Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Sunt profiturile nesimțite? Cazul lui Dragoș care produce și vinde măști cu 9,9 lei bucata

Producere măști

Foto: Guliver Getty Images

Dragoș, un antreprenor român, deține de câțiva ani buni o firmă ce produce uniforme pentru cadrele medicale, uniforme pentru bucătărie, șorțuri personalizate pentru angajații din diverse restaurante. Când cererea pentru astfel de produse era redusă, își ținea afacerea în viață și, implicit pe cei 12 angajați, cu retușuri croitorie sau croitorie pe comandă.

De câteva luni, întrucât restaurantele s-au închis, iar oamenii nu-și mai fac costume și rochii pe comandă, afacerea lui Dragoș risca să se închidă din lipsa cererii. Totuși, pentru „a ține în viață" activitatea și a nu trimite în șomaj mâna de angajați pe care o avea, Dragoș a decis să mute producția de la bunurile ce nu mai au cerere la bunuri cerute pe piață în contextul pandemiei. Simplu spus, a început să creeze tiparele necesare, să facă necesarul de materii prime (țesătură, elastic, ață etc). Apoi, a trebuit să verifice care sunt reglementările naționale și europene pentru a putea comercializa măștile sale. A obținut, nu foarte ușor, certificarea OEKO-TEX. Iar măștile pe care le produce sunt refolosibile, ceea ce nu este un aspect deloc de neglijat în condițiile penuriei existente.

Înainte de a-și pune întrebarea cu ce preț să vândă măștile, a trebuit să vadă cu ce cost unitar poate să producă o mască. Nu a fost deloc surprins să constate că, de exemplu, țesătura din care se face masca avea un preț mult mai mare față de anul trecut. Furnizorul extern a justificat creșterea de preț prin creșterea cererii și imposibilitatea de a crește producția (pe termen scurt). În plus, furnizorul său a spus ca și el achiziționează deja materiile prime mai scump (din același motiv). Iar schimbările pe întreg lanțul de producție pot continua... 

Dragoș, mânat mai degrabă de interesul profitului și de dorința de a da de muncă angajaților săi decât de interesul social, a decis să achiziționeze de la furnizorii săi materiile prime necesare: elastic, țesătură, ață, cutii pentru ambalare etc.

Din cauza creșterii cursului euro, achiziționarea materiilor prime necesare a devenit și mai scumpă decât anticipa el, creând astfel o presiune asupra costului de producție. Însă, Dragoș decide să continue producerea și oferirea măștilor pentru clienții din România deoarece prețul actual al pieței reușea sa îi acopere cu puțin costul de producție, în condițiile în care el a decis să nu facă rabat la calitate. 

Prețul de vânzare pe bucată este de 9,9 lei dacă se achiziționează minim o cutie de 20 bucăți. Iar prețul poate să scadă pentru achiziții foarte mari, cum este cazul spitalelor și Ministerului Sănătății. Capacitatea sa actuală de producție este de maxim 20.000 buc/zi.

Câteva întrebări de reflecție pentru cei ce susțin intervenția guvernului și plafonarea prețurilor nesimțite

1. Este mai bine pentru cumpărători (individuali sau instituționali) că Dragoș a decis să acopere o parte din penuria de măști existentă pe piață?

2. Este bine pentru angajații lui că au de muncă în loc să intre în șomaj tehnic?

3. Este bine pentru stat ca în loc să plătească șomaj tehnic, va primi impozite și taxe de la firma lui Dragoș? Atât cât va primi.... dar tot e mai bine decât deloc.

4. Daca guvernul ar plafona prețul măștilor pe piață să zicem la 1 leu pentru a lupta contra „profiturilor și prețurilor nesimțite", Dragoș va mai produce măști? Ce se va întâmpla cu angajații săi?

5. Ne-ar fi fost mai bine nouă, cumpărătorilor de măști, ca Dragoș să nu fi existat? 

Pentru a fi corecți până la capăt, trebuie menționat că există într-adevăr profituri nesimțite, dar nu cele obținute așa cum au fost obținute de Dragoș pe o piață liberă, în care el și-a investit propriul capital și și-a asumat riscul antreprenorial în a oferi o alternativă pe piață. Este vorba de acele profituri obținute de cei numiți antreprenori politici, care se folosesc de conexiunile lor guvernamentale pentru a furniza la supra-prețuri entităților publice diverse bunuri atât de necesare astăzi. Și mai este vorba de profiturile obținute de reprezentanții guvernamentali care au semnat și probabil vor continua să semneze astfel de contracte.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mă îndoiesc că măștile produse de Dragoș sunt refolosibile și sterilizabile. Ieri E.C.D.C a publicat un raport despre măști desființand practic măștile textile și recomandand utilizarea FFP 2, sau3 care se pot steriliza penru 10-15 cicluri la ultraviolete sau oxid de etilenă.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Nimic de obiectat dacă era o afacere normală în timpuri normale.
    Dragoș a procedat ca la carte, în orice afacere dictează profitul, nimic de obiectat. Vinde cate 20 de bucăți, iar ca la carte. Numai că avem explicații peste explicații: furnizorul a crescut prețul la materii prime, etc dar NU un raport concret între costul de producție pe bucată și prețul de vânzare. Fără asta e bla-bla.
    ÖKO-TEST înseamnă doar că în acele materiale nu sunt prezente substanțe potențial nocive. Atât! N-are nimic, dar nimic de-a face cu capacitatea de filtrare. Protecția estimată? În jur de 10%. Că-s refolosibile? Eu n-aș miza în spital pe așa ceva. Ar fi de folos când riscul de infectare e mic, iar NU în spital unde și în aer sunt corona-virusuri. De exemplu, unui senior la cumpărături între 11 și 13.

    Concluzia: Dragoș a găsit o " nișă " pe care o valorifică. Dar să vinzi spitalelor măști cu protecție iluzorie la supra-preț în aceste condiții e mai mult decât imoral. Poate mai bine să vândă persoanelor particulare. Apropo, masca nu-i un articol de fițe ci de protecție în lupta cu un dușman perfid si necunoscut, iar nu rochii, tricouri, etc.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      maripos check icon
      El nu poate vinde spitalelor, daca acestea nu cumpara. Iar daca ar cumpara, imoral ar fi si cel care face achizitia, fara a verifica utilitatea.
      • Like 0
    • @ maripos
      Leo check icon
      „ imoral ar fi si cel care face achizitia”
      Singurul care se comportă imoral este cel care face achiziția cu încălcarea legii.
      • Like 1
    • @ maripos
      Delia MC Delia MC check icon
      "Prețul de vânzare pe bucată este de 9,9 lei dacă se achiziționează minim o cutie de 20 bucăți. Iar prețul poate să scadă pentru achiziții foarte mari, cum este cazul spitalelor și Ministerului Sănătății. Capacitatea sa actuală de producție este de maxim 20.000 buc/zi". Păi spitalele sunt aici pomenite, și Ministerul sănătății, nu?

      Ăsta e pericolul, ca un manager heirupist să achiziționeze din astea în stoc mare și apoi să le dea la folosit angajaților că tot le-a cumpărat! Ar fi criminal să expui personalul care îngrijește pacienți infectați dar criminali din ăștia am mai văzut, în Suceava de pildă. Îi cred pe unii în stare, NU m-aș baza pe judecata unui manager care cine-știe-cum a ajuns acolo.
      Cine să achiziționeze altfel câte 20 odată? Eu mi-aș lua 2-3 dar nu 20.

      Trebuie lege severă, a se opri de la utilizat panaramele astea. Poate numai până ajung cele adevărate. Apoi strict interzis, sub amenințarea pedepsei cu închisoarea.
      Repet, imorală nu-i afacerea în sine ci folosirea măștilor alea de jucărie în spitale.
      • Like 1
  • Omul acesta s-a zbatut sa produca ceva util momentului si sunt convins ca poate prezenta o calculatie de pret care sa include cheltuielile aferente. Nu cred ca in cazul lui termenul de "profituri nesimtite" se aplica. Dar in cazul acelei firme din Giurgiu care vinde mastile cu 38 de lei cred ca DNA sau DIICOT ar trebui sa se implice sa gaseasca adevaratii papusari, nu bucatareasa pusa acolo pe post de tap ispasitor.
    • Like 3
    • @ Dumitru Cazacu
      Leo check icon
      Dacă firma a plătit 37 de lei pe mască doar drepturi de autor pe model sau consultanță care să-i spună ce culoare e bine să aibă materialul, cu cât vrei să vândă bucata?
      • Like 0
  • Cui ii e utila certificarea OEKO-TEX ! Aia nu se refera deloc la calitatile filtrante/medicale ale mastii.
    Daca nu inseala clientii in ceea ce priveste calitatile medicale ale mastii e problema lui cu cat vinde.
    Dar daca mareste peste noapte pretul "pentru ca se poate "mi se pare imoral. Si un astfel de producator ar trebui BOICOTAT masiv.
    Va sugerez sa faceti o ancheta legata de pretul spirtului medicinal Mona produs de fratii aia excrocati de statul roman.
    • Like 1
    • @ Catalin Radu Popescu
      ”OEKO-TEX nu se referă . la ......”. Dar la ce se referă ? Faptul că apare TEX și nu un MED (de exemplu) poate fi un argument că, într-adevăr, NU se referă ! Pe de altă parte, poate vom avea posibilitatea să lecturăm și o ”Analiză de cost/preț” întocmită de un jurnalist-economist, ca să avem niște termeni de comparație reali !
      Altceva : ”.... frații ăia excrocați de statul român” ? Dacă ne referim la aceleași personaje, ”probabil” situația este pe dos : adică cei în cauză au escrocat statul român ! În rest, de acord : cei nesimțiți trebuie BOICOTAȚI de cumpărători !
      • Like 0
  • Da,as cumpara,acesta nu-i ”profit nesimtit”! Ar fi fost daca producea si inainte acelasi produs,ar fi avut stocuri mari de materiale si ar fi crescut pretul acum,in situatie de penurie,de cateva ori. Statul ar trebui sa-i suventioneze o parte din pret deoarece il ajuta prin taxe si prin netrimiterea oamenilor in somaj tehnic,platit de stat,pentru a ajuta populatia sa le cumpere,parerea mea.
    • Like 2
    • @ Mirela Stan
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu profitul e aici tema, ci protecția.
      Statul ar trebui să-i ajute mica firmă să supraviețuiască dar NU așa, prin produsele pe care le comercializează să pună pe unii în pericol. Mulți naivi au aplaudat inițiativa însă ei nu știu că măștile astea sunt frecție la picior de lemn.
      • Like 0
  • Leo check icon
    Noțiunea de „profit nesimțit” există doar în mintea limitată a vulgului prost educat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult