Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Un cetățean al „statului paralel”, scrisoare către părinți și bunici: „Am rămas cu veceul în curte, cu jumătăți de autostradă, cu spitale infecte și tineri plecați din cauza furtului nesimțit”

Proteste - statul paralel

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Dragi părinți și bunici,

Veţi auzi în perioada următoare mai mult ca niciodată un ins scrâşnind pe sub mustaţă. Să ştiţi că va privi direct înspre noi, copiii şi nepoții voştri. Veţi vedea la televizoare fețe desfigurate de ură, care ne vor jigni cu inverşunare. Dar nu-i nimic, ne-am pus geaca și iarna aceasta!

De o săptămană încoace, Dragnea a început războiul cu „statul paralel”. De acum încolo, totul este pe față şi frontal împotriva progresului, a direcţiei Vest şi a modului de viaţă occidental. Este, de fapt, un război împotriva viitorului copiilor voştri. De aceea iată şi versiunea noastră despre statul paralel.

Am rămas cu veceu în curte, cu jumătăţi de autostrăzi, cu spitalele infecte şi cu tineri plecați ori morţi prin camere de botox, când ele trebuiau să fie de arşi, pur şi simplu din cauza furtului nesimţit şi excesiv. Nu din cauza DNA, nu din cauza judecătorilor, nu din cauza lui Soros, nu din cauza companiilor, ci din cauza hoţilor.

Un infractor, condamnat penal şi definitiv, legiferează toată România, făcând chiar legi ale justiţiei. Un om care a guvernat un judeţ timp de 16 ani spre sărăcie şi subdezvoltare manageriază acum o ţară peste care toarnă impostură şi minciună. Teleorman este în top 5 cele mai sărace judeţe la mai toate statisticile socio-economice. Aceasta este măsura competenţei dlui Dragnea, căci Soros şi multinaţionalele nu au auzit încă de acest judeţ. Doar 23% din populaţia sa avea acces în 2016 la sisteme de canalizare, ocupând antepenultimul loc la nivel naţional. Clujul, 67%. Statul paralel?

În România, 4 din 5 școli funcționează ilegal, fără autorizație de securitate la incendiu. Statul paralel?

Aproape jumătate dintre elevii români sunt analfabeţi funcţional (42% dintre ei, conform OECD). Statul paralel?

OLAF (Oficiului European de Luptă Antifraudă) este instituţia europeană care a investigat şi apoi sesizat DNA, direct de acolo de unde este ea, de la Bruxelles, în legătură cu infracţiuni cu fonduri europene şi constituirea unui grup infracţional organizat de către dl. Dragnea. Tot statul paralel?

DNA se ocupă cu lupta anticorupţie. Peste 90% dintre cazurile trimise de către ei în judecată au fost finalizate cu condamnări (de către Judecatori). Statul paralel?

UE - Aici işi vând marfa companiile din România (şi locale, şi multinaţionale). Peste 70% dintre exporturi merg către Uniunea Europeană; nu în Rusia. Aici sunt ţările în care rudele noastre au ales să trăiască. Nu în Rusia, nu în Turcia, nu în Africa. Conform datelor oficiale ale BNR, diaspora reprezintă în ultimii ani cel mai mare investitor în România. Sunt cei care din 2006 şi până în 2015 au trimis în țară 52 de miliarde de euro, adică mai mult chiar decât investiţiile directe străine. Și pentru că sunt locuri frumoase, curate și civilizate, tot în ţările UE ne este nouă drag să călătorim. Aţi ghicit, nu mergem nici în Belarus şi nici în Rusia. Statul paralel?

Multinaţionalele - Acolo unde ele sunt prezente, există dezvoltare şi plusvaloare: Cluj, Sibiu, Alba, Timiș, Arad, Argeș sunt la ani lumină înaintea celor din sudul şi estul ţării, adică a acelora condamnate la subdezvoltare și izolare economică exact de către cei care le gospodăresc şi le guvernează. Da, statul paralel este dincolo de Carpaţi, dincolo de județele nenorocite de incompetenţă şi corupţie.

1 (unu) este numărul de medici la fiecare 1000 de locuitori în judeţul Giurgiu în 2016 conform INS. 5/1000 locuitori este raportul în Timiş, adică de 5 ori mai mulți medici.

4 (patru) este numărul spitalelor publice în Vaslui în anul 2016. Bihor are de trei ori mai multe.

4 (patru) din 10 oameni apţi de muncă au un job în Vrancea lui Marian Oprişan, care se situează aproape la jumătate faţă de Braşov, spre exemplu. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că cifra de afaceri cumulată a întregului judeţ este cam la nivelul unei firme precum Dedeman şi încă jumătate. Iată un alt model de „leadership", care guvernează judeţul neîncetat din 1992 încoace.

Iată împotriva cui este războiul lor, al lui L. Dragnea, N. Bădălău, P. Stănescu sau M. Oprişan. Puteţi să îi credeți şi acum, pe ei şi pe televizoarele lor. Dar de data aceasta ne va durea. Pentru că războiul lor este împotriva copiilor voştri.

PS. Conform datelor ONU, România este pe locul doi în lume în topul ţărilor cu cea mai mare migraţie a populaţiei în perioada 2000-2015. Doar Siria ne mai depăşeşte. Intr-adevăr, suntem două țări aflate în război.

Statul paralel? 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • pai cum sa fi intr-o tara condusa de hoti si o "premiera" nu adormita dar nici DESTEAPTA. stiti cum se spune "nu-i batrana dar e neinteligenta"
    • Like 0
  • Orice om cu bun simt si ceva intelect realizeaza adevarul celor scrise in articol. Asta, daca-i pasa de ceva pe lumea asta, in afara propriei persoane. Mai grav este felul in care sa ajuns aici. Un prezent in care doua puteri, pazite de jandarmul U.E, stau fata in fata. Un dublu D. Liviu Dragnea si Diaspora. Cat despre noi,populatia autohtona,nu prea contam in fata oligarhilor Romaniei. Ce au in comun aceste doua varfuri de lance si ce le diferentiaza,. asta subiect de articol.
    • Like 0
  • Ionele argumentatia este de bun simt, nu are nimeni nicio vina ca tu esti mai sensibil la ce spune un condamnat penal, decat la chestii concrete, precum cele enumerate in articol. Cifrele alea sunt pe bune, dar si mai bine ar fi sa te duci tu personal in Teleorman si/sau Vrancea si sa te convingi singur. Dupa asta neaparat trebuie sa mergi la Sibiu, Cluj sau Timisoara ca sa faci o comparatie. Cine n a fost in stare sa conduca un judet n are cum sa conduca o tara, iar asta e de mega bun simt.
    • Like 0
  • Statul este paralel cu relitatea dureroasa, cu viata de zi cu zi. Din biroul lor, nici benzina nu se scumpeste. Manualele pot fi unice, rezolva o varietate infinita de caractere ale copiilor si nevoi ale educatiei lor. Da, articolul tau este realitatea. Orice altceva este nu doar paralel, ci in plan paralel.
    • Like 4
  • Ionel check icon
    Am inteles. Parintii si bunicii sunt de vina ca nu inteleg "argumentatia de bun simt ". Nu credeti ca daca ar fi o argumentatie solida ar avea si audienta !? Copilul din poza cu pancarta pe el are cu siguranta discernamantul sa inteleaga o astfel de argumentatie ! Si-a pus singur pancarta si a iesit in strada pentru ca el intelege foarte bine ! Au si dragnea cu psd-ul destule probleme si iau multe decizii gresite, insa nu de aratatul cu degetul ci de solutii mai bune este nevoie.
    • Like 0
    • @ Ionel
      Audienta este masura calitatii? Din pacate, istoria dovedeste ca nu este asa. Sa fac o paralela, ca se poarta zilele astea, votul este masura indreptatirii pentru orice? Avem solutii mai bune, exista disponibilitate din partea PSD sa fie ascultate si aplicate?
      • Like 5
    • @ Ionel
      Părinții și bunicii noștri sunt de vină că am ajuns ca țară să fie condusă de borfașii care constituie adevăratul stat paralel. Și respectivii sunt de vina dacă fac parte din categoriile asistaților social, foștilor activiști pcr, foștii milițieni și securiști marunti. Ăștia sunt votanții psd, susținătorii spontani ai lui dragnea din fata cna.
      • Like 3
    • @ Zugravu Mircea
      Paul check icon
      Și chiar dacă nu fac parte din categoriile enunțate, s-au lăsat orbiți de propaganda și din păcate mulți dintre ei aleg sa se lase prostiti in continuare. Pana și faptul ca basescu, pe care l-au detestat cu înverșunare trage la umăr cu dragnea in justiție sau ca udrea e star la antene ii lasă reci in fata amenințări stratului paralel in frunte cu “cucuveaua” de Kovesi. Eu bănuiesc ca adevarata problema e ca lumea in care au trăit ei se schimbă și lor le e frica (,) ca nu se pot adapta la o lume noua.
      • Like 0
    • @ Paul
      Eu știam că Iliescu avea o cucuvea. Nu știu ce înseamnă "cucuveaua lui kovesi". Poate aveți dreptate in ceea ce priveste " prostiți de propagandă ", dar eu fac parte din categoria părinți si bunici și nu ma înscriu nici la cei menționați de mine nici la cei menționați de dv. Eu cred că numai oamenii cu un nivel educațional redus, până la 0, cu o moralitate dubioasă
      pot susține mizeria care astăzi s-a erijat in conducători.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Ionele, nu cred că ai înțeles .... Rezumat: un condamnat penal conduce forul legislativ care de 2 ani modifica codul penal. Ghicitoare: ghici în favoarea cui ; a infractorului sau a victimelor ? Daca ai ghicit răspunsul, mai ai totuși o șansă de a înțelege...
      • Like 0
  • Genial! Felicitari! Din pacate argumentatia de bun simt isi gaseste o audienta din ce in ce mai redusa!
    • Like 8


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult