Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Studenții din România au îmbătrânit înainte de vreme

Studenți Universitate

Foto: George Călin/ Inquam Photos

De tot mai mulți ani, a dispărut din peisajul public românesc un personaj colectiv definitoriu pentru ce înseamnă în societate nesupunerea civică, lupta pentru drepturi și libertăți, spiritul rebel. Este vorba despre studenți.

Prăbușirea în servilitate, ignoranță și dogmatism a întregii societăți este, deloc întâmplător, simultană cu părăsirea de către studenți a spațiului public. Și mai este simultană, trebuie să o spunem, cu scăderea dramatică a calității învățământului superior.

O părăsire deopotrivă forțată și voită: forțată de nevoia de a găsi locuri de muncă prost plătite în timpul studiilor și după aceea, de cele mai multe ori fără legătură cu studiile lor.

Dar e și o părăsire voită: în jurul și sub toate spațiile publice din marile orașe s-au construit sute de baruri și crâșme, cluburi și taverne, mai ieftine sau mai scumpe, raw, hipster, fusion, populare, în care soarta lumii se dezbate mai abitir decât în piață sau în amfiteatre.

Din motive complexe, fără îndoială, studenții au renunțat la misiunea lor colectivă și socială, au renunțat să mai fie un barometru al nedreptății și minciunii, au renunțat la pretenția de a fi o conștiință civică. Pentru a-și reduce existența la compunerea unui CV atrăgător și la căutarea de joburi precare luate drept aventuri și experiențe de viață.

Debilitatea spiritului critic și a revoltei sociale se datorează în bună măsură indiferenței și conformismului din care studenții de azi înțeleg să-și clădească un viitor liniștit, scutit de griji.

Cu siguranță că au fost, individual, studenți, la unele proteste. Dar studenții de la o universitate sau alta nu se revoltă niciodată, în masă, împotriva a nimic sau pentru o cauză. Elevii de liceu din Belgia ies cu zecile de mii în fiecare joi pentru a protesta împotriva indiferenței politicienilor față de problemele grave ale mediului. Studenții români nu par însuflețiți de nimic, nu par încercați de nicio furie, de niciun ideal. Nici împotriva, nici pentru. E bine așa cum e, ne spun tinerii, să nu schimbăm nimic. Lumea nu poate fi nici mai bună, nici mai dreaptă.

Au îmbătrânit înainte de vreme, odată cu părinții și profesorii lor.

Liniște, vă rugăm, nu deranjați!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Păi astea sunt generațiile care s-au născut cu mentalitatea „pro” (cea pe care o promova asiduu ProTV-ul în a doua jumătate a anilor '90).
    Sunt generațiile care au învățat că dincolo de capitalism, care e „cea mai bună dintre lumile posibile”, nu e nimic. Sau dacă e ceva, e doar gulag, stalinism, „komunijti” etc.
    Sunt generațiile care au învățat la istorie, din manualele „alternative”, că nu există revoltați, că nu au existat răscoale, că nimeni nu a contestat niciodată Puterea. Mai nou, află din ziare că de fapt și revoluția din 1989 a fost de fapt o făcătură, o lovitură de palat. Așa zic procurorii.
    Sunt generațiile care au învățat că „Occidentul ne dă nouă lapte, carne, brânză, ouă”, deci de ce să te spetești pe 500 de euro la București sau Cluj, și să mai fii și revoltat și nervos pe deasupra, când poți bine mersi să practici o muncă oarecare prin occident și să iei de la 1000 de euro în sus?
    Generații întregi au crescut fără rădăcini și acum e normal să-și ia zborul precum puful de păpădie. Că nici puful de papădie nu se revoltă niciodată fiindcă nu e nimeni care să-i ude rădăcinile. Dimpotrivă, singura grijă a pufului de păpădie e să zboare cât mai departe. Și va zbura!
    • Like 2
  • Trist, dar adevarat - insa cu cateva mentiuni.

    In primul rand, elevii de liceu din Belgia sunt, imi cer scuze, spalati pe creier. N-o sa intru in detalii aici. Incalzirea globala (pardon, 'Climate change' - asta e expresia la moda acum) si faptul ca o fi, ca n-o fi, e o ditamai discutie. E amuzant insa faptul ca si-au ales taman joia sa marsaluiasca - ce convenabil sa lipseasca de la ore...

    Dar revenind la ale noastre: da, calitatea invatamantului (nu doar superior) a scazut.
    Pe de alta parte, si calitatea studentilor a scazut.
    Standardele au scazut - atat de intrare, cat si de promovare.

    Educatia a scazut cu totul - iar aici ma refer fundamental la acei "7 ani de acasa" (nu doar la acceptiunea de politete, maniere, ci si de privire generala asupra vietii si asupra faptului ca pe langa drepturi, avem si indatoriri).

    De cate ori nu am auzit ca "iesim prosti cu diploma", "oricum o sa lucram cu totii la McDonald's", "oricum facem facultatea la misto"? Gluma-i gluma, dar cand ajungem sa luam totul la misto si sa nu ne mai pese deloc de munca noastra si de motivul pentru care o facem, cred ca avem o problema.

    Si pana la urma a cui e vina? A nimanui, evident. Insa in clipa in care nimeni nu-si mai asuma nimic, vorba aia: ceva e putred in Danemarca...
    • Like 1
  • Am citit articolul cu multa atentie si pot sa spun ca va dau dreptate. Am avut proasta experienta sa dau in Bucuresti la Unarte, pentru ca am inclinatii artistice si mestesugaresti...Am avut o practica unde ambele doamne erau total dezinteresate, veneau cand li se nazarea, daca ceream explicatii mi se dadea peste nas ca vezi doamne uite restul sunt de la Tonitza...La inscriere s-au legat mirificele secretare "de ce scrie medic pediatru si nu medic de familie? de ce veniti din alt oras, ce la voi nu este? de ce nu ati terminat liceu de profil?" Am trecut peste si am ajuns in fata comisiei care m-a luat cu "Ce? N-au ai tai bani sa te tina in facultate? Crezi ca aici o sa poti munci? Banul e ochiul dracului, ai timp dupa sa tot muncesti." Am plecat urandu-le numai de bine si tot asa sa traiasca...Am ajuns la FJSC dupa ce am auzit tot felul de plangeri in legatura cu facultatea, dar nah in fond si la urma urmei, azi conteaza in 90% din cazuri sa ai facultate, indiferent ce e, daca vrei sa nu maturi strada. Majoritatea profesorilor trecuti de tinerete sunt nepasatori si plictisiti, "Decat sa admirati tavanul R3 mai bine mergeti sa beti o cafea" iar cei tineri se lupta sa iti predea materia pe cat posibil mai pe inteles. Studentii variaza in functie de oras cumva, de conditii si asa mai departe, insa intr-adevar au devenit nepasatori.

    Schimbarea sta in mainile noastre. Exact asa cum Marie Antoinette impreuna cu regele au fost dati jos de catre poporul sarac, exact asa cum multi alti conducatori si multe conduceri au fost date jos de catre popor exact acelasi lucru il putem face noi atata timp cat VREM. Degeaba suntem noi "o mana de oameni" daca restul stau nepasatori "meh las' ca trece si la vara-i cald"... Studentii sunt plictisiti, sunt finantati majoritatea de banca "Mama-Tata" care isi doresc sa aiba un copil educat si care sa aiba o viata buna, insa acesta dupa ce iese cu chiu cu vai din facultate pretinde salariu de manager, a fost si reportaj la TV in toamna anul trecut...

    E trist sa vezi cum e din ce in ce mai multa nepasare si cum cei care sunt viitorul tarii o lasa balta cand nici macar nu au vazut ce inseamna unitate, din contra, chiar nu si-o doresc. Unul sa fie tapul ispasitor, restul sa nu aiba dureri de cap. Ingamfati, plini de aiere si vai mama lor, nici corect gramatical nu stiu vorbi, dar se leaga de altii... Inca sper la o schimbare, dar noi singuri nu suntem destui.
    • Like 1
    • @ Scorţea Oana
      maripos check icon
      Suntem multi cei care nu stim vorbi/scrie corect: "plini de aiere", cum spui!
      Insa ai dreptate: "noi singuri nu suntem destui"! Spre ca pe viitor vom fi mai multi, tot mai multi!
      • Like 0
  • Claudia Munteanu, ma rog sa am zile si ajutor de la Bunul Dumnezeu sa ajung duminica la Sfanta liturghie unde voi face un lucru cu mare placere, voi aprinde o lumanare la VII, pentru sufletul dumneavoastra, La fel voi face pentru elevii belgieni, sau de ce nu, fara frontiere.
    • Like 0
  • Nu ştiu despre alți studenți sau alte oraşe însă consider că protestele nu îşi au rostul în România.Au ieşit oameni în vârstă pe stradă şi nu au schimbat nimic.Vocea noastră nu este ascultată.Cunosc studenți ce sunt şefi de an etc. şi sunt invitați la consilii şi şedințe.Credeți că au dreptul să spună ceva sau să schimbe un lucru?Nu,nu-i lasă.Semnează că au fost prezenți şi atât.În această țară contează mai mult averea şi funcția.
    Îmi doresc atât de mult să am o voce şi să fiu ascultată căci se întâmplă lucruri nedrepte în țara noastră însă nu am cum să schimb ceva de una singură.
    • Like 2
  • Sunt studenta a Universitatii Bucuresti si vorbesc,astfel,in cunostinta de cauza.Asadar,in primul rand,generalizati situatia in universitati,eu va pot spune ca in Universitatea Bucuresti nu am remarcat nicidecum o scadere a calitatii invatamantului superior,ba chiar exista cadre didactice foarte bune.Aveti o perspectiva destul de eronata dand vina pe studenți ca nu protestează,puterea nu este in mana noastră.Uitati ca au vrut sa ne taie din locurile bugetate?Asta ce înseamnă,inseamna ca se urmareste nu numai suplimentarea bugetului,ci si taierea sanselor de a putea ajunge in invatamantul superior a unor elevi care chiar nu au posibilitate materiala.In al doilea rând,uitați ce s-a intamplat la protest pe 10 august,caz inca dezbatut pe Realitatea TV,va recomand sa-l urmăriți si sa vedeti daca se iau masuri.Va garantez ca nu.De ce?Pentru ca sunt prea puternici.Schimbarea nu sta in mainile noastre,nu este vorba ca nu ne pasa,ci doar ca nu mai este nimic de facut.Iesim la prostest,bun,suntem tratati ca-n 10 august si ce am rezolvat?Dancila continua cu functia ei,la fel si Dragnea si toata prostimea care conduce tara.Va spun eu cine sunt adevaratii vinovati de situatia asta si in mana cui sta puterea de a schimba ceva.Aceia sunt,culmea,si o sa va spun direct,PROȘTII!!!PROSTII SI BATRANII.Prostii pentru ca sunt foarte multi si cu 50 de lei in mana pun stampila pe trandafirul rosu,iar batranii pentru ca ,,le-au mai dat ceva la pensie".Aceste doua categorii nu cunosc adevarul,sunt ghidati doar de faptul de a primi ceva,vorbesc in cunostinta de cauză,eu provin dintr-un sat mic in care PSD-ul este la putere,cu ajutorul prostilor si al bătrânilor.Deci,traim intr-o tara aleasa de prosti si condusa tot de prosti.Asa ca va recomand sa le cereți lor sa schimbe ceva,intrucat noi nu avem ce.Noi,si nu neaparat eu,pentru ca recunosc,exista si studenti mult mai buni,studentii in general,daca ar fi alesi in functii de conducere,atunci ar mai fi o sansa.Dar,din pacate,nu avem loc de proști!!!Asa ca lasati-ne sa invatam si sa vedem încotro ne duce viața,ca prostii stim unde ne duc.
    • Like 0
    • @ Georgiana Maria
      Pe scurt, de ce mai sunteți în țara asta ? După aflarea ”concluziilor ferme” din expunere, mai pun o întrebare : de unde ați aflat despre ”această realitate” care dovedește că (mulți) sunteți ”aerieni” ? În țara în care un troglodit ”teleportat” pe funcție nu dă socoterală anual de ce face dar, culmea !, nu dorește să dea socoteală/raport nici după 5 ani și (fără nici un plan de viitor) se așteaptă să fie numit fără nici o participare la dezbatere (!!!) pentru încă 5 ani, de ce nu am putea considera ”firească” o asemenea expunere cu aere de ”intelectual rasat” (chiar și ante- sau fără- formare) ? De ce nu am accepta că, cine știe ?, o fi venit vremea ca oul să invețe găina sau analfabetul să-l invete de doctorul docent ? ”Studenții să fie aleși în funcții de conducere ” (fără absolvire, fără vreun stagiu în activitate, făfă ...) !! Ați înțeles ce e în capul unora ?
      • Like 0
    • @ Georgiana Maria
      maripos check icon
      In ce an, la ce facultate? Sau esti cadru didactic (under cover, of course), sau purtatorul de cuvant! Sa traiesti!
      • Like 0
    • @ Georgiana Maria
      maripos check icon
      Da, valasam sa invatati pe banii prostilor si a batranilor si apoi sa plecati din tara. Dar o sa vina vremea sa ajungeti si voi batrani. Mai vorbi atunci!
      • Like 0
  • fc check icon
    masa critică e sfântă! până la fenomene sociale pozitive ... ma e! studentul român a fost înlocuit de ”studentul” român. singura-i motivație, singurul lui motor, e parvenirea, e-mburghezirea. egoismul le e unică culoare și-i unește, ignobil, neghiob, dramatic. sunt, înainte de bătrâni prematur, seci. uscați. neimportanți în fața istoriei ș-a viitorilor studenți.
    • Like 3
  • De unde ați scos-o dvs pe asta cu scăderea dramatică a calității învățământului superior? Oare chiar așa să fie...????
    • Like 1
    • @ Simona Petrescu
      Cresterea numarului de locuri la universitati duce la scaderea iq-ului 'minim' necesar pt admitere, scaderea presiunii si disciplinii inainte de admitere, dar si scoaterea concursului de admitere si acea competitie de 5-10-15 pe loc - fiecare elev de liceu de astazi, cu ceva cunostinte, stie ca va intra la vreo facultate, cu sau fara plata, si nu mai au nicio grija.
      Desi avem o natalitate in scadere, romania are o rata de 'diplome" in crestere, unii din ei semi analfabeti.
      • Like 3
  • check icon
    Marea majoritate a studenților care au ajuns în facultăți pe merit și dintr-o reală dorință, au printre obiectivele principale plecarea din țară, nefiind dispuși să-și mai bată capul cu o țară pe moarte la propriu, în care ei oricum sunt insignifianți ca număr în raport cu milioanele de pensionari și asistați sociali ignoranți cu drept de vot și care ca mase manevră duc țara de râpă împreună cu cei de la putere. Pur și simplu își fac o facultate ieftin și atât, căci nu au nici o putere reală de a influența cu ceva o societate anchilozată și dominată de relicvele trecutului și a ignoranței ca mod de a fi.. Ce este drept și în cazul lor, ignoranța culturală, politică și economică, e la cote de neimaginat, lucru datorat și de calitatea învățământului la toate palierele, cât și a lipsei de implicare serioasă a părinților în educația propriilor copii.
    • Like 1
    • @
      ”..milioanele de pensionari duc țara de râpă” ? Cu alte cuvinte, cei care au făurit-o duc țara de râpă ! Nu era mai ”recomandabil și oportun” ca părinții acestora să fi practicat abstinența în ”momentele magice” ?
      • Like 1
  • Ce gluma buna cu acei liceeni din Belgia, auzi, cica asa vor rezolva ei problemele grave ale mediului, iesind in strada si protestand. Problemele se rezolva prin inovatie si tehnologie nu miscari sociale colective, dar puteti visa in continuare cu ochii deschisi.
    Cat despre studentii din Romania, cred ca si-au dat seama ca menirea lor in viata nu este sa schimbe lumea. Cauta sa isi construiasca singuri valori puternic ancorate in realitatea ce ne inconjoara nu in lumi ideatice inchipuite.
    • Like 2
    • @ Stefania Teodora
      Inovația și tehnologizarea pe care o clamați înseamnă investiții, finanțare lucruri care pot fi obținute, atunci când e vorba de stat, prin proteste colective. Tot prin proteste colective se obține și legislația care să reglementeze și să oblige activitatea privată să investească în inovație și tehnologizare pe probleme de mediu.
      Dar nah, așa e românul, dă cu bâta chiar dacă nu pricepe ce anume se dezbate.
      • Like 3
    • @ Stefania Teodora
      Protestele belgiene din ultimile 6 luni au impact colosal deja:
      - o parte din produse in supermarketuri nu mai sunt in tzipla de plastic (castraveti, mere, cartofi dulci, cartofi, pepeni, avocado, banane, mango etc etc etc)
      - sacosele de panza sunt acceptate pe scara larga, caserolele pt produse la kg (branze, mezeluri etc) - supermarketurile au inceput sa puna cantare pt tara sa scad cele 20-30gr cat cantareste sacosa mea.
      - s-au inmultit magazinasele de cartier ce distribuie/vand produse locale.
      - se dezbate la comune ca ultimile spatii libere sa se transforme in gradini biologice (si inchirieze la cetateni, costuri simbolice)
      - se dezbate extinderea programului 2 gaini (cateva sectoare/comune "imprumuta" cate 2 gaini la cei care au curte - gainile mananca resturile si diminueaza gunoaiele unei familii cu cateva sute pe an)
      - s-a introdus un nou sac de gunoi: sacul galben, de compost
      - se discuta reducerea costului abonamentului de transport - si marirea gratuitatii (introducerea gratuitatii)
      - se dezbate sa nu mai planteze panselute si palmieri dar spanac si meri si sa invite familiile sarace/ong sa recolteze. Deja de anul trecut sunt ronduri de flori unde oamenii au pus...seminte de acasa, plante comestibile
      - supermarketuri au introdus automate de "recuperat" ambalaje, baterii
      -conceptul de "coivoturage" a luat un avant - lumea reduce mersul cu masina de unu singur si iau si pe altii.
      - noi magazine de produse bulk au aparut. In zona unde lucrez s=au deschis 2 de curand
      - se dezbate extinderea la toata tzara programul de obligativitate toate casele noi cu fotovoltaice.
      -au intetit analiza apei din reteaua de consum - apa din retea e baubila.
      - nu se inchide programul de deducere din taxe la achizitia masinilor electrice (firmele deduc 120% din taxe o masina electrica)
      -firmele si birourile sunt obligate la convertire ecolo (cantina de la mine din cladire are "un device" de convertit resturile in gaz, au impartit gratuit cani pt cafele etc
      -doar in cateva luni, cu protestele astea, rata de sortare corecta in cladirea unde lucrez a ajuns la 95% .
      -se discuta sa se extinda conceptul de agricultura pe acoperis (deja sunt 3 magazine ce au acoperisul cu sere, legume)
      etc etc - as putea vorbi cateva ore, pt ca am participat la conferinte, discutii de grup, actiuni, vazut schimbarile la scoala la fiica mea, vazut la alte scoli, etc.

      E o revolutie pasnica, de jos in sus. Fara bani.
      • Like 4
    • @ Romulus Roman
      Nu este adevarat, aceste proteste sunt complet inutile. Inovatia nu vine din initiativa guvernului de a impune restrictii (si niciodata nu a venit), care apropo sunt extrem de nocive pentru start-up-uri care nu isi pot permite solutii scumpe si complet inutile la scara larga in ceea ce priveste "salvarea planetei". O mare prostie in acest sens a fost asa zisul scandal Wolksvagen cu privire la motarele diesel. Restrictiile "ecologice" impuse de UE au dus la aceasta manevra. Acum milioane de masini aflate in perfecta stare de functionare stau pe loc si ce sa vezi, le-au si interzis complet in cateva orase foarte importante din Germania. Reprtajele Deutsche Welle sunt clare. Aceste restrictii impuse sunt o aberatie, praf in ochi, nu contribuie cu nimic la scara planetei, efectul minunatelor politici ecologice este complet neglijabil.
      Inovatia a venit dintotdeauna din initiative ale companiilor private, iar cel care va rezolva problema noxelor va fi firma Bosch care deja lucreaza la un sistem in acest sens, nu acei copii care pierd timpul pe strada in loc sa gaseasca solutii care sa aiba impact. Tarile care polueaza cel mai mult nu sunt cele dezvoltate, ci acelea din lumea a treia, economiile in curs de dezvoltare. Pentru acestea se cauta solutii reale, eficiente din puctul de vedere al costului, nu impresii imaginare.
      Stiu foarte bine ce se dezbate pentru ca m-am informat, asa ca va invit sa va urmati sfatul: nu dati cu bata, putem avea o discutie, dar trebuie sa ne respectam reciproc.
      • Like 0
    • @ Stefania Teodora
      Cine poluează cel mai mult ? cred că realitate o poți afla din răspunsul la întrebarea ”cine se opune vehement la măsurile eficiente de reducere a poluării” iar acestea sunt câteva dintre țările cele mai puternice economic !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Ciprian Mihali / voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon