Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sunteți toți de AUR!

protest AUR

Foto: Inquam Photos / George Călin

Nu-mi place aurul. Nici galben de la mama lui sau a lui Mendeleev, nici roșu turcesc, nici alb. Și nici ăsta neolegionarofascistoreligios și nu mai stiu cum. Nu cred în guri slobode și nici în Simion-Gură de AUR. Consider septic modul în care proferează imprecații cu comportament de anteBigBang. 

Vin însă cu o propunere, cu un alt punct de vedere pentru PNL-PSD-CDR-USL-USR și care ați mai fost pe la prezidiu, băieți. Ia vedeți-vă voi de treaba voastră. Ia nu mai fiți voi ca echipele românești care așteaptă să se încurce cealaltă, ca să ia ea campionatul. Sau care-i pune bețe-n roate, ca să treacă ea mai sus. Nu mai umblați cu capra vecinului. Că dacă mă uit de pe partea cealaltă, frica voastră de AUR este de fapt goana voastră după aurul care a mai rămas. Frica voastră de AUR arată neputința voastră să faceți ceva bun pe aici, cât sunteți în funcțiile alea poleite. Arată incapacitatea de a fi mai buni. 

Frica voastră de AUR nu e frica pentru viitorul condiției poporului și al semenilor, ci frica voastră că vă ia cineva dreptul să mai faceți ciordeli. Apucați-vă frate, de treabă și AUR o să fie la 2%. O să fie important într-adevăr numai pentru cei cu mai multe chakre decât neuroni și pentru piperienii care mai cred că Becali e vreun zeu. Ăla e nivelul. Pe acolo să mai prindă AUR niște neofiți obosiți. 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Apucați-vă să arătați că puteți voi mai mult decât ei. Că până una-alta, în logica electoratului, AUR va fi o nouă soluție pentru cele care până acum au fost mereu noi soluții, adică CDR, USL, USR etc. Voi, unșii de azi, nu aveți dreptul să-i arătați cu degetul atât timp cât nu mișcați un deget. Nu ați arătat că sunteți mai buni. V-ați hulit și ocărât și bălăcărit și prostit și filmat și dat în fapt și pârât și golănit la fel ca ei. Pe făcut treabă sunteți tinichele, pe circăreală sunteți toți AUR.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Pana la urma așa este. Dacă lucrurile ar fi mers numai putin mai bine AUR și alți berbeci nu ar fi avut cum sa iasă la suprafață!!
  • Like 3
 • Paul check icon
  In principiu o astfel de abordare ca in articol nu e greșita, exista însă doua aspecte care trebuie luate in considerare:
  1. USR nu e “ceva nou” ca CDR sau USL, ci reprezentantul politic al unei noi “paturi” in societatea românească: pătura de mijloc in sens modern apărută practic in ultimii 5-10 ani, adică oameni instruiți, care reușesc prin ei pe baza cunoștințelor acumulate și nu pe baza pilelor etc. Astia sunt cei care înțeleg necesitatea unui stat de drept și înțeleg cel mai bine bunăstarea și nivelul de civilizație pe care acesta o poate aduce (iar pentru aia care nu înțeleg nu e nevoie decât sa compare Germania sau Franța cu România).
  2. AUR reprezinta atât de mult un răspuns la incapacitatea clasei politice românești post 89 (din care iarasi USR nu prea face parte) cât și o grupa de idioți utili intereselor unor puteri mondiale cu un sistem politico-social diferit de liberalismul european, in speța China și mai ales Rusia. Intr-o lume in care fiecare e pe barba lui, cei mai puternici isi vor impune punctul de vedere. O Românie mândra și suverana in afara UE, așa cum e propagata de unii ideologi aurari (și nu numai) nu poate sa devină decât un fel de sclav al Rusiei (care geografic e mai aproape de noi decât China). Acelasi lucru e valabil pentru toți “suveraniștii” europeni fie ca sunt ei polonezi sau unguri. Vremea statelor naționale mici și medii a cam trecut. Acum fie ai puterea Chinei fie îți găsești un sistem socio-politico-cultural care se potrivește cel mai bine națiunii tale și te bagi in gasca respectiva. Alternativa la o ușoară modificare graduala a culturii și societății națiunii tale in cadrul “găștii” - adică o evoluție care ii asigura existența - este o distrugere prin înlocuirea cu ceva complet diferit.
  • Like 5
  • @ Paul
   Dan check icon
   ORICE A-TI SPUNE ,IN ACEST MOMENT ,,aur--olacii SUNT FOARTE TOXICI PENTRU SOCIETATEA ROMANEASCA ;
   --Parca a tunat si i-a adunat, vezi ,cazul ,sosoaca, simion ,tanase , tarziu ,etc unul mai agresiv ca altul in comportament si limbaj grobian ,de mahala ,
   --Acest individ ,,simion , isi face propaganda electorala si prinde bine doar la cei cu scoala putina si asistatii sociali ,
   --- NU INTAMPLATOR ,ACEA ACTIUNE FOARTE INTELIGENTA SI DE IMPORTANTA DEOSEBITA PTR SOCIETATEA ROMANESCA ,A DOMNULUI DEPUTAT PNL CARE A DEPUS UN PROIE CT PTR SCOATEREA ,,aur IN AFARA LEGII ,,
   --FELICITARI STIMATE DOMN ,Din partea mea ve-ti primi Voturi ,
   • Like 1
 • USR a fost "la butoane" timp de 8 luni intr-o coalitie. Oameni din USR (e.g. Ciolos) au mai ocupat functii in trecut in trecut dar partidul in sine si cei mai multi membri nu au fost la putere niciodata. Acum, chiar daca includem cele 10 luni in care Ciolos a fost prim ministru nu vad cum putem sa putem pe acelasi plan un partid ca PSD care a fost la putere timp de vreo 19 ani din ultimii 30, un partid ca PNL care a fost la putere aproximativ 14 (au fost la putere si impreuna PNL si PSD) si USR care, tragand cat de mult putem de perioada in care a fost la putere, adaugand si perioada in care Ciolos nu era membru USR dar era prim ministru, si tot nu ajunge la mai mult de 18 luni. Asta inseamna un an si jumatate. Sigur, suntem dezamagiti dupa un si jumatate in care, e adevarat, au fost si multe ezitari. E motivul perfect sa votam niste populisti evident incompetenti si cu un program (se intampla ca eu l-am citit) care la loc de cinste "exploatarea resurselor naturale". Ca sa il citez pe domnul Simion (interviu la radio): "putem sa exportam lemn, carbune, petrol, gaze". Minunat, mai ales partea cu lemnul se potriveste perfect cu patriotismul.
  • Like 3
 • Foarte corecta abordarea autorului.
  Dar, vorba reclamei (Cava D'oro): "N-ai cu cine, bă! N-ai cu cine..."
  • Like 1
  • @ Aurel Popescu
   Pai AUR e creat de mafia pro-rusa din Romania. PSD e la suprafata, dar in subteran sunt numai capete infierbantate care uneltesc sa faca rau parcursului euroatlantic al tarii, aceste capete infierbantate executand ordinele rusilor(fie reale, fie imaginate de acesti pro-rusi ca ar fi fost date) in toti acesti ani de dupa 89. Deci intrebarea este : cine conduce de fapt Romania????
   • Like 3
 • Interesanta abordarea contributorului. Este prima data cand citesc un altfel de comentariu despre AUR, diferit de cele pro sau contra.
  Si parerea mea este ca aurul este util. Util nu inseamna neaparat ca este si bun dar util sigur este.
  Pentru ca asa cum initiatorul capitalismului cu fata umana, Iliescu, acuza sula din coastele feseneului, implantata de taranisti si liberali, de data asta sula din coastele partidelor potente (inaca) este din AUR.
  Daca marasmul ce-l promite o astfel de adunatura pseudo politica, daca ar ajunge sa faca majoritati in Parlament, nu-i pune pe ganduri sau sperie, nimic nu le mai poate excita neuronii epuizati in luptele politice fara alt obiect decat puterea cu orice sacrificii.
  Va fi interesant de urmarit in continuare confruntarea dintre ascutimea sulii de aur si coastele preacinstitilor nostri de la guvernare, care gem de mila poporului sfidat de venituri si pensii nesimtite, platite tot din buzunarele lui.
  • Like 3
  • @ Vitruvian Man
   Cititi comentariul meu de mai sus.
   • Like 1
 • Aur este o "creatie" draconica, manita sa destabilizeze tara, sa scindeze poporul, sa creeze probleme sociale, economice, creatie a unei puteri ce urmareste expansiunea si dominatia in zona asta. Si le reuseste al dracului de bine. Au captat partea societatii fara scoala, lenesa, hoata, unii nevinovati ramasi fara surse de subzistenta. Abordeaza stilul golanesc, de maidan, violent, jignitor. Autoritatile platite din banii nostri sa mentina ordinea, disciplina in societate sunt praf. Pe de o parte sunt incorsetate de legile imbecile impuse de ue, legi care comfera numai drepturi fara a aminti si de obligatiile individului, pe de alta de lipa de pregatire juridica a celor ce-i conduc si de coruptia lor. Dubiosii ajunsi la putere, la conducere, sunt, cu mici exceptii, niste inculti, cu scoli facute dupa intrarea si ocuparea unor functii politice, cu diplome cumparate, ca la taraba, de la niste "facultati" infiintate si conduse de niste securisti nenorociti, tradatori si devalizatori de tara, de niste indivizi impopotonati cu doctorate fara sa stie sa vorbeasca si sa scrie corect romaneste. Asta este rezultatul indemnului la reconciliere facut in 1990 de catre intaiul distrugator iliescu, parintele hotilor cu gulere albe, proveniti din randurile partidului care l-a facut "om" si pe care l-a cocolosit pana s-au "infipt" bine exponentii lui la impartirea a ceea ce nu au facut ei, ce nu le apartinea. E cazul unui voiculescu, catarama, nastase si multi, prea multi altii.
  Si in prezent arivistii, mincinosii, tradatorii, prostituatii conduc tara. Asta faciliteaza ridicarea unor indivizi de factura celor din aur, a unor mardeiasi de mahala, dornici sa puna ei mana pe ciolan. Iar prostimea, din ignoranta sau din disperare sa raliaza cu asemenea elemente. Daca asa zisa clasa politica nu se va dezmetici, nu-si va schimba atitudinea fata de cei multi si nu se va intampla asta atunci aur va deveni o mare problema pentru natie, care, ca deobicei, se va dezmetici mult prea tarziu. Daca vom promova tot taraturi hoate precum firea si vechea garda psd ii vom pune pe simion&hoarda "de aur" la butoane si va fi vai si amar de noi. Din pacate nu este nici macar o gluma proasta.
  • Like 2
  • @ Mircea Zugravu
   Evident că nu aprob circul creat dar să ne amintim cât bine ne-au adus Iliescu, Băse, și Iohannis. Orice am face ajungem din nou la ”cine și câți i-au votat”, la PNȚCD, la noul PNL (încălecat și alterat de către PDL), la USR, la Mucușor, la primarul de pomină de la sect. 1, la cel de la Timișoara.... Deci la cine și câți i-au votat dar, inevitabil, și la modul în care s-au desfășurat campaniile lectotală, etc, etc... În final, nu putem trece peste prestația ”justiiei” care, ”săraca”, nu e în stare să ”rupă pisica” de la sect. 1. acolo unde sunt dovezi filmate și unde s-au numărat și renumărat voturile doar-doar va reieși că Clotilde e pură și imaculată , s.a.m.d.... Și parafrazând, ”DACĂ JUSTIȚIE NU E, NIMIC NU E” !!
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Ganditi ca un privitor la Antena 3. La Sectorul 1 nu a fraudat nimeni alegerile. Sa fie clar. Sunteti manipulat ca un copil mic. Ce-ati inteles din imaginile acelea??? Erau imagini de rutina care sunt la orice alegeri. Dar daca trustul media sponsorizat de mafioti pro-rusi se pun sa denigreze si sa umple de noroi tot ce tine de tendinta pro-occidentala a parcursului politic al tarii, normal ca numai noroi vedeti inspre partea aceea. Mintea va este deja mutilata in acest sens! AUR este o inventie ce tine de incununarea raului produs de mafia pro-rusa in toti acesti ani in care Romania a fost impinsa in UE si NATO doar pentru ca Rusia sa-si planteze acolo agentii lor de influenta prin care sa submineze si sa compromita proiectul european, iar in tara populatia a fost tinuta in saracie, incat vine AUR acum si vrea sa rastoarne totul si sa puna capac nemultumirii maselor aruncand totul pe VEST !!! Incat masele buimace, gata, vor crede foarte usor ca vin rusii si le dau palate !!!!!!
   • Like 2
  • @ Ion Filip
   Dan check icon
   Va , recomand un ,tratament anti pesedita ,ca suferiti f, grav de pesedita cronica !! aur--olacii sunt ,, niste Copii Vitregi si needucati ai PSDului ! Asta se deduce din cele scrise mai sus ,caci asa se explica ura ,care o turnati peste cei dela USR , care recunosc ca sunt cateva capete luminate ,, D-l C Drula , C Armand , C Nasui ,, etc si multi altii care au lasat ceva concret in urma ,fata de altii care au lasat , saracie si vorbe goale ,
   Incerc asa ,un exercitiu de imaginatie ,,cam cum ar fi cu AUR--lacii la ,,butoane ?
   --In primul rand UE ne vor marginaliza,
   --Apoi investitorii ,ne vor intoarce spatele si se vor restrange , etc,
   -- Nivelul de trai va scadea si mai tare , din cauza reducerii investittilor
   -- Am facut tot felul de scenarii si am ajuns la concluzia ca,, aur--olacii sunt ,FOARTE TOXICI SI DAUNATORI PTR SOCIETATEA ROMANESCA ,,
   -- Acum ,cand in Romania ,nu mai este nici fabrica de maturi ,sau moara de faina romanesca ,? Acum vin ,,specialistii aur--olaci ,
   si dau flit la UE ???
   --Marea Britanie ,regreta amarnic ,brexit-ul . Noi acum ne trezim , sa ne unim cu R Moldova ? Oare s-a intrebat ,acest ,,,limbric Politic samion ? Cati dintre moldovenii de peste Prut ,vor sa se uneasca cu Romania ? Va spun ca aprox, 15 % , unii sunt cu pro Rusia ,altii sunt neutrii , Dar ei aur--olacii isi fac reclame politice foarte agresiva prin satele din Moldova noastra pe la Vaslui in special ,acolo unde nivelul de saracie este mare ,dar si nivelul de incultura este foarte mare,
   -- Pe acolo ,isi face veacul ,limbricul de samion ,si imparte pungi cu alimente, jucarii ,etc, cu tot felul de vorbe de politician parvenit, si mincinos,
   Circula peste tot ,prin tara ,unde are ,agentii lui ,care-i astren covorul ,
   --Dar in zonele unde nivelul de civilizatie si cultura este unul mai ridicat ,NU are curajul sa ,mearga, !
   -- De exemplu in Ardeal prin zona Clujului ,,nu are curajul sa vina ,?
   --Oare ,de ce ? Pentru ca a, mai fost unul ca el ,celebrul Funar, care asa cum ,s-a rdicat tot asa de repede a si cazut ,
   • Like 2
  • @ Dan
   Nivelul de civilizație. "mai ridicat", asa cum a dovedit USR cu prima ocazie la butoane.... S-a ca cam lămurit lumea cu voi, partid creat de "" instituția paralela", continuatoarea celei de pana în 1989...... Incompetenți și corupți pana în măduva oaselor!
   • Like 0
  • @ Neutru Fanfan
   Dan check icon
   Cu exsceptia d-lui barna ,cei din USR au fost si sunt mai , capabili decat cei din psd,
   --Parerea mea,, si pot dovedi cu faptele bune facute de D-l Drula ,,C Nasui ,,D-l Ghinea , C Armand etc, Mai sunt inca Oameni cu Cap Limpede in Romania ! Cine vrea sa-i vada !
   • Like 0
  • @ Ion Filip
   Dle, un lucru mie mi-e foarte clar: sub conducerea lui iliescu s-a fortificat adunatura pcr din liniiile 2,3,etc, adica analfabetii activisti pcr, de frica carora tremurau oameni cu multa scoala, tortinarii spagari ticalosi si sadici ai securitatii si militiei, pripasiti si azi la carma ministerelor respective, parazitii social, asa numitii apv -armata pe viata, care nu erau capabili sa faca altceva. Si in prezent se ridica cu obraznicie si biserica.Toti astia s-au "dezvoltat" foarte bine sub obladuirea psd sub toate denumirile purtate si care au condus direct sau din umbra timp de 32 de ani si vor mai conduce mult pentru ca au oameni bine pregatiti in privinta psihologiei maselor, pentru ca au dat inapoi educatia si cultura marind numarul analfabetilor, promovand non valoarea, sufocand si denigrand pe toti cei de valoare. Pentru restul peroratiilor dtale citeste postarea dnei adriana negruti adresata drept raspuns dtale. Faci parte dintre intepenitii anti basescu, anti pntcd, anti pnl refuzand sau poate neputand intelege realitatile traite.
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult