Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Suntem din nou pe cont propriu! „Pe aici nu se testează!” sau de ce a devenit testarea un Mărășești pentru România

pandemie - doctor - Dmitry Rogulin / TASS / Profimedia

Foto: Dmitry Rogulin / TASS / Profimedia

A fost clar înainte de alegeri că testele RT-PCR au fost un adevărat Mărășești pentru fostul guvern:

„Pe aici nu se trece!" sau mai bine spus „Pe aici nu se testează!".

Din păcate pentru autorități nu noi suntem inamicul, cei care cerem mai multe teste, ci virusul pe care încercam să îl identificam cu ajutorul acestor teste...

Dacă tot nu am avut de ales, am răbdat cum ni s-a cerut, până la alegeri.

Iată însă că am intrat în a doua săptămână după alegeri și testele continuă să scadă. Mă suna deja prieteni foarte revoltați „de ce nu testează, au trecut alegerile!".

Adevărul este că nu știu de ce nu se testează mai mult și sunt și eu revoltat alături de ei. Avem toți exemple de prieteni care s-au infectat, dar a căror familie nu a fost testată deâși trăiesc împreună. Multe astfel de exemple se găsesc chiar în comentariile de pe pagina mea. Familia se izolează, uneori se face și diagnosticul clinic de către medicul de familie și chiar se tratează, dar nu se testează. Chiar și așa rata de pozitivare rămâne uriașă...

De fapt în cele 3 săptămâni din perioada 16 noiembrie - 6 decembrie, când ar fi trebuit să vedem impactul măsurilor din 9 noiembrie, am avut o scădere cumulată a numărului de cazuri cu 26.6%, care a fost salutată ca o victorie a guvernului și o dovadă de competență în administrarea crizei.

Nu s-a lăudat însă nimeni că numărul de teste a scăzut, accidental, în aceeași perioadă, cu 28%. Rezultă că de fapt avem o creștere relativă cu 1.4% a numărului de cazuri și curba este de fapt un platou ușor descendent, exact ceea ce ne și așteptam să vedem după măsurile din 9 noiembrie.

Semnul distinctiv al unei curbe descendente reale este scăderea numărului de cazuri pe fondul creșterii sau menținerii constante a numărului de teste (vezi săptămâna 18-31 mai în imagine).

(clic pe imagine pentru a mări)

Beneficiul medical și economic al testelor este enorm în comparație cu orice altă măsură de limitare a pandemiei și de aceea mărirea capacității de testare proporțional cu creșterea numărului de infecții trebuie să fie o prioritate, iar depășirea pragului de pozitivare de 10% trebuie să fie considerată o urgență.

Există un beneficiul al scăderii numărului de teste? Doar dacă scăderea artificială a numărului de cazuri confirmate este un beneficiu, iar acest beneficiu nu se regăsește în domeniul medical, ci doar în cel politic unde prevenția este văzută mereu ca o cheltuială inutilă de timp și resurse.

Dacă politica de sănătate publică este de a renunța la prevenție, atunci testele sunt necesare doar pentru confirmarea clinică a bolii

Este exact ceea ce se întâmplă acum în România, unde evoluția definiției de caz reflectă tranziția de la politica de prevenție din primul val către cea de imunizare de turmă din al doilea val. Am ajuns astfel să facem eforturi enorme doar pentru pentru a mări capacitatea din spitale și a trata boala COVID-19, dar scădem permanent capacitatea noastră de o preveni infectarea, spre disperarea medicilor din spitale și a cetățenilor responsabili.

Renunțarea la prevenție a fost inițial și abordarea Suediei și a unor țări din lumea a 3-a. Acum Suedia testează la cerere gratuit și își imploră vecinii să le preia din excesul de cazuri grave, în vreme ce medicii își dau demisia din epuizare și frustrare.

Din moment ce politica epidemiologică a ajuns să fie decisă la noi de partide și nu de medici și epidemiologi, întreaga comunicare pe această temă este făcută doar de politicieni. Dacă aceștia își pierd interesul pentru epidemie, atunci subiectul dispare și din retorica oficială. Negocierile pentru funcțiile din Parlament și Guvern ilustrează elocvent gradul de preocupare al liderilor de partid pentru pandemie și implicit pentru capacitatea noastră de testare.

Prin urmare, dacă ne dorim revenirea la o politică de prevenție și conformare voluntară prin informare corectă și transparentă, este imperativ ca Ministerul Sănătății să treacă sub conducerea unui om căruia să îi pese mai mult de oameni decât de partid și care să nu se teamă să facă ordine în curtea ministerului și a DSP-urilor.

Asemenea oameni sunt însă rari în partide și rareori în poziții de frunte. Dacă îi cunoașteți, vă rog să îi nominalizați, indiferent de partidul din care fac parte. Poate îi bagă în seamă propriul partid și așa nu Ministerul Sănătații este funcția pentru care s-au certat partidele până în pragul divorțului.

Îmi pun și eu alături de voi speranța că noul guvern va trata cu mai multă seriozitate pandemia și va face o prioritate din protejarea sănătății și a vieții cetățenilor săi.

Până atunci suntem pe cont propriu și oricât este de dureros trebuie să evitam contactul social chiar în această perioadă care este o sărbătoare a relațiilor dintre noi. E prețul care trebuie plătit pentru că nu am vrut să plătim un preț mult mai mic acum două luni. Deși pare mare, este mai mic decât prețul pe care va trebui să îl plătim peste încă două luni dacă nu vom reuși să aducem sub control epidemia.

Putem să o facem, o fac și alții care au ezitat până acum, dar trebuie ca victoria în acest război cu pandemia să devină principala preocupare a noului guvern.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oricine stie ce inseamna in Matematica o functie de mai multe variabile si-a dat seama ca cifrele ABSOLUTE furnizate zilnic de DSP, autoritati si massmedia - privind numarul de INFECTATI si numarul de DECEDATI nu au relevanta necesara pentru a putea evalua matematic TENDINTELE EVOLUTIVE (dinamica) CONTAGIOZITATII si MORTALITATII in pandemie.... Abia dupa ce au aparut si datele din alte state, din necesitatea compararii cu acestea, furnizorii de date statistice au inceput sa raporteze numarul de INFECTATI la un numar de oameni (suta de mii sau milioane) sau, mai rar , la numarul de TESTARI, asa cum ar fi fost normal de la inceput....Dar la noi numarul de testari variaza in limite largi (mai ales la sfarsit de saptamana) unele date nu au fost corect colectate (unei aceleiasi persoane i s-au facut mai multe teste - desi multora acestea le sunt refuzate! - sau datele au fost eronat inregistrate, conform unor cazuri semnalate de massmedia).... Cu alte cuvinte, prin simpla decizie a efectuarii unui anumit numar variabil zilnic de testari, este posibila MANIPULAREA concluziilor privind CONTAGIOZITATEA pandemiei.... Deci evolutia sau involutia ei REALA.... La fel se pune problema in cazul MORTALITATII care corespunde eficacitatii tratamentelor in spitale si ATI.. .... Numarul decedatilor trebuia raportat la numarul INFECTATILOR care - asa cum s-a vazut - depinde de numarul TESTATILOR.... Avem astfel o explicatie a furnizarii catre massmedia a datelor ABSOLUTE prea putin relevante, in locul datelor RELATIVE, mult mai relevante .... In analiza matematica se stie ca, pentru a determina variatia mariimii dependente y de fiecare din variabilele independente x1, x2, x3, etc....este necesar sa se mentina succesiv CONSTANTE toate variabilele independente cu exceptia aceleia fata de care se masora variabilitatea.... Mai mult, in analiza statistica se precizeaza ca - pentru a se maximiza obiectivitatea evaluarii - datele initiale se preleveaza/ colecteaza obligatoriu in mod ALEATORIU (la intamplare si nu la cererea unora sau la dorinta altora) ... Se stie ca romanului ii este teama de spitalele romanesti (de care se feresc toti cei cu bani si relatii, mergand sa se trateze in strainatate!), fie ele si acreditate, intrucat mai ales pot contracta acolo alte boli!..Acum in pandemie situatia din spitale este mult mai grava, din multiple motive determinate de lipsa resurselor de toate tipurile dar si de neputinta si demotivare.... Daca mai adaugam si costul imens al testarilor in spitalele noastre private precum si dificultatea accesului la testarile gratuite in spitalele noastre publice (in opozitie cu ceea ce se intampla in spitalele din statele dezvoltate), asigurarile medicale acoperind cea mai mare parte a acestor chletuieli), putem sa deslusim alte cauze mai profunde ale bajbaielilor si neputintelor noastre.... Pana cand? Sa nu uitam vorba francezului PREVENIR VAUT MIEUX QUE GUERRIR!...
    • Like 0
  • Doctorul Jurma are perfecta dreptate, testarea masiva are marele ei rol in blocarea pandemiei, uitati-va la alte tari care au mers pe asta. Cu cat mai putine teste faci, cu atat e mai putin reprezentativ pentru rata de infectare reala - e pur si simplu ca la sondaje, daca le faci pe esantion mai mare au un grad mai mare de precizie...
    • Like 2
  • Vaccinul e gata de prin februarie martie, intradevar fara teste de siguranta. Acum sunt cinic. 100000 decese posibile majoritatea evitabile prin tratament si 1mil sigure prin nevaccinare cu vaccin netrecut prin alea 3-4 stadii ce alegeti?!
    Mi se pare o cursa cu rezultat negativ. Sau cu multi multi bani in conturi si corectitudine politica
    • Like 0
    • @ Aloha Dieux
      Vorbesti prostii! Ce surse ai? Nea' Cornel de la birtu din colt nu se pune.
      • Like 1
  • Stimate domnule doctor v-am vazut si la TV si va gasesc si aici cu o obsesie:testarea!E sarcina de partid sa criticati guvernul sau pur si simplu va bagati in seama?Pe ce date va bazati dvs.ca protocolul de caz ,dupa care se testeaza in Romania ,nu e in regula?Hai sa va dau eu niste date,pe care le stiti probabil,dar le ignorati ca logica:in SUA peste 700mii/mil.locuitori testari,decese peste 900/mil.locuitori,in Belgia peste450mii testari,pste 1500 decese,in Franta 450mii cu 900,in Italia si Spania 4-509 mii testari cu cca.1000 decese/mil,iar in Romania ,ce sa vezi:230 mii/mil.testari cu cca.700 decese/mil.!Nu spun ca e un succes acest numar de decese in Romania,dar care e sensul si cu ce a ajutat numarul mare de testari?Sau pe dvs.va intereseaza altceva decat efectul cel mai tragic al bolii decesul?Hai incercati sa explicati logic,iar daca e sarcina de partid lasati-o balta ca alegerile s-au terminat si PSD a pierdut desi zice ca a castigat cu votul “imens” al 1,7 mil.votanti!
    • Like 1
    • @
      Heirupism socialist?Cum faci selectia testarilor,ii iei de pe strada,prin tragere lavsorti,in ordine alfabetica?Daca izolezi cam 30% din testati cine iti mai face painea sau iti mai vinde cartofii?Si ce afli ca in loc de 30% infectati testati pe precedura de caz ai 2% din cei testati la plesneala?Chiar e greu de priceput ca scopul unui tratament e vindecarea nu raportarile statistice?Cei care au simptome si se anunta la medicul de familie si/sau DSP sunt testati daca simptomele se incadreaza in protocolul de caz ,la fel contactii,o stiu din proprie experienta,mai departe izolare a unor infectati sigur,daca sunt pozitivi,altfel ce rost are testatea daca porti masca ,respecti distanta si te igenizezivdes?Nu va osteniti sa-mi raspundeti ,nu dialoghez cu mitocani!
      • Like 0
    • @ Arthur Chivulescu
      Cu astfel de etichetări (și culmea, despre o persoană care și-a dovedit competența, ignorată însă de autorități) nu ne mai facem bine niciodată. Se pare că mitocanii se află ”la altă adresă” decât la cea ”aluzionată” !
      • Like 2
    • @ Arthur Chivulescu
      Poate ca esti specialist epidemiolog si suntem noi ignoranti. Insa da-mi voie sa-ti spun cum cred eu ca ar fi trebuit sa decurga lucrurile.

      In cazul in care cineva are simptomele trebuie testat de urgenta. Daca e confirmat DSP-ul ar trebui sa 1) identifice sursa infectarii si sa testeze persoanele de acolo (sa spunem locul de munca). 2) identifice si alte persoanele cu care a intrat in contact persoana si sa le testeze. Mai departe ar trebui testat zilnic tot personalul medical care intra in contact cu bolnavii covid. Zilnic. Acesta e un MINIM necesar daca vrei sa tii pandemia sub control si sa nu-ti moara lumea in spitale aiurea.

      Privind cifrele numarului zilnic de persoane testate iti dai seama dupa cum el NU a crescut semnificativ odata cu escaladarea pandemiei in aceasta toamna, ca sa nu mai punem la socoteala toate articolele si testimoniile persoanelor ce au trecut prin sistem, ca acest lucru nu se intampla.

      Din cauza incompetentei si impotentei celor ce gestioneaza situatia oameni mor. DEGEABA. Aseara un unchi de-al meu a decedat. DEGEABA. Persoana la 80+ de ani. Blocaj intestinal. In decursul sederii in spital a contactat virusul. A murit de la complicatii. DEGEABA. Pentru ca treaba nu se face cum trebuie sau nu sunt in stare sa-si recunoasca impotenta. DEGEABA.

      Si dumneata vii aici si sustii ca nu conteaza ca daca la o brutarie in caz confirmat de covid nu conteaza daca se fac teste ca n-are cine face paine. Citez "Daca izolezi cam 30% din testati cine iti mai face painea sau iti mai vinde cartofii?" Da-mi voie sa-ti spun, la fel ca ceilalti care ti-au raspuns, ca esti beat si ca ar fi cazul sa te duci acasa.
      • Like 0
    • @ Arthur Chivulescu
      Delia MC Delia MC check icon
      Pace!
      "Heirupism socialist" hai să detaliem un pic: noi fugim de socialism ca dracul de tămâie însă ceea ce ar trebui să ne anime sunt nu ideile socialiste ci solidaritatea socială. Ideea că aparținând unei societăți, dacă ei îi e bine, îmi e și mie. Ideea că, purtând o amărâtă de mască am contribui la stăvilirea molimei. Că testând mai mult, la fel.
      Problema aici e că definiția de caz e prea strâmtă iar oamenii inconștienți. Nu se testează destul preventiv cum ar trebui si nici membrii unei familii cu un caz pozitiv și astfel se scapă multe cazuri. Nu mai zic de ideea creață de a scoate focarele din raportarea zilnică. Fiindcă și testarea în masă e cumva o utopie. Slovacia a făcut-o dar la vreo 5 mil populație și după 2 săptămâni de lockdown sever. Treaba e undeva la mijloc. Oricum un procent de 25% pozitivi e enorm, arată efectiv prea puțină testare iar autoritățile, din punctul meu de vedere, se mișcă prea încet.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult