Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pe unde ar putea trece Via Carpatia, megaproiectul de autostradă anunțat de americani. Ministrul Transporturilor din România vorbeste si de o „finanțare privată"

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a salutat dorința SUA de a sprijini construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate între Constanța și Gdansk. Cele două proiecte, care poartă numele Rail-2-Sea și Via Carpatia, „vor fi un real beneficiu pentru economiile statelor partenere, dar și pentru economiile din regiune” și ambele implică „finanțare privată”, a spus Bode.

„Salut inițiativa Statelor Unite ale Americii - partenerul nostru strategic, care, prin vocea ambasadorului său la București, și-au exprimat dorința de a sprijini România pentru dezvoltarea economică, energetică și acum și cea a infrastructurii rutiere și feroviare. Eforturile și seriozitatea noastră încep să dea roade. Cele două proiecte importante Rail-2-Sea și Via Carpatia vor primi un sprijin important pentru dezvoltarea infrastructurii care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Aceste proiecte de infrastructură vor fi un real beneficiu pentru economiile statelor partenere, dar și pentru economiile din regiune. Ambele proiecte, atât Rail-2-Sea cât și Via Carpatia, implică atragerea de fonduri private. În acest context, anunțul administrației americane nu poate decât să încurajeze fondurile de investiții să susțină aceste proiecte”, a declarat ministrul Transporturilor.

Cele două proiecte care vizează România sunt incluse în planurile „Inițiativei celor 3 mări”, o platformă politică de coeziune europeană și dezvoltare a legăturilor transatlantice, care include 12 state membre ale UE de-a lungul unei axe nord-sud, de la Marea Baltică până la Marea Adriatică și Marea Neagră, a transmis Ministerul Transporturilor într-un comunicat de presă, care dă detalii despre Rail-2-Sea și Via Carpatia

 „⁃ Rail-2-Sea: urmărește construirea unei linii de cale ferată cu dublă utilizare civilă-militară între portul Gdansk și portul Constanța. Acest proiect are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atât pentru utilizarea comercială cât și pentru transportul rapid al forțelor și echipamentelor militare pe teritoriul României, cu o lungime totală de 3663 km, între Portul Gdansk și Portul Constanța care va traversa patru state: Republica Polonă, Republica Slovacă, Ungaria și România.

⁃ Via Carpatia: Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a susținut și participă la realizarea proiectului promovat de partea polonă, Via Carpatia care are ca obiectiv principal crearea unui coridor de transport din partea de nord a Europei spre sud, prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, ca o nouă conexiune de autostradă între nordul și sudul Europei, integrând sistemul de transport al statelor participante.”

Foto: Imagine de la prezentarea de către guvernul polonez a proiectului Via Carpatia, în anul 2016/ Wikipedia

Din „Inițiativa celor 3 mări” fac parte Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • catalin check icon
  Eu zic să vină behtelu să se apuce deja de treabă!
  • Like 0
 • Maron_S check icon
  cand ar putea trece? prin 2100 si ceva ?
  • Like 1
 • Sper sa se intample. Ca de 30 de ani m-am saturat de cate promisiuni am auzit.
  Nu pot sa nu observ ca Moldova este ocolita in variantele propuse. Cu obida, parca.
  • Like 2
  • @ Bogdan Misaila
   Pe moldoveni ar trebui sa-i conectam noi, prin Romania, ca nu e mare lucru si este si interesul nostru, ca romani, indiferent pe ce mal al Prutului traim. Altfel, cu Ucraina lasata pe dinafara proiectului, nici nu aveau cum sa fie conectati.
   • Like 0
  • @ Petrica L.
   Omul se refera la Moldova noastra,aia din Romania,nu la Basarabia.
   • Like 0


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult