Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

„Când toată lumea vinde, tu cumpără”. Mi-a luat 40 de ani și o pandemie de coronavirus să înțeleg ce spunea J.R.

JR Ewing

Eram mica, mă uitam la „Dallas" și nu puteam să îl sufăr pe J.R. Mi-a rămas în minte totuși o chestie pe care a spus-o: când toată lumea vinde, tu cumpără. Atunci n-am înțeles nimic din ce-a vrut să zică. Trăiam oricum în perioada în care tot ce venea din Vest – inclusiv filme americane precum Dallas – trebuia să confirme cât de hrăpăreață este societatea capitalista.

Salt în timp, 30 de ani mai târziu. Eu – după 20 de ani de jurnalism și alți 5 ani de content marketing pentru piața americana de survival & emergency preparedness, virez abrupt spre afacere pe cont propriu. Asta într-o nișă de care m-am îndrăgostit la americani, dar care lipsește total din Romania: do-it-yourself. Vopsesc și recondiționez chestii, cos, meșteresc, desenez, pictez, fac de toate cu orice îmi pică în mana și scriu despre proiectele astea, în ideea că îi inspir și pe alții. O țin la nivel micro cu sustenabilitatea, planeta curată, creativitatea care ne ajuta să ne echilibram după stres, că poate se prinde ceva și la nivel macro, sper eu.

Pornesc cu articole pe blog, apoi povestesc despre ele la TV, întâi ocazional și, după doi ani pe nișa asta, reușesc să transform #lectiadebricolaj într-o rubrică oarecum constantă la TV. Când mă întreabă cineva ce meserie am, îi spun că sunt blogger de DIY & decor. Unii nu înțeleg despre ce este vorba, alții nu cred că se poate trăi din asta. Se poate, dar e bine să ții cont de ce spun prepperii: „never keep all your eggs în the same basket”. Dar e frumos, așa de frumos că n-aș da pe nimic ultimii doi-trei ani din viață. Simt exact ce înseamnă expresia „ai grijă ce-ți dorești” și mi-am depășit o mulțime de frici. Ce teamă de schimbare în carieră după 40 de ani? Ce frica de bormașină ori de solvent?? Hold my beer și dă-mi niște cuie!

Și deodată vine pandemia.

Am auzit, în doar câteva zile, de bugete de publicitate tăiate, freelanceri rămași fară job, contracte suspendate, agenții care trag să moară, după ce toate evenimentele s-au anulat. Toate campaniile pe care le aveam în plan s-au amânat sine die ori au fost anulate.

Cred că efectul în economie al pandemiei este abia la început. Iar J.R., ai avut dreptate: noi ăștia, micii antreprenori, trebuie să fim pregătiți să cumpăram.

Nu sunt ditamai firma: am un singur angajat – pe mine – și îl voi păcăli cât pot trecandu-l în concediu fără plată. Altora le va fi mai greu dacă nu se adaptează.

Louis Vuitton a ales să producă și dezinfectant, Braiconf face acum și măști medicinale. Și alții și-au adaptat rapid capacitățile de producție ca să furnizeze ce se cere acum. Nu știe nimeni pentru cât timp, dar oamenii muncesc, iar salariile pot fi plătite.  

Nimic nu mai este cum a fost și nici nu va mai fi, după ce criza va fi trecut peste noi. Acum nu este despre cât și cum încasezi, ci despre responsabilitate, valori, oameni. Este despre cum ieși din zona de confort ca să îți duci afacerea mai departe, dacă vrei să trăiască și luna viitoare, și de Crăciun.

Am luat cu inima ușoară o decizie pe care, în alte condiții, aș fi respins-o din start. Merg pe ideea că aceia care se susțin la greu vor rămâne împreună și la bine, mai târziu. Până la urma, câștigul nu se măsoară doar prin ce ai în cont. Unele afaceri au nevoie și de materiale, tehnologie, expunere, care în vremuri normale înseamnă tot bani. Dar nu uitați că acum nu trăim vremuri normale.

Am spus DA unui proiect care este o nebunie și în lipsa unei crize. Am făcut asta nu cu disperare și frică, ci cu bucurie, nerăbdare și speranță, ca un copil care se urcă pentru prima oara într-un montaigne-rousse. S-a dus naibii confortul, învăț și planific ce urmează și mă simt ca un acrobat care va sări fără plasă de siguranță. Încrederea mi-e în ce știu să fac și în ceilalți profesioniști care fac proiectul posibil.

Peste micile afaceri se anunță un tsunami. Vine un val peste noi și, dacă reușim să-l încălecam, nimic din ce urmează crizei nu ne mai pune la pământ.

Eu urc la bord. Să ne vedem cu bine pe cealaltă parte a crizei, oameni buni! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Exceptional, exceptional. Daca ai cu ce.
  • Like 2
  • @ Anca Paduraru
   Liberty check icon
   pai, ai 12 ani de scoala, ai diploma comunista si ai asistenta sociala de la Stat!...
   ce mai vrei, ce mai astepti...???
   • Like 0
 • Gr Mihai Gr Mihai check icon
  Problema este ca de obicei cand toti vand, tocmai de aia vand ca nu mai au bani. Asa ca sunt putini cei care pot sa cumpere cand altii vand. Si bineinteles trebuie sa iti aduci aminte si ca atunci cand toti cumpara tu sa vinzi.
  • Like 3
 • 1.Anulați impozitele pentru concedii de odihna si alte prime(de vacanța )cât oamenii stau acasa .Veti putea prelungi astfel povara șomajului tehnic .
  2.Transformați Trezoreria in Banca și împreuna cu CEC Bank sprijiniți mediul de afaceri cu primirea instrumentelor de plata de la clienti astfel încât sa puteți gestiona cu profesioniștii de la fisc refuzurile la plata.Acordati credite celor care din motive obiective refuza instrumentele de plata și securizați firmele care plătesc încă la bugetul statului acoperindu-le aceste refuzuri .Prin aceasta metoda acordați încredere firmelor și dublați încasările la bugetul statului.
  3.Renunțați la toate cheltuielile cu cele 8 regiuni (se suprapun cu cele ale județelor și prefecturilor )și realizați in jurul ANAF-urilor municipale și orășenești zone metropolitane unde toate societățile inclusiv mijlociile (aflate cu contul la regiuni sau județe ) și cele mari (aflate cu contul de trezorerie la Bucuresti) sa poată duce declarațiile in același loc.Veti avea următoarele beneficii :
  -Control unitar al veniturilor la buget având angajații ANAF din zona municipiilor ,care acum verifica doar II,PFA,Micro.si mici (adică nimic )
  -Transport unitar (se stie ca acum licitațiile se realizează in afara municipiilor de către județ și exista de multe ori situații geu de înțeles de către oameni care ca sa ajungă la locul de munca (25-50km)folosesc și 3 mijloace de transport
  -Cost unitar cu utilitățile .Este absurd ca in comune sa existe dublat prețul la apa fata de orașe
  4.Acordati facilitați firmelor care încă mai depun declarații și plătesc la timp taxele aferente .
  5.Realizati facilitați firmelor in funcție de numărul de salariați și de contribuția din ultimele 3 luni (sau pe 2019)
  Ex.Facilitate privind TVA de plata -Deducerea TVA pe fondul de salariu .
  -
  10 % nerambursabil din contribuția totala la bugetul statului(impozite locale ,auto,pe venit,sănătate,pensie ,taxa pentru persoane cu nevoi speciale,taxa solidaritate (2,25%)TVA,impozit pe profit ,impozit pe dividende .
  -Anularea pe o perioada a Taxelor de mediu,taxa verde,taxe pentru Certificari ,taxe pentru autorizații ,etc
  Aceste facilitați vor fi condiționate de continuarea activității cu plăti la termen la buget ,furnizori,utilități .
  • Like 0
 • De acord cu ce a scris G.Ralea. Asa cum L.Vuitton ,Braincof si altii s-au apucat sa faca si ALTCEVA ,sugerez tuturor cetatenilor care si-au pierdut locul de munca si au ceva pamant arabil la sat sa faca si ei ALTCEVA. Multe hectare sunt lasate PARLOG si asteapta doar FORTA DE MUNCA.Daca nu se pricep ( e ceva normal) ,mai avem batrani care ne pot INVATA cum sa ne producem hrana.(sigur mai sanatoasa decat cea de la Market sau Mall)
  • Like 2
  • @ Stefan Grozav
   Dan check icon
   Problema cu vandut acum ,cand cineva ,vrea sa cumpere ,este o chestiune ,foarte importanta, Asa se povesteste ca
   -- China , ar fi cumparat prin ,,afaceristii de serv. mult f. multe actiuni de la bursa , iar in viitor ei vor fi si mai mari stapani pe industria europeana ,ca cea americana-i ,cine mai stie cum va fi ! Oricum tot ei ,sunt majoritarii si la FMI ,,!!
   • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon