Eram mica, mă uitam la „Dallas" și nu puteam să îl sufăr pe J.R. Mi-a rămas în minte totuși o chestie pe care a spus-o: când toată lumea vinde, tu cumpără. Atunci n-am înțeles nimic din ce-a vrut să zică. Trăiam oricum în perioada în care tot ce venea din Vest – inclusiv filme americane precum Dallas – trebuia să confirme cât de hrăpăreață este societatea capitalista.
Salt în timp, 30 de ani mai târziu. Eu – după 20 de ani de jurnalism și alți 5 ani de content marketing pentru piața americana de survival & emergency preparedness, virez abrupt spre afacere pe cont propriu. Asta într-o nișă de care m-am îndrăgostit la americani, dar care lipsește total din Romania: do-it-yourself. Vopsesc și recondiționez chestii, cos, meșteresc, desenez, pictez, fac de toate cu orice îmi pică în mana și scriu despre proiectele astea, în ideea că îi inspir și pe alții. O țin la nivel micro cu sustenabilitatea, planeta curată, creativitatea care ne ajuta să ne echilibram după stres, că poate se prinde ceva și la nivel macro, sper eu.
Pornesc cu articole pe blog, apoi povestesc despre ele la TV, întâi ocazional și, după doi ani pe nișa asta, reușesc să transform #lectiadebricolaj într-o rubrică oarecum constantă la TV. Când mă întreabă cineva ce meserie am, îi spun că sunt blogger de DIY & decor. Unii nu înțeleg despre ce este vorba, alții nu cred că se poate trăi din asta. Se poate, dar e bine să ții cont de ce spun prepperii: „never keep all your eggs în the same basket”. Dar e frumos, așa de frumos că n-aș da pe nimic ultimii doi-trei ani din viață. Simt exact ce înseamnă expresia „ai grijă ce-ți dorești” și mi-am depășit o mulțime de frici. Ce teamă de schimbare în carieră după 40 de ani? Ce frica de bormașină ori de solvent?? Hold my beer și dă-mi niște cuie!
Și deodată vine pandemia.
Am auzit, în doar câteva zile, de bugete de publicitate tăiate, freelanceri rămași fară job, contracte suspendate, agenții care trag să moară, după ce toate evenimentele s-au anulat. Toate campaniile pe care le aveam în plan s-au amânat sine die ori au fost anulate.
Cred că efectul în economie al pandemiei este abia la început. Iar J.R., ai avut dreptate: noi ăștia, micii antreprenori, trebuie să fim pregătiți să cumpăram.
Nu sunt ditamai firma: am un singur angajat – pe mine – și îl voi păcăli cât pot trecandu-l în concediu fără plată. Altora le va fi mai greu dacă nu se adaptează.
Louis Vuitton a ales să producă și dezinfectant, Braiconf face acum și măști medicinale. Și alții și-au adaptat rapid capacitățile de producție ca să furnizeze ce se cere acum. Nu știe nimeni pentru cât timp, dar oamenii muncesc, iar salariile pot fi plătite.
Nimic nu mai este cum a fost și nici nu va mai fi, după ce criza va fi trecut peste noi. Acum nu este despre cât și cum încasezi, ci despre responsabilitate, valori, oameni. Este despre cum ieși din zona de confort ca să îți duci afacerea mai departe, dacă vrei să trăiască și luna viitoare, și de Crăciun.
Am luat cu inima ușoară o decizie pe care, în alte condiții, aș fi respins-o din start. Merg pe ideea că aceia care se susțin la greu vor rămâne împreună și la bine, mai târziu. Până la urma, câștigul nu se măsoară doar prin ce ai în cont. Unele afaceri au nevoie și de materiale, tehnologie, expunere, care în vremuri normale înseamnă tot bani. Dar nu uitați că acum nu trăim vremuri normale.
Am spus DA unui proiect care este o nebunie și în lipsa unei crize. Am făcut asta nu cu disperare și frică, ci cu bucurie, nerăbdare și speranță, ca un copil care se urcă pentru prima oara într-un montaigne-rousse. S-a dus naibii confortul, învăț și planific ce urmează și mă simt ca un acrobat care va sări fără plasă de siguranță. Încrederea mi-e în ce știu să fac și în ceilalți profesioniști care fac proiectul posibil.
Peste micile afaceri se anunță un tsunami. Vine un val peste noi și, dacă reușim să-l încălecam, nimic din ce urmează crizei nu ne mai pune la pământ.
Eu urc la bord. Să ne vedem cu bine pe cealaltă parte a crizei, oameni buni!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
ce mai vrei, ce mai astepti...???
2.Transformați Trezoreria in Banca și împreuna cu CEC Bank sprijiniți mediul de afaceri cu primirea instrumentelor de plata de la clienti astfel încât sa puteți gestiona cu profesioniștii de la fisc refuzurile la plata.Acordati credite celor care din motive obiective refuza instrumentele de plata și securizați firmele care plătesc încă la bugetul statului acoperindu-le aceste refuzuri .Prin aceasta metoda acordați încredere firmelor și dublați încasările la bugetul statului.
3.Renunțați la toate cheltuielile cu cele 8 regiuni (se suprapun cu cele ale județelor și prefecturilor )și realizați in jurul ANAF-urilor municipale și orășenești zone metropolitane unde toate societățile inclusiv mijlociile (aflate cu contul la regiuni sau județe ) și cele mari (aflate cu contul de trezorerie la Bucuresti) sa poată duce declarațiile in același loc.Veti avea următoarele beneficii :
-Control unitar al veniturilor la buget având angajații ANAF din zona municipiilor ,care acum verifica doar II,PFA,Micro.si mici (adică nimic )
-Transport unitar (se stie ca acum licitațiile se realizează in afara municipiilor de către județ și exista de multe ori situații geu de înțeles de către oameni care ca sa ajungă la locul de munca (25-50km)folosesc și 3 mijloace de transport
-Cost unitar cu utilitățile .Este absurd ca in comune sa existe dublat prețul la apa fata de orașe
4.Acordati facilitați firmelor care încă mai depun declarații și plătesc la timp taxele aferente .
5.Realizati facilitați firmelor in funcție de numărul de salariați și de contribuția din ultimele 3 luni (sau pe 2019)
Ex.Facilitate privind TVA de plata -Deducerea TVA pe fondul de salariu .
-
10 % nerambursabil din contribuția totala la bugetul statului(impozite locale ,auto,pe venit,sănătate,pensie ,taxa pentru persoane cu nevoi speciale,taxa solidaritate (2,25%)TVA,impozit pe profit ,impozit pe dividende .
-Anularea pe o perioada a Taxelor de mediu,taxa verde,taxe pentru Certificari ,taxe pentru autorizații ,etc
Aceste facilitați vor fi condiționate de continuarea activității cu plăti la termen la buget ,furnizori,utilități .
Soluția corectă este cunoscută de toată lumea însă nimeni nu are "ouă" să o pună în aplicare: reformarea și eficientizarea sistemului bugetar. Lucru pe care l-a făcut întotdeauna mediul privat în perioade de criză, și întotdeauna a dat rezultate bune.
Dar cum să faci să-i dai afară pe toți frații, verii, nașii, finii, cumnații și cumetrii mahărilor care stau la butoane în instituțiile de stat? Stat la propriu și la figurat.
-- China , ar fi cumparat prin ,,afaceristii de serv. mult f. multe actiuni de la bursa , iar in viitor ei vor fi si mai mari stapani pe industria europeana ,ca cea americana-i ,cine mai stie cum va fi ! Oricum tot ei ,sunt majoritarii si la FMI ,,!!