Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Tarifele la taxi au crescut în București după intrarea în vigoare de la 1 octombrie a supraaccizei integrale la carburanți

Taxi

Bucureștenii vor plăti mai mult pentru o cursă cu taxiul. De la 1 octombrie tarifele au crescut de la 1,39 lei pe kilometru la 1,69 lei pe kilometru. Odată cu a doua etapă de majorare a accizei la carburanţi, cu încă 19 bani, două companii de taximetrie din Bucureşti, Speed Taxi şi Cristaxi, au majorat tarifele, potrivit Digi24. Prima a urcat tariful la 1,69 de lei pe kilometru, iar a doua va practica un tarif de 1,70 lei pe kilometru. Este de așteptat ca și celelalte companii de taxi din Capitală să recurgă la aceeași decizie. 

În afară de benzină și motorină - care au depășit la pompă 5 lei pe litru după reintroducerea supraaccizei - , din octombrie se scumpesc și gazele naturale şi electricitatea, ceea ce va duce la majorări de prețuri în lanț la mâncare. Deja marile lanțuri de magazine au urcat în ultimele zile prețurile principalelor produse alimentare.

Începând din această lună, o familie va plăti o factură la gaze naturale mai scumpă, în medie, cu aproxmativ 8 lei, și cu circa 4 lei în plus în cazul facturii la energia electrică.

Premierul Mihai Tudose a dat vina pe uraganele din SUA pentru scumpirea carburanților în România. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Oricum prețul era/este taxiurilor este subdimensionat.
    • Like 1
  • check icon
    Da, stimați cetitori, e firesc: 1,7 lei/km plasează costul la cel mai mic nivel din Europa,aprox. ca cel din Sofia (după mărire, anterior era cel mai ieftin taxi din U.E.). Este interesant că taxiul era 1,4 lei/km chiar când prețul benzinei era peste 6 lei, ați uitat, da?
    Spre comparație: la Budapesta, km de taxi costă 280 forinți = 0,9 euro (dacă nu s-o fi scumpit deja), în Cehia peste 1 euro (Praga și Brno), Atena 1 euro, în țările baltice (Estonia, Letonia) tot 1 euro... Ca să ajungi de la aeroportul din Atena în centru costă cam 25–30 euro. E drept, aeroportul lor e departe, dar nici Otopeni nu e aproape.
    Asta dacă vrem să facem analize serioase, dacă nu, haideți la plimbare.
    • Like 0
  • check icon
    Taxiul în București este, și după scumpire, cel mai ieftin din Europa, aproximativ la nivelul celui din Sofia.
    • Like 0
  • Vasile check icon
    La Cluj Napoca sunt 2,25 lei/km de ani de zile.
    • Like 2
    • @ Vasile
      check icon
      În orașele mai mici taxiul a fost totdeauna mai scump, deoarece distanțele sunt mai mici, deverul mai mic, profitul mai mic... E firesc.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult