Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Supermarketurile au contribuit la modernizarea României. Boicotați din supermarketuri doar tutunul, alcoolul și băuturile energizante, dacă aveți sub 18 ani!

supermarket - getty

În urmă cu aproape 15 ani pornisem din banii mei o campanie ”Cumpără Fabricat în România”, inspirată de un banner din centrul Sibiului pe care scria că astfel se creează locuri de muncă, crește economia comunității, vin investitori noi. Este perfect adevărat, anii de capitalism au arătat că patriotismul economic face diferența, vezi VW în Germania, Renault în Franța, Skoda în Cehia. Nu știu unde erau atunci și cum s-au format în ultimii 15 ani suveraniștii, naționaliștii și ”patriotiștii” (propun să lăsăm așa cuvântul, să-l deosebim de ”patrioți”), nu știu nici acum cum sunt suveraniști, naționaliști și patriotiști, dacă nu au un Duster sau o Puma în garaj. 

Putem discuta mult despre ce înseamnă a cumpăra astăzi, la aproape 20 de ani de apartenență la Uniunea Europeană, doar produse fabricate în România - ați văzut cum politicienii îndeamnă de bon ton la ”Cumpără Fabricat în România”. Unde erau acum 15 ani, apropo?

Putem compara cu situația Croației - cunosc Croația bine cu al ei lanț Konzum de 600+ de unități - și este diferită. Putem înjura supermarketurile că-și cresc prețurile, dar dacă stăm zi-lumină la cozi interminabile prețurile vor crește. E legea cererii și ofertei.

Putem vorbi despre 70% produse românești la raft - poate la rafturile de vis-a-vis de Ministerul Agriculturii; și putem vorbi despre cele mai ieftine alimente din UE - asta făcând abstracție de paritatea puterii de cumpărare, există formatori de opinie economică care cred că toți suntem proști. Sunt aceiași care laudă creșterea zburdalnicul nostru PIB, fără să spună ca el se ridica spre noi culmi prin inflație, îndatorând țară și încovoind deficitele bugetare, de cont curent și de balanță comercială.

Dar nu putem ignora rolul supermarketurilor la întărirea comunităților, mai ales al celor mici, la formarea de capital, la crearea de joburi pe verticală și orizontală, la digitalizare, la aducerea fermierului lângă cumpărător și la albirea economiei negre și gri. Și la multe altele, într-un cuvânt, la modernizarea României. Supermarketurile au devenit parte din istoria ultimilor 25 de ani – iată, nici autocorrectul nu corectează formele cuvântului ”supermarket”.

Asta nu este odă publicitară închinată supermarketurilor, știu ele că nu le înghit dintr-un anume motiv, astfel încât repet aici un apel pe care l-am mai făcut, și am să-l mai fac.Îi rog pe șefii din supermarketuri să se bată cât pot și indiferent de costuri ca să oprească consumul de tutun, alcool și băuturi energizante la tinerii sub 18 ani.

Se fac eforturi, dar nu este suficient. Oriunde mergem vedem dimineața grupuri de copii fumând și ținând o băutură energizantă în mână, iar după-masa și seara vedem grupuri de copii fumând și ținând alcool sau o băutură energizantă în mână.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Și peste 18 ani sunt bune alcoolul, țigările și energizantele? Astea mai degrabă provoacă probleme după 40 de ani.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult