Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Tarifele la taxi au crescut în București după intrarea în vigoare de la 1 octombrie a supraaccizei integrale la carburanți

Taxi

Bucureștenii vor plăti mai mult pentru o cursă cu taxiul. De la 1 octombrie tarifele au crescut de la 1,39 lei pe kilometru la 1,69 lei pe kilometru. Odată cu a doua etapă de majorare a accizei la carburanţi, cu încă 19 bani, două companii de taximetrie din Bucureşti, Speed Taxi şi Cristaxi, au majorat tarifele, potrivit Digi24. Prima a urcat tariful la 1,69 de lei pe kilometru, iar a doua va practica un tarif de 1,70 lei pe kilometru. Este de așteptat ca și celelalte companii de taxi din Capitală să recurgă la aceeași decizie. 

În afară de benzină și motorină - care au depășit la pompă 5 lei pe litru după reintroducerea supraaccizei - , din octombrie se scumpesc și gazele naturale şi electricitatea, ceea ce va duce la majorări de prețuri în lanț la mâncare. Deja marile lanțuri de magazine au urcat în ultimele zile prețurile principalelor produse alimentare.

Începând din această lună, o familie va plăti o factură la gaze naturale mai scumpă, în medie, cu aproxmativ 8 lei, și cu circa 4 lei în plus în cazul facturii la energia electrică.

Premierul Mihai Tudose a dat vina pe uraganele din SUA pentru scumpirea carburanților în România. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Oricum prețul era/este taxiurilor este subdimensionat.
  • Like 1
 • check icon
  Da, stimați cetitori, e firesc: 1,7 lei/km plasează costul la cel mai mic nivel din Europa,aprox. ca cel din Sofia (după mărire, anterior era cel mai ieftin taxi din U.E.). Este interesant că taxiul era 1,4 lei/km chiar când prețul benzinei era peste 6 lei, ați uitat, da?
  Spre comparație: la Budapesta, km de taxi costă 280 forinți = 0,9 euro (dacă nu s-o fi scumpit deja), în Cehia peste 1 euro (Praga și Brno), Atena 1 euro, în țările baltice (Estonia, Letonia) tot 1 euro... Ca să ajungi de la aeroportul din Atena în centru costă cam 25–30 euro. E drept, aeroportul lor e departe, dar nici Otopeni nu e aproape.
  Asta dacă vrem să facem analize serioase, dacă nu, haideți la plimbare.
  • Like 0
 • check icon
  Taxiul în București este, și după scumpire, cel mai ieftin din Europa, aproximativ la nivelul celui din Sofia.
  • Like 0
 • Vasile check icon
  La Cluj Napoca sunt 2,25 lei/km de ani de zile.
  • Like 2
  • @ Vasile
   check icon
   În orașele mai mici taxiul a fost totdeauna mai scump, deoarece distanțele sunt mai mici, deverul mai mic, profitul mai mic... E firesc.
   • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult