Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pe unde ar putea trece Via Carpatia, megaproiectul de autostradă anunțat de americani. Ministrul Transporturilor din România vorbeste si de o „finanțare privată"

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a salutat dorința SUA de a sprijini construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate între Constanța și Gdansk. Cele două proiecte, care poartă numele Rail-2-Sea și Via Carpatia, „vor fi un real beneficiu pentru economiile statelor partenere, dar și pentru economiile din regiune” și ambele implică „finanțare privată”, a spus Bode.

„Salut inițiativa Statelor Unite ale Americii - partenerul nostru strategic, care, prin vocea ambasadorului său la București, și-au exprimat dorința de a sprijini România pentru dezvoltarea economică, energetică și acum și cea a infrastructurii rutiere și feroviare. Eforturile și seriozitatea noastră încep să dea roade. Cele două proiecte importante Rail-2-Sea și Via Carpatia vor primi un sprijin important pentru dezvoltarea infrastructurii care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Aceste proiecte de infrastructură vor fi un real beneficiu pentru economiile statelor partenere, dar și pentru economiile din regiune. Ambele proiecte, atât Rail-2-Sea cât și Via Carpatia, implică atragerea de fonduri private. În acest context, anunțul administrației americane nu poate decât să încurajeze fondurile de investiții să susțină aceste proiecte”, a declarat ministrul Transporturilor.

Cele două proiecte care vizează România sunt incluse în planurile „Inițiativei celor 3 mări”, o platformă politică de coeziune europeană și dezvoltare a legăturilor transatlantice, care include 12 state membre ale UE de-a lungul unei axe nord-sud, de la Marea Baltică până la Marea Adriatică și Marea Neagră, a transmis Ministerul Transporturilor într-un comunicat de presă, care dă detalii despre Rail-2-Sea și Via Carpatia

 „⁃ Rail-2-Sea: urmărește construirea unei linii de cale ferată cu dublă utilizare civilă-militară între portul Gdansk și portul Constanța. Acest proiect are ca obiectiv principal modernizarea unor coridoare feroviare atât pentru utilizarea comercială cât și pentru transportul rapid al forțelor și echipamentelor militare pe teritoriul României, cu o lungime totală de 3663 km, între Portul Gdansk și Portul Constanța care va traversa patru state: Republica Polonă, Republica Slovacă, Ungaria și România.

⁃ Via Carpatia: Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor a susținut și participă la realizarea proiectului promovat de partea polonă, Via Carpatia care are ca obiectiv principal crearea unui coridor de transport din partea de nord a Europei spre sud, prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, ca o nouă conexiune de autostradă între nordul și sudul Europei, integrând sistemul de transport al statelor participante.”

Foto: Imagine de la prezentarea de către guvernul polonez a proiectului Via Carpatia, în anul 2016/ Wikipedia

Din „Inițiativa celor 3 mări” fac parte Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • catalin check icon
    Eu zic să vină behtelu să se apuce deja de treabă!
    • Like 0
  • Maron_S check icon
    cand ar putea trece? prin 2100 si ceva ?
    • Like 1
  • Sper sa se intample. Ca de 30 de ani m-am saturat de cate promisiuni am auzit.
    Nu pot sa nu observ ca Moldova este ocolita in variantele propuse. Cu obida, parca.
    • Like 2
    • @ Bogdan Misaila
      Pe moldoveni ar trebui sa-i conectam noi, prin Romania, ca nu e mare lucru si este si interesul nostru, ca romani, indiferent pe ce mal al Prutului traim. Altfel, cu Ucraina lasata pe dinafara proiectului, nici nu aveau cum sa fie conectati.
      • Like 0
    • @ Petrica L.
      check icon
      Omul se refera la Moldova noastra,aia din Romania,nu la Basarabia.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult