
Extremismul a intrat și în zona economică și de capital, că nici nu avea cum altfel, când politicul ia decizii radicale. Inclusiv la noi. Dar haideți să discutăm pe date concrete, pentru că am văzut multă manipulare în aceste zile. Multe falsuri care trebuie demontate.
1. Polticile tarifare ale lui Donald Trump vor construi încredere în SUA. Total fals.
Atât în SUA dar și în întreaga lume, încrederea investitorilor în economia americană dar și în cea globală este dezastruoasă, după ultimele decizii. Frica este cea care domină piețele, iar ea se află azi la un nivel mai ridicat decât era la începutul pandemiei.
Incertitudinea era oricum mare încă din momentul în care Trump își prelua mandatul, dar acum a explodat.
Căderile bursiere din aceste zile, de 5%-10% într-o singură, zi vor produce pierderi uriașe pentru multe companii și economii globale.


2. Țările vor veni în genunchi la Trump pentru a negocia. Parțial fals.
Și să vă spun de ce. Avem o Organizație Mondială a Comerțului. Creată pentru a construi fix aceste reguli, de taxe vamale și comerț la nivel global. Și România se chinuie să adere acolo de câțiva ani. Orice țară membră a organizației, care are deja o economie importantă și un comerț dezvoltat, va evita să facă asta, pentru că ar crea implozia acestei organizații și automat ar pierde accesul la piețe mari. Îmi e greu să cred ca aceste țări vor renunța la ceva stabil doar pentru impulsul de moment al lui DT. Mai degrabă ele se vor adapta. Asa cum China deja pregătește noi acorduri în Asia. Doar țările dependente de piața americană vor face asta. Și sunte câteva, dar nu multe economii mari.
3. Economia americană nu mai producea, iar Trump o va revitaliza. E iarăși fals!
Economia americană începuse să producă mai mult încă din timpul mandatului lui Biden. Prin programele de investiții și subvențiile acordate. Acest grafic vă arătă evoluția producției americane, iar în ultimii doi ani aceasta s-a dublat, sub Biden.

Dar e ca la noi, pare că nu contează cine începe o autostradă, ci mai mult cine taie panglica.
4. Trump vrea o libertate comercială mai mare pentru ei și SUA a fost furată de alte țări.
Fals. La libertate comercială SUA era abia pe locul 69 în lume! Este chiar analiza făcută de republicani, prin fundația Heritage. Asta în timp ce România era pe locul 52. Deci SUA avea deja prea multe restricții puse pe import, acces de produse și tarife vamale.

În plus, SUA era oricum la partea de tarif mediu in zona de jos a clasamentului, nu e vorba că cineva îi fura, ci tot încercau să pună noi și noi restricții!
5. SUA și-a pierdut capacitatea de producție din cauza Chinei, a Canadei & Mexicului și a UE. Iarăși fals!
În grafic puteți vedea evoluția producției americane după două momente importante: acordul NAFTA din 1994 și accesul Chinei în 2001 în Organizația Mondială a Comerțului.

Aceste două momente nu au produs o erodare majoră a zonei de producție americane. SUA a intrat pe o linie puternic de scădere din 1960, iar cele două acorduri nu au grăbit această depreciere, dimpotrivă, vedem că la câțiva ani după, vine prima stagnare a căderii industriale. De ce? Foarte probabil pentru că având componente din țările partener, inclusiv din China, Mexic și Canada, multe produse americane au devenit competitive ca preț la nivel global. Pentru că asta înseamnă eficiență în producție. Dacă o mai vrem!
6. SUA pierde din cauza producătorilor mari din UE și din China. Fals!
Americanii pierd pentru ca au pierdut cursa inovației. Graficul de mai jos ne arată unde sunt azi patentate inovațiile : În China și în Coreea de Sud.

Iar aici și UE dar și SUA au scăzut masiv în ultimele decenii, pentru că au pierdut cursa educației și a investițiilor în cercetare. Iar deciziile lui Trump din ultima perioadă lovesc tot aici, prin tăierea fondurilor de cercetare și din universități.
7. China este dependentă de exporturi și mai ales de cele către SUA. Iarăși fals.
China este sub media globală a exporturilor raportată la GDP. Media globală este de 30%, iar China are 20%.

Asta pentru că statul chinez, în ultimul deceniu, s-a concentrat mai mult pe piața internă pentru a compensa limitările de pe piața europeană și americană. Da, volumul mărfurilor este mare, pentru că e cel mai mare producător la ora asta. Dar nu pentru că e are o valoare a exporturilor triplă sau dublă fata de media globală!
8. Lumea va putea merge înainte cu ele. Da, se va putea merge înainte, dar fără SUA.
În grafic aveți istoricul tarifelor SUA și cifrele de azi.

Observați că azi, SUA au un nivel tarifar egal cu cel pe care l-au avut la 1900. Dar noi suntem în 2025! Mai poți lucra cu ele? Clar că nu! Există un risc imens de izolare economică a SUA. Lumea s-a schimbat și nu mai poți reveni la o economie auto suficientă...
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Nici n-am azuit de boke ăștia... Ce treabă am io cu ei? Grija mea e să pun pâine pe masă, nu să-mi ardă de voke ăștia...
Cand te refuza sa te angajeze pr ca esti alb, cand iti spune copilului la scoala ca e absolut normal sa faca gay sex, cand esti obligat sa faci training anti-colonist, cand te poate aresta daca nu repeti sloganurile activiste (white silence is violence), etc etc, atunci woke nu mai e doar bloke, moke.