Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Suntem exact în momentul acela în care ai furat de undeva un coș de nuiele și te uiți la el cât e de gol...

pescar Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Suntem exact în momentul acela în care ai furat de undeva un coș de nuiele și te uiți la el cât e de gol. Ți-e foame însă. Te gândești ce bine ar fi să fie plin de pește.

Dar tu nu ai chef să pescuiești. Așa că îți chemi prietenii să „organizezi” societatea. Ascuțiți hangerele. Doar dacă va fi cazul. Mergeți în curte la pescarul satului cu o bucată de hârtie. Un contract, cică social, prin care pescarul satului să fie de acord, cică benevol, să iasă zilnic la pescuit în fiecare dimineață, cu barca lui, pe timpul lui, cu toată familia sa și seara să păstreze doar un coș de pește. Minim și ăla. Să intre de bumă voie în sclavie la organizatorii societății. Inginerii sociali cu coșuri de nuiele goale. Și alea furate.

Pescarul întreabă nedumerit dacă primește ceva la schimb. Se gândea că va primi ajutor să își repare casa. I se spune zeflemitor că va primi în fiecare seară dansuri și muzică din belșug. Uneori și focuri de artificii când e lună plină. Nu e după el. El va fi sclav.

Pescarul nu este de acord. Protestează. Inginerii sociali agită hangerele. Apoi trec la vot. Pescarul votează împotrivă. El are doar un vot. Contra inginerilor sociali. Care nu ratează votul. De la prima oră a dimineții. Și care se gândesc mereu cât pește să fie minim în coș. Ei nu știu să pescuiască. Nici nu vor să învețe. Căci fac ceva important: organizează societatea. Și își apără victima - pescarul cel harnic. Dar nu de ei îl apără. Căci ei au hangere ascuțite. Și coșurile sunt goale și vor minim 10 pești în fiecare. E un optim, cică. Calculat după nu știu ce curbă desenată de un ciudat pe nisip.

Pescarul suferă. E cu contract acum. Social. Nu poate comenta. Trebuie să se conformeze. La petrecerile din fiecare seară e obligat să participe. Nu stă în fruntea mesei. La loc de cinste. Nu. El e izolat și primește resturile. La masă inginerii sociali aruncă peste masă cu resturi în el făcându-l în toate felurile: lacom, ticălos, chiabur. Apoi glumesc între ei hăhăind: nu pleacă câinele de la măcelărie! Ei sunt pe val acum. Sunt elitele. Vor binele societății. Pescarul satului pleacă privirea în pământ cu fiecare zi ce trece. Se simte tot mai umilit. Și umil. Cu fiecare coș minim pe care îl cedează din munca sa.

Într-o dimineață pescarul își ia familia, undițele, năvoadele și le urcă în barcă. Ridică pânzele și o întinde spre un alt paradis...

PS: Fiica mea de 6 ani a scris prima sa poveste. Pe două foi A4. Despre un pescăruș care fură mâncarea unui dinozaur. Dinozaurul pedepsește pescărușul pentru fapta sa. Există speranță!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • J.J. Rousseau, da, imparteala echitabila a resurselor in cadrul comunitatii dupa ce fiecare si-a cedat drepturile in schimbul calitatii de membru! Desi in teorie puterea nu-ti confera drepturi suplimentare, cu totii stim ca puterea e dreapta! Un fel de Ferma animalelor pentru cititorii mai tineri!
  P.S. Cel care pleaca va fi obligat sa devina liber in noua comunitate la care va adera!
  Frumos articol!
  • Like 3
 • Salutari . Singura salvare a pescarului Dumneavoastra ,este EMIGRAREA . Altfel , va trebui sa se speteasca tot restul vietii sa pescuiasca zilnic , in furtuna actuala si cele ce vor veni , pentru a satura o societate tot mai nesatula ,tot mai obisnuita in a avea cineva grija de ea ... In acest rastimp , pescarul cel harnic va trebui sa - si scolarizeze copiii in mestesugul pescuitului , pentru momentul in care vor prelua stafeta sociala - aceea de a hrani un Goliat social , tot mai vorace , mai numeros , mai nesatul ... -minivacante , tichete de vacanta , pensie de la 48 de ani , ruptul usii de la ora 16.00, pensii speciale supergrase , etc , etc . Repet , singura scapare a pescarului Dumneavoastra , Domnule Paun , este EMIGRAREA ! A sa , a copiiilor sai . Sa nu uit - sunt foarte curios acum , ca bat la usa Sarbatorile , daca guvernul ,, de dreapta ,, , va perpetua criminalul obicei social de a comasa ,, minivacante,, , comprimarea zilelor munca , nu-i asa ? acestea se ,, vor recupera ulterior ,, .... Astfel de-a lungul anilor , s-a ucis notiunea de munca , efort social , incurajandu-se smecheria in societate , lenea , amanarea efortului , cotzcaria , eterna hahaiala ... Sunt foarte curios ce atitudine va adopta ,, dreapta ,, aflata la putere ... Sanatate tuturor si cat mai multe minivacante .
  • Like 0
 • Parerist check icon
  Daca pescarul cel harnic e Jeff Bezos, iar cosul de peste care ii ramane sunt alea 24 miliarde / an, cine sunt inginerii sociali? Cei peste 250000 angajati mai necalificati decat media, platiti sub 30k/an (aka impreuna cam 6 miliarde)?
  Da, stiu "dreapta" vede doar antreprenorii harnici parazitati de asistatii sociali care refuza sa munceasca. E si asta o realitate. Insa oare e singura realitate?
  • Like 1
  • @ Parerist
   ,, Cei 250.000 de angajati mai necalificati decat media ,, ar trebui sa invete o meserie , sa se duca sau sa se reintoarca la scoala -atunci ei vor fi un asset pe piata muncii ,nemaifiind deplansi de cate unu parerist ,sau altul ...Eventual sa vina toti in Romania , Statul va avea grija de ei , ii va acoperi cu umbrela sa . sociala -astfel bietul Bezos , sarmanul , va falimenta, mai stii ?
   • Like 0
  • @ Parerist
   Ați dat cel mai nereușit exemplu de “pescar”. Nu ați înțeles nimic din povestea metafora. Pilda lui Păun! :)
   Bezos nu este “inginer social”. Este căpitan de vapor de pescuit oceanic. Și cei 250000 de oameni sunt pescari. Mulți dintre ei plecați din România. Cu familie.
   • Like 0
  • @ Silviu Frandos
   Parerist check icon
   Cei 250.000 (de fapt sunt peste 500.000, insa doar jumatate sunt sub medie (ca de aia e medie) nu sunt pescarii din poveste. Aia nu lucreaza cu barca si cu sculele lor, ci ale altora. Si nu traiesc din ce prind, ci din ce li se da.
   Eu n-am nici pareri de stanga nici de dreapta. Si consider ca aia care au genul asta de pareri, si care sunt sunt nemultumiti isi merita soarta.
   Cred ca daca oamenii inainte sa aiba o parere ar face un calcul pragmatic/matematic si ar vedea cat din pestele prins de ei merge la betivul satului care refuza sa munceasca, si cat merge la un actionar stratosferic care detine barca si undita lucrurile ar fi mai bune. Daca in urma calculului ajungi la concluzia ca cea mai mare parte din pestele prins de tine merge la betiv, arde-o de dreapta. Daca merge la actionar, arde-o mai la stanga. Insa indiferent cum o arzi, fa-o functie de o realitate obiectiva si/sau de propriul interes, nu de sloganele pe care ti le baga sub piele unii sau altii.
   • Like 0
  • @ Luigi Cosma
   Parerist check icon
   Absolut, insa jumatate tot vor fi sub medie. Prin definitie.
   Eu nu deplang pe nimeni, vreau doar sa spun ca exista mai multe realitati, nu doar una. Si ma plictiseste sa aud doar povesti cu cazuri extreme prezentate ca fiind generalizate.
   Nu cred ca Jeff Bezos e reprezentativ pentru antreprenori la fel cum nu cred ca aia care nu vor sa munceasca sunt reprezentativi pentru "asistati". Ambele sunt caricaturi prezentate de cate o "tabara" din motive ideologice. Iar oamenii in loc sa se uite in jur si sa incerce sa inteleaga realitatea LOR, prefera sa puna botul ca ideologii. Probabil ca printre aia 250.000 sunt o groaza suparati pe betivul satului desi e desi e evident ca peste prins de ei nu la aia merge .
   • Like 0
 • GabiC check icon
  Acesta e socialismul desantat. Comunismul cu fata "umana"; In asta ne scaldam de 75 de ani...
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult