(Foto: Inquam Photos)
De când ne tot înnebuneşte sistemul informatic am avut multe sincope, dar ceea ce se întâmplă în ultimele zile întrece orice imaginaţie.
Marea majoritate a medicilor de familie lucrăm cu Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS (SIUI) încă din 2008. Înainte au existat unele încercări, unele suișuri și coborâșuri, dar din păcate nu s-a ținut cont nici măcar la început că lucrurile nu merg așa cum trebuie.
Au trecut anii, pe lângă SIUI au apărut și CEAS (pe scurt „cardul”), SIPE (pe scurt „rețeta electronică”), DES (pe scurt „dosarul elctronic”). Toate la fel de bune, deși SIPE era promițător ca sistem, pornise bine, dar s-a făcut praf când a apărut cardul.
Apariția diverselor segmente din platforma informatică a fost impusă medicilor de familie pe rând, așa cum le-a fost impusă și trecerea contribuțiilor de la angajați la angajatori. Fără să fie intrebați dacă vor, fără să fie instruiți. Am primit cărțile de muncă în brațe și gata.
Apoi au început umilințele, schimbările impuse, degradarea relațiilor dintre medici, sădirea sistematică în mintea tuturor a ideii că medicii de familie sunt medici de calitate inferioară. Apoi informatizarea forțată, obligativitatea achiziționării semnăturii electronice, a imprimantelor laser cu o anumită rezoluție, încheierea contractelor cu un singur contractor care își impune condițiile cu pumnul, acum urmează impunerea cu japca și a evaluării calității cabinetelor prin altă expunere de mușchi.
Dar coșmarul coșmarurilor în medicina familiei este sistemul informatic.
(Foto: Facebook/Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov)
Pe lângă faptul că noi spunem că nimic nu merge, reclamăm zilnic „la suport” şi ne umplem de tichete de răspuns, primim telefoane impertinente cum că noi suntem mincinoşi, că de fapt sistemul merge, pe lângă faptul că am ajuns să ieşim cum ies cârtiţele noaptea, pe net, să ne putem valida serviciile ca să nu pierdem şi bruma de mărunţiş pe care ne-o zvârle sistemul drept plată, pe lângă faptul că trebuie să ne reprogramăm pacienţii să prindă şi ei o amărâtă de reţetă compensată electronică în trei exemplare şi cu douăsprezece stampile, mai nou altă belea cât casa. Stăm ca proştii să aşteptăm ca să ni se genereze deconturile de către Case ca să ne putem face facturile (pentru mizeriile de plăţi menţionate mai sus) care vor fi onorate evident cu imperial dispreţ, cu o firească întârziere, care evident încalcă minunatul contract cu Casele.
A trecut termenul de raportare, chiar și termenul de facturare și sistemul tot nu și-a revenit. Iar acei nefericiţi dintre noi care trebuie să îşi reînnoiască semnăturile electronice, de asemenea impuse de Case ca să putem robotiza tot, nu putem lucra, fiindcă minunatul sistem nu merge ca semnăturile să poată fi înregistrate. Şi iar ne amânăm pacienţii, că nu le putem oferi decât ce am învăţat, nu şi numeroasele emanaţii electronice originale.
Sunt furioasă pentru miile de colegi de ai mei care înghit umilinţe de dragul puținilor bani pe care îi capătă pentru a-şi îngriji pacienţii. Sunt furioasă pentru că pacienții nu au în genereal imaginea reală a acestui coșmar, ei vin la cabinete pentru că au nevoie de consultații, de rețete, de tratamente și nu le pot primi. Unii știu că nu noi, medicii de familie, suntem responsabili, pentru toate acestea, alții văd la cabinetele noastre cum se învârt inutil rotițele pe ecranele noastre, pictând erori nonstop.
Suntem singuri, pentru că degeaba ţipăm, aproape pe nimeni nu interesează să rupă pisica asta mumificată care ne îmbolnăveşte de nervi, doar oamenii de rând trec pe la noi. Politicienii, parlamentarii, miniştrii, decidenţii în general îşi rezolvă problemele medicale pe shortcut-uri. Nu au cum să știe ce e în cabinetul medicului de familie, să fim serioși, care dintre aceștia se duce să își programeze copilul la vaccin să afle că iar nu avem? Cine dintre aceștia stă la rând să îi putem valida rețeta compensată? Care dintre senatori sau deputați a venit o dată la cabinet, să vadă unul lângă altul un copil cu nasul roșu și un vârstnic în baston cu plasa de medicamente după el?
Care dintre aceștia a venit măcar o dată la un cabinet să își facă examenele preventive, să își vizeze un concediu medical sau să aibă o idee cât muncește un medic de familie? Una dintre cele mai mari umilințe pe care mi-a fost dat să o trăiesc a fost în biroul Președintelui - Director General al CNAS, când colegilor mei și mie ni s-a spus că dacă dorim să ni se mărească valorile de punct trebuie să fim gata să arătăm că putem munci mai mult. Cu acea emfază specifică Paturiciului efemer, plesnind de aroganță, suținut de-a dreapta și de-a stânga cu o echipă imbatabilă de persoane perene din CNAS și minister în fața cărora am fost cu colegii mei să ne susținem punctele de vedere argumentate, dublate de materiale lucrate profesionist, cu echipă de lobby, avocați, specialiști în IT.
Noi ne-am transformat în cucuvele. Activăm noaptea, când reușim să ne adunăm forțele și prindem „autostrada de validare” într-un sistem informatic despre care CNAS afirmă ca merge uns. E bine să ştiţi că dacă aveţi treabă cu medicii de familie zilele astea, îi găsiţi mai ales între 0.00 şi 4.25, în vârful patului, cu tokenul într-o mână şi cafeaua în cealaltă, încercând să bage în sistemul informatic munca lor de peste zi, ca să poate fi apoi, nu se știe când, plătiți.
Și asta e doar o mică parte. Nici banii pe vaccinări nu prea vin şi mai nou nici vaccinuri, DIN NOU. Şi vreo două sute de colegi tocmai ce vând/abandonează praxisurile şi pleacă vara asta. De tot.
Pentru că adevărul este că nimănui nu-i pasă. Dacă pacienții din țara asta ar fi fost cu adevărat mulțumiți și nu resemnați, sătui, obosiți, ar fi stat lângă noi în stradă atunci când am încercat să ne cerem dreptul la o viață normală, în care suntem lăsați să ne facem meseria pe care cândva, într-un moment de dedicare, am ales-o.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Justificat de magariile tot mai frecvente din sistemul CNAS.
Si de sistemul medical -in genere.
Sincer- eu n-as lucra in asemenea conditii.
Frustrarea si umilinta sunt prea mari- pentru bruma de bani primita.
Sa vina sa lucreze loazele alea din Casă - sa-i vad.cum s-ar descurca.
Numai ca ei nu se descurca decat sa puna tălpi si sa lingă picioarele celor care i-au pus in frunte.
Se pare ca e un pattern, cand ceva merge prost, nimeni si in niciun fel nu mai poate schimba, pentru ca totul e de sus in jos, iar cel de jos e pur si simplu asuprit si fara posibilitatea de spune ceva.Si nici n-o face, de frica represaliilor.Țineți minte, unirea face puterea!
Da, acest sistem, care functioneaza ca unul de 10.000 cu TVA cu tot, atata a costat.
Solutiile sunt doar doua:
1. Desfiintarea Casei de Asigurari si preluarea finantarii sistemului public de sanatate de catre Ministerul Sanatatii; asa stau lucrurile in Marea Britanie, unde Statul finanteaza direct serviciile publice de sanatate, iar cine vrea in privat, isi face o asigurare nominala separata la o firma de asigurari particulara; astfel, banii publici nu finanteaza retelele private de sanatate, asa cum se intampla actualmente in Romania. Sau:
2. Infiintarea mai multor Case de Asigurari de Sanatate cu acoperire nationala, astfel incat sa apara competitia intre asiguratori, iar medicii, pacientii si unitatile sanitare sa poata avea mai multe optiuni in alegerea firmei cu care sa poata face contractele de sanatate. Actualmente, medicii si pacientii din sectorul public au o singura optiune, mai bine-zis obligatie: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
NB 1. Sa nu uitam de faptul ca in Constitutie este GARANTAT dreptul la asistenta medicala gratuita in sectorul public pentru TOTI CETATENII romani, fara nicio conditionalitate legata de bilet de trimitere, dovada platii cotizatiei la sanatate, etc. Medicii din sistemul public de sanatate trebuie sa acorde asistanta medicala oricarui om fara nicio constrangere fiscala din partea Statului; ANAF-ul, nu medicii sau Casa de Asigurari trebuie sa-i depisteze pe cei care nu-si platesc impozitele !!!
NB 2: in actualul sitem cretinoid impus de CNAS, sectorul public are o singura sursa de finantare, prin CNAS, iar privatii din medicina beneficiaza de dubla finantare: CNAS ( care finanteaza face contracte de finantare si cu medicina privata) plus taxele suplimentare platite direct de catre pacienti. Astfel sistemul public ramane intr-o stare cronica de subfinantare, iar sistemul privat prospera, fiind aliment atat de pacienti cat si de catre Statul roman prin intermediul CNAS.