Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Războiul din PSD, comentat de Cristian Tudor Popescu: Dragnea trece la atacuri scelerate, dar dă un semn de slăbiciune și face o mare greșeală


Cristian Tudor Popescu a comentat declarațiile lui Liviu Dragnea și lupta acestuia cu Gabriela Firea. Iată principalele declarații:

 • Doamna Firea a mers spre niște afirmații care nu mai pot fi trecute cu vederea de zâmbetul de motan al domnului Dragnea.
 • În fața acestor atacuri la scenă deschisă, domnul Dragnea a aplicat metoda relaxării, dar în momentul de fata nu mai e o glumă.
 • Doamna Firea a invocat o a treia persoană nemulțumită, comisarul Corina Crețu, care e îngrijorată pentru ce s-a întâmplat pe 10 august. Situația e complicată pentru domnul Dragnea. În această situație, așa fac toți indivizii cu vocație dictatorială, Dragnea trece la atacuri scelerate. I-a dat ordinul doamnei Dancilă să îi scoată din pușcării pe toți cei care au intrat când funcționau tot felul de protocoale.
 • Domnul Dragnea nu ține cont de nimic și atacă, dar dă un semn de slăbiciune anunțând că nu va candida la președinție, este o mare greșeală, un semn de slăbiciune în fața pesediștilor.

UPDATE:

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat sâmbătă la Neptun că în ședința Comitetului Executiv ”i s-a cerut premierului Dăncilă ”o ordonanță de urgență pentru anularea protocoalelor cu SRI și a efectelor acestora”, potrivit g4media.ro. El nu a spus dacă premierul a acceptat cererea conducerii partidului.

Șeful PSD a evitat să dea detalii despre conținutul acestei OUG, spunând doar că ”a venit timpul ca protocoalele să fie anulate, probele din dosare anulate și efectele lor anulate”.

”Au ieșit prea multe la iveală. Ăsta e guvernul României și trebuie să-și asume ceva, nu putem doar să ne văităm, nu poate rămâne așa”, a mai spus Dragnea. Întrebat dacă a dat un termen premierului pentru OUG, Dragnea a spus ”în viața asta. Cred că România are nevoie de un moment din care să se ocupe de problemele serioase. Noi în continuare stăm în această discuție, protocoale. Noi credem că suntem buricul pământului, nu, în jurul nostru se fac și desfac alianțe, se reașează lumea pe mulți ani”.

Întrebat dacă această OUG ar însemna redeschiderea dosarelor, Dragnea a confirmat: ”de la asta a plecat discuția. Cred că se poate găsi o soluție. Avem o problemă, vrem să stăm cu buboiul ăsta? Eu nu vreau”.

Dragnea a încercat să minimalizeze situația tensionată din partid creată de cererea Gabrielei Firea de retragere a sprijinului politic pentru Carmen Dan și a anunțat o nouă temă: referendum pentru redefinirea căsătoriei pe 7 octombrie.

”Încerc să îi înțeleg supărarea. Eu am susținut-o la Primăria Capitalei, nu o sa auziți că o să o critic. Sper că va trece peste această supărare”, a spus Dragnea despre Firea.

UPDATE:

Gabriela Firea a declarat la finalul ședinței PSD că relația sa cu Dragnea este una tensionată și a lansat mai multe atacuri la adresa ministrului de interne, Carmen Dan, susținută de șeful PSD. Firea l-a atacat dur pe președintele Liviu Dragnea spunând că tensiunea în relația cu acestaar fi pornit de la faptul că ea nu ar fi spus categoric că nu candidează la președinție, ceea ce nu este real, pentru că a declarat în repetate rânduri că nu vrea să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale și nici pentru șefia partidului.

Iată principalele declarații ale primarului general:

 • Am vorbit cu Corina Crețu care mi-a relatat o discuție cu Juncker și colegii comisari europeni, în care aceștia și-au exprimat îngrijorarea față de situația politică din România și și-au manifestat îngrijorarea față de evenimentele din 10 august. Nu sunt de acord cu violențele împotriva oamenilor pașnici.
 • Este posibil ca pe 18 septembrie Juncker să facă referire, în discursul său, la evenimentele din 10 august.
 • Nu este o situaţie confortabilă pentru ţara noastră, nu e uşor să vedem cum se transmite pe plan extern o percepţie negativă 
 • Am exprimat aceste îngrijorări și în acest context, ca primar general, am solicitat demisia lui Carmen Dan, care a coordonat intervenția din 10 august și care a încercat să paseze responsabilitatea pe prefectul Capitalei
 • Ştiu din cele pe care le-am observat că doamna Dan se consultă pe anumite subiecte cu domnul preşedinte, plus că domnul preşedinte Dragnea a propus-o ca ministru pe doamna Dan. Eu am spus doar că suntem într-un impas. Este păcat să pierdem toţi ca ţară
 • Nu este ușor să vezi că în orașul pe care îl coordonezi se întâmplă lupte de stradă, am spus că nu era nevoie să se ajungă la gaze
 • Acum este o altă problemă, problema că doamna ministru nu a răspuns la cele afirmate de mine, a venit cu niște foi, mesaje pe WhatsApp. Am întrebat dacă ne spionează. Avea niste discuții personale între dna prefect și domni din minister, legate de proteste
 • A proferat tot felul de lucruri neadevărate, a continuat tot șirul de acuzații indirecte prin faptul că în toate aparițiile publice nu domnia sa, ci prefectul a dat ordinul de intervenție a jandarmilor
 • Nu vreau să-mi fie rușine să mă duc în Europa, să ies pe stradă. Dacă au fost greșeli le putem corecta, solidaritatea e până la un punct, dar nu cred că e normal să fii solidar în ceva ce nu e corect

Gabriela Firea a lansat un atac dur la adresa ministrului de interne Carmen Dan, pe care a acuzat-o că a regizat episodul înregistrării la terasă a Speranței Cliseru. Firea a mai acuzat-o pe Carmen Dan în fața camerelor de filmat că a jignit-o pe Cliseru și că ar fi spionat discuțiile acesteia cu șefii jandarmeriei.

“Acel episod (filmarea de la terasă) a fost pus la cale de către doamna ministru, pentru a o defăima și eu să sufăr politic. A fost pus la cale cu oameni din jurul domniei sale. Dl respectiv lucrează la minister. Au sunat-o, au chemat-o la terasă, a fost trimis un domn…Totul ca să mi se reproșeze mie astăzi în CEX” a spus Gabriela Firea, potrivit G4media.ro.

”Doamna ministru nu a răspuns afirmațiilor mele. A venit cu mesaje de pe Whatsapp între doamna prefect și oameni din MAI. Am întrebat-o dacă ne spionează. A proferat tot felul de lucruri neadevărate, a jignit-o pe doamna prefect, a continuat tot șirul de acuzaţii indirecte pe care le-a făcut până acum”, a mai declarat primarul Bucureștiului.

STIREA INIȚIALĂ:

Potrivit unor surse din PSD, la ședința conducerii formațiunii de la Neptun, Gabriela Firea i-a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, scrie G4Media.ro.

Gabriela Firea a cerut fie demisia lui Carmen Dan, fie retragerea sprijinului politic. Ea a acuzat-o pe Carmen Dan că ar fi instrumentat violențele jandarmeriei de la mitingul diasporei din 10 august.

Între Gabriela Firea și Liviu Dragnea sunt tensiuni uriașe din cauza faptului că Ministerul de Interne încearcă să paseze responsabilitatea juridică pentru violențe pe prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, un apropiat al primarului Bucureștiului, care anterior lucrase în administrația din orașul Voluntari, condus de soțul Gabrielei Firea.

Nu sunt singurele tensiuni de la această ședință, de altfel, înainte de întâlnire, Liviu Dragnea a ținut să se întâlnească în particular cu mai mulți lideri nemulțumiți ai formațiunii pentru a încerca să calmeze spiritele.

În fine, în cadrul ședinței este posibilă și o discuție privind aministia și grațierea, inițiative dorite de mai mulți lideri ai partidului.

Revenim cu amănunte.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In PSD se doreste delimitarea de abuzurile din 10 august, care vor aduce condamnari externe. Ale partidului si ale tarii.
  Din pacate, sunt prea putini constienti de ce se intimpla. Tovarasii -deveniti "camarazi"-, merg -inca- pe principiul "neamestecului in treburili interne".
  Dar rezolvarea situatiei este limitata. Nu trebuie doar demisia lui Carmen Dan. Ci a intregului Guvern. Si retragerea lui Dragnea, de la conducere.
  Nu cred ca va fi posibil ceva, pina cand nu vor fi condamnari ferme, insotite de penalizari dure, din partea UE/NATO. (Si a Internationalei Socialiste.)
  Dragnea nu vrea sa atace doar JUSTITIA (pe toate caile). El are in vedere si noi legi ale sigurantei nationale. Toate serviciile secrete sunt vizate.
  De asta cred ca cele 4 femei care i se opun, trebuie sustinute.(Firea, Cretu ,Cliseru, Andronescu.)
  Si trebuie abandonata iesirea in strada, ca forma de lupta ineficienta si periculoasa (pentru manifestanti). (Am spus acest lucru inca din 2017.)
  Daca Dragnea trece la un palier superior, e timpul ca opozantii sa gaseasca o forma de lupta -legala- mai puternica. Daca nu, pregatiti-va sa aplaudati, ore in sir, cuvintarile tov-ului. A devenit un dictator (din 10 august) si isi va impune vointa.
  Doar ii stiti opinia. El nu este un "prost", sa plece prin demisie ... Prefera sa dea foc tarii.
  Poate ca acum e nevoie de o larga alianta interna, impotriva fascimului pe cale de a se instala ferm, la conducere. Un nou Front Popular (ca cel din Franta interbelica) ar putea bloca dezastrul spre care ne indreapta mafiotii politici fascisti, din gruparea Dragnea.
  • Like 2
 • Fii rea caută să câştige oareşce capital politic - deh, i-a intrat în cap că ar avea şnse la prezidenţiale.
  Declaraţia lui dracnea despre candidatura la preşedinţie e sinonimă cu povestea vulpii în vie: strugurii la care nu ajungi sunt acri.
  În rest, despre onor psd, rămâne cum scria pe plăcuţele de înmatriculare ale suedezului
  • Like 1
 • Dragnea...atacuri scelerate? Unde, de la pupitru, de la tribună? Vise de CTP, opinie fără de bază...
  Daddy este stăpîn în PSD, îi are la mînă pe toți din conducerea PSD și are bani, concubină ne hodorogită încă. ,,Atacul" lui Firea, și dacă ,,atacul" a fost trimis de Varan prin gura lui Firea, poate că Dragnea nu a acceptat ca un număr de vasali ai lui dom Profesor, inclusiv el, să fie puși pe locuri eligibile, pe liste ale PSD, că varanienii au intrat în Parlament doar pe listele PSD, și nu pe liste ale partidelor cu nume inventate de Varan.
  Asta e problema, madam Firea s-a produs din proprie inițiativă pe Litoral, la CExN sau Voiculescu a trimis-o la atac împotriva lui Dragnea? Că și PSD-ul fără propagandiștii de la caca3, nu s-ar simți chiar bine. Ce Gîdea sau Badea, nu ar merita să fie aleși în Parlament, la cît au servit pentru realizarea propagandei gen troacă la care bugetarii și pensionarii se adapă cu nesaț? Și apoi gata, convinși corespunzător, merg la vot.Hai bă Dragnea, la cît de frumos te-a pictat caca3, pe tine, pe Dănciloaie, uite CTP-ul abia așteaptă să te execute un pic, ce el nu ar da cu părerea și la caca3 sau guiță tv, ce banii de la ei sunt spurcați?
  CTP-ule, vin alegerile, contra un preț bun se poate spune orice, e multă lume ușor de convins în țara asta, sau de sucit spre partidul ,,corespunzător" care e patriot și plin de competenți și onești.
  Ce Dumnezeu, ai fost poreclit ,,crucișătorul" ai ajuns să ai o avere comparabilă cu fostul coleg și șef, la Dumitru Tinu mă refer, avea la moarte, două neveste și 20 și ceva de milioane de dolari, a știut să se orienteze, ca ăla de pe vremuri cu ,,etajul și șantajul".
  • Like 0
  • @ Sorin Constantin
   check icon
   Într-un fel sau altul, fiecare judecă un semen prin prisma a ceea ce ar face EL ÎNSUȘI în situația respectivă...
   • Like 0
 • Am citit cu mai mare atentie comentariile decat articolul. O singura persoana,Roxana B ,pare sa fi sesizat care este miza si cauza reala a acestui atac al Gabrielei Firea. Daca aceasta doamna prefect nu ar fi fost prietena,protejata si totodata o piesa importanta in jocul familiei Pandele,credeti ca s-ar fi implicat doamna primar? Credeti ca nu poate ea sa doarma de grija Romaniei? Credeti ca nu poate ea sa doarma de grija celor spuse de Junker sau oricine altcineva din UE? Fiti siguri ca doarme foarte linistita. Cand e vorba insa de interferente in ciorba gatita de ea,situatia se schimba...
  • Like 4
 • Este logic ca Dragnea sa nu vrea la presedentie, pentru ca functia a fost golita foarte mult de putere si inca va mai fi pana cand om ajunge la alegeri. Ca presedinte, Dragnea ar fi un om de paie, iar puterea in partid ar trece la cel care va fi prim-ministru si presedinte de partid. In schimb, il avem pe Tariceanu care, din cine stie ce motive, eu as paria pe vanitate, isi doreste titlul de presedinte, si care in ultima vreme s-a opus unor initiative ale lui Dragnea, daca i se va promite presedentia, se va gudura frumos si nu va mai refuza nimic. Sigur, mai sunt niste avantaje pentru Dragnea in a fi presedintele Romaniei, anume ca pe perioada mandatului inceteaza procesele impotriva lui, dar alegerile sunt departe, pana atunci fie e amnistiat si gratiat, fie e condamnat definitiv, e prea tarziu.
  Acum sigur, exista si probabilitatea ca PSD sa ii promita lui Tariceanu candidatura unica la prezidentiale si dupa ce se vede cu sacii in caruta (trecute legile de care are nevoie) sa se razgandeasca si sa schimbe candidatul.
  Cat despre Firea, daca n-am fi intr-o situatie atat de jalnica, razboiul ei cu Dragnea ar fi chiar amuzant. Sa o vezi pe ea cum apara drepturile si libertatile cetatenilor si cum se lupta pentru Bucuresti e ca rupt dintr-o comedie absurda. Si probabil ii pune intr-o situatie ingrata pe unii dintre oponentii ei: sa fie intransigenti cu "aceeasi mizerie" sau sa se faca frate cu dracu' pana trec puntea. De fapt cel mai realist scenariu de a scapa de Dragnea e sa fie mazilit de o alta grupare din interiorul PSD, ceea ce ar fi "ai scapat de dracu' si ai dat de frate-su'": Badalau, Firea, Tudose...
  • Like 3
 • De fiecare data trebuie să deslusim ce spune dragnea ? Ne-am sictirit déjà ! Ne spune ça se re-aseaza lumea,binenteles, de aceea nu vrem psd, dorim sa fim alaturi de UE si SUA(atentie, nu de Trump). Noi suntem atenti la tarile puternice din UE , dacă in cazul ça va coace ceva, va fi, din cauza "Trump-Puțin" , si binenteles, psd-ul ce cauta, chipurile, in momente de mari schimbari mondiale sa ne reapropie... Off
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Lasati-l dracu pe Dragnea! Ati vazut ce faza a facut Federer in meciul cu Nick Kyrgyos? Este ireal Federer, nu este din lumea asta. Si ce reactie a avut Nick....
  • Like 3
  • @ mike
   Zau? Si cand vei atacat in casa, in fata televizorului de catre puscariasii eliberati de Mragnea si sluga sa Dorel, ce Federer vei mai vedea?
   • Like 5
  • @ Nicio Laie
   mike mike check icon
   Tin racheta la capul patului, asa cum tin americanii bâta de baseball in masina. Daca vin penalii la mine le execut un forehand si rezolv problema.
   • Like 0
 • Pregatirea pentru alegerile prezidentiale si marea conciliere nationala. Trece si vanzoleala cu 10 August, lumea uita, noi ramanem la putere adica ei. Asa ca unii dintre "luminatii" PSD, ies la rampa, Andronescu, Firea. Vorba lui Buggs Bunny, What's up, doc.....Semnale din ce in ce mai lipsite de voal sau de perdea au fost transmise conducerii P.S.D de catre reprezentantii marilor puteri, U.S.A, sau U.E ori de interesele multinationalelor. Pentru cei realisti si lepadati de orice forma de naivitate astia sant unici factori ce limiteaza politicul romanesc sa traga cu gloante de razboi impotriva propriilor cetateni. intre timp, "cartita" va roade tot ce se mai poate din justitie, atenta sa nu lezeze interesele celor de care se tem cu adevarat.
  "Nu vreau să-mi fie rușine să mă duc în Europa, să ies pe stradă". Haida, de, ce exprimare eufemistica.
  • Like 0
 • Nu stiu de ce mi se pare un articol scris de nevoie sau ca tema pentru acasa... Nu simt autorul implicat , dar poate mi se pare... Oricum, eu am hotarat sa devin apolitica. Cum o fi starea asta o sa vad, doar ca imi propun sa nu ma intereseze niciun comentariu, nicio actiune ci doar sa ma implic la vot atunci cand mi se cere. Nu mai cred in tara asta, nu mai cred in democratie, in evolutie in interese reale si nu meschine si individuale! In aceste conditii mi se pare un consum de nergii si neuroni inutil , plus ca viata pare prea scurta pentru mizeriile astea in care ne afundam!
  Va sugerez tuturora sa cititi , sa desenati, sa ascultati muzica, sa faceti sport, sa ganditi ,sa simtiti, sa faceti orice in afara politicii, ca viata trece si pietrele raman! Asa cum vor ele sa se aseze!
  • Like 2
  • @ Danescu Cristina
   Ei, ce fel de floare s-ar ofili asa de tare, cand CTP vorbeste la tveu, de sus, in gura mare? O fi spus, n-o fi spus, tot? Se poate, insa cert e ca pe el nu slabiciunea-l face sa enunte ceva, desi de mai multa vreme asta s-a dorit, chiar dacă a vorbit, sa-i fie slabita suprematia din presa prin sentiment. De drag ca n-au reusit, CTP nu se joaca cu politica nici cand vorbeste la teveu (cazul de față), nici cand ne deschide ochii cu vreun articol, acestea pentru ca el ramane de principiu, deci nu e dedat jocului politic, oricum vazut ca pe controlul mascaradei deziluziilor. De aceea, sub nicio forma, sentimentul ofilirii n-ar trebui sa se resimta, mai ales ca CTP „ramane” de principiu. Acum, nu ca am intelege politica, de la ce se spune pana la ce se face e cale lunga, desi ea pare a fi subreda cam peste tot, mi-ar placea ca dupa sugestia adresata tuturor(a) sa va mentineti credinta, asa cum doar prin credinta umana, Binele este desavarsit.
   • Like 0
  • @ proSpectral
   CTP ramane una dintre foarte putinele persoane publice a carei judecata concorda cu a mea. Uneori nu se intampla asta. Sau nu al aceeasi amplitudine! Si atata timpo cat nu este o mare inghesiuiala de persoane verticale si profunde ( nu sau !) , care sa-si expuna analizele politice , raman aici. Doar ca o sa fiu mai detasata "sentimental" de subiecte. Si asta, in ultimul rand din cauza lui ! In plus ,omul nu poate fi fiinta obiectiva, oricat de bine definit de academicieni ar fi acest cuvant... Nu-mi dau seama la care credinta va referiti, eu am enuntat numai ne-credinte , dar poate fi credinta altcumva decat umana? ...."Binele este desavarstit"...pare titlul unei carti de filozofie cu multe pagini , nicidecum un rezultat al unui singur precept! Totusi, indemnul meu cred ca este bun si potrivit oricui si in orice circumstanta , cu toate ca este urmat de mult prea putini si din ce in ce mai putini...nici la "varf" nu este un " must have" !

   P.s. Acel a aparut acolo este greseala de tastarre.
   • Like 0
 • Din toata circoteca asta de prost gust, am observat 3 lucruri:
  - Problema acestei tari nu este Dragnea, ci PSD prin tot ceea ce reprezinta el , tilhari si nemernici care conduc in teritoriu alti hoti si nemernici. Pe ici pe colo, prin orase mai sint unii mai spalati care dau bine pe sticla . Ce vedem azi este PSD-ul baronilor si Dragnea este produsul lor.
  - toata bataia asta din PSD nu este pe principii sau pe interesul cetateanului , ci pe putere. Pe Firea nu a deranjat-o ce s-a intimplat in 10 August, o deranjeaza ca prin asocierea cu prefectul i s-a deranjat imaginea .
  - Poate cel mai deranjant este imbecilitatea sau/si nemernicia ziaristilor de la conferinta de presa . Numai daca auzi intrebarile iti dai seama ca "dulaul" democratiei in tara noastra este doar o javra lasa si proasta. Ca si majoritatea electorilor romani.
  Cred ca orice schimbare politica fara maturizarea bazei electorale va fi numai conjuncturala, cum de fapt au fost toate guvernarile din 90 incoace. Orice guvernare fara o majoritate stabila se va lovi in zidul hotilor si lenesilor dintr-un sistem bugetar supradimensionat si plin de cumetrii.
  Deci romani care vreti sa traiti altfel , plecati si nu mai trimiteti bani in tara nu faceti decit sa platiti pensiile si salariile astora cara va distrug viitorul. Lasati-i sa traiasca in Romania lor ,dar fara banii vostri.

  Cit despre Dancila daca ati crezut ca e doar proasta, v-ati inselat, e nesimtita si nemernica ca toti fruntasii PSD-isti.
  E deranjata ca este facuta analfabeta in anul centenar , dar nu-si pune intrebarea cum le crapa obrazul la toti romanii cu ea prim ministru ... in anul centenar.
  Asta pentru cine are obraz.
  • Like 9
  • @ Radu Bogdan
   @Radu Bogdan
   Din pacate, cei din diaspora trimit bani rudelor din tara, deci, pana la urma, indirect si guvernarii.
   Nu stiu cum ar putea sa-i ajute pe cei ramasi acasa fara sa plateasca si "pensiile si salariile astora care va distrug viitorul".
   Poate doar sa-si cheme si rudele afara.
   OK cu restul comentariului.
   • Like 1


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult