Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Taxa pe stâlp: o măsură absurdă. „Parcă cineva are un plan cu noi să nu ne dezvoltăm”

stalpi - Inquam Photos / George Călin

foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul își vede nestingherit de prostiile cu care ne-a obișnuit de ceva vreme.

Vineri, a mai făcut un pas înainte în aplicarea aberației fiscale numită „taxa pe construcții speciale”. Adică, mai pe șleau, taxa pe stâlp.

O taxă care nu există nicăieri în lume. O taxă care, după estimările noastre, va aduce câteva miliarde de lei la bugetul de stat (până în 5 miliarde lei în varianta optimistă). Miliardele aduse ar reprezenta undeva la 0,16% din PIB. Praf în ochi. Inutil pentru un deficit care se îndreaptă iar către 10% din PIB.

Eu nu înțeleg de ce trebuie să stresăm mediul de afaceri cu taxe din care statul nu adună mare lucru. Acest stres inutil, într-o perioadă în care economia nu o duce prea bine, nu poate rezolva problemele structurale ale bugetului de stat. Mai mult, lovește în sectoarele intensive în bunuri de capital (adică stâlpi), încetinind industrializarea, încetinind prelucrarea materiilor prime (gazul de la Marea Neagră, de exemplu), încetinind investițiile în sectorul energetic (plătim cele mai mari prețuri la energie din partea asta de Europă). Mută și mai mult atenția dinspre producție spre servicii.

Parcă cineva are un plan cu noi. Să nu ne dezvoltăm. Să batem pasul pe loc. Această măsură inutilă pentru bugetul de stat are mai degrabă efecte care ar trebui să intre sub incidența siguranței naționale. Lovește în partea cea mai valoroasă a economiei, slăbește reziliența noastră în fața unor crize și alungă investitorii locali sau străini.

Înțeleg că disperarea este mare și că soluțiile nu pot fi scoase pe masă până după alegerile din mai. Dar aceste aberații fiscale nu au cum să schimbe în bine nici finanțele țării, nici economia României. Acest populism păgubos ni se va întoarce în față. Mereu ni se întoarce. Trebuie schimbată abordarea asta contabilă a finanțelor publice. Așa nu se mai poate...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum domnule, guvernanții noștri pro-europeni nu fac bine ce fac? Cum adică ”Parcă cineva are un plan cu noi. Să nu ne dezvoltăm. Să batem pasul pe loc.” ???? Deci matale ești suveranist și pro-rus?!?!? Putinistule!!! Să te aștepți la ștergerea, la comanda CNA, a acestui articol trădător, apoi la percheziții acasă pe la 6 dimineața :-) :-)
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Eh, lăsaț!
    Tocmai ascultam la radio despre intenția "furnizorilor", a.k.a. simpli plimbători de energie în scripte, de a DUBLA prețul energiei electrice începând cu 1 iunie!
    Cam greu să plângi de milă unora care câștigă miliarde nefăcând nimic!
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult