Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Surpriza din sondajul lui Nicușor Dan. Cât ar avea PSD + ALDE dacă la vot nu s-ar prezenta nehotărâții

PSD și ALDE ar face majoritatea în Parlament și ar da guvernarea dacă la scrutinul din decembrie s-ar prezenta doar cei care, în acest moment, vor să voteze și știu cu cine să voteze. Astfel, un sondaj Kantar TNS, realizat la comanda USR, partidul lui Nicușor Dan, arată că PSD are 45 la sută, PNL - 25 la sută, USR - 10 la sută, ALDE - 7 la sută, UDMR - 5 la sută, PMP- 4 la sută și PRU - 1 la sută.

Atenție, aceste procente sunt calculate luând în considerare doar „opţiunile persoanelor care declară că sigur merg la vot şi că s-au decis cu cine să voteze, în procent de 56%”! Nehotărâții - în procent de 44 la sută -, dar și „lipirea” PNL de Dacian Cioloș în campanie (proiect anunțat de președintele Iohannis) pot schimba însă această situație. 

Absenteismul la vot aduce PSD la guvernare

O prezență scăzută la vot ar avantaja în primul rând PSD, partidul cu organizarea cea mai bună și cu electoratul cel mai disciplinat dintre forțele politice care se prezintă la startul campaniei. Împreună cu ALDE, partidul-satelit care are șanse mari să intre în Parlament, PSD ar face majoritatea (52 la sută) și ar impune premierul. Deși acesta nu a fost anunțat oficial, voci din PSD l-au propus pentru această demnitate pe președintele partidului, Liviu Dragnea.

Prezentând azi rezultatele sondajului comandat de formațiunea sa, Nicușor Dan remarca faptul că „o prezență masivă” la vot ar răsturna calculele: „În momentul ăsta, PSD + ALDE nu ar avea nicio problemă să formeze guvernul. Însă, PSD a fost de multe ori în situaţia câştigătoare, chiar cu două săptămâni înainte de alegeri şi de multe ori prezenţa masivă la vot a răsturnat calculele dinainte. Eu sper să se întâmple acelaşi lucru”.

Sondajul a fost făcut telefonic

Sondajul a fost realizat în perioada 14-23 septembrie, prin metoda CATI, adică telefonic, pe un eşantion de 1001 persoane. Eroare este de maxim 3,2%.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu sunt uimit de nr mare de romani care sunt de partea hoților, a celor care "fura cu acte in regulă" de partea coruptilor,de partea celor care"se descurcă" se îmbogățesc ilicit ,peste noapte,înving justitia si scapă cu banii furați îi investesc in domeniiavantajoase ,spre ex.in mass media ,televiziuni prin intermediul carora manipulează masele de oameni mai puțin informații ,si câștigă simpatia acestora,pozează in victime ale justiției,iar prin intermediul unor avocați bine plătiți care au relatii in instantele de judecata devin nevinovați,se implica in politica pun mana pe putere ,iar apoi prin coruptie devin si mai bogati si nu mai pot fi atinși de nimeni .Vom vedea la aceste alegeri ,in care sondajele de opinie PSD are peste 40%din optiunile de vot desi in ultimii 26 de ani au avut si au probleme cu justiția peste 45 lideri ai acestui partid!
    • Like 0
  • Cri check icon
    Nicusor Dan ar trebui sa explice de ce vrea sa abandoneze postul de consilier pentru care a fost votat doar cu cateva luni in urma, inseland-si astfel proprii alegatori.
    Daca la Primaria Capitalei USR ( USB ) nu a realizat nimic notabil, de ce as crede eu ca odata ajunsi in Parlament, USR-istii ar "rasturna lumea " cu "competenta" lor ?
    Dl. Nicusor Dan si al sau USR se dovedesc a fi experti doar in cameleonismul politic si in oportunismul politic amoral.
    In lipsa vreunei ideologii proprii, dl. Dan saruta cu gratie dosurile Presedintelui, Prim Ministrului si al sefei DNA. E cam putin pentru un partid nou.
    Repetand papagaliceste doar lozincile debitate de PNL, USR, desi nu are vreo individualitate proprie ( scuze pentru pleonasm ), va pacali electoratul liberal si va fura din voturile destinate PNL.


    • Like 0
  • Nicuşor Dan va fi votat în pofida prestaţiei dezarmante a USR de către entuziaştii utopici ai schimbării ; printre care mă număr .
    • Like 0
  • Nu prea înțeleg eu cum un sondaj telefonic pe 1000 persoane poate fi relevant pentru întreaga populație. Cum au fost alese numerele de telefon respective, cum a fost făcută distribuția geografica, pe vârstă, pe ocupație, pe studii, etc. Majoritatea oamenilor au telefon mobil, eventual contracte multiple pe același deținător în acte, pe firma, limitând mult selecția...
    • Like 1
  • Dincolo de comunicare, dincolo de discursuri incoerente, tot cei de la USR sunt noua varianta politica de votat pentru cei care spera la o schimbare.
    • Like 1
    • @ Iulian Vartolomei
      check icon
      suntem prea obisnuiti cu limba de lemn si nu reusim sa acceptam balbaiala. limba de lemn stie exact unde suntem sensibili, de 26 de ani ne minte, dar sa fim sinceri, daca si pe noi ne intreba cineva cam ce ne dorim, ne cam balbaim. asa vorbeste cineva sincer si inteligent, numai hotul si prostul sunt siguri pe ei.
      • Like 2
  • check icon
    Lipseste comunicarea. Eu nu am reusit sa intru in contact cu nimeni. Pe site-ul usr.ro nu ai nici o optiune decat sa semnnezi. Nu stii ce semnezi sau pentru ce. Nu stii cine face parte di filiala locala, cine sunt si cate prune au in straita. Daca cauti usb.ro ai un site care nu are nici o legatura cu problemele tale pe plan local. Pe facebook nu poti interveni fiindca ti se vede mecla si ajungi sa te asocieze lumea cu o smecherie, fiindca nu stii cum va evolua partidul in timp. De contactat nu te contacteaza nimeni degeaba ai ”semnat”. Semnaturi nu strang pentru smecheri asa ca nici optiunea asta nu este o optiune pentru cei mai sceptici, mai realisti sau mai fripti. De fapt partidul asta nu numai ca nu exista dar nici nu vrea sa existe ca alternativa la clasa politica actuala. Nicusor asta se vede complet depasit de trupele de smecherasi din tara care vor un ciolan si nu sa faca ceva pentru oameni. A fost pacalit cand s-a deplasat prin tara si a fost pacalit fiindca nu a inteles sa invite deschis pe aceia care vor o schimbare si a considerat ca este mai eficient sa gaseasca in teritoriu niste baieti dezghetati. Problema e ca baietii asti sunt mai dezghetati decat el. In continuare cei care vor sa faca ceva sunt tinuti afara si pusi sa slugareasca la dezghetati. Prietene Nicusor, spala-te pe cap cu prietenii tai din teritoriu. Oricum ai pornit tarziu, prea tarziu sa permiti la organizatiile locale sa deruleze niste proiecte care sa-i faca existenti si coerenti. La nivel naional exista acuma doar niste echipe de necunoscuti care promit ca vor face. Nici macar nu stiu ce vor face. Totul este o zeama lunga. Eu personal voi vota doar independenti. Daca nu sunt independenti atunci nu voi vota sau ii voi vota pe toti pana mi se termina tusul sau hartia.
    • Like 0
  • Pyua check icon
    Din pacate Nicusor nu are un discurs coerent pe probleme concrete, actuale. Pana acum a iesit pe facebook doar sa "cerseasca" semnaturi. Daca Ciolos va trece de partea PNL probabil voi vota cu acestia chiar daca sunt o gasca de hoti. Daca nu va trece, va fi o decizie grea la vot si ca de fiecare data suntem pusi in situatia de a vota contra. USR nu a reusit sa atraga de partea sa personalitati din cultura, sport, media si alte domenii, care ar putea avea macar un impact emotional la nivelul publicului. Sunt inca multi oameni valorosi in tara asta ne-arondati politic care ar putea fi cooptati.
    • Like 0
    • @ Pyua
      check icon
      ma ! voi incercati exercitiul ala stupid "gandire logica" si apoi sa va exprimati ? sau va ia prin surprindere si pe voi ceea ce spuneti ? deci, stai sa ma prind ! rezumand la alta "intamplare", adica la revolutia '89, putem spune ca nu exista !si asta pt ca baietii din strada nu au avut un "discurs coerent pe probleme concrete" :), pai mai concret decat jaful idiotilor care-si spun politicieni ce alte probleme pot fi "probleme concrete, actuale" ? si mai nasol, "nu a reusit sa atraga de partea sa personalitati din cultura, sport, media si alte domenii, care ar putea avea macar un impact emotional la nivelul publicului." :), adica nastase tenismenul si cu madalin tambalagiu sunt personalitati care fac furori de inteligenta in politica, sau sa amintim de tamplarii si tinichigii din comisia juridica ? sau poate abramburica sa mai faca ceva furori daca mai inchide cateva scoli ? si apoi revolutia '89 s-a prabusit in neant caci erau "inca multi oameni valorosi in tara asta ne-arondati politic care ar putea fi cooptati." :) cumva luati in considerare pe activistii pcr sau pe securisti de la toate nivelele, nu aia din '89, astia din dipi, sie si sri ? mai baieti voi faceti un mare deserviciu celor care va angajeaza sa postati, pt ca postati idei tampite !
      • Like 3
    • @
      Pyua check icon
      Nu am pus celebritate = valoare nu stiu se unde ai dedus asta, am spus ca Nastase este un simbol din punct de vedere sportiv iar personajul a fost adus in discutie de celalalt comentator care l-a injurat doar pt ca a intrat in psd. Nastase si alte simboluri sportive cum ar fi Gabi Szabo nu or fi cu IQ-ul la cote inalte dar au fost in sport toata viata si cred ca isi pot aduce contributia sa dezvolte acest domeniu daca vor.

      In plus ei sunt cunsocuti pe tot mapamondul si altfel discuta cu ei un strain care habar nu are cine e Nicusor sau USR.

      Ca sa revin la primul post am spus ca sunt multi oameni valorosi, academicieni, oameni de stiinta, economisti, etc , inclusiv sportivi care pot aduce o contributie si nu au fost toti securisti sau penali si as vrea sa ii vad alaturi Nicusor.

      Legat de votul emotional, fara indoiala ca multi voteaza si emotional, doar pe asta a mers si Nicusor pana acum. Ca nu am votat vreun program politic sau economic al USB am votat pentru mai multa transparenta si stoparea hotiei. Emotiile au toate si parti pozitive, de exemplu frica creste cantitatea de adrenalina si te face mult mai puternic/competitiv.
      • Like 0
    • @ Pyua
      check icon
      plimbatul vorbei aiurea ca sa pui mana pe portofel :) cum zicea de tine cristoiu. sa evaluam : eu zic sa revedeti discursurile politice ale lui Nastase si apoi ale lui Szabo si sa incercati o paralele sa vedeti cine este mai perpendicular :), dar la "cunsocuti pe tot mapamondul", de ce nu incearca psd cu tigani in guvern ? iar la "votul emotional" sa ne amintim de tipu' de-i baga nevasta degetu'n ... ca sa poata sa-i lege cravata la gat ... ala roman cu avere in ungaria :). deci nu veniti cu calu' de la sah si paci :) incercati cu table, alea de la oprea :)
      • Like 1
  • check icon
    :))))))))))))))))))) Cum să ai doar 3,2% eroare, când ai 44% nehotărâţi?!?
    • Like 0
  • check icon
    poate ca odata la 25 de ani, la o generatie, toate partidele ar trebui resetate prin strangerea de semnaturi si reinscriere, ca altfel nu vad diferenta filozofica dintre o monarhie si o republica :)
    • Like 2
    • @
      Valentin check icon
      Foarte corect! Subscriu din toată inima. Poate că aşa am ajunge la un sistem de două partide, cum e în Anglia sau în SUA.
      • Like 2
  • check icon
    „Eu sper să se întâmple acelaşi lucru” / E amuzant aici că dl Dan nici nu are vreun soi de indiciu că nehotăîții vor veni la vot. Așa că adopta ideea cu speratul”. / În context, eu am îndoieli că USR adună 10%... / Apropo. Și acceptînd că acum rara e de salvat pastilă care se vehiculează altminteri la fiecare scrutin, de la jumătatea secolului 19 încoace. Oare cum o arăta țara salvată de dl Dan? Laptele ar curge pe Moșilor, iar mierea pe Magheru?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult