FOTO: Ioana Constantin/Facebook
Sute de elevi și studenți au stat vineri la cozi la Gara de Nord din București, pentru a-și lua biletele gratuite de tren cu care să meargă acasă în acest weekend. Potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului, aceștia beneficiază de călătorii dus-întors gratuite pentru a merge în localitățile de domiciliu ca să voteze. Cozi au fost și la automatele de bilete din gări.
News.ro relatează că unii studenți s-au urcat în tren fără bilet pentru că riscau să-l piardă din cauza aglomerației. "Am stat aproape trei ore la coadă şi am renunţat, pentru că aş fi pierdut trenul de la ora cinci. Următorul ar fi fost abia la opt şi jumătate şi chiar nu voiam să stau atât de mult timp în gară. Nu sunt singura în situaţia asta, au mai urcat studenţi fără bilet, din acelaşi motiv. Am documentele care arată că sunt studentă, este lege dată, de ce să stau ore întregi la coadă să iau două bilete? M-am certat cu controlorii, mi-au zis că ori plătesc pe loc 95 de lei, ori cobor la prima staţie. Tot ei mi-au zis şi că trebuia să îmi iau bilet telefonic sau online. Unul dintre ei l-a minţit pe poliţistul care a venit să-mi verifice documentele. I-a zis că am refuzat să mă legitimez, ceea ce nu este adevărat şi au confirmat şi ceilalţi călători”, a spus o tânără citată de agenția de presă. Aceasta mergea la Constanța ca să voteze duminică.
FOTO: Andy Erceanu/Facebook
Potrivit ordonanței, călătoria gratuită pe calea ferată se acordă dus-întors, de la localitatea în care studiază elevul sau studentul la localitatea de domiciliu, cu tren regio şi interregio, clasa a II-a, în perioada 8-12 decembrie 2016.
Alegerile parlamentare au loc în această duminică. Un sondaj realizat de IRES pentru Digi24 arată că 44 la sută din respondenți intenționează să voteze cu PSD, 23 la sută cu PNL și 7 la sută cu USR. ALDE ar lua, potrivit sondajului, 6 la sută, PMP - 6 la sută, UDMR - 5 la sută și PRU - 4 la sută.
Prin urmare, PSD + ALDE ar atinge majoritatea parlamentară care să permită celor două formațiuni să revendice guvernarea.
Un procentaj de 42 la sută din participanții la sondaj au răspuns că sigur vor vota duminică, în timp ce 21 la sută au răspuns că sigur nu se vor prezenta la urne.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
La alegerile locale da, acolo este imperativ să fii în localitatea de domiciliu. Ar fi interesant să știm cîți dintre studenții care și-au luat bilet gratuit chiar s-au dus la vot și nu la munte. Dar nu vom ști...
Îmbulzeala este strict datorată pomenii călătoriilor gratuite, ce îi determină pe tinerii jucători de LoL și CS:GO să facă drumul trimestrial până acasă ca să își mai spele hainele ce încep să prindă un miros ciudat.
Turism electoral nu poate fi DACĂ ai pus la punct un sistem eficient de evidențiere a votului. S-au cheltuit sume mari pt cărțile de alegător care nu au fost folosite niciodată. De ce? Oricum, chestia asta cu timbrul lipit pe dosul C.I. este un românism absolut.
Domnule dragă, nu m-ai convins absolut deloc, nu este nicio logică în cele scrise de dv.
Îi mulțumesc d-lui alt Popescu pentru cuvintele frumoase adresate mie și, totodată, felicit republica.ro pentru că publică, respectiv nu șterge (am reclamat) asemenea porcării. Bravo republică, bravos națiune.
Turism electoral? Păi nu se poate, dacă se vrea și asta se pare vrut. La intrare, codul numeric personal este introdus în calculator (așa a fost la mine la secție), iar dacă m-aș duce să votez a doua oară, calculatorul ar urla „ăsta a mai votat o dată”.
Prin urmare, românisme: studenții puteau vota liniștiți în centrul universitar x, deoarece votează o listă națională, nu votează un candidat din circumscripția electorală y. Guvernul tehnocrat a lăsat normele vechi (deși le putea modifica prin OUG, era logic), a cheltuit niște bani cu transportul inutil al studenților, a produs iar cozi inutile... La lunga listă a cheltuielilor inutile din ultimii 28 de ani, să adăugăm și inutilele cărți de alegător. Toți cei care au împlinit 18 ani au așa ceva, de ce nu se folosesc? Noua serie s-a emis în vremea lui Blaga ministru de interne în mandatul D.A.