Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Bunicul nostru vă trimite un zâmbet, așa cum poate”. Sute de oameni buni i-au redat speranța bărbatului din Brașov bătut până la inconștiență

Dumitru Neculai

În urmă cu câteva zile, Dumitru Neculai, în vârstă de 66 de ani, a fost bătut până la inconștiență într-un pasaj pietonal din Brașov de doi tineri. Din cauza bătăii, a avut o fractură de coloană cervicală a rămas fără dinți, iar agresorii lui au fost arestați preventiv.

Duminică seară, medicul Vasi Rădulescu, fondatorul site-ului Leapșa de sănătate, stătea pe Facebook, când pe wall i-a apărut un clip. La început nu și-a dat seama despre ce este vorba. „Inițial mi-am spus că e ceva amuzant, poate e cineva care se împiedică pe scări… Când am văzut ce s-a întâmplat și când bătrânul a rămas inconștient, iar tânărul respectiv încă îi dădea cu piciorul în cap, eu, deși sunt obișnuit cu chestii din astea din gardă, am izbucnit în plâns instantaneu”, spune medicul.

N-a mai vrut ca drama acestui om să rămână doar o poveste difuzată la televizor și apoi uitată. „Aflasem că ar fi avut de luat niște bani de la unul dintre tineri și că de aici ar fi pornit. Am scris pe facebook că mă duc la Brașov și îi dau eu banii respectivi pe care ar fi trebuit să îi primească. Imediat au venit mesaje: Dați-ne și nouă un cont, că vrem să ajutăm. Ce să fac, că nu aveam niciun cont, am aflat de la cei de la spital că nu are nici măcar acte. Eram reticent să dau contul meu... Am dat, până la urmă un cont, cel de donații de pe Leapșa de Sănătate, ulterior oamenii mi-au cerut și PayPal-ul”, povestește medicul.

Reacția oamenilor a fost copleșitoare: notificările de la bancă au început să vină una după alta, în contul bancar s-au strâns imediat 3.500 de lei, iar în cel de PayPal 500 de euro. Apoi sumele au început să crească și ajunseseră, cumulat, marți după-amiază, la aproximativ 40.000 de lei. 

Un bărbat s-a oferit să-i plătească în fiecare lună până la 1.500 de lei pentru chirie pe o perioadă de un an. Altcineva a oferit mâncare la un restaurant, timp de trei luni. Mai mulți medici au spus că vor încerca să-i repare dantura. Un brașovean va încerca să-i asigure un loc de muncă.

„Bunicul nostru vă trimite un zâmbet, așa cum poate”

„Sunt obosit, dar extrem de bucuros”, a scris medicul după aproape două zile de nesomn. A vorbit cu medici din spital, cu Poliția, cu Asistența Socială, a încercat să afle detalii despre fiul lui, car ar avea probleme de sănătate. „Am vorbit cu cei de la Asistența Socială, care au întrebat de ce nu are pensie și că se vor ocupa să îi întocmească dosar de pensie, dar mai întâi trebuie rezolvată problema cu actele. Cei din spital încearcă să îi rezolve această problemă, măcar provizoriu”, explică Vasi Rădulescu.

În ceea ce privește suma de bani adunată, aceasta va fi folosită pentru a-i asigura bătrânului o viață mai bună. „Nu îi vom da toți banii odată. Mă tem să nu fie atacat pentru că află lumea că are bani, mă tem să nu apară profitori, mă tem că el nu va putea să gestioneze această sumă. Dacă apare o asociație puternică și își ia un angajament că are grijă de el, eu fac un transfer al banilorși public dovada transferului. Dacă nu, îl îngrijim și îi transferăm niște bani în fiecare lună”, a spus Vasi Rădulescu.

Alături de el și scriitoarea Irina Binder s-a implicat în ajutorarea lui Dumitru Neculai și l-a vizitat la spitalul din Brașov unde medicii îl vor ține până după Paște pentru a se asigura că nu ajunge pe străzi în perioada de convalescență. „Bunicul nostru vă trimite un zâmbet, așa cum poate. Este extrem de obosit, iar traumele sunt vizibile... Pe mâna lovită poartă o brățară cu iconițe… Am aflat ceea ce mă interesa astfel încât să mă asigur că îl vom ajuta cum trebuie. Vreau să vă mulțumesc pentru tot ajutorul! La spital erau oameni minunați veniți chiar și din alte orașe. Personalul medical se ocupă cu mult profesionalism să-l vindece pe domnul Dumitru. Sunteți minunați, dragii mei!”, a scris ea pe Facebook.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ati vazut filmul FILANTROPICA ? Exact acelasi scenariu....
  • Like 0
 • Atata vreme cat exista oameni precum doctorul Vasi Radulescu, scriitoarea Irina Binder si toti ceilalti care i-au sarit in ajutor bunicului maltratat de niste canalii ce-si zic oameni, inseamna ca nu suntem pierduti, chiar daca, diriguitorii nostri care ne lasa fara medicamente, fara hrana, fara locuri de munca, fara case ne considera astfel.
  • Like 1
 • Laura check icon
  Zambetul ca acest om este ajutat a pierit cand am aflat ca cei doi agresori sunt tineri, au 18 si 23 de ani care nu au antecedente penale si care erau bauti in momentul agresiunii.

  Acest act monstruos de agresivitate pune in evidenta violenta juvenila, care este deja o problema imensa in UK si alte tari dezvoltate. Chiar daca acesti tineri nu au studii superioare, nu e nevoie oare de o minima baza de civilizatie si educatie a tuturor tinerilor in Romania ?
  • Like 1
 • Jos palaria pentru cei care au sarit sa-l ajute si pentru medicul care a declansat asta. Smecherii aia nu fac 2 ani puscarie pentru asa ceva ca asa-i la noi. Fura o babuta niste lemne ii da 10 ani cu executare, astia calca in picioare oameni asta e se-ntampla sunt tineri au gresit. Om vedea. Presa ar trebui sa urmareasca cazul asa cum a facut-o cu smecherii violatori din Vaslui care nu faceau o zi puscarie daca nu sarea presa. Si trebuie urmarit si sa nu fie pacalit batranul de alti smecheri care sa-i ia banii. S-a umplut lumea de machomeni de-astia, de-aia se impusca si se injunghie si astia prin trafic. Ia sa-i tina legati 4-5 ani sa vedem pe urma daca mai umbla cu bata de baseball in portiera.
  • Like 1
 • Victor66 check icon
  Bătrânul avea de luat bani de la ei? Cu ce ocazie? Dați știrea până la capăt, nu mai spuneți doar varianta uneia dintre părțile implicate!
  • Like 0
  • @ Victor66
   Sunt informatiile pe net. Pentru munca. La negru. Si oricum, chiar daca i-ar fi scuipat inainte, sau agresat in vreun fel, reactia este incalificabila. Care este motivul pentru care calci in capul unui om lesinat? Am crezut ca asemenea lucruri se intampla doar in filme!!!
   • Like 1
  • @ Victor66
   Sunt informatiile pe net. Pentru munca. La negru. Si oricum, chiar daca i-ar fi scuipat inainte, sau agresat in vreun fel, reactia este incalificabila. Care este motivul pentru care calci in capul unui om lesinat? Am crezut ca asemenea lucruri se intampla doar in filme!!!
   • Like 0
  • @ Ioana Andrea Diaconu
   Victor66 check icon
   Credeți că o bătaie pe stradă ține cont de reguli? În plus, sunt uimit că nu știați de asemenea incidente. Încă o dovadă în plus că societatea românească, măcar cea din mediul urban, ferește femeile de probleme care sunt destul de comune la bărbați.
   • Like 0
  • @ Victor66
   Ești din alt film. Noapte bună!
   • Like 0
  • @ Victor66
   Cred ca iti datorez 10 lei....imi dai si mie adresa unde te pot intalni, ca sa iti rup oasele pretz de 10 lei ? Cu tot cu dobanda... Incep de la degete...ca sa nu mai scrii ineptii.
   • Like 0
 • dar la sarmanii arestati nu le ofera nimeni primiri calduroase?
  • Like 0
 • Ma bucur ca mai exista oameni cu suflet in aceasta tara care incearca din rasputeri sa bage raca intre oameni...
  • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult