Studenți, profesori și absolvenți vor protesta marți față de decizia Ministerului Educației de a reduce numărului de locuri la universități de prestigiu. „Un număr de aproximativ 1000 studenţi vor fi nevoiţi să îşi plătească studiile masterale şi doctorale, cu costuri prohibitive, dacă aleg să urmeze programele unor universităţi cu programe foarte atractive şi solide - Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Boylai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti. Programele de studiu umaniste şi de ştiinţe sociale vor fi cele mai afectate.
În lipsa acestor resurse financiare, universităţile respective riscă să închidă programe, să elimine cursuri şi chiar să renunţe la cadre didactice.
Considerăm aceste decizii abuzive şi arbitrare şi solicităm public revenirea la numărul de burse de anul trecut. Există suspiciunea legitimă că metodologia de acordare a locurilor nu a fost respectată. Ministerul poate încuraja anumite universităţi şi domenii de studiu, dar urmând o procedură clară şi transparentă, ceea ce nu este cazul acum, şi fără să afecteze autonomia universitară şi desfăşurarea programelor curente”, se arată pe pagina de Facebook a protestului. Universitatea din București va ataca în instanță felul în care Ministerul Educației a decis să facă alocarea locurilor în instituțiile de învățământ superior.
Liviu Dragnea: „Pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat”
Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a declarat, luni, că cifrele de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019 prezentate sunt „preliminare” și vor suferi modificări, scrie News.ro.
”Susţinerea domeniilor prioritare de dezvoltare a României era necesară încă din anul 2014. În mediul academic, la Consiliul Naţional al Rectorilor, am discutat de nenumărate rânduri. În tot acest timp, am fost cu toţii conştienţi că această alocare va afecta inevitabil numărul de locuri atribuit universităţilor tradiţionale ale României, din simplul motiv că acestea nu au preponderent programe de studii care să fie direct axate pentru programele prioritare”, a declarat ministul Educației.
Șeful PSD, Liviu Dragnea, îl susține pe Popa și spune că „pentru prima dată această repartizare a fost făcută fundamentat, a fost făcută în baza unor criterii şi a unor fundamentări serioase”. „Un alt criteriu important se referă la respectarea programului de guvernare şi anume sunt două criterii - un număr dedicat pentru absolvenţii care vin din zona rurală - şi aici vorbim aici de mai puţin de 10 % din numărul de locuri şi de asemenea locuri alocate pentru domeniile strategice, pentru domeniile în care România are potenţial. (...) vorbim de medici, de constructori, de ingineri agronomi, ingineri mecanici, ingineri tehnologi, vorbim de domenii unde este nevoie serioasă de specializare pe piaţa muncii", a spus preşedintele PSD citat de Mediafax.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cu industria românească 99.99% privatizată și lipsa unui imbold gen scutirea de impozit similară a celor din IT, fac pariu că ei au fost printre primii care au plecat din țară în masă, dar neavând un impact semnificativ asupra societății nu s-a făcut mare tam-tam în presă pe tema asta.
Succes în a pregăti ingineri mecanici pentru străinătate.
Stimata d-ra (d-na) Kinga Toma numarul locurilor finantate de la bugetul de stat la scolile doctorale NU S-A LIMITAT! Pur si simplu aceste locuri finantate de la bugetul de stat au trecut de la universitatile de prestigiu la universitatile care taie "pamblica" in "genunche" pentru a furniza actualii si viitorii ministrii ai educatiei.
Pe de alta parte specializarile umaniste chiar au putina cautare pe cand studiile in medicina, inginerie, sunt cautate pe piata muncii.
Sotul meu e medic, instruieste cu seful de sectie rezidenti, dar spune ca desi ar vrea sa angajeze o persoana pe sectia lor, niciunul dintre studenti nu are anvergura necesara.
Decat sa aveam 8 din 10 cetateni cu facultate si doctorat, dar care nici la nivel de ministri nu stiu sa vorbeasca bine limba romana, mai bine sa fie scoliti mai putini, dar sa fie facuta educatia mai temeinic.
Oricum comentariul care l-as avea la doctorat ar fi ca ar fi bine sa se concentreze studentii pe lucrarea de cercetare pe care o fac, sa nu aiba tot felul de examenute si teste mai mici pe langa.
- “Crește inflația?”
- “...păi, ăă, douăzeci-douăzeci... programul de guvernare...”
De ce să plătim pensii speciale? De ce să plătim leafă și pensie unor parlamentari, care din ‘92, nu au luat cuvântul niciodată, ce să mai vorbim de proiecte de lege? De ce să plătim accize dacă drumurile existente sunt cum sunt, iar drumuri noi ioc?
Să găsim gaura din ciur în învățământ, unde oricum subfinanțăm, este de-a dreptul absurd.
Cum sa faci stiinte sociale si studii umaniste, fara sa intelegi ce inseamna sa platesti un rahatel de 3 mii de ron pe AN pentru scolirea ta? Pai asa se nasc toti liberalii si socialistii naibii de stanga! Invata pana la 28 de ani pe banii altora, si dupa aia vor sa inteleaga cum functioneaza societatea. Ce fel de autoritate morala ai tu, viitor specialist al umanitatii, care cica studiezi societatea, daca nu esti in stare sa lucrezi si sa pui deoparte 250 Ron pe luna pentru studiile tale personale?
Iar daca va doare asa de tare de studiile altora, de ce sa nu platiti voi, in mod direct si VOLUNTAR costul pentru acele persoane? Hai, aratati-mi un student care nu-si poate continua studiile, si daca imi place ce studiaza, cum studiaza si ce teluri are in viata, ii transfer ACUM 50 de ron. Si sa transfere inca 50 de oameni, si s-a rezolvat problema unui individ pe un an. Si asa mai departe. De ce sa profite niste lichee, "the middle man", din impozitele celorlalti?
As incheia cu un citat in engleza de la Frederic Bastiat: "Government is the great fiction, through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else."
Legat de gandirea ta, exact despre asta vorbesc. Pentru cei din clasa de mijloc sa plateasca facultatea cei saraci si cei bogati. Cei saraci, care niciodata nu vor face facultate, si cei bogati, care isi platesc si lor facultatea (facultate privata), si si altora. Pai...daca tu crezi ca asta dpdv moral e corect...eu mi-am terminat "pledoaria". Mi-am epuizat toate argumentele, si chiar nu are rost sa continui.
Să zicem că sunteți Ministrul Muncii
Cum ați asigura un loc de muncă la stat pentru cei care termină facultatea la buget pe domeniul industrial (să zicem)?
Statul are industrie 0 iar la privat nu mă poate obliga nimeni să lucrez.
Cum face statul să îmi asigure un loc de muncă pe domeniul meu la un salariu comparabil cu vestul Europei sau hai să cobor ștacheta, comparabil cu Africa de Sud. (Că neh avem de dat bani înapoi)
Sunt doar urechi!
Iar doi la mana, cei care ies din saracie prin ajutorul statului, trec la categoria de clasa de mijloc. Dar cum ramane cu categoria care ramane in clasa inferioara? Nu cu indivizii, ca ei se tot misca in sus si-n jos, ci cu categoria, care in oricare moment se afla in saracie. Efectiv intotdeauna va exista o categorie saraca. Oamenii, care fac parte din aceasta categorie se vor schimba. Insa ca si categorie, nu poate fi considerat bun de plata pentru cei care nu fac parte din acea categorie.
Hai, ca va simplific: nu poti forta un om, sa plateasca servicii pentru un alt om. E imoral. E sclavie.
La fel sunt sute de organizatii care se ocupa de copii, de saraci, de bolnavi, si care "traiesc" din donatii private. Au existat de-a lungul anilor, a secolelor chiar! Daca n-ar trebui sa platim atatea taxe, am putea dona pentru niste studenti, care din donatii si din munca pe langa facultate ar avea sanse la invatamant superior. Sau am putea sa ne educam pe noi insine pentru o meserie.
Problema este, ca oamenii vor sa faca bine doar cu banii altora. As fi curios de cei care nu au nici copii la facultate, nici prieteni, nici vecini, dar "dau din gura" la acest subiect (nu ma refer la Dvs. ci asa, in general), cati bani ar dona in fiecare luna din venitul lor pentru un anumit student.
Mentalitatea de a termina o facultate oarecare, fie la buget, fie la privat sau la stat insa cu taxe, si a sta cu mainile in san si a astepta sa ne pice un loc de munca platit la nivel european este o mentalitate comunista si infantila.
Insa faptul ca spuneti ca "la privat nu ma poate obliga nimeni sa lucrez" ma nelinisteste.
Într-adevăr într-un stat capitalist există concurență pe anumite criterii
însă haideți să facem o paralelă:
Sunt firme precum Continental care acordă burse studenților ce sunt înscriși la anumite specializări atâta timp cât îndeplinesc anumite condiții.
Obligația studentului este să se angajeze la acea firmă pentru numărul de ani în care a primit bursă
(avantaj detașat pentru firmă care investește aproximativ 2500 euro pe student în anii de studii cu potențialul de a câștiga mult mai mult) Menționez că bursă lunară e suficient de mare pentru a acoperi un an de studii (la universitatea unde am făcut eu studiile).
Aici nu întâlnești dificultatea în a-ți găsi o firmă și a lucra în departamentul dorit.
Acum să luăm statul aici avem două aspecte:
1. Studiile subvenționate (bugetat)
2. Bursă de studiu/merit/excelență(prezentă doar în unele universități-funcție de medie)
Condițiile de trecere pe un asemenea loc sunt stabilite de fiecare universitate în parte iar când faci trecerea pe un loc bugetat nu semnezi absolut nici un fel de contract cu statul și nici nu ceri chestia asta pur și simplu un computer face semestrial sau anual repartiția pe loc bugetat/taxă.
Singurul lucru care se schimbă este contractul cu universitatea (nu mai scrie taxă și scrie buget)
Cu bursele e la fel doar că din cea oferită de stat nu acoperi anul de studii cu ce primești într-un semestru
Aici nu e vorba nici de monopolul privatului, nici de mentalitate comunistă (eu deja lucrez în domeniul pe care am absolvit) este strict vorba de un mod de operare
Eu mă ofer să îți plătesc studiile însă am cerința să lucrezi un număr x de ani:
Unitatea privată va zice: "la mine în firmă"
Statul: "nu știu, găsești tu o soluție"
(cel puțin asta reiese din argumentul dumneavoastră)
Oare ce s-ar întâmpla dacă ar fi aceeași ideologie la taxe și impozite?
(Prin lege ești obligat să plătești dar nu îți pun la dispoziție un punct de plată, te rog frumos sunt stat capitalist ești adult te descurci)
Cât despre postul european sunt capabil să mi-l asigur și eu însă mai am nevoie de un an experiență până la pasul acela. (nu despre asta e vorba)
Este vorba de modalitatea pusă la dispoziție de stat prin care poți să dai înapoi ceea ce ai primit.
În urmă cu câteva luni s-a zvonit prin presă (nimic în ultima vreme) cum că s-ar pune la punct un proiect de lege conform căruia cei bugetați să rămână într-o firmă aparținătoare statului un număr x de ani. (sunt în proporție de 80% sigur că acela stă la baza argumentelor de a lucra în țară)
Și e ok, însă pornind de la această premisă se poate aplica doar parțial pentru că statul 0 industrie.
Eu că jupân absolvent de inginerie mecanică pe loc bugetat, în ce firmă pot returna sponsorizarea statului? (aceeași dilemă că și plata taxelor mai sus)
Oare de ce sunteți dumneavoastră neliniștit cu faptul că nimeni nu te poate forța să lucrezi la o firmă privată? Facem parte dintr-o țară capitalistă nu? Mă rog cu guvernul actual devine destul de ștearsă linia dintre capitalism și socialism.
Din câte observ tovarășii din guvern nu sunt curioși cum realizezi venitul, doar să îți plătești dările (devin curioși dacă nu plătești)
Poți la fel de bine să îți deschizi propria ta firmă și să generezi venit. Sau că multe alte milioane de români să pleci la mai bine.
Legat de returnarea sponsorizarii, acela poatebfi returnat catre cetateni, catre contribuabili, nu catre stat. Ca jupan la mecanica, va puteti angaja la un privat oarecare, si in timpul liber puteti lucra la un proiect pentru un ONG pro bono. Sau puteti sa luati initiativa, sa descoperiti ceva problema de natura mecanica, si sa dezvoltati o solutie pe care ulterior o predati gratuit la o firma de stat (stiu eu...modernizarea unui aparat la o hidrocentrala), astfel reducand cheltuielile statului din banii contribuabililor. La urma urmei sunteti inginer, nu eu trebuie sa va dau indicatii.
Fie că ne place fie că nu guvernul e un rău necesar.
Momentan încă inginer în perfecționare mai am multe de învățat (și am menționat specializarea terminată doar ca să accentuez un punct de vedere)
Cât despre modernizare să vă zic un trist adevăr prin firmele pe unde am umblat ori de câte ori am zis ce și pe unde se poate îmbunătăți toate ideile și observațiile mele erau deflectate de veșnicele scuze
1. E prea scump
2. Așa a fost mereu
3. Dacă nu e stricat de ce trebuie reparat etc.
Dar ciudat cum pentru mașini ultimul răcnet și vile sunt mereu fonduri dar asta e doar o observație de-a mea.
Pur și simplu vorbeam cu pereții.
Cam așa e cu prioritățile patronilor români.
Este unul din foarte multele motive pentru care mă bate și pe mine gândul să plec din țară.