Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Țara arde și românul se duce la control. Avantajul apelării la serviciile de evaluare medicală la distanță

Colentina pacienți

Foto: Sabin Cârstoveanu/ Inquam Photos

Se întâmplă un fenomen în lumea pacienților în acest moment, care aduce două noi pericole, în afară de problemele cu virusul cel nou. Pe de o parte, sunt pacienții care stau acasă și cărora li se pare că e momentul potrivit să înceapă să se caute de diverse, își amintesc că au avut o durere acum două luni și cer bilet de trimitere la un RMN, o măslină, o atenție.

Pe celalaltă parte, sunt cei care au simptome și le ignoră (o durere pe braț poate fi semn de infarct), tocmai ca să nu aglomereze acum medicii, crezând că mai pot aștepta.

Niciuna dintre atitudini nu e sănătoasă. Dar există o soluție de mijloc: telemedicina sau evaluarea la distanță.

Ați crede că bate vântul în sălile de așteptare la medicii de familie, că oamenii îi contactează la telefon? Nu e chiar așa. Cozile sunt și pe scări, parcă toată lumea și-a amintit că a avut o durere acum 2 luni, de atunci nimic, dar ar vrea totuși să investigheze. Toată lumea are nevoie de rețetă pe trei luni, deși are stoc acasă, de-ar putea da și vecinilor. Recomandările de la autoritățile de talie mondială sunt să stăm acasă, la distanță unii de alții, să ne deplasăm doar pentru strictul necesar. Sănătatea intră, categoric, la strictul necesar. Iar oamenii trebuie să știe că putem respecta recomandările de stat acasă și de a avea grijă de sănătatea noastră în același timp. Avem servicii de evaluare medicală la distanță chiar la noi în țară, aceste lucruri sunt accesibile imediat și reduc mult riscurile, mai ales în această perioadă când e foarte important să ne protejăm toți.

Știu sigur că intenția pacienților care își sună medicul pe telefonul personal sau îi trimit poze pe whatsapp nu e să-l deranjeze de la masa cu familia lui. În general, nu numai în această perioadă cu coronavirus. Acești oameni au o problemă, pe care nu știu să o rezolve singuri și adesea nici nu știu cum pot altfel să dea de medicul respectiv. Aceasta este realitatea de la noi. Alternativa e să mergi la stat, să aștepți pe la uși, să nu știi dacă te vede azi ori mâine, ori cine te vede. Sau să te programezi la privat peste două săptămâni, când prinzi loc. Și tot nu scapi de drumul până acolo sau de sala de așteptare pe care o împarți cu alți bolnavi. 

O opțiune mai elegantă și mai convenabilă pentru toată lumea este evaluarea medicală la distanță printr-o platformă online. Am lucrat cu un astfel de sistem în cei 8 ani petrecuți în Marea Britanie, cunosc avantajele, acolo s-a dat deja proba timpului. De asta, am fondat o platformă și în România, unde orice mână de ajutor în sistemul de sănătate e binevenită. 

Fluxul e așa: pacientul răspunde la niște întrebări, încarcă documentele medicale, selectează medicul și specialitatea. Medicul studiază dosarul și sună pacientul. E foarte simplu, există tutoriale care arată pas cu pas ce să faci. După conversație, medicul trimite și în scris un raport, în care explică din nou opțiunile, cu riscuri și beneficii la fiecare. Din experiența noastră, pacienții saunt foarte încântați că le oferim acest raport, pentru că nu țin minte totul din conversație. Există și studii în sensul ăsta. Se pare că pacientul uită deja în aceeași zi cam 50% din ce a discutat cu medicul. Și, într-o săptămână, mai uită 70% din ce a rămas. Pentru că oamenii sunt foarte emoționați, e o provocare să fii rațional când cineva îți vorbește despre sănătatea ta, să ții minte nume complicate de boli necunoscute sau medicamente și doze asociate. Asta i se întâmplă oricui e în postura de pacient.

Vestea proastă e că avem un virus nou, care a speriat lumea și care ne ține în case. Vestea bună e că nu i-am uitat pe ceilalți pacienți, care sunt în continuare în suferință și au nevoie de medici. Totul se schimbă alarmant de repede. Felul în care lucrăm nu va mai fi niciodată la fel, dar am încredere că altfel nu e neapărat mai rău și că ne vom obișnui rapid. Realistic vorbind, cred că nici nu avem alternativă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ”Spitalul Clinic Colentina, în parteneriat cu Medicentrum și Lite Microsystems, vă pune la dispoziție un serviciu online GRATUIT de evaluare medicală la distanță, prin intermediul căruia medicii noștri vă pot oferi recomandări medicale.

    Puteți adresa întrebări medicale, puteți transmite detalii despre problemele de sănătate cu care vă confruntați și încărca documente medicale. Veți primi, în cel mai scurt timp posibil, răspuns de la unul dintre medicii noștri.

    ÎNAINTE DE A VĂ PREZENTA LA UN SPITAL, vă invităm să solicitați această evaluare online.

    Această evaluare este GRATUITĂ. Răspunsul va fi dat în 12-24 de ore în funcție de disponibilitatea personalului medical.

    Această evaluare NU vă oferă un diagnostic, ci este o formă de triaj din partea unui medic de la Spitalul Clinic Colentina, de pe o specialitate medicală selectată de dvs.”
    Puteți adresa întrebări medicale, puteți transmite detalii despre problemele de sănătate cu care vă confruntați și încărca documente medicale. Veți primi, în cel mai scurt timp posibil, răspuns de la unul dintre medicii noștri.”

    https://pacient.assmb.ro/solicita-evaluare/?fbclid=IwAR3y8ExWknTtI81BKhAtTkE3Mp7bqJjxw-QhCBAlyf0jXMazyLytPF6LrsI
    • Like 0
  • Mai este o categorie de pacienti oncologici, carora medicul oncolog le transmite la in ternare pentru chimioterapie pentru luna urmatoare sa vina cu un RMN.Etreaba bolnavului cum se descurca deobicei nu sunt fonduri pentru RMN gratuit ,asa ca plateste nu asta-i problema ce nu face omul pentru sanatate, dar are de facut doua drumuri la clinica intr-o luna.Va doresc multa sanatate.
    • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Comentariu dublat.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Medicația e calculată pentru 3 luni la pastilă, asta ar trebui să știți. După 3 luni, dacă le-a luat corect NU mai are. Dacă se preconizează un interval de izolare de cel puțin 6 săptămâni nu-i mai bine să facă un stoc ACUM ? Și nu peste 2 săptămâni când va fi, cel mai probabil mult mai rău iar probabilitatea de infectare mult mai mare. Ii alergăm exact pe aceia pe care ar trebui să-i protejăm.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Cred că problema e cu cei care merg la medic să ia hârtie, acum, în epoca internetului. Chiar nu se poate face nimic, să primească omul hârtia pe mail?
    • Like 2
  • Domnule Horațiu Ioani, în articol ati evidentiat doar extremele însă ati omis categoria de pacienţi a căror viată depinde de o medicaţie pe care nu o pot primi deocamdată decat din farmacia spitalului la prescripţia medicului curant.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult