Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Suprataxatul. Capitularea rușinoasă a lui Nicușor Dan și Ilie Bolojan

Nicusor Dan si Ilie Bolojan - foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Creșterea impozitului pe dividende la 16 la sută, a impozitului pe profit la 19 la sută și a TVA-ului la 21 la sută - măsură care se discută acum - este cea mai brutală agresiune asupra mediului privat și antreprenoriatului din partea acestui conclav de oameni la stat. Pur și simplu, ei creează un nou personaj colectiv: Suprataxatul!

Suprataxatul se încadrează la fiecare linie de taxe crescute.

Suprataxatul este și producător, și consumator, și solidar cu toată lumea.

Omul liber, cu inițiativă, cu profesie și spirit liberal este cel mai pedepsit.

Realist vorbind, el nu are nici voce, nici reprezentare politică. De asta mereu e bun de plată și mereu i se cere mai mult. De pildă, în doar câțiva ani, impozitul pe dividende i s-a triplat (de la 5 la sută la 16 la sută!)

Pentru el nu vorbește nici PNL, nici USR, nici UDMR, nici AUR. De asta e mereu victimă sigură a Superbugetarului instalat în poziții de decizie.

Toată lumea va pierde bani, dar Suprataxatul va simți austeritatea până la limita falimentului personal. Pentru mulți mici antreprenori, „soluțiile” vor fi două: fie să închidă, fie să se ducă în economia subterană. Sau aud foarte mulți oameni în jur care caută soluții de „emigrare fiscală” în Estonia, Cipru sau Bulgaria.

Iar lucrul acesta se va întâmpla sub un premier „liberal”, sub un președinte „reformist”, luați captivi fără împotrivire de un PSD vorace care a spart bugetul și care acum impune această japcă generalizată, până se vor echilibra lucrurile și vor reveni ei „la rotativă” să clefăie din nou prin cămări.

Nicușor Dan, Ilie Bolojan, nu pentru asta au votat oamenii acum o lună! Ce capitulare rușinoasă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Penibile articole in ultima vreme pe R. Se pare ca si cei care mai aveau o urma de ratiune au cazut in scenarii apocaliptice la doar 4 saptamani de presidentie pt Dan. Gen Baba Vanga. Sau mai bine zis , mos Vanga . Dar nu vine unul cu o solutie , ceva pozitiv ....Numai de rau. Probabil se gandesc ca ar fi curs lapte si miere pe strazi daca era acum georgica la Cotroceni !!
    • Like 3
  • Domnule Negruțiu, în general ați dat dovadă de o cântărire justă a diverselor situații socio-politice. Ce se întâmplă acum, însă, dovedește o incapacitate de înțelegere a dificultății reale în care se află finanțele țării.
    Datele sunt simple: guvernele Ciucă & Ciolacu au lăsat un dezastru în urma lor. Deficitul bugetar ne-a plasat pe buza prăpastiei. Încă un pic și ajungem la nivelul de junk. În condițiile astea, UE amenință că dacă nu prezentăm un program credibil de redresare financiară, va tăia toate fondurile europene. Toate, nu doar PNRR. Inclusiv fondurile UE care au fost plătite pentru proiecte nefinalizate, ar urma să fie returnate. Iar colacul peste pupăză este că statul are cheltuieli curente nesustenabile, care nu pot fi acoperite decât din împrumuturi cu dobânzi uriașe. Într-un an plătim numai pentru dobânzi cât tot bugetul alocat apărării. Asta e calea sigură spre falimentul de țară.
    Că nu ne plac, astea sunt datele de intrare, da? Clar până aici.
    Acum, fiecare își dă cu părerea de unde ar putea scoate 30-40 miliarde de lei, pentru a atinge ținta programată pentru deficitul bugetar. Banii ăștia nu pot veni în 6 luni din tăieri cosmetice în sistemul bugetar sau din recuperări miraculoase ale TVA-ului hoțomănește neplătit de rețele bine organizate și politic protejate iar marile reforme care ar optimiza cheltuielile statului, precum și digitalizarea completă a ANAF-ului nu pot genera miliardele necesare într-un interval de timp atât de scurt. O spun experții BNR. Clar și asta?
    De ce nu lăsăm oamenii cu experiență în finanțe să-și dea cu părerea în legătură cu soluțiile cele mai potrivite momentului? Brusc se cred toți experți în redresare. Până și domnul Guda, de la care aveam așteptări mult mai mari, a dat-o de gard într-un articol recent, cu tăieri din pix.
    Problema nu o reprezintă nici măririle de taxe, nici măririle de impozite. Am trecut noi prin criza care ne-a lovit începând cu 2009 și n-a murit nimeni, deși TVA-ul a crescut cu 5%, concomitent cu reducerea semnificativă a salariilor și a pensiilor. Ce se propune acum ca măriri de taxe și impozite e pistol cu apă față ce am traversat atunci.
    Să lăsăm lamentările și să vedem care este, de fapt, problema reală: parlamentul și executivul au în continuare o majoritate, fragilă ce e drept, de apărători ai statului mafiot. Nicușor Dan nu are susținerea majorității politice (decât cel mult de fațadă) și singura lui pârghie pentru reformarea statului este ca mafia din spatele PSD și PNL să conștientizeze că amânarea în continuare a reformelor îi va scoate, mai devreme sau cel târziu la următoarele alegeri, în decor.
    Asta e problema: nu putem avea așteptări de la hoți să oprească hoțiile. Sunt PSD și PNL în stare să se auto-epureze? Pentru că Nicușor Dan și Ilie Bolojan nu sunt Rambo și Chuck Norris, să salveze de unii singuri situația dezastruoasă în care ne aflăm.
    • Like 2
    • @ Andrei Tarlea
      Stimate domn, mie mi-a placut asta cu '' sa lasam finantele oamenilor care se pricep'' Dv credeti ca este vreunul in guvernul Romaniei care se pricepe .?
      • Like 1
    • @ Sir Mihai
      Nu m-am referit la guvernanți ci la experți în general. Și avem, slavă Domnului.
      • Like 1
  • Stimata Domn Negrutiu ,
    Solutie e simpla.
    Se trage linie pentru toate firmele cu datorii la stat si se lichideaza urgent activele pentru obtinere de cash flow. Dai afara toti mahari de la firmele de rahat ca si Romsilva de exemplu.
    Balansezi platile interne cu credit international bazat pe scor de tara cu rating pozitic cu scadenta pe 12 luni la interes negociat.
    Scazi toate salariile politicienilor la jumatate, concediezi intreg personalul auxiliar si reduci cheltuielile la maximum.
    Faci o comisie de supraveghere a fondurilor europene nerambursabile si te ocupi -- ca de aia esti stat - ca proiectele sa fie realizate pana la epuizarea fondurilor , dupa care mai ceri ..
    Nu in ultimul rand , ordonanta de urgenta , toti delapidatorii urgent la parnaie si averile confiscate..
    Eu cred ca se poate..
    Dar nu cu astia .
    • Like 1
    • @ Sir Mihai
      Sir Mihai - perfect. Acum va ramane doar sa va implicati , si sa va apucati rapid de treaba .Pare asa simplu pt dvs, o sa fie bine pt noi toti !Multumim in avans.
      • Like 2
    • @ Réinventant
      Stimate domn, chiar este asa de simplu...trebuie doar vointa si putere de decizie , va rog sa imi spuneti cand politicienii romani au avut vreodata aceaste calitati?Pe de alta parta, persiflarea dv. voalata , doar ca sa faceti uz de intregistrarea contului pe forum , ma indeamna sa fiu rezervat in cea ce priveste sansa dv. de a deveni un partener de dialog .
      • Like 0
  • Diana N. check icon
    Întrebarea este de unde scoatem zeci de miliarde acum. Nu despre ce bine ar fi sa nu risipim sute de milioane e vorba, așa cum se pierd în vorbe marii profesori de la ASE... Acele sume pur și simplu sunt ... prea puțin pentru cât trebuie.
    Acum. Miliarde.
    • Like 0
    • @ Diana N.
      fan CTP check icon
      aha. problema matale la un sac gaurit e cum sa bagi mai mult in el, ca poate mai prinzi ceva?
      • Like 1
    • @ Diana N.
      Stimata doamna,

      that is the question !
      • Like 0
    • @ Diana N.
      Milion cu Milion se fac miliardele. Cu ceva, cu cineva trebuie început. Dar nu cu aceiași nemernici de la psd, nu cu cu circul rotativei, nu cu "clasa politică" din România. Nicușor este un bun matematician, un om educat, de bun simț, dar nu este născut pentru administrație, nu cu un popor alogen ca cel "român". L-am votat și m-am bucurat că a reușit în lupta cu trădătorii caricaturali "suveranisti", dar, ca și în noiembrie anul trecut, ni s-a oferit alegerea între cei care distrug totul și un "om de paie". Asta este! Pe noi ne interesează starea de sănătate a criminalului iliescu nu ce se întâmplă cu milioane de români.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Nicușor a reușit să redreseze bugetul primăriei generale a Bucureștiului, ăla lăsat de Firea cu 3/4 datorii. Are destulă experiență în administrație. Ce îi lipsește, evident, este susținerea unei majorități politice. Este clar în conflict deschis cu toată mafia din PSD&PNL. Nici chiar Bolojan nu este bine văzut de mafia din PNL. Singura putere pe care se poate baza Nicușor Dan este a celor care l-au ales. Cei peste 6 milioane de oameni au votat pentru țară un președinte care să lupte cu statul mafiot. A fost o replică extinsă la ce s-a întâmplat la alegerile pentru primăria generală a capitalei. Și Nicușor știe asta. Dacă pierde susținerea populară, abia atunci putem spune că ne ia gaia pe toți. Sau AUR, tot dracu’ ăla.
      Important este, cum bine ați scris, să înceapă cu ceva. Să dea startul la reforme, după care să intre zdravăn în toată mafia care s-a înstăpânit pe țară. Și dacă nu reușește (caz destul de probabil), să facă un partid nou în care să adune toți oamenii competenți și necorupți din toate partidele. Nu văd altă soluție.
      • Like 3
    • @ Andrei Tarlea
      Stimate domn , deunazi am povestit cu cineva din capitala care inca nu are apa calda ...
      Serios , Dl Nicusor Dan a balansat ,facut si dres ?
      • Like 0
    • @ Sir Mihai
      Capitala e mare. Undeva, cineva, sigur nu are apă caldă. Important e cât la sută dintre locuințele care ar trebui să primească apă caldă de la sistemul centralizat, nu primesc?
      Un răspuns sigur este că dacă Firea ar fi rămas primar general, mult mai multe locuințe ar fi rămas fără apă caldă. În loc să schimbe conductele din magistralele principale de termoficare, Firea a preferat să sifoneze bugetul capitalei la sute de firmulițe de partid. Nu am spus că Nicușor Dan a fost primarul perfect. Dacă era perfect ar fi venit cu bani de acasă să-i facă fericiți pe toți locuitorii capitalei. Spun asta având în vedere bugetul minuscul pentru anul 2025, pe care l-au făcut cadou capitalei băieții deștepți de la PSD și PNL, cu scopul discreditării lui Nicușor Dan, pe atunci primar general.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Stimate domn , perfect de acord cu dv. Problema e ca mi se pare ca l-au imbracat cu mantia lui Super Man pe Nicusor Dan , asteptand de la el realizari lipsite de realism .
      In general , euforia a trecut foarte repede ...si acum facem ce anume ?
      Cu PSD la guvernare adica bete in roate , nu se va face mai nimic..
      • Like 0
    • @ Sir Mihai
      Aveți dreptate. Cei realiști nu au avut prea multe momente de euforie pentru că au știut exact ce urmează: repararea a tot ce a fost făcut greșit ani la rândul. Și este foarte greu să repari când stai la masă exact cu cei care au umflat iresponsabil sistemul bugetar, care au furat și care au mărit deficitul bugetar la un nivel nesustenabil.
      Cu siguranță Nicușor Dan nu este un super-erou din seria Marvel și nimeni nu se așteaptă ca președintele, de unul singur, să rezolve problemele țării. El trebuie doar să dea o direcție fermă și să aibă lângă el oameni la fel de fermi, care să lucreze pentru menținerea direcției respective.
      Cariera lui Nicușor Dan în politică arată, cel puțin până acum, că militează pentru domnia legii. Tot ce putem spera este să atragă de partea lui toți politicienii integri, competenți, care vor să lase după ei ceva bun pentru țară, mai mult decât pentru interesul de partid/personal.
      Deci nu de Superman avem nevoie ci de o echipă întreagă care să redreseze financiar țara și să relanseze economia. Rămâne să vedem cine va fi mai tare: mafia din spatele PSD @ PNL, echipa lui Nicușor Dan sau hienele (autointitulate suveraniste) care stau nerăbdătoare în standby, asistând la fricțiunile primelor două tabere.
      • Like 0
  • Negrutiu, sa-ti fie votul de "bine", da!
    • Like 0
  • Ce vrea să insinueze autorul? Că mizeriile fiscale pe care le intenționează acum ”președintele reformist” și ”premierul liberal” sunt fiindcă ei sunt ”luați captivi fără împotrivire de un PSD vorace care a spart bugetul și care acum impune această japcă generalizată”? Adică ei sunt băieți buni săracii, dar îi strică ”anturajul” PSD-ist? Păi dacă nu suntem părtinitori ci obiectivi, din ce s-a vehiculat în spațiul public, PSD-ul S-A OPUS cam tuturor măsurilor fiscale crâncene: creșterea TVA, taxarea tranzacțiilor bancare (măsură propusă de consilierul prezidențial Anastasiu) și a propus impozit progresiv. În schimb drăguțul de USR a venit cu propuneri de vânzare a activelor companiilor de stat profitabile cum ar fi Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Salrom, Imprimeria Națională etc Vorba lui Izvoranu: noi ne comportăm ca o familie care n-are bani și atunci vinde vaca de lapte, ia ceva bani pe moment apoi rămâne și fără bani și fără lapte :-( Iar referitor la taxarea intreprinzătorilor nu vă grăbiți cu concluziile, fiindcă aici avem 2 cazuri distincte. Da, antreprenorul român care se zbatte să supraviețuiască în mod onest, va fi sufocat de taxare și mai mult decât până acum. În schimb multinaționalele vor avea ca și până acum ”noroc în viață”. Deoarece conducătorii actuali (care poartă cam același hram cu cei dinainte) sunt pro-europeni, nu pro-români. Nu asta am vrut noi votanții români? De ce vă văicăriți acum domnule Negruțiu? Că asta ați vrut și Dvs....
    • Like 2
    • @ Dan Cojocaru
      fan CTP check icon
      hai ma serios? iar multinationala? daca eu am o firma in cipru care imi trimite in romania ceva sunt multinationala? sunt liberal. vreau bani la mine nu la stat. sa imi dea statul posibilitate de investitie. daca vreau asigurari medicale peste minime, sunt chiabur nu? de ce platesc in jur de 27k lei pe luna medicina"gratuita". de ce sunt epuizate fondurile cand vreau gratuit? mars cu populismul vostru. da iti promit ca votez aur la urmatoarelele. am fost impuscat in 89, tata a murit.... dupa doi maxim 2 ani cu aur ne batem pe stradra.
      • Like 1
    • @ fan CTP
      Si cu Aur cum speri sa-ti mearga ? Cum le merge la rusi ? Sau poate , pe model nord corean , fiind georgel prieten cu putinel vei fi trimis sa-l ajuti sa-i bata pe ucrainieni. E curios cum lumea se arunca in foc de bunavoie .... Dar o sa fiti fericiti, ati ales :))
      • Like 2
  • Valentin check icon
    Este clar că soluția de bază e un sistem de stat mai suplu, fără tonele de angajați și fără căruțele de sinecure politice, plus o reîmpărțire teritorială care să elimine primarii inutili din zonele cu vreo 10 locuitori. Aceste soluții ar elimina în totalitate creșterea de TVA. Pe de altă parte, orice om care gândește, trebuie să se întrebe dacă ACEST TIP DE REFORME SE POT FACE ÎN 3, 4 SAU 5 ZILE SAU ÎN 3, 4 SAU 5 ANI, caz în care TVA-ul trebuie majorat pentru a preveni colapsul. Cu alte cuvinte, trebuie să repari o mobilă, dar până să o repari trebuie să o ridici pe ceva ca să nu cadă pe tine. O poți reperara în 10 secunde, timp în care cineva o poate ține sau ai nevoie de 2-3 ore, caz în care o proptești de ceva? Sigur că TVA-ul crescut nu este plăcut, dar e posibil fără? Și orice soluție pe care o propunem pentru ca TVA-ul să nu crească se poate implementa în timp util pentru a evita colapsul? Sigur că e frumos să visăm, dar nu vorbim de cadouri pe care ni le aduce Zâna Măseluță, ci de soluții viabile și concrete. De realitate, de ceea ce putem face și nu de ceea ce ne dorim să facem.
    • Like 2
    • @ Valentin
      fan CTP check icon
      asa si? futem buha o luna si ne gandim? hai ma lasa ca o aduce praslea pe una dela banca. sincer saraca nu stiu daca stie
      • Like 0
    • @ fan CTP
      Valentin check icon
      Aveți o soluție clară?
      • Like 2
    • @ Valentin
      Bravo, in sfarsit o persoana rationala . F f rar sa vedem asa ceva la comentarii, sau chiar si la autorii de articole pe R in ultima vreme . Merita mentionat !
      • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult