Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Statul pe avarii! Medicii de familie fac gărzi de noapte în fața calculatoarelor din cabinete pentru a valida servicii în sistemul informatic prost făcut și fără mentenanță

card de sanatate - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Azi „aniversăm” 33 de zile de când PIAS - Platforma informatică de asigurări de sănătate este indisponibilă. Am afirmat în numeroase luări de poziție că această avarie fără precedent a început la data de 1 iulie.

Desigur, nu putem ignora faptul că există un comunicat al CNAS despre indiponibilitatea PIAS, datat 10 iulie. Acest comunicat recunoaște faptul că platforma este de fapt indisponibilă din 5 iulie, iar pentru anumite servicii medicale chiar de dinainte de această dată.

Totuși, în câteva interviuri, doamna ministru Sorina Pintea însăși a afirmat de câteva ori că PIAS nu merge de la 1 iulie, dând astfel dreptate mai degrabă furnizorilor de servicii medicale decât CNAS...

Bun, am înțeles, avem comunicat de START AVARIE, stăm liniștiți, avem siguranța LEGALĂ că serviciile medicale vor fi validate în momentul în care avaria va fi declarată rezolvată. Vom vedea, există destul scepticism în lumea medicală, adunat pe bună dreptate, în urma numeroaselor situații în care CNAS nu a fost cel mai loial partener contractual…

Au rămas, din păcate, în suspensie câteva probleme foarte importante: 

1. Raportarea serviciilor medicale efectuate în luna iunie, care nu s-a putut face peste tot, deci nici facturarea acestor servicii. Casele locale au găsit, în marea lor majoritate, soluții temporare (facturare pe estimare, stornare când se rezolvă etc), sunt însă colegi care NU au putut RAPORTA și nici FACTURA. Ce facem cu ei? Cum își întrețin cabinetele? Anticipez un zâmbet sceptic din partea unora și le răspund, înainte de a întreba, că din păcate, din cauza veniturilor extrem de mici ale cabinetului, marea majoritate a medicilor de familie nu își pot permite un management eficient al cabinetelor, astfel încât să aibă în cont o rezervă suficientă pentru astfel de situații. Poate e greșeala noastră și ideea că între doi parteneri contractuali ar trebui să existe o disciplină și o relație cu bune practici. Evident, cu marea majoritate a caselor județene de asigurări de sănătate, acest deziderat rămâne o utopie. Chiar și în această lună de maximă restriște, mulți reprezentanți ai caselor județene nu au găsit o minimă decență de a căuta pentru sau împreună cu medicii soluții de a comunica acestora etapizat starea sistemelor informatice sau alte elemente legate de relația în sine.

2. S-au semnat contracte adiționale până la finalul anului. Lucrul prin acte adiționale este deja un obicei încetățenit, CNAS nefiind niciodată gata cu legislația actualizată la timp. 

Nerespectarea termenelor legislative duce la imposibilitatea respectării termenilor contractuali, ceea ce atrage după sine găsirea unor soluții de cârpeală care, dacă au mers o dată, nu înseamnă că merg mereu… Altfel spus, pentru că nu am avut Normele contractuale la timp, a trebuit să prelungim contractele pe legislația anterioară… Din păcate acest lucru antrenează deja reacții în lanț. Iată că, pe 1 august, cum avaria nu a fost rezolvată, nu s-au putut încărca toate actele adiționale, ceea ce înseamnă că, teoretic, nu existăm legal în sistemul informatic cu cod fiscal. Prin urmare nici nu putem raporta servicii sau transmite facturi… Dacă această reînnoire nu se poate face, ce facem cu pacienții începând de astăzi? Cum îi vom putea consulta, trimite, trata? Nu avem un răspuns de la CNAS încă. Poate nu au încă un nou purtător de cuvânt? Mda, greu de găsit, având în vedere cantitatea uriașă de gafe emise cu ocazia acestei avarii..


3. De la 1 august a început nebunia raportării serviciilor medicale pentru luna iulie. Medicii sunt disperați, nu știu dacă serviciile medicale care nu au putut fi validate (pentru că PIAS e indisponibilă, remember...) vor fi luate în calcul și plătite, fiindcă nu s-au ridicat filtrele și oricât încerăm să validăm servicii, fie ziua, fie noaptea, când mai scapă unele, nu se validează sau se validează cu erori. Nu avem această certitudine, CNAS nu a făcut până la acest moment precizări oficial. E liniște în secțiunea comunicate, conferința de presă cu noua conducere nu a avut loc, raportul ministrului Sănătății a fost amânat.

Și, pentru cine are dileme, nu, nu merge PIAS, e la fel de beteagă ca pe 1 iulie si zău că nu cred că ar mai trebui să tăcem!

În România, medicii de familie fac gărzi de noapte în fața calculatoarelor din cabinete pentru a valida servicii în sistemul informatic prost făcut și fără mentenanță, așa se înțelege aici aplicarea directivelor internaționale privind Asistența Medicală Primară. Acces la sănătate și acoperire universală? Aplicarea directivelor OMS? Cu toate că, dacă ne uităm bine, România a avut delegație oficială la întâlnirea de la Astana.

Dar de când contează pacienții aici?

P.S. Oricine poate verifica AICI dacă PIAS e online.

Atunci când nu merge, se generează răspunsul:

UPDATE: CNAS a comunicat în sfârșit o situație actualizată. Apreciem sinceritatea și faptul că încă nu au pornit platforma fără să se asigure că aceasta funcționează la parametri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • raimond check icon
    10 August ziua nationala a Romaniei.
    • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult