Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Statul paralel chiar există. E format din cei care nu votează pentru că pot

Foto: Guliver Getty Images

- Ție îți place ce se întâmplă?, am întrebat cu o disperare revoltată.

- Ce se întâmplă?, mi-a răspuns cu o scânteie oarecum provocatoare în ochi.

Din acest moment, am știut că discuția nu va fi simplă.Din acest moment, am știut că discuția nu va fi simplă.

Vot Getty Images

- Anormalitatea asta în care trăim! Inaugurarea de toalete, schimbarea haotică de miniștri, de legi, de repere. Comisia europeană care înțelege greșit, manipularea cu bocancii, minciuna îmbrăcată într-un rânjet nonșalant “pentru că putem”. Ești ok cu toate astea?!

- Eu îmi văd de viață!

Viața prietenului meu constă într-un apartament închiriat în care își duce confortabil traiul de holtei care nu vrea să se complice mai mult. Are un serviciu bunicel, un grup de prieteni relativ stabil și un plictis existențial pe care și-l alungă la fotbal și prin Centrul Vechi. Trăiește mai presus de evenimente în limbul celor care au ales să nu-și bată capul și să nu-i supere nimic. A renunțat demult să voteze și, politic, a ales să se lase trăit. Evident, acesta este farmecul sublim al libertății: poți alege să fii paralel cu tot ce se întâmplă dincolo de pozele tale cu pisici.

- Vezi că scriu despre tine dacă mă enervezi!, l-am “amenințat”.

- Ai scris și te-ai expus! Ce-ai rezolvat?!

1-0 și fault direct în stomac. Mă regrupez și mă pregătesc de contraatac.

- Pe tine nu te sperie legalizarea hoției sau dictatura? Cred că nenea Mișu se învârte în mormânt!

Nenea Mișu era tatăl lui, pe vremuri PNȚ-ist convins. Când intrai la ei în casă, Emil Constantinescu îți zâmbea semeț din posterul lipit pe ușa bucătăriei.

S-a încruntat puțin și mi-a părut rău.

- Tata era un idealist!

Aș fi vrut să-i spun că suntem ceea ce visăm, dar cu siguranță mi-ar fi sugerat să-l las cu textele mele de promo.

- În definitv, care-i problema ta?!, m-a întrebat oarecum enervat. Țara merge înainte, indiferent de cei care o conduc!

- Dar cineva trebuie să asigure infrastructura, cadrul legislativ, relațiile diplomatice! E și chestie de imagine, doar lucrezi în marketing!, i-am răspuns apăsat.

- Pentru imagine, sunteți voi în stradă!, mi-a servit-o cu un zâmbet ironic în glas.

2-0, clar!

Statul paralel chiar există, dar nu în sensul în care l-a gândit PSD. Statul paralel este format din oameni ca și prietenul meu. Cei peste 60% care nu votează pentru că pot. Și-au pierdut încrederea, elanul și motivația, iar pe facebook-ul lor interior au status-ul “feeling above this shit”.

Până la urmă, va deveni o luptă personală să schimbăm ceva din această mentalitate, pe care fiecare dintre noi va trebui să și-o ducă asumat. Mingea este și în terenul nostru atâta timp cât vom fi dispuși să alergăm după ea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu absenteismul e de vina!
    In sondaje care sunt cu toți, votanți sau nu psd câștiga.
    De vina e lipsa de alternativa politica, sorry.
    Aici trebuie sa ne implicam.
    • Like 1
  • Dragos check icon
    Eu am un alt tip de "prieten. El voteaza...eu nu. El a dus o intreaga campanie de improscare cu rahat a astora ca mine niste "paraleli" care nu voteaza si din cauza carora se duce de rapa tara asta minunata. Eu mi-am vazut de viata mea plina de ïgnoranta politica" muncesc, platesc taxe la stat, apreciez eforturile pe care le fac oamenii ca mine sa schimbe o societate fundamental defecta si indobitocita incepand de jos, incet si cu rabdare.
    El a votat. Apoi a plecat din tara pentru un trai mai bun rapid si hotarat. Pe mine m-a lasat cu budele din curti, spitalele jegoase si o lipsa totala de sistem de justitie. Dupa un an de cand a votat spune raspicat ca regreta profund ca facut acest lucru si ca cei pe care i-a votat sunt niste ciori vopsite. Multumesc.
    • Like 0
  • Cei care pretind ca neprezentarea la vot nu te afecteaza, pentru ca oricum nu schimbi rezultatul, ar trebui sa citeasca mai bine legea electorala din Romania. Neprezentarea la vot avantajeaza partidul care obtine cele mai multe voturi, care, dupa redistribuire, ca avea un procent chiar mai mare decat cel a lvoturilor propriu-zise. Nu e mare scofala, e matematica simpla.
    Astfel incat, dragii mei "care se pisa pe el de vot", prin lipsa voastra ati sustinut un mai mare procent al psd.
    Anularea votului e o optiune mai buna. Macar asa arati ca iti pasa dar ca nimeni din oferta electorala nu te reprezinta. Asta si ca raspuns la paralela cu magazinul. Daca nu-ti place nimic, doar n-o sa stai nemancat. Cumperi ceva de la magazinul alaturat!
    • Like 2
    • @ Ovidiu Grigore
      Stii tu ceva dar nu stii. Tocmai anularea votului prin diverse metode (lasat in alb, multistampilat, injuraturi) aduce avantaj partidului castigator. Neprezentarea la vot nu are nici o influenta pentru ca n-ai votat. Deci daca vii la vot ca sa anulezi votul aduci un avantaj partidului care va castiga alegerilor. Desigur si celorlalte partide care trec limita si intra in Parlament. Voturile anulate se repartizeaza proportional cu procentul castigat de voturile corecte. Deci las-o mai moale cu aia care "se pisa pe el de vot" ca nu au nici o influenta in numararea/repartizarea voturilor. As remarca totusi ca noi astia de nu ne prezentam la vot suntem majoritari si anume aproape 11 milioane. Cei care s-au dus la vot sunt cam 6. Mie mi se pare ca intr-o democratie, parerea noastra ar fi trebuit auzita, ascultata si rezolvata. Am spus clar ca nici un partid din cele de pe lista nu ne intereseaza, nu conteaza din ce motive. Sa se puna o casuta pe buletinul de vot: Niciunul din partidele de pe lista nu merita sa guverneze. Ian sa vezi prezenta la vot si ghici ce casuta va fi votata.
      • Like 0
  • Articolul nu face altceva decât să demonstreze cât de rupți de realitate / România reală sunt cei care #rezista.
    În primul rând, cifra de 60% e complet fantezistă. N-are rost să fac o demonstrație pe larg și să le explic care e problema și care e interesul politicienilor în perpetuarea unei minciuni, dar în România NU mai sunt de muuuuulți ani 18 milioane de votanți. Majoritatea celor care umflă listele electorale sunt fie morți, fie plecați DEFINITIV din țară. Listele electorale sunt umflate cu cel puțin 25% de oameni. Mai mult de 14,5 - 15 milioane de cetățeni nu au ce să caute pe listele alea (cu indulgență!). Dacă ții cont de numărul celor care mai sunt vii și care mai dețin un act de identitate românesc valabil, nu pot fi mai mulți, și brusc participarea la vot nu mai e așa de redusă...
    În al doilea rând, oameni care NU participă la vot întâlnești oriunde pe lumea asta. În afară de Coreea de Nord, unde (încă) se mai „votează” în proporție de 99,99%, în restul țărilor normale există mereu 20-25% de absenți, din diverse motive, inclusiv apolitismul sau imposibilitatea de a alege ceva. Nu e nimic ciudat, rușinos sau anormal în asta. Chiar și lipsa alegerii e o alegere.
    În al treilea rând, nu faptul că o mare parte a populației nu votează ar fi problema. Ci, mult mai grav, faptul că o mare (de fapt, imensă!) parte a populației nu se implică în nici un fel la nivel civico-social-politic. Câți dintre „rezistenți” sunt membri într-un partid politic (inclusiv în PSD)? Câți sunt membri sau voluntari într-un ONG? Câți au candidat vreodată pentru un post de consilier local (acestea fiind zeci de mii la nivelul unei campanii electorale)? Câți? Nu am nici o îndoială că printre ei sunt destui (am auzit inclusiv de o scriitoare ex-membru PSD care și-a dat demisia din CL din orășelul ei pentru a #rezista) dar mă îndoiesc că, statistic vorbind, sunt cu mult diferiți de media acestei țări, unde statisticile arată implacabil că suntem țara cu populația cea mai pasivă civic... Or, cu o țară în care oamenii nu participă civic și nu se implică politic, ajungi fix unde a ajuns România! Pe mâna proștilor și a tupeiștilor care au tupeu să intre în politică! Poți să-i aduci la vot pe toți absenții, îi împingi cu baionetele de la spate și îi pui să voteze. Oricum nu vei ajunge nicăieri, pentru că tot ticăloși vor avea de ales!
    • Like 1
  • Imi pare rau, dar povestea blamatul celor care nu voteaza ca nu au cu cine e o perdea de fum mai subtila. Oamenii nu au cu cine vota din cauza barierelor electorale mai mult sau mai putin subtile de genul listelor de semnaturi (a aratat USR in campanie ce inseamna). Prin lamentatia asta se canalizeaza un efort intr-o directie gresita si se ascunde (involuntar sper) adevarata cauza: sistemul este trucat si puternic debalansat in favoarea ticalosilor si a prostilor.
    P.S. singura data cand am lipsit de la vot a fost cand a trebuit sa aleg intre ilici si vc tudor.
    • Like 0
  • Cezar check icon
    Amicul tău pare ingrat doar pentru că așa vrei tu să-l zugrăvești. Dar el, îți place sau nu, dă dovadă de integritate.

    Dacă intri într-un magazin și nici măcar unul dintre produsele de acolo nu te atrage, nu cumperi și gata! „Magazinul” este scena politică din România. Dacă amicul tău nu găsește nimic interesant, la absolut nici un „produs”, nu votează. PUNCT!

    Încearcă să înțelegi aspectul ăsta și nu mai fi atît de „oripilată” de cei care n-au fost la vot!
    • Like 3
    • @ Cezar
      Anon check icon
      Integritatea lui si a celor ca el a dus la situatia acutala in care PSD are aproape toata puterea. Minunat, e cu siguranta un motiv de mandrie.
      Drept e ca omul nu se plange de situatie, asa ca macar nu e ipocrit. Daca lui ii convine sa mearga mai departe prin mocirla actuala inchizand ochii si pretinzand ca mocirla nu exista atunci da, se justifica refuzul lui de a vota sau de a se implica in politica in vreun fel. Guess the sh!t stinks less when you're up on that moral high horse.
      • Like 0
  • Istoria doua lucruri nu le iarta : infrangerea si nepasarea. Si cele doua merg mana in mana, unul inaintea celuilalt, in cazul celor care fac umbra pamantului degeaba, defetistii de serviciu , faimoasa "turma" pe care se bazeaza instaurarea oricarei dictaturi, cei multi care-si vad de viata, pana un momentul cand viata se va uita la ei, de obicei sub forma unei sentinte de "dusman al poporului", Da, poporul asta cam incepe sa-si atinga cel mai de jos punct al evolutiei sale, si pentrua sta putem multumi atat comunistilor, cat si fanariotilor. Doua sisteme, in care putini au putere absoluta asura celorlalti, "pentru ca pot", si pentur ca "ceilalti"nu zic nimic, nu reactioneaza, isi vad de viata, si se adapteaza noii stapanairi. Problema e, ca cine doar supravietuieste, nu se paote dezvolta, dar e bine, pentru ca nici nu vrea. Sunt o groaza de proverbe , in toate culturile pamantului, care incurajeaza acceptarea "stapanirii", sa stai in banca ta si ciocul mic: "Capul plecat, sabia nu-l taie", "Cuiul care isi scoate capul va fi ciocanit" etc. Pana si in biblie , exista pasajul atat de des interpretat:"Dati cezarului ce-i al Cezarului, si lui D-zeu ce-i al lui D-zeu", cat si pedepse amarnice si manie divina pentur cei care se ating :"de unsul lui D-zeu". Atata conditionare sociala care dureaza de milenii , cum sa poate fi stearsa in cateva decenii? Nomenclatura ar fi proasta sa dea din mana instrumentele care-i asigura un trai de lux, si deoarece nu trebuie sa-si consume energiile castigandu-si traiul, au tot timpul din lume sa comploteze, sa papuseze in spatele cortinei, si sa rafineze arta mintirii publicului.
    Scuze, s-a lungit comentariul putin.Ideea e, ca sunt doua feluri de paraziti pe lumea asta: Nomenclatura incompetenta, care daca n-ar fi urmasa "conducatorilor"de dinainte, perpetuata de pe vremea democratiei adusa cu tancul de la rasarit, n-ar fi in stare nici sa mature ca lumea strada, atat sunt de incompetenti , si miserupistii, marea turma dintr-o populatie, caruia nu-i pasa de nimic, decat de matz si portofel. Ce au in comun, e faptul ca amandoua categoriile sunt atat de convinse ca au dreptate, ca sunt gata sa moara aparandu-si statusul, inainte sa-l paraseasca fortati de imprejurarile istoriei .Adica, atunci cand deja e prea tarziu.
    • Like 0
  • Ce sa votezi?
    Candidații sunt preselecția de partide; deci nu ai candidați seriosi.
    Hitler a fost votat.
    • Like 0
  • Poți să fii sictirit și să mergi la vot totuși.
    Eu m-am hotărât să votez de fiecare dată, cu partidul/candidatul pe care îl detest cel mai puțin, chiar dacă mi-e necunoscut și probabil nu o să treacă pragul electoral.
    E un mod mai eficient de a protesta actuala clasă politică. Mult mai eficient decât să nu mergi sau să mergi să desenezi organe pe buletinul de vot.
    • Like 1
    • @ Adrian Cornel
      Si ce ai rezolvat? Prin neprezentarea la vot 10 (zece) milioane de români au arătat ca nici un catindat nu îi reprezintă. 10 milioane sunt majoritari fata de cei 6 care s-au prezentat la vot. Majoritatea aceasta ar trebui ascultata, nu criticata. In final, daca e sa votam azi, eu cu cine votez? Nu votez.
      • Like 1
  • Dafuq is this shit? Or să și-o ia în freză toți ăștia zen... Și repede!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult