Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Când toată lumea vinde, tu cumpără”. Mi-a luat 40 de ani și o pandemie de coronavirus să înțeleg ce spunea J.R.

JR Ewing

Eram mica, mă uitam la „Dallas" și nu puteam să îl sufăr pe J.R. Mi-a rămas în minte totuși o chestie pe care a spus-o: când toată lumea vinde, tu cumpără. Atunci n-am înțeles nimic din ce-a vrut să zică. Trăiam oricum în perioada în care tot ce venea din Vest – inclusiv filme americane precum Dallas – trebuia să confirme cât de hrăpăreață este societatea capitalista.

Salt în timp, 30 de ani mai târziu. Eu – după 20 de ani de jurnalism și alți 5 ani de content marketing pentru piața americana de survival & emergency preparedness, virez abrupt spre afacere pe cont propriu. Asta într-o nișă de care m-am îndrăgostit la americani, dar care lipsește total din Romania: do-it-yourself. Vopsesc și recondiționez chestii, cos, meșteresc, desenez, pictez, fac de toate cu orice îmi pică în mana și scriu despre proiectele astea, în ideea că îi inspir și pe alții. O țin la nivel micro cu sustenabilitatea, planeta curată, creativitatea care ne ajuta să ne echilibram după stres, că poate se prinde ceva și la nivel macro, sper eu.

Pornesc cu articole pe blog, apoi povestesc despre ele la TV, întâi ocazional și, după doi ani pe nișa asta, reușesc să transform #lectiadebricolaj într-o rubrică oarecum constantă la TV. Când mă întreabă cineva ce meserie am, îi spun că sunt blogger de DIY & decor. Unii nu înțeleg despre ce este vorba, alții nu cred că se poate trăi din asta. Se poate, dar e bine să ții cont de ce spun prepperii: „never keep all your eggs în the same basket”. Dar e frumos, așa de frumos că n-aș da pe nimic ultimii doi-trei ani din viață. Simt exact ce înseamnă expresia „ai grijă ce-ți dorești” și mi-am depășit o mulțime de frici. Ce teamă de schimbare în carieră după 40 de ani? Ce frica de bormașină ori de solvent?? Hold my beer și dă-mi niște cuie!

Și deodată vine pandemia.

Am auzit, în doar câteva zile, de bugete de publicitate tăiate, freelanceri rămași fară job, contracte suspendate, agenții care trag să moară, după ce toate evenimentele s-au anulat. Toate campaniile pe care le aveam în plan s-au amânat sine die ori au fost anulate.

Cred că efectul în economie al pandemiei este abia la început. Iar J.R., ai avut dreptate: noi ăștia, micii antreprenori, trebuie să fim pregătiți să cumpăram.

Nu sunt ditamai firma: am un singur angajat – pe mine – și îl voi păcăli cât pot trecandu-l în concediu fără plată. Altora le va fi mai greu dacă nu se adaptează.

Louis Vuitton a ales să producă și dezinfectant, Braiconf face acum și măști medicinale. Și alții și-au adaptat rapid capacitățile de producție ca să furnizeze ce se cere acum. Nu știe nimeni pentru cât timp, dar oamenii muncesc, iar salariile pot fi plătite.  

Nimic nu mai este cum a fost și nici nu va mai fi, după ce criza va fi trecut peste noi. Acum nu este despre cât și cum încasezi, ci despre responsabilitate, valori, oameni. Este despre cum ieși din zona de confort ca să îți duci afacerea mai departe, dacă vrei să trăiască și luna viitoare, și de Crăciun.

Am luat cu inima ușoară o decizie pe care, în alte condiții, aș fi respins-o din start. Merg pe ideea că aceia care se susțin la greu vor rămâne împreună și la bine, mai târziu. Până la urma, câștigul nu se măsoară doar prin ce ai în cont. Unele afaceri au nevoie și de materiale, tehnologie, expunere, care în vremuri normale înseamnă tot bani. Dar nu uitați că acum nu trăim vremuri normale.

Am spus DA unui proiect care este o nebunie și în lipsa unei crize. Am făcut asta nu cu disperare și frică, ci cu bucurie, nerăbdare și speranță, ca un copil care se urcă pentru prima oara într-un montaigne-rousse. S-a dus naibii confortul, învăț și planific ce urmează și mă simt ca un acrobat care va sări fără plasă de siguranță. Încrederea mi-e în ce știu să fac și în ceilalți profesioniști care fac proiectul posibil.

Peste micile afaceri se anunță un tsunami. Vine un val peste noi și, dacă reușim să-l încălecam, nimic din ce urmează crizei nu ne mai pune la pământ.

Eu urc la bord. Să ne vedem cu bine pe cealaltă parte a crizei, oameni buni! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Catre acest articol mai vechi. OIL si anume PETROL si plamanul americii TEXAS-UL care nu inseamna numai vite si cowboys ci si o intreaga afacere de gazoducte. Ceea ce vedem in filme sunt numai sloganuri motivationale cu care cei care au pus temeliile cinematografice razbeau cu vremurile...inspiratia avea un temei real dar numai la nivel de punere in scena a unor sabloane care sa dea bine la ce credeau ei atunci ca inseamna afacerile. Chiar daca ar avea tangente cu realitatea este o diferenta si nu una generalista ci una singulara AFACERILE CU TITEI GAZE NATURALE mai exact industria extractoare si prelucratoare. Realitatea chiar si a acelor vremuri fiind una foarte rapace cruda demolatoare chiar multi intrand in faliment financiar la fel de usor cum se imbogateau pana in zilele noastre cand cam toate hidrocarburile sunt pe o nisa constanta pe o linie de plutire. "Cand toti vind tu cumpara" - este vorba strict de actiuni cand in acele timpuri hartia insemna PUTERE acum in prezent actiunile sunt din pacate hartii igienice in aceasta era a super-tehnologiei. O zi excelenta... oricum mi-am amintit cu placere de Dallas un serial al adolescentei mele de fapt primul contact televizat al romanului cu capitalismul american la acel moment la toti paranduni-se ceva extratrestru fiind prospat iesiti din comunism.
  • Like 0
 • Exceptional, exceptional. Daca ai cu ce.
  • Like 2
  • @ Anca Paduraru
   Liberty check icon
   pai, ai 12 ani de scoala, ai diploma comunista si ai asistenta sociala de la Stat!...
   ce mai vrei, ce mai astepti...???
   • Like 0
 • check icon
  Problema este ca de obicei cand toti vand, tocmai de aia vand ca nu mai au bani. Asa ca sunt putini cei care pot sa cumpere cand altii vand. Si bineinteles trebuie sa iti aduci aminte si ca atunci cand toti cumpara tu sa vinzi.
  • Like 3
 • 1.Anulați impozitele pentru concedii de odihna si alte prime(de vacanța )cât oamenii stau acasa .Veti putea prelungi astfel povara șomajului tehnic .
  2.Transformați Trezoreria in Banca și împreuna cu CEC Bank sprijiniți mediul de afaceri cu primirea instrumentelor de plata de la clienti astfel încât sa puteți gestiona cu profesioniștii de la fisc refuzurile la plata.Acordati credite celor care din motive obiective refuza instrumentele de plata și securizați firmele care plătesc încă la bugetul statului acoperindu-le aceste refuzuri .Prin aceasta metoda acordați încredere firmelor și dublați încasările la bugetul statului.
  3.Renunțați la toate cheltuielile cu cele 8 regiuni (se suprapun cu cele ale județelor și prefecturilor )și realizați in jurul ANAF-urilor municipale și orășenești zone metropolitane unde toate societățile inclusiv mijlociile (aflate cu contul la regiuni sau județe ) și cele mari (aflate cu contul de trezorerie la Bucuresti) sa poată duce declarațiile in același loc.Veti avea următoarele beneficii :
  -Control unitar al veniturilor la buget având angajații ANAF din zona municipiilor ,care acum verifica doar II,PFA,Micro.si mici (adică nimic )
  -Transport unitar (se stie ca acum licitațiile se realizează in afara municipiilor de către județ și exista de multe ori situații geu de înțeles de către oameni care ca sa ajungă la locul de munca (25-50km)folosesc și 3 mijloace de transport
  -Cost unitar cu utilitățile .Este absurd ca in comune sa existe dublat prețul la apa fata de orașe
  4.Acordati facilitați firmelor care încă mai depun declarații și plătesc la timp taxele aferente .
  5.Realizati facilitați firmelor in funcție de numărul de salariați și de contribuția din ultimele 3 luni (sau pe 2019)
  Ex.Facilitate privind TVA de plata -Deducerea TVA pe fondul de salariu .
  -
  10 % nerambursabil din contribuția totala la bugetul statului(impozite locale ,auto,pe venit,sănătate,pensie ,taxa pentru persoane cu nevoi speciale,taxa solidaritate (2,25%)TVA,impozit pe profit ,impozit pe dividende .
  -Anularea pe o perioada a Taxelor de mediu,taxa verde,taxe pentru Certificari ,taxe pentru autorizații ,etc
  Aceste facilitați vor fi condiționate de continuarea activității cu plăti la termen la buget ,furnizori,utilități .
  • Like 0
  • @ Iulian Vasile
   Ăsta este programul de guvernare al Partidului Comunist.
   Soluția corectă este cunoscută de toată lumea însă nimeni nu are "ouă" să o pună în aplicare: reformarea și eficientizarea sistemului bugetar. Lucru pe care l-a făcut întotdeauna mediul privat în perioade de criză, și întotdeauna a dat rezultate bune.
   Dar cum să faci să-i dai afară pe toți frații, verii, nașii, finii, cumnații și cumetrii mahărilor care stau la butoane în instituțiile de stat? Stat la propriu și la figurat.
   • Like 0
 • De acord cu ce a scris G.Ralea. Asa cum L.Vuitton ,Braincof si altii s-au apucat sa faca si ALTCEVA ,sugerez tuturor cetatenilor care si-au pierdut locul de munca si au ceva pamant arabil la sat sa faca si ei ALTCEVA. Multe hectare sunt lasate PARLOG si asteapta doar FORTA DE MUNCA.Daca nu se pricep ( e ceva normal) ,mai avem batrani care ne pot INVATA cum sa ne producem hrana.(sigur mai sanatoasa decat cea de la Market sau Mall)
  • Like 2
  • @ Stefan Grozav
   Dan check icon
   Problema cu vandut acum ,cand cineva ,vrea sa cumpere ,este o chestiune ,foarte importanta, Asa se povesteste ca
   -- China , ar fi cumparat prin ,,afaceristii de serv. mult f. multe actiuni de la bursa , iar in viitor ei vor fi si mai mari stapani pe industria europeana ,ca cea americana-i ,cine mai stie cum va fi ! Oricum tot ei ,sunt majoritarii si la FMI ,,!!
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon