Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Suntem copiii unui rânjet

Ion Iliescu - Getty

Foto: Guliver/Getty Images

Rânjetul de 30 de ani al lui Ion. Omul care a dat lovitura: o lovitură de Stat, spun unii, la Revoluție. O lovitură de teatru, spun alții, regizată ad hoc în studioul proaspăt eliberat al Televiziunii române.

Dincolo de adevărurile care au rămas prea mulți ani în culise, Ion Iliescu ne-a dat tuturor lovitura de grație, total lipsit de tact sau eleganță, încă din primii zori ai libertății. Scuturându-și capul ca o figurină de plastic lipită cu o ventuză pe bordul unui buldorez, Ion ne-a dărâmat subtil speranțele și visul libertății și ne-a învăluit viitorul într-un imens rânjet părintesc, alungându-ne Regele și „golanii‟, invadându-ne străzile cu mineri și cu sânge. Am ascultat o copilărie întreagă textele cu „emanația spontană a Revoluției‟, „nu ne vindem țara‟, „Rațiu n-a mâncat salam de soia‟, în timp ce frați și prieteni își făceau pe rând bagajele și plecau resemnați dintr-o țară fără strategie și fără viitor. Am văzut cum comuniștii au devenit peste noapte cei mai aprigi democrați și s-au aliat într-un front al salvării naționale, prin care ne-au „salvat‟ de dreptul fundamental de a crede în România și în puterea ei de a se reinventa. Am simțit cum devenim mai indiferenți, mai singuri, mai deznădăjduiți, în timp ce Ion răsturna valorile și promova impostura și mediocritatea pe bandă rulantă. O întreagă clasă de nulități a pus stăpânire pe lumea noastră, unde noi nu am mai avut loc. Ne-am retras în job-uri și mall-uri, ne-am ascuns în călătorii și vacanțe, fugind de spectacolul sinistru din viață și de la televizor.  

Au fost momente când am fost nevoiți să punem ștampila pe Ion, pentru a ne feri destinele firave de un rău și mai mare. Peste votul nostru s-a așternut senin același rânjet viclean, de motan de Cheshire, stăpân absolut într-o țară lipsită de minuni.

Libertatea noastră a fost pornită cu stânga lui Ion, dizabilitată de abuzuri, minciună și propagandă, dezgolită de sensul ei sublim care a aruncat oamenii cu pieptul gol în fața tancurilor de la Revoluție. Pe acești eroi nu am fost educați sau încurajați să-i cinstim cu umilință și recunoștință pentru că întreaga noastră Revoluție a fost confiscată de un singur Ion. Astăzi, această libertate câștigată cu prețul vieții unor eroi prea puțin onorați este incredibil de greu de adus pe făgașul ei normal.

„Turul doi fără PSD‟ a fost cel mai pertinent și relevant slogan din această campanie electorală. Este o năzuință sintetizată clar și amar de generații întregi care au crescut la umbra manipulatoare a acestui rânjet imperturbabil care a scris istoria, misiunea și valorile acestui partid. Este o neputință exprimată frust și direct, o aspirație tristă și aparent banală, un strigăt dincolo de timp al părinților care au visat că pruncii lor vor crește liberi în România. Parafrazând o inconfundabilă doamnă candidat în viață, scopul votului de duminică este să câștigăm toate alegerile pe care le-am pierdut în 30 de ani și toți președinții la care am visat când nu aveam drept de vot, începând cu Rațiu sau Câmpeanu. Este ziua în care avem șansa să facem cel mai amuzant meme pentru Ion. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cat penibil pe centimetru patrat de pagina. Nici nu am putut trece de inceput.
  Aceasta penibilitate umana care pozeaza in mare luptator pt un mai bine prin natura textului era inexistent dupa #colectiv, cand aveam nevoie de el. La fel ca si altii.
  Aceasta nulitate absoluta uita ca este adevarat: Ratiu NU a mancat salam cu soia. Adicatelea nu mai era racordat la realitatea romaneasca...si felul cum batea campii fara sa fuzioneze cu suflul romanesc de atunci a dovedit asta. Acest jurnalist inept uita ca golanii aia erau golani. Fusese un vot, romanasii votasera asa cum i-a dus capul lor prost, dar VOTASERA. Golanii se pisau pe dreptul omului la opinie. Si in loc sa porneasca, acum 30 de ani, prin sate, prin comune...si sa invete oamenii sa gandeasca, provocau haos si se rupeau complet de opinca aia care i-a dus in scoala. Acest inept pe nume Negrutiu, fals pana in miezul fiintei lui, aceasta masca asezata tot mai aberant pe moaca aia de copil nesigur, aceasta psihologie bolnava neasumata si imatura, tampeste lumpenii usor de tampit cu ale sale cuvinte care curg al dracu; de fain uneori. Sunteti hidos, domnu; Negrutiu. Ca si CTPul, nu ati facut decat sa creionati putregaiul din jur, NIMIC constructiv. Insasi structura dvs si a CTPului nu va duce spre asa ceva: niste latrai. Or acest popor nu are nevoie de voi. Ci de e d u c a t i e. De AJUTOR, ca aia e. In esenta
  • Like 0
 • Infantil punct de vedere, nu ține cont de o mare problemă a României ceaușiste, noi spre deosebire de Polonia care îl avea pe Lech Wałęsa (ăsta s-ar fi umplut de scuipați la noi pentru că era doar un electrician), Cehoslovacia pe Vaclav Havel și Ungaria care avea o aripă reformatoare în cadrul partidului comunist și în societate în general România nu avea dizidență reală sau mișcări reformatoare ci mai toți erau strânși uniți în lașitate în jurul iubitului conducător și asta a fost cauza ascensiunii lui Iliescu, nu avea contracandidat, era singurul personaj mai cunoscut care avusese ceva fricțiuni cu Ceaușescu. În România nu a existat o alternativă la comunism, toți erau (eram) impacați cu soarta și blazați. La noi anticomuniștii au apărut la rampă după căderea comunismului iar CTP-ul e unul dintre ei, pe vremea lui nea Nicu nu i se auzea vocea dar măcar a recunoscut. Trebuie să ținem cont de conjunctura vremurilor și de situația reală înainte să facem așa zise analize.
  • Like 2
 • Cri check icon
  Mai intai se poate observa ca autorul, desi se auto-proclama drep "contributor", nu are nume, nici macar un nickname precum cei care posteaza aici.
  In al doilea rand, analiza "contributorului" este incompleta si parinitoare: Romania a fost condusa timp de 10 ani de un fost aparatnik comunist, Ion Iliescu, insa alti 10 ani a fost condusa de un produs al Securitatii comuniste, Traian Basescu, despre care "contributorul" anonim nu pomeneste nimic.
  Orice analiza a evolutiei Romaniei post-decembriste, a cauzelor care au determinat lentoarea exasperanta a procesului de democratizare al Romaniei nu-l poate ocoli pe Basescu, ale carui "merite" pentru ne-implinirile Romaniei sunt identice cu cele ale lui Iliescu.
  Mineriadele ( de strada si politice ) organizate de Iliescu contra oponentzilor sai au fost la fel de ticaloase si de nocive pentru Romania precum mineriadele mediatice, politice si judiciare organizate de Basescu contra adversarilor politici si a bugetarilor.
  Ambii politicieni, prin incitarea ticaloasa a unor categorii de cetateni contra altora, au divizat dramatic natiunea, ducand-o in pragul colapsului.
  Ambii politicieni ( adica Iliescu si Basescu ) si-au folosit charisma si inteligentza indiscutabile exclusiv pentru a-si consolida propria putere, dovedind un apetit pentru autoritarism si o aversiune fatza de oponentzii lor de-a dreptul patologice.
  Pentru a zdrobi opozitia, Iliescu, mai primitiv, s-a folosit de cizma muncitorilor ( inca foarte numerosi in anii '90 ).
  Basescu, mai "subtil", folosind santajul si coruperea morala, si-a subordonat o parte din mass media si din sistemul judiciar, pe care le-a utilizat fara scrupule pentru a-si discredita si baga in penal adversarii politici prin organizarea de campanii mediatice precum si anchete si procese penale regizate ca pe vremea comunistilor.
  Astazi, in anul de gratzie 2019, Iliescu se odihneste linistit la pensie, bucurandu-se de pensia uriasa si de privilegiile uriase cuvenite unui fost presedinte, iar Basescu ne reprezinta cu cinste tara la UE, beneficiind de leafa si pensie uriase si savurand privilegiile de fost presedinte.
  Insa mostenirea lasata de ei dainuie bine merci in societea romaneasca: ura si intolerantza fatza de cei cu opinii diferite, divizarea schizofrenica societatii intre "ai nostri" care sunt neaparat buni, si "ai lor", care ne sunt dusmani.
  Romania post decembrista a avut insa si trei politicieni si barbatzi de stat adevarati, cu charisma, inteligentza si avand repere morale si etice exceptionale: Regele Mihai, Corneliu Coposu si Ion Ratiu.
  Cat timp au trait, ei au fost injuratzi si blamatzi de o mare parte a societatzii romanesti; abia dupa moartea lor, romanii si-au dat seama de adevarata valoare a acestor oameni; insa a fost prea tarziu: "Iliestii" si "Basestii" produsi de fostul regim comunist au acaparat, au viciat si au schimonosit Romania pentru o lunga perioada de timp.

  • Like 0
 • O doamne decand asteptam un astfel de articol. Dv ati citit ce-au scris postacii de mai jos ?....fiii domnului Iliescu !!. unii sa-i spele onoarea altii sa-i mai ofere un buchet de trandafiri altii doar sa-l stearga putin de praf iar altii sa-l mai pupe pe icoana iconostasica. Ce neam domnule !!!. daca Lenin ar fi trait ar fi fost gelos pe longivitatea comunistoida ca si mentalitate a romanilor....adevarul ca odata ce le speli creierul cu pomeni himerice si povesti de somn usor nu-i mai poti trezi sau resuscita din dobitocie....strasnica miscarea asta "de stanga" iti ia durerea cu mana !! Sincere felicitari pentru articol.... voi vota lucid si constient un neamt peste un popor de "regretati" !
  • Like 5
  • @ Radu Panaitescu
   generalizezi
   asta spune totul despre inteligenta ta
   n are sens sa mi pierd timpul
   citeste, ajuta.
   • Like 0
  • @ Radu Mihai
   Pari un personaj duplicitar ( una scrii injurand de mama focului si alta pretinzi a fi chipurile pe intelect ). Este o diferenta totusi majora. Referitor la articol ca de fapt acesta este scopul comentariilor mele pe aceasta platforma inclusiv cel de mai sus mi se par ( ca sa-mi fac o auto-critica ) putin exagerate. Nu numai ca-ti pierzi timpul cu mine dar si generalizarea mea vine dintr-o...cum sa-ti spun....o cacariseala descoperita la nivel uman si gasita ca si gena predominanta la primate care au crezul ca poseda descoperirea focului ( nici un fel de aluzie la drame ) un fel de suprematie venita din scremutul ratiunii bolnavicioase...nici un fel de comparatie cu romanii...doamne fereste ! ( ironie ). Ia uite ce frumos ne zambeste nenea Ion cum sa nu fii fericit ? ( bre ma prapadesc de ras )
   • Like 0
 • Suntem copiii celor care ne-au adus pe lume. Metafora cu zametul domnului Iliescu e fortata. Asa, ca joaca, puneti-i ca presedinti pe domnii Basescu si Cel care e actualmente, si cu siguranta veti aflamulte despre dumneavoastra.
  Da, poate fi considerat o frana la adresa Romaniei, dar daca ma uit la presedintii care il urmeaza, fac reverente in fata domnului Iliescu.
  Stiu, sunt ciuma rosie, dar nu l-am votat niciodata pe respectivul domn.
  • Like 1
  • @ Kadâr al Bakâr
   #Votez check icon
   Subscriu... un articol excelent, dar vai, daca schimbi poza si numele, obtii acelasi tablou al societatii romanesti, la fel de real.
   Sloganul "turul 2 fara psd" ramane golit de continut, un simplu "verset" dintr-o celebra "balada" scrisa cu #Hastagul #Rezistent.
   Inlocuirea #Secerii&Ciocanul" cu #Hastagul nu inseamna Democratie sau Stat de drept.
   Sa nu uitam ca aceeasi #progresisti sustin spontan la ordin ca "Democratia inseamna Dictatura Majoritatii" ... numai atunci cand sunt ei in minoritate
   • Like 0
 • Suntem copiii unui rânjet...
  Care ne-a tâmpit părinții.
  • Like 3
  • @ Narcis Cristian Masala
   #Votez check icon
   "Aschia nu sare departe de trunchi"...
   • Like 0
 • Daca l-ai votat pe Ilici inseamna ca ai vrut, nu ca te-a obligat cineva. Nu a existat nici o situatie care sa te forteze sa-l votezi. Sunt satul de de-astia ca tine care mint si manipuleaza stiind ca majoritatea romanilor sunt prosti si nu au memorie. Si, da, a fost lovitura de stat. In revolutie mai cred doar prostii si ignorantii.
  • Like 0
  • @ Doru Ovidiu
   Magneto check icon
   Adica...daca s-ar judeca procesul "rrevolutiei " s-ar invalida multe certificate de rrevolutionar luate pe de-a moaca..?!
   • Like 0
 • Pentru informarea autorului: în ultimii 30 de ani la guvernarea României au fost cei de stânga timp de 16 ani și cei de dreapta timp de 14 ani ( vedeți aici https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_prim-mini%C8%99trilor_Rom%C3%A2niei ).
  • Like 1
  • @ Voicu Nicolae
   Dintre cei 14 ani pe care ii numarati "de dreapta" buna parte au fost coalitii care includeau si PSD, cum ar fi guvernul BOC 1, care avea vice prim ministru pe Dan Nica de la PSD, guvernarea Ciolos, care il avea vice prim ministru pe Vasile Dincu de la PSD. Presupun ca ati numarat si guvernul Isarescu, care era de "uniune nationala" si avea si el un ministru PSD.
   Cat despre guvernele Tariceanu, mi-e tare greu sa spun daca au fost de drapta ori de stanga, mai ales guvernul Tariceanu 2, care a fost sustinut de PSD.
   Oricum, nu e vorba de stanga-dreapta, ci de o scena politica plina de aliante dubioase si de politicieni care au tot schimbat tabere, fiind pana la urma o apa si un pamant.
   • Like 5
 • Wall-T check icon
  Asa e... In linii mari, introducerea e corecta. Insa nici noi nu ne-am omorat prea tare sa scapam de el... Poate acum...
  • Like 1
 • Poate sa spuna cineva cine era presedintele Romaniei in perioada cand aviatia NATO a trecut prin spatiul aerian al Romaniei (nu eram la aceea data in NATO) ca sa bombardeze Belgradul in conflictul din Iugoslavia ? Si ce a facut premierul Marii Britanii pt Romania, in compensare pt acel lucru ?
  • Like 0
  • @ Ovidiu Gura
   Presedinte era Emil Constantinescu. Habar n-am daca premierul britanic a facut sau nu ceva.
   • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult