Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Supă cremă tailandeză de cartof dulce

  • Sos de pește?
  • Se găsește.
  • Morcovi, ceapă?
  • Ca pe apă.
  • Cartofi dulci?
  • Pe unde-apuci.
  • O lămâie,
  • Să mângâie
  • Și ghimbir
  • Ce te miri?
  • Usturoi
  • Un cățelandru,
  • Bine, doi.
  • Mai apoi
  • Pune tandru
  • Coriandru
  • Și crutoane
  • La cucoane.
  • Sos Sriracha!
  • Like it? Gotcha!
  • Fără vai și fără of
  • Supă cremă de cartof
  • Dulce.
  • Să vi se inculce.

Cartoful dulce este unul dintre alimentele recomandate pe timp de iarnă. Arde grăsimile, conține fibre, echilibrează nivelul glucozei din sânge și pe deasupra, mai conține și vitamina C. Are atâtea proprietăți, încât nu m-ar mira să vorbească și să poată opera utilaje, dar atunci ar fi și păcat să-l mâncăm.

O rețetă ușor de făcut și greu de uitat.

Ingrediente:

(pentru 4 porții)

  • Cartofi dulci – 500 grame
  • Morcovi – 500 grame
  • Ceapă – 1 bucată
  • Usturoi – 2 căței
  • Ghimbir – 20 grame
  • Sucul de la o lămâie
  • Lapte de cocos – 400 ml
  • Apă – un litru
  • Concentrat chinezesc de pui– o lingură
  • Ulei de măsline – o lingură
  • Sare – o ciupitură
  • Curry roșu sau clasic, praf sau pastă – o lingură
  • Sos de pește – o lingură
  • Coriandru verde – o legătură
  • Crutoane

Taie cartofii cubulețe și morcovii, să se fiarbă mai ușor. Taie mărunt ceapa, ghimbirul și usturoiul și călește-le la foc mic într-o oală. Să fie mare, în ea o să fierbi cartofii și ce să mai, toată supa. Când ceapa e transparentă, aruncă praful de curry și ghimbirul și mai amestecă un minut. Aruncă și zarurile de cartof, peste care toarnă apa și concentratul de pui. Fierbe la foc mediu, până se înmoaie cartofii, cam 15 minute. Când s-au fiert, adaugă laptele de cocos și mai lasă să dea un clocot, după care poți opri focul.

Cel mai ușor ar fi acum dacă ai avea un blender, faci toată supa cremă direct în oală. Dacă nu, ar trebui să scoți cartofii și să-i faci piure într-un vas separat, după care să pui pasta obținută înapoi în oală și să amesteci din nou.

Adaugă uleiul de pește și sosul de lămâie și e gata.

Când o servești, nu uita să presari coriandru proaspăt din belșug. Și crutoane. Și Sriracha!

***

Pentru restul de rețete, mai vechi și mai noi, nu uita să te abonezi la canalul de YouTube: https://bit.ly/2SMuJUk

Mă poți găsi și pe Instagram aici: https://www.instagram.com/joji_retete_din_japonia/

Dacă nu ai dat încă like paginii de Facebook, o poți face aici: https://www.facebook.com/retetedinjaponia/

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ....cine mai foloseste concentrat chinezesc de pui la supa thailandeza ?ani de zile de aici inainte lumea va fugi de ....toate chinezariile precum dracul de tamaie !
    • Like 0
    • @ Milian Militaru
      Uhm, pentru ca supa chimica de pui europeana e mult mai buna :)
      • Like 1


Îți recomandăm

Pălărie de damă

Copiii mamei soacre și-au confruntat notițele abia după înmormântare. Adevărul i-a eliberat, au urât-o pentru câteva ore, dar prevederile testamentare și o ladă de șampanie vintage, scumpă, cumpărată chiar de soacră-mea pentru ocazie, a mai atenuat șocul și a netezit o parte din drumul spre vindecare. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Nicolae Șerban

E greu să vezi în agricultură mai mult decât vreme, prețuri și noroi. Dar în halele de la Orbeni, printre senzori, tabele și camioane care nu merg niciodată goale, înțelegi că povestea asta e despre altceva: despre disciplină. Despre felul în care cineva a decis că nu „merge și-așa”, că agricultura e știință, nu poezie, și că, atunci când partenerii potriviți se întâlnesc, produsul românesc poate sta pe raft nu doar în iulie, ci și în ianuarie.

Citește mai mult

 expert contabil

Pentru fiecare 10.000 de lei distribuiți, impozitul crește de la 1.111 lei la 1.905 lei, iar firmele trebuie să verifice activul net și capitalul social înainte de a face orice distribuție. „Cota de 16% intră în vigoare de la 1 ianuarie, dar se aplică pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie. Or, ce dividende pot eu să distribui în ianuarie? Pe cele din trimestru IV, cele care se formează chiar acum”, explică expertul contabil.

Citește mai mult