Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Studenții din marile orașe ies la protest. Profesorii și foștii absolvenți își anunță și ei prezența la manifestația de marți, din fața Ministerului Educației

Studenți protest

Studenți, profesori și absolvenți vor protesta marți față de decizia Ministerului Educației de a reduce numărului de locuri la universități de prestigiu. „Un număr de aproximativ 1000 studenţi vor fi nevoiţi să îşi plătească studiile masterale şi doctorale, cu costuri prohibitive, dacă aleg să urmeze programele unor universităţi cu programe foarte atractive şi solide - Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Boylai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti. Programele de studiu umaniste şi de ştiinţe sociale vor fi cele mai afectate.

În lipsa acestor resurse financiare, universităţile respective riscă să închidă programe, să elimine cursuri şi chiar să renunţe la cadre didactice.

Considerăm aceste decizii abuzive şi arbitrare şi solicităm public revenirea la numărul de burse de anul trecut. Există suspiciunea legitimă că metodologia de acordare a locurilor nu a fost respectată. Ministerul poate încuraja anumite universităţi şi domenii de studiu, dar urmând o procedură clară şi transparentă, ceea ce nu este cazul acum, şi fără să afecteze autonomia universitară şi desfăşurarea programelor curente”, se arată pe pagina de Facebook a protestului. Universitatea din București va ataca în instanță felul în care Ministerul Educației a decis să facă alocarea locurilor în instituțiile de învățământ superior. 

Liviu Dragnea: „Pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat”

Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a declarat, luni, că cifrele de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 prezentate sunt „preliminare” și vor suferi modificări, scrie News.ro

”Susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României era necesară încă din anul 2014. În mediul academic, la Consiliul Naţional al Rectorilor, am discutat de nenumărate rânduri. În tot acest timp, am fost cu toţii conştienţi că această alocare va afecta inevitabil numărul de locuri atribuit universităţilor tradiţionale ale României, din simplul motiv că acestea nu au preponderent programe de studii care să fie direct axate pentru programele prioritare”, a declarat ministul Educației. 

Șeful PSD, Liviu Dragnea, îl susține pe Popa și spune că „pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat, a fost făcută în baza unor criterii şi a unor fundamentări serioase”. „Un alt criteriu important se referă la respectarea programului de guvernare şi anume sunt două criterii - un număr dedicat pentru absolvenţii care vin din zona rurală - şi aici vorbim aici de mai puţin de 10 % din numărul de locuri şi de asemenea locuri alocate pentru domeniile strategice, pentru domeniile în care România are potenţial. (...) vorbim de medici, de constructori, de ingineri agronomi, ingineri mecanici, ingineri tehnologi, vorbim de domenii unde este nevoie serioasă de specializare pe piaţa muncii", a spus preşedintele PSD citat de Mediafax.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alex Mag check icon
    Da stimata d-ra (d-na) Kinga Toma, aveti dreptate stiinta umanista a informaticii (care aduce la PIB mai mult decat agricultura) trebuie desfiintata.
    • Like 0
  • Serios? S-a trezit Dragnea să vorbească și de ingineri mecanici, pe bune?
    Cu industria românească 99.99% privatizată și lipsa unui imbold gen scutirea de impozit similară a celor din IT, fac pariu că ei au fost printre primii care au plecat din țară în masă, dar neavând un impact semnificativ asupra societății nu s-a făcut mare tam-tam în presă pe tema asta.

    Succes în a pregăti ingineri mecanici pentru străinătate.
    • Like 1
  • Alex Mag check icon
    Devine halucinant cand "Republicanii" comenteza fara a fi inteles fenomenul.
    Stimata d-ra (d-na) Kinga Toma numarul locurilor finantate de la bugetul de stat la scolile doctorale NU S-A LIMITAT! Pur si simplu aceste locuri finantate de la bugetul de stat au trecut de la universitatile de prestigiu la universitatile care taie "pamblica" in "genunche" pentru a furniza actualii si viitorii ministrii ai educatiei.
    • Like 5
    • @ Alex Mag
      Da, ar fi de dorit ca banii sa ajunga la Universitati de prestigiu.
      Pe de alta parte specializarile umaniste chiar au putina cautare pe cand studiile in medicina, inginerie, sunt cautate pe piata muncii.
      • Like 0
  • Mie mi se pare normal studentilor la stadiul de licenta si la nivelul doctoral sa fie limitat. Nu toti cetatenii romani e bine sa ajunga cu studii de doctorat.

    Sotul meu e medic, instruieste cu seful de sectie rezidenti, dar spune ca desi ar vrea sa angajeze o persoana pe sectia lor, niciunul dintre studenti nu are anvergura necesara.
    Decat sa aveam 8 din 10 cetateni cu facultate si doctorat, dar care nici la nivel de ministri nu stiu sa vorbeasca bine limba romana, mai bine sa fie scoliti mai putini, dar sa fie facuta educatia mai temeinic.

    Oricum comentariul care l-as avea la doctorat ar fi ca ar fi bine sa se concentreze studentii pe lucrarea de cercetare pe care o fac, sa nu aiba tot felul de examenute si teste mai mici pe langa.
    • Like 1
  • Sunt socata! Eu am facut doua mastere - PLATITE de mine! Era in 1992, respectiv 1993. In Romania, banii au venit din buzunarul meu, iar pentru studiile din Irlanda,, banii au venit din bursa europeana pe care am castigat-o. Vreti sa spuneti ca invatamantul postuniversitar A DEVENIT, INTRE TIMP, GRATUIT pentru absolvent?? Cine platea, atunci? Toata comunitatea? Nu cred ca e corect, principial. Invatamantul universitar si postuniversitar sunt FACULTATIVE, iar nu obligatorii. Sunt socata sa aflu ca din taxele mele s-au platit, pana acum, studiile facultative ale altora. Unde, UNDE, in lumea civilizata, se intampla asta?
    • Like 1
    • @ Anca Paduraru
      Cam peste tot. Un program doctoral (si asta de multe ori inseamna integrated PhD - master+ doctorat) se face de obicei doar pe baza de bursa, nu isi plateste studentul din buzunar studiile doctorale.
      • Like 0
    • @ Jonn Jonzz
      Iar bursa masterala sau doctorala este din alte surse decat bugetul public.
      • Like 0
    • @ Anca Paduraru
      Nu totdeauna.
      • Like 0
  • Ionel check icon
    Ce inseamna preturi prohibitive !? Eu zic sa stabileasca studentii numarul de locuri, cat sa coste si tarile unde pot pleca dupa ce termina studiile !!!
    • Like 0
    • @ Ionel
      Ionel ai pus punctul pe i ! Am auzit ca au plecat vreo 200.000 de ingineri , medici , asistente , maistri, muncitori calificati , etc, toti scoliti in Romania , multi cu bani de la stat . Acum altii se bucura de specialistii nostri , si pe deasupra - pe gratis . Cred ca ar trebui ca toti cei care isi termina studiile in tara sa sa fie obligati sa presteze cativa ani si in Romania . Altfel chiar ne ducem dracului de tara !
      • Like 0
  • D check icon
    “Program de guvernare” lovește din nou. Acest alfa și omega, începutul și sfârșitul oricărui argument.

    - “Crește inflația?”
    - “...păi, ăă, douăzeci-douăzeci... programul de guvernare...”
    • Like 3
  • In principiu nu sunt de acord cu aproape nimic ce vine de la PSD si de la actualul guvern. INSA, nu pot sa nu ma gandesc la faptul ca cei cu venit minim pe economie (probabil zeci sau sute de mii) platesc, prin impozitele lor pe venit scolirea acestor oameni. Acesti oameni vor avea venituri peste mediu (cu studii umaniste si stiinte sociale putin probabil, dar hai sa-i acord sansa, un "benefit of the doubt"). De ce sa plateasca "saracii", ca acesti oameni sa aiba o viata mai buna?
    • Like 0
    • @ Szilárd McGregor
      Tudor check icon
      Si cei cu venit peste medie nu platesc din taxe scoli, spitale si drumuri pentru "saraci"? Sau partea aia nu ne mai intereseaza?
      • Like 3
    • @ Tudor
      Ba da. Si la final care traieste mai bine? Ce frumos e socialismul asta, asa-i? Fiecare traieste pe seama celuilalt. Asa nimeni niciodata nu-si da seama de pretul si valoarea lucrurilor, ca intotdeauna platesc altii.
      • Like 1
    • @ Szilárd McGregor
      D check icon
      Interesant argumentul, dar haideți să vedem niște cifre, dacă tot avem “criterii și fundamente serioase”, că așa putem spune despre multe lucruri: “de ce să le plătească săracii?” Deși, aș generaliza, pentru că nu doar săracii plătesc.

      De ce să plătim pensii speciale? De ce să plătim leafă și pensie unor parlamentari, care din ‘92, nu au luat cuvântul niciodată, ce să mai vorbim de proiecte de lege? De ce să plătim accize dacă drumurile existente sunt cum sunt, iar drumuri noi ioc?

      Să găsim gaura din ciur în învățământ, unde oricum subfinanțăm, este de-a dreptul absurd.
      • Like 2
    • @ Szilárd McGregor
      sunteti complet pe dinafara. Intr-o tara normala la cap, unde guvernantii nu ar lucra doar la daramarea statului de drept, toti cetatenii au drepturi egale la scoala si la oportunitati. Ca unii aleg sa stea cu berea la PET in timp ce altul isi rupe coatele pe bancile scoli, nu e nimeni de vina. Asa ca, argumentul dvs este invalid din start. Eu sunt de acord sa platesc taxe si impozite care se duc in aceste scoli (daca se duc!), astfel stiu ca generatiile urmatoare vor fi educate iar de aici, apar toate beneficiile. Evident, intr-o tara normala la cap, acesti absolventi nu ar fi nevoiti sa plece masiv din tara. Dar, daca suntem in situatia asta, ce facem, nu mai platim deloc universitatile, sa ramana tot poporul analfabet, pentru ca nu-i bun socialismul ? Tin sa va amintesc faptul ca aia saraci platesc mult mai putine taxe si impozite (ca-s scutiti,deh, SOCIALISM, cu ajutoare sociale, etc) decat aia care castiga bine. Aveti idee cam cate taxe si impozite plateste un manager care incaseaza 10000 de lei brut pe luna ? Iar din ce-i ramane, mai plateste inflatia cand cumpara produse, TVA-ul, taxa pe punga de plastic, rovinieta cand se duce la munte, impozitul pe masina, pe casa, acciza din benzina, ETC. Or, eu n-am vazut o familie de la tara cu 5 copii sa plateasca atatea. (vezi satul ala unde nu si-a platit nimeni amenzile, primarul nu are bani de nimic). EU zic sa dati si in astia putini care au ramas in clasa medie, pleaca si astia, veti ramane voi, oamenii cu idei "de bine" + psd si alde, sa vedeti care pe care. Este evident cine va supravietui.
      • Like 1
    • @ Radu Andrei Malica
      Scoala-i scoala. Facultate-i facultate. Doctorat e iarasi alta categorie. Cum morti ma-sii sa aiba cineva "drept" la doctorat, mai? Eventual are dreptul de a o practica, de a nu fi exclus de la aceasta optiune, de a nu fi discriminat pe baza de sex, religie, etc, atata timp cat e dispus sa-si plateasca propriile studii. Dar dreptul de a o face pe banii contribuabililor...fucking christ, oameni buni! Sunteti la fel de socialisti ca votantii PSD. Daca unul are nevoie de un kil de ulei, sa lucreze, sa nu-si intinda mana. Dar daca unul are nevoie de un doctorat, sa "faca toti cheta". Cum sa compari scoala primara cu facultate, masterat, doctorat? E ca si cum ai compara serviciile medicale de baza, acoperite de CAS cu o operatie estetica pe nas. Vedeti, asta-i problema cu gandirea de turma. va place cand cineva da de pamant cu o categorie de oameni, atata timp cat voi nu sunteti afectati.
      Cum sa faci stiinte sociale si studii umaniste, fara sa intelegi ce inseamna sa platesti un rahatel de 3 mii de ron pe AN pentru scolirea ta? Pai asa se nasc toti liberalii si socialistii naibii de stanga! Invata pana la 28 de ani pe banii altora, si dupa aia vor sa inteleaga cum functioneaza societatea. Ce fel de autoritate morala ai tu, viitor specialist al umanitatii, care cica studiezi societatea, daca nu esti in stare sa lucrezi si sa pui deoparte 250 Ron pe luna pentru studiile tale personale?
      Iar daca va doare asa de tare de studiile altora, de ce sa nu platiti voi, in mod direct si VOLUNTAR costul pentru acele persoane? Hai, aratati-mi un student care nu-si poate continua studiile, si daca imi place ce studiaza, cum studiaza si ce teluri are in viata, ii transfer ACUM 50 de ron. Si sa transfere inca 50 de oameni, si s-a rezolvat problema unui individ pe un an. Si asa mai departe. De ce sa profite niste lichee, "the middle man", din impozitele celorlalti?
      As incheia cu un citat in engleza de la Frederic Bastiat: "Government is the great fiction, through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else."
      • Like 1
    • @ Szilárd McGregor
      Dar la aceste locuri au access si cei cu venit minim pe economie. Daca cei mai instariti pot plati locuri pentru cei mai saraci, proportional cu veniturile avute, cei saraci nu pot face acest lucru? E putin retrograda gandirea de felul asta...
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      Amestecati. Nu se poate sa fiti liberal in gandire, si socialist in practica. In SUA, invatamantul universitar de calitate este pe bani. Multi bani. Si proprii. Atunci cand cei multi contribuie financiar la scolirea celor putini, dar capabili intelectual, atunci aia putinii si bunii trebuie fie [1} sa dea banii inapoi comunitatii, daca vor sa isi puna coada pe spinare si sa aduca beneficiul educarii lor altor comunitati, din alte zari, fie [2] sa stea naibii acasa, si sa contribuie la ridicarea celor cu PET-ul de bere in mana, pe care i-ati amintit cu dispret.
      • Like 1
    • @ Ciprian Frigioi
      Cei cu venit minim pe economie nu cred ca fac facultate. Multi nici nu vor, ca nu vad rostul. Si atunci de ce sa-i penalizezi, daca au alte teluri in viata?
      Legat de gandirea ta, exact despre asta vorbesc. Pentru cei din clasa de mijloc sa plateasca facultatea cei saraci si cei bogati. Cei saraci, care niciodata nu vor face facultate, si cei bogati, care isi platesc si lor facultatea (facultate privata), si si altora. Pai...daca tu crezi ca asta dpdv moral e corect...eu mi-am terminat "pledoaria". Mi-am epuizat toate argumentele, si chiar nu are rost sa continui.
      • Like 1
    • @ Szilárd McGregor
      In mod normal, "drept" la doctorat nu au decat cei foarte buni, capabili sa treaca printr-un astfel de program. De asta ar trebui sa existe si un proces de selectie. Daca doctoratul se face ca lumea, atunci este echivalent cu un job full-time (cercetare+predare) + cateva cursuri (mai multe sau mai putine, depinzand daca e "integrated PhD" sau nu). Pot sa inteleg daca facultatea e platita din buzunar, dar la doctorat e cam aiurea.
      • Like 2
    • @ Anca Paduraru
      Cred ca nu vedeti padurea de copaci! In primul rand in Romania nu exista invatamant privat universitar si post universitar de performanta. Situatia este exact la polul opus. In al doilea rand in SUA, saracii nu sunt scutiti de plata taxelor doar pentru ca snt saraci si probabil nu-si vor permite o facultate si un doctorat privat. Exista si acolo universitati de stat, dar raportul performanta pret e net in favoarea celor particulare, de aceea, cei care vor performanta se duc cu multe sacrificii acolo. Oricum avem nevoie si de ingineri excelenti cat si de cei care sunt ingineri ca sa aiba o meserie. BTW, nu era nici un dispret in ce am spus, in schimb sesizes un ton condescendent in alocutiunea dumneavoastra!
      • Like 1
    • @ Szilárd McGregor
      V-ati exprimat corect, NU CREDETI ca cei saraci fac facultate. Eu in schimb am vazut intalnit cativai oameni care au trait in mizerie, si care sunt foarte constienti ca singura solutie de a iesi de acolo e invatamantul superior. Felul in care puneti problema ma face sa cred ca dumneavoastra vedeti in cei saraci doar jumatatea goala a paharului. Daca ar fi sa reconstruim Romania cum am facut-o englezii cu Marea Britanie dupa cel de-al doilea razboi mondial, conform principiului dumneavoastra nu am reusi...
      • Like 2
    • @ Anca Paduraru
      Așa m-am plictisit să tot citesc abureli de gen dat banii înapoi.

      Să zicem că sunteți Ministrul Muncii
      Cum ați asigura un loc de muncă la stat pentru cei care termină facultatea la buget pe domeniul industrial (să zicem)?

      Statul are industrie 0 iar la privat nu mă poate obliga nimeni să lucrez.

      Cum face statul să îmi asigure un loc de muncă pe domeniul meu la un salariu comparabil cu vestul Europei sau hai să cobor ștacheta, comparabil cu Africa de Sud. (Că neh avem de dat bani înapoi)

      Sunt doar urechi!
      • Like 0
    • @ Ciprian Frigioi
      Da, eu stiu ca exista minciuna asta cu care ne amagim de vreo 2-3 generatii, ca singura iesire din mizerie e invatamantul superior. Dar problema este mult mai complexa, si tine de specializare, de piata de munca, de productivitatea muncii, etc. Si cum la fel produc si universitatile de prestigiu someri si lucratori comerciali, sau "material de export", cred ca am cam ajuns la faza in care ar trebui sa ne oprim cu minciunile astea grosolane, care, in afara de faptul, ca-i dau de mancare unor profesori, nu ajuta cu nimic societatea romana. Eu cred ca meseria, de zugrav, tinichigiu, mechanic auto, sofer de tir, bucatar, etc. a scos infinit mai multi oameni din saracie decat facultatea. Si e vorba despre o investitie mai mica. Daca vreti sa-mi spuneti, ca saracii, cei cu adevarat saraci, fie asistati social fie cu demnitatea inca ramasa, cauta cu zecile de mii sa iasa din conditia lor prin invatamant superior, ma risc sa spun ca sunteti mult mai departe de adevar decat ati banui, indiferent de ce cunostinte (oameni) ati avea care dovedesc contrariul.
      Iar doi la mana, cei care ies din saracie prin ajutorul statului, trec la categoria de clasa de mijloc. Dar cum ramane cu categoria care ramane in clasa inferioara? Nu cu indivizii, ca ei se tot misca in sus si-n jos, ci cu categoria, care in oricare moment se afla in saracie. Efectiv intotdeauna va exista o categorie saraca. Oamenii, care fac parte din aceasta categorie se vor schimba. Insa ca si categorie, nu poate fi considerat bun de plata pentru cei care nu fac parte din acea categorie.
      Hai, ca va simplific: nu poti forta un om, sa plateasca servicii pentru un alt om. E imoral. E sclavie.
      • Like 0
    • @ Szilárd McGregor
      Pai e simplu atunci: doar cei cu venituri medii ar trebui sa plateasca pentru mersul la o facultate de stat. Ei au tot interesul... Saracii nu vor, deci nu trebuie sa plateasca, bogatii la fel, ca-si permit sa-si trimita copii la Oxford. Saracii ar trebui sa plateasca asigurari mai mari ca locuiesc in zone defavorizate unde le ia apa casa primavara, ia bogatii nu ar trebui sa plateasca asigurari de sanatate si nici pensie ca oricum folosesc servicii private. Daca tot e sa fie totul moral cam asa ar arata impozitarea. Sigur ca e sclavie, la fel ca in toate tarile din europa si nordul americii. Sclavie nu e Somalia, si nici nu platesc oamenii impozite, Se pot muta unde vor daca gasesc o baltoaca proaspata, si daca nu cumva sunt balonati de la coltucul de paine mancat de cu seara. I rest my case...
      • Like 1
    • @ Ciprian Frigioi
      Cam da. Ati prins ideea, chiar daca o spuneti cu ironie :) Pacat ca la sfarsit o dati in exagerari cu Somalia. In rest, absolut fiecare propozitie scrieti corect! Daca n-ati fi ironic, chiar as zambi de bucurie cat de aproape sunteti de ideile mele! :D Problema e ca Dvs. si altii, care s-au obisnuit ca statul "are grija de om", considerati ceea ce ati enumerat ca si ceva..."rau". Pe cand asta ar trebui sa stea la baza constitutiei unei tari care pretuieste libertatea indivizilor.
      • Like 0
    • @ Szilárd McGregor
      Off, nu exista stat complet liberal, si nici complet comunist, realitatea e o combinatie intre cele doua. Nu poti spune ca ai liberalism fara sa te gandesti la om luat ca individ cat si la proprietatea acestuia. In schimb societatea noastra mult iubita e o unitate din mai multi indivizi. Cam la fel in care miliardele de celule formeaza omul, si daca moare una, exista o celula stem care sa-i preia sarcinile. In felul asta murim si ramanem vii in aceasi masura, Atunci cand vine vorba de a proteja societatea, individul isi pierde din valoare, si atunci apar cazuri care sunt revoltatoare privite numai din bocancii celui afectat. Pentru o analiza extrinseca a unui altfel de caz trebuie luate foarte multe lucruri in calcul. Stau acum si cuget: daca ati fi pus in situatia de a alege sa lasati 1000 de oameni sa traiasca dar pentru asta ar trebui sa omorati un altul ce decizie ati lua? Totusi revenind la oile noastre: statul TREBUIE sa se ingrijeasca atat de cel sarac cat si de cel bogat, altfel ajungem in situatii ipotetice limita cum ar fi masacrarea celor care din cauzele vreunui accident intamplator nu mai pot munci si produce. Sunt de acord ca nu traim intr-o societate perfecta, si poate ca pe undeva are trasaturi sclavagiste, imperialiste, liberale si comuniste, sau poate toate la un loc. Numai ca nici o societate nu e perfecta, perfectibila poate, iar pentru evolutia societatii noastre trebuie sa "crestem" pana cand nu mai avem nevoie de stimuli materiali pentru a munci. Odata eliminat banul ca si energie pentru lucrul mecanic (sic) putem evolua catre o societate intelectuala. Pana atunci in schimb va trebui sa protejam toate categoriile sociale. Cum spunea cineva: Iti dai seama de cat de dezvoltata e o tara doar uitadu-te in puscariile sale (nu stiu cine a spus asta)
      • Like 0
    • @ Ciprian Frigioi
      Cum am scris mai sus, eu cred ca oamenii, in mod direct pot avea grija de ceilalti oameni. Nu avem nevoie de un stat mare, care se baga peste tot si strica tot. Uitati chiar un articol al dnei/drei editor, din Decembrie anul trecut: https://republica.ro/construiesc-un-spital-pentru-copii-exclusiv-din-donatii-private-si-descopera-zpretul-corect-zla-noi-un Se pot rezolva foarte multe probleme fara ajutorul statului, si s-ar putea rezolva infinit mai multe daca nu s-ar baga statul.
      La fel sunt sute de organizatii care se ocupa de copii, de saraci, de bolnavi, si care "traiesc" din donatii private. Au existat de-a lungul anilor, a secolelor chiar! Daca n-ar trebui sa platim atatea taxe, am putea dona pentru niste studenti, care din donatii si din munca pe langa facultate ar avea sanse la invatamant superior. Sau am putea sa ne educam pe noi insine pentru o meserie.
      Problema este, ca oamenii vor sa faca bine doar cu banii altora. As fi curios de cei care nu au nici copii la facultate, nici prieteni, nici vecini, dar "dau din gura" la acest subiect (nu ma refer la Dvs. ci asa, in general), cati bani ar dona in fiecare luna din venitul lor pentru un anumit student.
      • Like 0
    • @ Murăşan C. Alexandru
      Va raspund eu, daca-mi permiteti. Raspunsul este ca statul nu trebuie sa asigure nici un loc de munca nimanui in mod direct. Tot ce trebuie sa faca statul, este sa ofere conditiile si cadrul legal necesar pentru ca companii care opereaza in domeniul industrial sa se se poata infiinta. Statul nu este "mama si tata" care garanteaza sanse pentru toti. Cel putin in statele capitaliste nu asta ar trebui sa fie rolul statului, sa faca concurenta neloiala la privati. Lumea evolueaza, unele meserii dispar. Cei care termina o facultate, trebuie sa-si asume, ca niste adulti ce sunt, ca facultatea pe care o termina ii pregateste pentru o meserie care are piata, are cerere.
      Mentalitatea de a termina o facultate oarecare, fie la buget, fie la privat sau la stat insa cu taxe, si a sta cu mainile in san si a astepta sa ne pice un loc de munca platit la nivel european este o mentalitate comunista si infantila.
      Insa faptul ca spuneti ca "la privat nu ma poate obliga nimeni sa lucrez" ma nelinisteste.
      • Like 0
    • @ Szilárd McGregor
      Mă bucur că ați răspuns și foarte bine punctat
      Într-adevăr într-un stat capitalist există concurență pe anumite criterii
      însă haideți să facem o paralelă:

      Sunt firme precum Continental care acordă burse studenților ce sunt înscriși la anumite specializări atâta timp cât îndeplinesc anumite condiții.

      Obligația studentului este să se angajeze la acea firmă pentru numărul de ani în care a primit bursă
      (avantaj detașat pentru firmă care investește aproximativ 2500 euro pe student în anii de studii cu potențialul de a câștiga mult mai mult) Menționez că bursă lunară e suficient de mare pentru a acoperi un an de studii (la universitatea unde am făcut eu studiile).

      Aici nu întâlnești dificultatea în a-ți găsi o firmă și a lucra în departamentul dorit.

      Acum să luăm statul aici avem două aspecte:

      1. Studiile subvenționate (bugetat)
      2. Bursă de studiu/merit/excelență(prezentă doar în unele universități-funcție de medie)

      Condițiile de trecere pe un asemenea loc sunt stabilite de fiecare universitate în parte iar când faci trecerea pe un loc bugetat nu semnezi absolut nici un fel de contract cu statul și nici nu ceri chestia asta pur și simplu un computer face semestrial sau anual repartiția pe loc bugetat/taxă.
      Singurul lucru care se schimbă este contractul cu universitatea (nu mai scrie taxă și scrie buget)

      Cu bursele e la fel doar că din cea oferită de stat nu acoperi anul de studii cu ce primești într-un semestru

      Aici nu e vorba nici de monopolul privatului, nici de mentalitate comunistă (eu deja lucrez în domeniul pe care am absolvit) este strict vorba de un mod de operare

      Eu mă ofer să îți plătesc studiile însă am cerința să lucrezi un număr x de ani:
      Unitatea privată va zice: "la mine în firmă"
      Statul: "nu știu, găsești tu o soluție"
      (cel puțin asta reiese din argumentul dumneavoastră)

      Oare ce s-ar întâmpla dacă ar fi aceeași ideologie la taxe și impozite?
      (Prin lege ești obligat să plătești dar nu îți pun la dispoziție un punct de plată, te rog frumos sunt stat capitalist ești adult te descurci)

      Cât despre postul european sunt capabil să mi-l asigur și eu însă mai am nevoie de un an experiență până la pasul acela. (nu despre asta e vorba)

      Este vorba de modalitatea pusă la dispoziție de stat prin care poți să dai înapoi ceea ce ai primit.

      În urmă cu câteva luni s-a zvonit prin presă (nimic în ultima vreme) cum că s-ar pune la punct un proiect de lege conform căruia cei bugetați să rămână într-o firmă aparținătoare statului un număr x de ani. (sunt în proporție de 80% sigur că acela stă la baza argumentelor de a lucra în țară)

      Și e ok, însă pornind de la această premisă se poate aplica doar parțial pentru că statul 0 industrie.

      Eu că jupân absolvent de inginerie mecanică pe loc bugetat, în ce firmă pot returna sponsorizarea statului? (aceeași dilemă că și plata taxelor mai sus)

      Oare de ce sunteți dumneavoastră neliniștit cu faptul că nimeni nu te poate forța să lucrezi la o firmă privată? Facem parte dintr-o țară capitalistă nu? Mă rog cu guvernul actual devine destul de ștearsă linia dintre capitalism și socialism.
      Din câte observ tovarășii din guvern nu sunt curioși cum realizezi venitul, doar să îți plătești dările (devin curioși dacă nu plătești)
      Poți la fel de bine să îți deschizi propria ta firmă și să generezi venit. Sau că multe alte milioane de români să pleci la mai bine.
      • Like 0
    • @ Murăşan C. Alexandru
      Nu inteleg analogia cu taxele. La fel cum nu inteleg nici dorinta oamenilor de a depinde de stat, de mila guvernelor, atat pe timpul studiilor cat si dupa.
      Legat de returnarea sponsorizarii, acela poatebfi returnat catre cetateni, catre contribuabili, nu catre stat. Ca jupan la mecanica, va puteti angaja la un privat oarecare, si in timpul liber puteti lucra la un proiect pentru un ONG pro bono. Sau puteti sa luati initiativa, sa descoperiti ceva problema de natura mecanica, si sa dezvoltati o solutie pe care ulterior o predati gratuit la o firma de stat (stiu eu...modernizarea unui aparat la o hidrocentrala), astfel reducand cheltuielile statului din banii contribuabililor. La urma urmei sunteti inginer, nu eu trebuie sa va dau indicatii.
      • Like 0
    • @ Szilárd McGregor
      Se vede că nu ați înțeles ceva mai mult de acolo în fine era vorba implementarea unei metode prin care returnarea banilor da să fie către cetățeni dar cineva trebuie să țină o evidență.
      Fie că ne place fie că nu guvernul e un rău necesar.

      Momentan încă inginer în perfecționare mai am multe de învățat (și am menționat specializarea terminată doar ca să accentuez un punct de vedere)

      Cât despre modernizare să vă zic un trist adevăr prin firmele pe unde am umblat ori de câte ori am zis ce și pe unde se poate îmbunătăți toate ideile și observațiile mele erau deflectate de veșnicele scuze
      1. E prea scump
      2. Așa a fost mereu
      3. Dacă nu e stricat de ce trebuie reparat etc.
      Dar ciudat cum pentru mașini ultimul răcnet și vile sunt mereu fonduri dar asta e doar o observație de-a mea.
      Pur și simplu vorbeam cu pereții.
      Cam așa e cu prioritățile patronilor români.
      Este unul din foarte multele motive pentru care mă bate și pe mine gândul să plec din țară.
      • Like 0
  • Trebuie distrus tot ce a mai rămas de distrus, trebuie demolat totul temeinic, piatră cu piatră, până la temelie, până se alege praful de viitorul pe termen lung al țării. Acesta este adevăratul program de guvernare al ciumei roșii.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult