Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Bunicul nostru vă trimite un zâmbet, așa cum poate”. Sute de oameni buni i-au redat speranța bărbatului din Brașov bătut până la inconștiență

Dumitru Neculai

În urmă cu câteva zile, Dumitru Neculai, în vârstă de 66 de ani, a fost bătut până la inconștiență într-un pasaj pietonal din Brașov de doi tineri. Din cauza bătăii, a avut o fractură de coloană cervicală a rămas fără dinți, iar agresorii lui au fost arestați preventiv.

Duminică seară, medicul Vasi Rădulescu, fondatorul site-ului Leapșa de sănătate, stătea pe Facebook, când pe wall i-a apărut un clip. La început nu și-a dat seama despre ce este vorba. „Inițial mi-am spus că e ceva amuzant, poate e cineva care se împiedică pe scări… Când am văzut ce s-a întâmplat și când bătrânul a rămas inconștient, iar tânărul respectiv încă îi dădea cu piciorul în cap, eu, deși sunt obișnuit cu chestii din astea din gardă, am izbucnit în plâns instantaneu”, spune medicul.

N-a mai vrut ca drama acestui om să rămână doar o poveste difuzată la televizor și apoi uitată. „Aflasem că ar fi avut de luat niște bani de la unul dintre tineri și că de aici ar fi pornit. Am scris pe facebook că mă duc la Brașov și îi dau eu banii respectivi pe care ar fi trebuit să îi primească. Imediat au venit mesaje: Dați-ne și nouă un cont, că vrem să ajutăm. Ce să fac, că nu aveam niciun cont, am aflat de la cei de la spital că nu are nici măcar acte. Eram reticent să dau contul meu... Am dat, până la urmă un cont, cel de donații de pe Leapșa de Sănătate, ulterior oamenii mi-au cerut și PayPal-ul”, povestește medicul.

Reacția oamenilor a fost copleșitoare: notificările de la bancă au început să vină una după alta, în contul bancar s-au strâns imediat 3.500 de lei, iar în cel de PayPal 500 de euro. Apoi sumele au început să crească și ajunseseră, cumulat, marți după-amiază, la aproximativ 40.000 de lei. 

Un bărbat s-a oferit să-i plătească în fiecare lună până la 1.500 de lei pentru chirie pe o perioadă de un an. Altcineva a oferit mâncare la un restaurant, timp de trei luni. Mai mulți medici au spus că vor încerca să-i repare dantura. Un brașovean va încerca să-i asigure un loc de muncă.

„Bunicul nostru vă trimite un zâmbet, așa cum poate”

„Sunt obosit, dar extrem de bucuros”, a scris medicul după aproape două zile de nesomn. A vorbit cu medici din spital, cu Poliția, cu Asistența Socială, a încercat să afle detalii despre fiul lui, car ar avea probleme de sănătate. „Am vorbit cu cei de la Asistența Socială, care au întrebat de ce nu are pensie și că se vor ocupa să îi întocmească dosar de pensie, dar mai întâi trebuie rezolvată problema cu actele. Cei din spital încearcă să îi rezolve această problemă, măcar provizoriu”, explică Vasi Rădulescu.

În ceea ce privește suma de bani adunată, aceasta va fi folosită pentru a-i asigura bătrânului o viață mai bună. „Nu îi vom da toți banii odată. Mă tem să nu fie atacat pentru că află lumea că are bani, mă tem să nu apară profitori, mă tem că el nu va putea să gestioneze această sumă. Dacă apare o asociație puternică și își ia un angajament că are grijă de el, eu fac un transfer al banilorși public dovada transferului. Dacă nu, îl îngrijim și îi transferăm niște bani în fiecare lună”, a spus Vasi Rădulescu.

Alături de el și scriitoarea Irina Binder s-a implicat în ajutorarea lui Dumitru Neculai și l-a vizitat la spitalul din Brașov unde medicii îl vor ține până după Paște pentru a se asigura că nu ajunge pe străzi în perioada de convalescență. „Bunicul nostru vă trimite un zâmbet, așa cum poate. Este extrem de obosit, iar traumele sunt vizibile... Pe mâna lovită poartă o brățară cu iconițe… Am aflat ceea ce mă interesa astfel încât să mă asigur că îl vom ajuta cum trebuie. Vreau să vă mulțumesc pentru tot ajutorul! La spital erau oameni minunați veniți chiar și din alte orașe. Personalul medical se ocupă cu mult profesionalism să-l vindece pe domnul Dumitru. Sunteți minunați, dragii mei!”, a scris ea pe Facebook.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ati vazut filmul FILANTROPICA ? Exact acelasi scenariu....
    • Like 0
  • Atata vreme cat exista oameni precum doctorul Vasi Radulescu, scriitoarea Irina Binder si toti ceilalti care i-au sarit in ajutor bunicului maltratat de niste canalii ce-si zic oameni, inseamna ca nu suntem pierduti, chiar daca, diriguitorii nostri care ne lasa fara medicamente, fara hrana, fara locuri de munca, fara case ne considera astfel.
    • Like 1
  • Laura check icon
    Zambetul ca acest om este ajutat a pierit cand am aflat ca cei doi agresori sunt tineri, au 18 si 23 de ani care nu au antecedente penale si care erau bauti in momentul agresiunii.

    Acest act monstruos de agresivitate pune in evidenta violenta juvenila, care este deja o problema imensa in UK si alte tari dezvoltate. Chiar daca acesti tineri nu au studii superioare, nu e nevoie oare de o minima baza de civilizatie si educatie a tuturor tinerilor in Romania ?
    • Like 1
  • Jos palaria pentru cei care au sarit sa-l ajute si pentru medicul care a declansat asta. Smecherii aia nu fac 2 ani puscarie pentru asa ceva ca asa-i la noi. Fura o babuta niste lemne ii da 10 ani cu executare, astia calca in picioare oameni asta e se-ntampla sunt tineri au gresit. Om vedea. Presa ar trebui sa urmareasca cazul asa cum a facut-o cu smecherii violatori din Vaslui care nu faceau o zi puscarie daca nu sarea presa. Si trebuie urmarit si sa nu fie pacalit batranul de alti smecheri care sa-i ia banii. S-a umplut lumea de machomeni de-astia, de-aia se impusca si se injunghie si astia prin trafic. Ia sa-i tina legati 4-5 ani sa vedem pe urma daca mai umbla cu bata de baseball in portiera.
    • Like 1
  • Victor66 check icon
    Bătrânul avea de luat bani de la ei? Cu ce ocazie? Dați știrea până la capăt, nu mai spuneți doar varianta uneia dintre părțile implicate!
    • Like 0
    • @ Victor66
      Sunt informatiile pe net. Pentru munca. La negru. Si oricum, chiar daca i-ar fi scuipat inainte, sau agresat in vreun fel, reactia este incalificabila. Care este motivul pentru care calci in capul unui om lesinat? Am crezut ca asemenea lucruri se intampla doar in filme!!!
      • Like 1
    • @ Victor66
      Sunt informatiile pe net. Pentru munca. La negru. Si oricum, chiar daca i-ar fi scuipat inainte, sau agresat in vreun fel, reactia este incalificabila. Care este motivul pentru care calci in capul unui om lesinat? Am crezut ca asemenea lucruri se intampla doar in filme!!!
      • Like 0
    • @ Ioana Andrea Diaconu
      Victor66 check icon
      Credeți că o bătaie pe stradă ține cont de reguli? În plus, sunt uimit că nu știați de asemenea incidente. Încă o dovadă în plus că societatea românească, măcar cea din mediul urban, ferește femeile de probleme care sunt destul de comune la bărbați.
      • Like 0
    • @ Victor66
      Ești din alt film. Noapte bună!
      • Like 0
    • @ Victor66
      Cred ca iti datorez 10 lei....imi dai si mie adresa unde te pot intalni, ca sa iti rup oasele pretz de 10 lei ? Cu tot cu dobanda... Incep de la degete...ca sa nu mai scrii ineptii.
      • Like 0
  • dar la sarmanii arestati nu le ofera nimeni primiri calduroase?
    • Like 0
  • Ma bucur ca mai exista oameni cu suflet in aceasta tara care incearca din rasputeri sa bage raca intre oameni...
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult