Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Studenții merg acasă să voteze! Imagini din această seară din Gara de Nord

Coada la Gara de Nord

FOTO: Ioana Constantin/Facebook

Sute de elevi și studenți au stat vineri la cozi la Gara de Nord din București, pentru a-și lua biletele gratuite de tren cu care să meargă acasă în acest weekend. Potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului, aceștia beneficiază de călătorii dus-întors gratuite pentru a merge în localitățile de domiciliu ca să voteze. Cozi au fost și la automatele de bilete din gări. 

News.ro relatează că unii studenți s-au urcat în tren fără bilet pentru că riscau să-l piardă din cauza aglomerației. "Am stat aproape trei ore la coadă şi am renunţat, pentru că aş fi pierdut trenul de la ora cinci. Următorul ar fi fost abia la opt şi jumătate şi chiar nu voiam să stau atât de mult timp în gară. Nu sunt singura în situaţia asta, au mai urcat studenţi fără bilet, din acelaşi motiv. Am documentele care arată că sunt studentă, este lege dată, de ce să stau ore întregi la coadă să iau două bilete? M-am certat cu controlorii, mi-au zis că ori plătesc pe loc 95 de lei, ori cobor la prima staţie. Tot ei mi-au zis şi că trebuia să îmi iau bilet telefonic sau online. Unul dintre ei l-a minţit pe poliţistul care a venit să-mi verifice documentele. I-a zis că am refuzat să mă legitimez, ceea ce nu este adevărat şi au confirmat şi ceilalţi călători”, a spus o tânără citată de agenția de presă. Aceasta mergea la Constanța ca să voteze duminică.

FOTO: Andy Erceanu/Facebook

Potrivit ordonanței, călătoria gratuită pe calea ferată se acordă dus-întors, de la localitatea în care studiază elevul sau studentul la localitatea de domiciliu, cu tren regio şi interregio, clasa a II-a, în perioada 8-12 decembrie 2016.

Alegerile parlamentare au loc în această duminică. Un sondaj realizat de IRES pentru Digi24 arată că 44 la sută din respondenți intenționează să voteze cu PSD, 23 la sută cu PNL și 7 la sută cu USR. ALDE ar lua, potrivit sondajului, 6 la sută, PMP - 6 la sută, UDMR - 5 la sută și PRU - 4 la sută.

Prin urmare, PSD + ALDE ar atinge majoritatea parlamentară care să permită celor două formațiuni să revendice guvernarea.

Un procentaj de 42 la sută din participanții la sondaj au răspuns că sigur vor vota duminică, în timp ce 21 la sută au răspuns că sigur nu se vor prezenta la urne.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O zi fatidica ce va ramane in istoria neagra a Romaniei ca o dovada a recidivismului prostiei si lipsei de discernamant,a spiritului de turma condusa de lupi,a purtatorilor de ochelari de cal si a magarilor cu spinarile indoite de greutatile pe care le poarta care merg sa prinda morcovul legat cu o sfoara in fata lor-morcov la care nu ajung niciodata!
    • Like 0
  • check icon
    Cum-necum tot la cozi ajungem. Pt alegerile parlamentare NU este nevoie să te duci în localitatea de domiciliu, poți vota oriunde. Nu cred că vreun guvern din țara aceasta poate face ceva fără să se ajungă la cozi, pare imposibil.
    La alegerile locale da, acolo este imperativ să fii în localitatea de domiciliu. Ar fi interesant să știm cîți dintre studenții care și-au luat bilet gratuit chiar s-au dus la vot și nu la munte. Dar nu vom ști...
    • Like 0
    • @
      Nu este adevarat! La alegerile parlamentare se poate vota doar in judetul de domiciliu sau unde ai resedinta dovedita prin flotant. Se poate vota oriunde doar in judetul de domiciliu sau resedinta!
      • Like 4
    • @ George Dan Miron
      check icon
      Ah, au schimbat legislația de vot! Sub pretextul că se fac șmecherii în gări și la aeroport. Sincer, nu știam. Deci cine e pe drum duminică nu mai poate vota. Nu știam că ești legat de glie acuma. Bravo, alt lucru care îngrădește dreptul de vot, bravo guvern tehnocrat.
      • Like 0
    • @ George Dan Miron
      check icon
      Ah, da... asta e o chestie nouă, nu știam, mărturisesc. Este colosală chestia cu votatul doar în județul de domiciliu sau numai în sectorul de domiciliu, în București?! E tare. Înțeleg că piticii nu mai fug pe sîrmă dincolo de frontiera județului, nu se mai pot mînări voturi în acest fel. Ridicol.
      • Like 0
    • @ George Dan Miron
      Corect! Dar majoritatea studenților au viză de flotant pe adresa căminelor facultăților lor, deci știu că pot vota candidații din București!

      Îmbulzeala este strict datorată pomenii călătoriilor gratuite, ce îi determină pe tinerii jucători de LoL și CS:GO să facă drumul trimestrial până acasă ca să își mai spele hainele ce încep să prindă un miros ciudat.
      • Like 0
    • @
      Sa inteleg ca tu percepi asta mai grav decat ce a facut V.P in 2014? Masura asta teoretic va mai stopa din turismul electoral... Daca tii mortis sa votezi, votezi. Iti faci viza de flotant si aia e, nu trebuie sa te plimbi cu masini si trenuri, ci doar sa ti faci timp cu cateva zile inainte de alegeri sa iti faci viza. Legea electorala dementa instrumentata de guvernarea psd cu alegerea primarilor intr un singur tur e o mostra de antidemocratie, baza pe o putere a majoritatii din minoritatea minoritatilor, o cacealma sinistra. Guvernul asta, de bine de rau, a introdus camerele la numararea voturilor, ceea ce deranjeaza pe multi indivizi sinistri care se ocupau cu anulatul si restampilatul buletinelor de vot ale unor candidati pana de curand.
      • Like 0
    • @ Bogdan Melinte
      check icon
      Stai un pic, că acuma nu discutăm votul primarilor într-un tur, discutam despre faptul că poți vota doar în jud. de reședință, respectiv în sectorul x din București! Și care e noima? Înțeleg să poți vota doar în localitatea de domiciliu și, dacă e oraș mare, doar la secția de vot unde ești arondat, asta ar avea logică. Dacă să poți vota oriunde în județ/în sector, dar nu și alături, că ai trecut frontiera județului, este o imbecilitate absolută. Chiar nu mi-am imaginat că statul român este capabil de așa ceva, dar deja nu mă mir.
      Turism electoral nu poate fi DACĂ ai pus la punct un sistem eficient de evidențiere a votului. S-au cheltuit sume mari pt cărțile de alegător care nu au fost folosite niciodată. De ce? Oricum, chestia asta cu timbrul lipit pe dosul C.I. este un românism absolut.
      Domnule dragă, nu m-ai convins absolut deloc, nu este nicio logică în cele scrise de dv.
      • Like 0
    • @
      Mi se pare ok sa votezi candidatii din judetul tau, daca esti din Timisoara, spre exemplu, iar tu locuiesti in Constanta pentru o perioada scurta de timp si nu vrei sa iti faci viza de flotant doar pentru asta, mi se pare de bun simt sa nu poti vota in judetul ala, pentru ca nu ii apartii dpdv cultural sau ca implicare sociala/nu ti platesti taxele acolo/esti doar un pasager. Votul pentru parlamentari trebuie sa fie REPREZENTATIV, asta e un principiu de baza al democratiei. Primarul e al tau si te reprezinta, nu poti vota primarul altei localitati pentru ca alta localitate poate are alte nevoi de care tu nu esti la curent sau pur si simplu nu le poti intelege fiindca stai acolo de un timp infim sa ti faci o parere. Cei ce locuiesc in acelasi judet/sector, e normal sa voteze si in alte locuri din aceeasi unitate administrativa, ei avand legaturi/relatii/familie/loc de munca/ in marea lor majoritate, in afara localitatii sau microentitatii, chiar componenta arhitectural institutionala a judetului difera mult de la unul la altul. Nu e firesc sa deicizi pentru altii, mai ales ceva ce nu te include pe tine, ci exclusiv pe ei. La fel si parlamentarul. Viza de flotant sau schimbarea de domiciliu e un act de vointa, formal, te ai aclimatizat cu acel loc si imprejurimile lui, deci e firesc sa ti poti alege reprezentatul de acolo. La prezidentiale e altceva, fiindca presedintele e, conform Constitutiei, reprezentatul tuturor romanilor, nu al comunitatii x/y/z. Nu trebuie sa confundam comunitatea cu societatea... legat de turism electoral, n avem soft ul necesar, din varii motive de interes politic, sa stim de cate ori s a votat in real time.
      • Like 0
    • @ Bogdan Melinte
      check icon
      Dom’le, am periodic momente de cădere intelectuală: păi da, legea legării de glie la votul pt parlamentare a fost introdusă cînd s-a introdus votul nominal, după aia s-a revenit la votul pe listă, dar a rămas legarea de glie. Păi da, la votul nominal trebuie să votezi la tine-n bătătură, la votul de listă nu mai e nevoie de acest lucru, dar a rămas cum am stabilit, vorba bancului.
      Îi mulțumesc d-lui alt Popescu pentru cuvintele frumoase adresate mie și, totodată, felicit republica.ro pentru că publică, respectiv nu șterge (am reclamat) asemenea porcării. Bravo republică, bravos națiune.
      • Like 0
    • @ Bogdan Melinte
      check icon
      Da, este clar: s-a modificat modificarea modului de vot, s-a revenit la votul de listă, dar a rămas norma că se votează doar în localitatea de reședință, ca la locale! ESTE O IDIOȚENIE: de vreme ce s-a revenit la votul de listă, ce importanță are unde votezi? Se numără voturile și, la final, se stabilește cîți din lista X intră în parlament.
      Turism electoral? Păi nu se poate, dacă se vrea și asta se pare vrut. La intrare, codul numeric personal este introdus în calculator (așa a fost la mine la secție), iar dacă m-aș duce să votez a doua oară, calculatorul ar urla „ăsta a mai votat o dată”.
      Prin urmare, românisme: studenții puteau vota liniștiți în centrul universitar x, deoarece votează o listă națională, nu votează un candidat din circumscripția electorală y. Guvernul tehnocrat a lăsat normele vechi (deși le putea modifica prin OUG, era logic), a cheltuit niște bani cu transportul inutil al studenților, a produs iar cozi inutile... La lunga listă a cheltuielilor inutile din ultimii 28 de ani, să adăugăm și inutilele cărți de alegător. Toți cei care au împlinit 18 ani au așa ceva, de ce nu se folosesc? Noua serie s-a emis în vremea lui Blaga ministru de interne în mandatul D.A.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult