Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Suntem peste tot acasă. Mai puţin în România

Marţi, 17 noiembrie 2015. Bologna. Meci amical Italia-România. În tribune, cca. 4.000 de români, după estimările comentatorilor ProTV, flutură vioi tricolorul şi strigă din toţi plămânii: „Rooo-mâ-nia!, Roo-mâ-nia!”

Instantaneu îmi vine în minte o altă imagine, sunt ceva ani de atunci, de la un alt meci de fotbal de data asta dintre Borussia Dortmund şi Galatasaray, jucat în Germania la care din cei 65.000 de spectatori prezenţi în tribune vreo 40.000 erau turci: „Cim-bom-bom!, cim-bom-bom!”

Cred că, exceptând turcii, suntem naţiunea care umple cel mai uşor o peluză, pe orice stadion european. Concetăţenii noştri care au ales să-şi împlinească destinul profesional şi personal pe alte meleaguri îşi fac simţită prezenţa. 

Sunt probabil peste 15% din populaţia actuală a ţării. Ar fi interesant un clasament, european măcar, al ponderii celor aflaţi în afara graniţelor naţionale. Prindem evident podiumul, cred eu.

Este dovada supremă a eşecului clasei politice. Dar nu numai. Al societăţii în ansamblul ei. Ţuţea spunea, citez din memorie, că democraţia este cel mai prost sistem inventat de om, căci pune egalitate între votul prostului şi cel al intelectualului. Pe acest teren corupţia generalizată ucide. Aproape la fel de eficient ca grupările teroriste pe alte meleaguri.

Am decontat naţional o arenă, Arena Naţională desigur, prin al cărei acoperiş plouă şi care nu îndeplineşte normele minimale de securitate. Facturile au curs cu duiumul, mă şi întreb cum au încăput zerourile pe coloana numită „valoare” din tipizatul respectiv. Urma o sală polivalentă la rând numai că omul cu semnătura de primire s-a îmbolnăvit între timp căci este arestat desigur.

Am decontat naţional o arenă, Arena Naţională desigur, prin al cărei acoperiş plouă şi care nu îndeplineşte normele minimale de securitate

Asistăm ca simpli spectatori la un meci de care ne simţim tot mai puţin legaţi efectiv şi pentru care nici măcar punga cu seminţe nu mai este un antidot de luat în seamă.

Va urma în primăvară, un alt meci amical, cu Spania. N-am reţinut unde se va disputa. Dar chiar nu contează. Căci cel puţin 10.000 de români vor fi oricum prezenţi în tribune. La Valencia, Barcelona, Malaga, Madrid sau Bucureşti.

„Suntem peste tot acasă, porţile ni se deschid...” Dar în România?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In Romania cel mai mare castig in ultimii 25 de ani este ca totusi "portile se deschid". Pacat ca se deschid doar dus...
    • Like 0
  • Mircea check icon
    Domnul Dinu, excelent articol! Din pacate, in Romania suntem niste paria. Romania e a lui Adrian Nastase, Basescu, Ponta, Udrea, Ghitza, Kovesi, Coldea, Predoiu, Gorghiu, Ciolosh, Borc.
    • Like 2
  • Mircea check icon
    Domnul Dinu, excelent articol! Din pacate, in Romania suntem niste paria. Romania e a lui Adrian Nastase, Basescu, Ponta, Udrea, Ghitza, Kovesi, Coldea, Predoiu, Gorghiu, Ciolosh, Borc.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult