Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Suntem egali doar în teorie. În practică, tot femeia gătește, spală și calcă

flori - mic dejun

Foto: Olena Ivanova / Panthermedia / Profimedia

La mulți ani, femeie! La mulți ani, mamă!

Egalitatea dintre femei și bărbați reprezintă unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene.

Atitudinea generală față de egalitatea de gen evoluează prompt și multe femei dețin funcții de conducere cheie în lume. Conform celei mai recente actualizări (martie 2021) a Women’s Power Index, 22 de state din cele 193 membre ale Organizației Națiunilor Unite plus Taiwan (entitate de facto, stat suveran și independent recunoscut de aproximativ 1/4 din statele lumii) au la conducere o femeie, fie ca președinte, fie ca șef de guvern.

Printre cele 22 de state se numără Bangladesh, Barbados, Danemarca, Republica Moldova, Nepal, Serbia sau Trinidad și Tobago. Așadar, aproximativ 12% dintre conducatorii lumii sunt femei. Mult?! Puțin?!

Și totuși, realitatea pe care o trăim în viețile noastre de zi cu zi este aspră, nedreaptă și chiar anormală. Încă există femei abuzate de bărbați atât fizic, cât şi emoțional, femei umilite la locul de muncă prin salarii net inferioare bărbaților și o atitudine generală de misoginism feroce în trafic, ca să mă rezum la 3 puncte fierbinți ale inegalității dintre sexe. 

Este de interes și trebuie distribuită informația conform căreia Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333, pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau discriminare multiplă, situație reglementată de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

Fie prin educația primită, fie prin evoluția ulterioară ca adult, femeia este în continuare considerată în mod tradițional supusă bărbatului. Și, din nefericire, bărbații vor în preajma lor femei obediente, smerite, nicidecum femei conștiente de propria valoare, cu inițiativă și curaj. Este o realitate. Femeile proaspăt căsătorite sunt învățate să evite confruntările. Cine nu a auzit măcar o dată proverbiala, dar stupida replică „Lasă-l, că e bărbat!". De fiecare dată când aud replica aceasta, îmi spun în minte: „Da, este bărbat și a fost educat fără empatie, dar cu testosteronul drept valoare."

Recomand tuturor mămicilor de băieți cartea lui Michael Thompson „Crescându-l pe Cain - să protejăm viața emoțională a băieților" fiindcă niciun bărbat nu s-a născut misogin sau superior, a fost educat așa, într-o continuă goană după atingerea celebrului statut de „bărbat adevărat".

Băieții sunt învățați de mici copii, în mod involuntar, să fie băieți și mai apoi bărbați adevărați, așa cum fetele sunt învățate să fie fete și mai apoi domnișoare și doamne. Prin toate gesturile și atitudinile aparent nesemnificative, dar manifestate fie vădit, fie la un nivel imperceptibil, adulții din viața copiilor le modelează comportamentul urmând un model inconștient. Din nefericire, ceea ce primesc mulți băieți încă din primii ani de viață este o lecție de stoicism, despre cum bărbații își controlează emoțiile și trebuie întotdeauna să își dovedească competența. Și astfel prima cărămidă a fost așezată la temelia insului superior femeii.

Nevoia unei strategii pentru egalitatea de gen din partea Comisiei Europene vine să întărească ideea că suntem aproape egali, dar nu tocmai. „O Uniune a egalității: Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025" are următoarele obiective:

1. Eliminarea violenței și a stereotipurilor

2. Prosperitate într-o economie bazată pe egalitatea de gen

3. Posturi de conducere ocupate atât de femei, cât și de bărbați, în toate sectoarele societății

4. Integrarea dimensiunii de gen și o perspectivă intersecțională în politicile UE

5. Finanțarea acțiunilor destinate realizării de progrese în domeniul egalității de gen în UE

6. Abordarea egalității de gen și a emancipării femeilor în întreaga lume

Ne propunem să le atingem pe toate cele de mai sus pentru că, de fapt, suntem egali doar în teorie. În practică, tot femeia gătește, spală și calcă. Culmea este că aceeași femeie câteodată aduce și mai mulți bani în casă decât soțul. Deci am păstrat doar partea cu inegalitatea ca statut, la roluri am renunțat sau le-am reatribuit, astfel încât ea să facă din ce în ce mai multe, sarcini mai dificile, să se epuizeze cu brio până la finalul zilei, când masculul alfa o poate „caracteriza" cu lejeritate drept isterică, nebună sau altă jignire din repertoriu.

Azi, de ziua ta, femeie, vreau să îți amintesc că știința nu a evoluat suficient încât să ofere și bărbaților șansa de a aduce pe lume copii.

Și, în același timp, nu reușesc să mă gândesc la un lucru pe care un bărbat îl poate face, dar o femeie ba.

Să trăim mult și bine! 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Gecaba Gecaba check icon
  De acord pana la a generaliza căci, bărbat sau femeie, nu suntem toți la fel. Sunt o mulțime de familii sanatoase, în care bărbatul calcă, spala, creste si educa copiii, sunt o gramada de femei cu functii de conducere. Generalizarea este insultatoare pentru bărbați.
  • Like 0
 • De acord si nu prea. Respect toate femeile care-si fac munca cu dedicatie, indiferent de domeniu. Insa... Cate femei vidanjor, instalator, electrician, excavatorist, constructor, lacatus, mecanic etc cunoasteti? Dar cati barbati in post de educator, invatator, secretar (asistent manager), HR etc? Diferenta este data de orientarea nativa a femeilor catre uman si a barbatilor catre munca fizica. Daca bazam statistica doar pe slujbele de birou, in corporatie, atunci vom ajunge sa discriminam in sens invers. Barbatii si femeile nu sunt egali in domeniul muncii, ei sunt complementari. Un barbat nu va putea niciodata aduce la fel de multa valoare intr-o pozitie orientata catre uman precum o femeie, la fel cum o femeie nu ar putea face fata cerintelor unor slujbe ocupate in mod preponderent de catre barbati. Majoritatea femeilor care-si cer egalitatea in felul prezentat de dvs nu o fac referindu-se la munca in care trebuie sa-si murdareasca mainile. Si ca sa ating si punctul misoginismului in trafic, statistic foarte multe femei nu sunt la fel de pricepute la volan precum majoritatea barbatilor (lucru cauzat tot de diferentele biologice dintre cele 2 sexe). Cunosc femei foarte pricepute la volan (chiar si o soferita de TIR), insa raman doar exceptii. Si majoritatea cunostintelor mele isi recunosc cu sinceritate aceasta slabiciune, nevazand-o ca pe o discriminare.
  • Like 2
 • La multi ani tuturor mamelor adevarate si respect femeilor. Voi spune doar atat: un articol care nu este nimic mai mult decat feminism ieftin. Toate cele bune autoarei.
  • Like 0
 • La Mulți Ani !
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult