Ambasadorul american Adrian Zuckerman a anunțat un nou proiect major pe care Statele Unite ale Americii vor să îl înceapă în România, după cel de 8 miliarde de dolari, care vizează centrala nucleară de la Cernavodă.
„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Zuckerman la semnarea acordului inter-guvernamental dintre România și SUA, care prevede finanțarea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și recondiționarea unității 1.
Potrivit acestuia, proiectul va fi coordonat de compania americană AECom și implementat de un consorțiu de companii din SUA, România, Canada și Franța.
Zuckerman a spus că SUA sprijină independența energetică a României. „Nu numai că sprijinim siguranța, integritatea granițelor și libertatea României, prin asistență militară și sprijin suplimentar, ci ajutăm la dezvoltarea economiei și infrastructurii din România prin proiecte de acest fel. Proiectul de dezvoltare nucleară de la Cernavodă, recondiționarea unui reactor și construirea a două noi reactoare reprezintă o paradigmă pentru viitor”, a afirmat el
Noile acorduri semnalează intenția SUA de a-și consolida poziția pe flancul estic al NATO.
Între Gdansk și Constanța este o distanță de 2.150 de kilometri, care, în prezent, poate fi parcursă cu mașina în mai bine de 21 de ore.
Infrastructura precară a României face dificilă mutarea trupelor și echipamentelor americane de la nord la sud, iar existența unei autostrăzi și a unei căi ferate ar facilita acest proces.
În ultima perioadă, SUA au anunțat și alte investiții importante în România. Modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, care ar urma să fie transformată într-un hub al forțelor NATO, ocupă primul loc în bugetul Forțelor Aeriene SUA, pentru investiții în Europa în 2021: 130 de milioane de dolari.
Aflați mai mult:
- Primele detalii despre acordul româno-american de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Ionel Dancă: „Avantajul enorm pe care îl avem este că avem sursa de finanțare”
- Pe unde ar putea trece Via Carpatia, megaproiectul de autostradă anunțat de americani. Ministrul Transporturilor din România vorbește și de o „finanțare privată"
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Gorjul si Oltul nu vor atrage invcestitori seriosi deoarece NIMENI nu vrea sa investeasca in doua enclave ale primitivismului si prostiei de tip socialist atat de caracteristica Sudului inapoiat al Romaniei.Treziti-va la realitate si copiati modelul nostru,cel din Cluj-Napoca.
Treziti-va din somnul stupid al PSDismului prostesc si agresiv.
Despre ideea de trenuri, cu tot mai bine!
:)
Un sfârșit frumos , de săptămână,
Susnumitul,
Purice Narcis-Teofil