asimilate din ministere ar urma să dispară, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat marţi dimineață de Ministerul Finanțelor.

„De asemenea se propune ca ministerele și Secretariatul General al Guvernului să supună Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative prin care numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate funcțiilor de secretar de stat și subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi a celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Angajări la stat pe principiul „unu la trei”

După intrarea în vigoare a ordonanței, ordonatorii de credite vor putea ocupa prin concurs sau examen posturi conform principiului „unu la trei” din totalul posturilor ce se vor vacanta, ceea ce înseamnă că la trei posturi ocupate devenite vacante va fi ocupat un singur post.

Proiectul are și câteva excepţii. Vor putea fi organizate concursuri sau examene în cazul personalului didactic de predare, medico-sanitar, precum și în cazul promoţiei de ofiţeri, subofiţeri, agenţi de poliţie, maiştri militari, funcţionari publici cu statut special din anul 2019 și pentru încadrarea promoţiei din acest an a Institutului Național al Magistraturii.

Proiectul de ordonanță ar putea fi aprobat joi, atunci când este programată o ședință de guvern.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Astfel de măsuri se iau în timp de criză. Asta înseamnă că suntem într-adevăr la fundul sacului.
  • Like 1
  • @ Delia MC
   Populatia nu-si prea da seama ca suntem la fundul sacului atata timp cat, cu ajutorul BNR, se poate face inflatie!
   • Like 0
 • „Dieta” e tardivă ; statul obez ar trebui operat de urgență, altfel ne omoară pe toți!
  • Like 1
 • Waw !
  Guvernul PSD se dinamitează singur ? :)
  • Like 1
  • @ Romulus Roman
   Delia MC Delia MC check icon
   Hmmm... a rămas la guvernare prea mult timp și fără șeful cel mare, care ar mai trânti niște manipulări grosolane și ar da asigurări că totul e în ordine. Fără el sunt toți cam în pană de idei.
   Căci le lipsește cinismul unuia ca Băsescu ( care tot tata prostirii maselor a rămas) să spună : acum e acum, am cam băgat-o pe mânecă, ne punem pe tăieri. Psd tot mai încearcă să mintă că ar fi măsuri de bun-simț...fără convingere și fără putere de convingere. Orice om normal la cap vede că acum ni s-a cam înfundat.
   • Like 1
 • Gresit! Astea sunt masuri de limitare a cresterii in greutate. Cura de slabire ar fi atunci cand s-ar da o mare parte din angajati afara.
  • Like 3
 • Asta nu inseamna reforma sau restructurare. Inseamna doar strangerea curelei cauzata de nevoi. Nu exista criterii clare de reducere a posturilor (cine pleaca, mai precis, dupa ce reguli?) si nici de ocupare a posturilor (probabil se vor face tot ca pana acum). Singurul lucru care se va intampla va fi ca va scadea, deocamdata, numarul sinecuristilor. Pana la noi ordine.
  • Like 2


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult