Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Televizorul te vrea prost. România, analizată pe cuvinte. Astăzi: tehnocrat

TEHNOCRÁT, -Ă s. m. f. 1. adept al tehnocrației. 2. specialist într-un anumit domeniu. (< fr. technocrate)- sursa: dexonline.ro.

Ai nevoie de câteva televiziuni, ziare și publicații online și o garnitură de politicieni care să-ți spună că ziua e noapte și noaptea e zi. După 12 luni te vei trezi că mormăi ca ei, că tehnocratul e un hoț, incompetent, neștiutor, vânzător de țară și popor, aservit străinilor, tăietor de pensii, sau- cum am văzut în week-end titrat pe ecrane- lovitura pe care o pregătesc tehnocrații/ tehnocrații vor să rupă țara.

În doar un an, uriașa mașină de instituții media a reușit, oferindu-le scenă să evolueze politicienilor care au împărțit puterea prin rotație în ultimii 25 de ani iar astăzi au diverse probleme penale, să modifice semantic cuvântul tehnocrat. Asta deși este limpede ca lumina zilei că România nu a dus-o prost în ultimele 12 luni. Din ianuarie până în august investițiile străine au crescut cu 17,4% față de 2015, la 2,8 miliarde de euro

Economia merge în sus, au fost făcuți pași importanți în reducerea birocrației. Hârtiile pe care partidele le-au așezat decenii la rând teancuri la ghișee ca să le dea funcționarilor de muncă și contribuabililor motive să fie umiliți, Guvernul Cioloș le-a tăiat în câteva săptămâni. 

Evaluarea managerilor de spitale, verdictele de plagiat date pe bandă rulantă impostorilor academici și ridicarea titlurilor acolo unde a fost cazul, organizarea unui examen național pentru înlocuirea directorilor de școli unși politic cu oameni care să concureze pe post și să-l câștige pe bune, transparentizarea tuturor proiectelor din bani europeni prin urcarea lor pe site-uri- sunt toate măsuri care nu pot fi contestate decât de răuvoitori. 

Măsuri pe care niciunul din partidele aflate la guvernare după 1990 nu le-a luat. 

Cu un (guvern) tehnocrat nu se face primăvară. Imaginați-vă cât de importante ar fi fost schimbările în sănătate, educație, finanțe, administrație, birocrație, servicii sociale, justiție, economie, fonduri UE, dacă acest cabinet ar fi stat la Palatul Victoria 4 ani legați și ar fi avut susținere politică.

Am avut ocazia în ultimele săptămâni să vorbesc cu oameni din mai multe ministere. E o stare nocivă de așteptare. Unii numără cu calm zilele până la alegeri, când totul se va clarifica și vor reveni ai lor. Unii pitesc prin sertare dosare, proiecte și pachete legislative pe care le cer șefii. Fac un joc surd, ca să-l citez pe unul din funcționari, pe care partidul l-a adus la minister și l-a făcut om. 

Ca el, sute, dacă nu chiar mii în toate instituțiile. Indivizi așezați pe linie politică, angajați ai sistemului public de stat care devin puternici la locul de muncă prin rotație, precum guvernează și partidele care i-au plantat. O dată unii, o dată ceilalți.

Opoziția guvernului Cioloș nu a fost nici măcar clasa politică, PSD, PNL, UDMR, care și-au dat mâna pe sub masă și au modificat legi în Parlament și prin comisii, cum au făcut cu legea educației (mutilată de Ecaterina Andronescu) sau legea care aplică un curs istoric de conversie pentru creditele în franci elvețieni.

Opoziția surdă, dușmanul tăcut, răbdător, nevăzut, caracatița cu mii de tentacule care a pus marea frână în acest an guvernării tehnocrate este acea parte ultrapolitizată a administrației.

După alegerile din 11 decembrie 2016, marea provocare a oricărui partid care are bune intenții ar fi nu să aducă tehnocrații în prima linie a guvernării, la nivel de miniștri și secretari de stat. Ci să înlocuiască indivizii din straturile 3, 4 și mai jos cu specialiști în anumite domenii. Un viitor exercițiu de guvernare tehnocrată ar trebui să fie pus în practică de jos în sus și nu de sus în jos. Iar dacă viitorul premier și membri ai cabinetului rezultat din alegerile parlamentare vor avea și susținere politică, atunci se poate vorbi despre adevărata reformă, în care politici decise la nivel înalt sunt aplicate și implementate profesionist de angajații din instituții. 

Trebuie înlocuiți șmecherii puși cu mâna de politicieni în primele două-trei rânduri de management din toate ministerele și instituțiile subordonate cu profesioniști și specialiști.

Restructurarea administrației publice în toate domeniile de activitate care sunt finanțate de la buget este marea restanță a guvernului Cioloș, iar funcționarii știu și simt asta. De data aceasta i-au salvat de evaluare alegerile, pentru că nimeni din clasa politică nu a îndrăznit să vorbească despre reformă când ai aproximativ 1,2 milioane de angajați în toate sectoarele publice, potrivit estimărilor din 2015

Singurul care a adus vorba timid despre această nevoie a fost vicepremierul Vasile Dâncu, dar tema s-a estompat în discursul său.

Infrastructura- fie că vorbim despre autostrăzi, căi ferate, transport subteran sau spitale regionale- aceasta ar trebui să fie marea temă de dezbatere a campaniei electorale din 2016, iar cetățenii care votează ar trebui să fie conștienți că toate taxele tăiate azi din accese de populism- că sunt 2 sau 102- fiecare creștere de salariu și pensie specială îi lasă fără metri de autostradă și țin România pe loc, dependentă de ajutoare sociale. Se circulă cu 45 de kilometri pe oră cu trenul, se înjură cu orele în trafic, se aglomerează la metrou stațiile mari și se moare din cauza infecțiilor intraspitalicești. Există în România această categorie de oameni pe care tăierea sau scăderea temporară a unor taxe și impozite nici nu o încântă și nici nu o determină să iasă să voteze. Sunt oameni conștienți că timbrul de mediu tăiat se va vedea în vreo acciză, că abonamentul radio-tv se va regăsi în altă formă, în alte plăți către bugete. O analiză bună, pe puncte, despre impactul eliminării timbrului de mediu și dezastrul de pe străzi face și George Buhnici, aici.

E trist să constați că unele partide nu au evoluat nici ca retorică și nici ca atitudine față de momentul mândru că sunt român. Pomeni electorale, accesarea instinctelor naționaliste, găunoase, în defavoarea planurilor de guvernare adevărate, care să aibă concretețe și surse de finanțare pentru autostrăzi, școli și spitale.

Cât despre eliminarea celor 102 taxe și impozite, Liviu Dragnea a urmărit două scopuri, pe care probabil că le-a și atins. A arătat că poate fi mai liberal decât liberalii într-o țară în care în linia de start pentru măsuri populiste, doctrinele cad, stânga face exact ce ar trebui să facă dreapta și invers. Președintele celui mai puternic partid a mai arătat că în Parlament, PSD este extrem de puternic și poate trece orice, oricând, în regim fast-forward- un semnal adresat inclusiv unei părți consistente din angajații ministerelor și instituțiilor, care îi așteaptă să revină.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • sint de acord;am totusi o observatie,folosind un limbaj mai "comestibil" ar fi mai productiv ,pentru cà nivelul de culturà al electoratului PSD lasà de dorit,si ca tot romanul beteag,le e fricà de cea ce nu inteleg
    • Like 0
    • @ Liviu Florin Basanda
      electoratul PSD nu citeste republica...
      • Like 0
  • Da, vrem partide noi, care sa stie sa prioritizeze nevoile Romaniei. Nu mai vrem politicieni de tipul vulpilor care inainte de alegeri isi schimba naravul, se poarta ca puisorii noi nascut, ca apoi sa imbuibeze
    • Like 0
    • @ Mari Roth
      check icon
      Să „prioritizeze” și să „îmbuibeze”?
      • Like 0
  • Bogdan D check icon
    Citind acest articol si urmarindu-l pe Dacian Ciolos acum doua seri la TV ma incearca un regret enorm si un sentiment de fatalitate constientizand ca sansele de a-l mai avea prim-ministru pe el sau pe cineva asemenea lui incepand de anul viitor sunt minime. Este prima oara cand vad niste oameni in guvernul Romaniei care, desi cu siguranta mai fac si greseli, sunt sinceri, onesti si lipsiti de demagogie sau populism. Imi pare rau sa concluzionez ca avem un prim-ministru pe care noi ca popor nu il meritam. In fiecare zi vad in jurul meu atata mizerie morala incat cred ca politicienii de zi cu zi nu sunt decat o oglinda a societatii romanesti. Acest an a fost un accident fericit. De la anul revenim la normalitate...Pacat...
    • Like 0
  • Am avut un punt de vedere argumentat şi civilizat cu privire la postarea lui Adriescuus Lucian şi am fost cenzurat. Nu-mi vine să cred. CTP-ul suportă critici, nu şi Alex Livadaru... Repet: am avut un punct de vedere argumentat şi civilizat. S-a transformat Republica.ro într-o platformă de propagandă? Este inacceptabil! CTP -ul ştie ce faceţi? Domnule Livadaru...
    • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      reformuleaza ! o idee poate fi exprimata prin diferite cuvinte si expresii sinonime. cu toti avem dreptul la opinie ! recunosc ca "sar calul", dar asa inteleg eu sa "pun seaua". nu vreau sa am dreptate, vreau sa intelegeti ce inseamna libertatea si asumarea prin studiu. nu bunul simt conduce lumea ci logica. reformuleaza !
      • Like 1
    • @
      Nu vreau să reformulez, domnule Andriescuus. Pentru mine este suficient. Am înţeles tot ceea ce trebuia să înţeleg. Domnul Livadaru m-a convins de faptul că între UNII şi ALŢII nu este nicio diferenţă. Doar ifose... Nu ai argumente? Cenzurezi. Aşa procedau şi comuniştii... Nu s-a schimbat ceva, doar anul din calendar. Alţi comunişti, altă cenzură, acelaş popor prost. Domnului Livadaru îi plac aplaudacii, ca şi lui Ceauşescu. Mă rog, pentru delict de opinie, Ceauşescu te vâra şi la puşcărie. Ce norocos sunt?... Există o singură soluţie ca să aflaţi punctul meu de vedere: domnul Livadaru să repună postarea mea acolo unde a fost. Şi eu mai sar calul, dar nu atât de mult încât să fiu cenzurat. Mă gândesc să mă retrag de pe această platformă.
      • Like 1
    • @ Constantin
      check icon
      exista si neintelegeri si momente mai bune si mai ... si :) sa iertam si sa mergem mai departe. iertarea si imaginatia ne deosebeste de banuiala lui darwin, zambetul si emotia ne apropie de zei. faceti pasul catre retragere ... peste 3 ... 5 ani.
      • Like 0
    • @ Constantin
      check icon
      Nu sunteți singurul ...
      • Like 0
  • Bun și bine punctat. însă insuficient. Să fim serioși. Nu televiziunile ne vor proști acum, aici, în acest guvern sau ani. Televiziunile sunt modalități simple diversive după revoluție prin promovarea inculturii, imbecilității, agramatismului social. Vizualizați în spectru larg, grila de programe, nu numai a antenelor, ci și a proteveului, si a restului cu impact mai mic... realizată cu grijă pentru a intriga și scârbi omul, oricare le privește că este român! Și nu mă refer la conspirații obscure, să precizez pentru a nu ajunge cu gândul acolo, ci la tendința de înjosire și umilire națională... acu, vedeți cine le finanțează și o să descoperiți numai ceea ce voi veți dori!
    • Like 1
  • Cri check icon
    Articolul d-lui Livadaru este un amestec teribil de lucruri adevarate cu unele mai putin reale, dar scrise patimas si cu buna-credinta.
    Felul in care acest guvern a fost impus, fara negocieri parlamentare si in urma unei crize politice inexistente dar inventate cu abilitate pe Facebook, nu este de bun augur pentru o natiune aflata inca in copilaria democratiei.
    Tragedia cumplita de la "Colectiv" a evidentiat impotenta, coruptia si nesimtirea unor autoritati locale. Insa nu guvernul vegheaza ca un grup de tineri sa petreaca o seara in siguranta la un club, ci autoritatea locala. Dar tragedia de la "Colectiv" a fost din pacate folosita ca pretext pentru rafuieli politice; o dovada in acest sens este ca la un an de la nenorocirea intamplata, Justitia inca nu a stabilit si condamnat vinovatii, supravietuitorii si victimele sunt treptat abandonate de autoritati, un idiot a fugit cu niste bani destinati victimelor, etc. Singurul lucru realizat, cu mare rapiditate si foarte profesionist, a fost caderea unui guvern legitim ales in Parlament si inlocuirea lui cu actualii guvernanti; cu dreptatea facuta in Justitie si cu ajutorarea victimelor si supravietuitorilor merge insa mai greu...
    Tin neaparat sa subliniez ca nu sunt un votant sau un admirator al PSD ( sau al vreunui alt partid urmas al FSN ). Insa demiterea oricarui guvern, fie el si pesedist, trebuie sa fie apanajul Parlamentului si nu rezultatul unor rafuieli politice, fie ele patronate sau incuviintate de Presedinte si de cei care-l manevreaza ( sunt cu siguranta singurul alegator care crede ca dl. Johannis nu face nimic de capul domniei sale, lipsindu-i abilitatile politice, fie ele bune sau rele).
    Insa in ceea ce priveste administratia locala si centrala, sunt intru totul de acord cu Dl. Livadaru: cat timp administratia nu se va reforma, in baza unor legi clare, care sa-i oblige pe functionari sa fie eficienti si respectuosi cu cetatenii, dar sa fie si recompensati cu salarii decente. Pana atunci insa, ramanem la trista realitate ca chiar daca vreun ministru vrea sa aplice nu stiu ce masura buna, daca functionarii de sub el vor, initiativa ministrului se neantizeaza.
    In final, imi permit sa-i mai spun d-lui Livadaru un lucru pe care cu siguranta ca il cunoaste: pilonii unei natiuni democratice sunt Parlamentul si Presa; insa cu o conditie: parlamentarul, ca si ziaristul sau omul de televiziune sau de radio, trebuie sa judece si sa actioneze LIBER, fara constrangeri politice, economice sau ale organelor de forta ale Statului.
    Parlamentul sau Presa nu au creat nicaieri dictatura; insa un presedinte sau o grupare politica, in complicitate cu institutiile de forta ale statului, pot face acest lucru; iata de ce trebuie sa sprijinim, ca cetateni, Parlamentul si Presa, si sa fim foarte suspiciosi cu Presedintii, ( mai ales cu cei supervotati), si cu institutiile de forta ale Statului.








    • Like 0
    • @ Cri
      check icon
      1. "crize politice inexistente" ? si de la ce numar de perticipanti la o demonstratie incepe sa fie o "criza politica" ? cate sau cati dottttttori trebuie sa formeze un guvern ca sa existe o "criza politica" ? cati ministrii din guverne consecutive sub ac prim-ministru trebuie arestati pt o "criza politica" ? 2. Parlamentul ... nu au creat nicaieri dictatura ? "Lectiile secolului XX: Partidul Nazist a luat puterea prin dictatura parlamentara" http://www.contributors.ro/global-europa/lectiile-secolului-xx-partidul-nazist-a-luat-puterea-prin-dictatura-parlamentara/ asa la o prima cautare :) deci dumneavostra cand intrati in "criza politica" a cititului inainte sa incepeti sa postati cuneiforme cu limba de lemn ?
      • Like 1
    • @
      Cri check icon
      Imi pare rau, dar nu pot polemiza decat cu oameni care sunt calmi, echilibrati si politicosi.....
      • Like 0
    • @ Cri
      Mircea S check icon
      Corect, autoritatea locala teoretic vegheaza. Dar acea autoritate locala practic nu exista. Ea functioneaza dupa o lege data stramb de parlament, are un buget dat de guvern. Ea nu e independenta. In Romania autoritatea locala nu poate deschude gura ca I se iau banii. Dupa o descentralizare serioasa si o autonomie fiscala reala poate ar fi cum spuneti. Dar cine nu permite asta? Fix mult iubitul parlament. Din pacate in Romania 20 la suta din populatie da aprox 80 la suta din pib. Si e normal sa aiba reactii gen Colectiv atunci cand nu e ascultata.
      • Like 0
    • @ Cri
      Mircea S check icon
      Cat despre constrangei la adresa parlamuntului, in Romania, ele nu exista. Constrangeri politice ,cu exceptia Constitutiei nu au, economice nu vad care ar fi, iar constrangeri sau amenintari de la Politie, Armata sau Sri nu stiu sa existe. Daca va refereati la Dna, acela nu este structura de forta si functioneaza dupa o lege data de parlament. Problema cea mare nu e Institutia Parlamentara ci acei care o compun si banuiesc ca dvs stiti bine asta.
      • Like 0
    • @ Mircea S
      Cri check icon
      In principiu nu tin sa polemizez cu nimeni, dar pentru ca pari un om educat si civilizat, in semn de respect pentru tine, voi incerca sa contra-argumentez la cele scrise de tine.
      Chiar si legile actuale, proaste si interpretabile, ii obligau pe primarul de sector si pe autoritatile locale de resort sa controleze conditiile pe care le ofera publicului Clubul "Colectiv". Acest lucru nu s-a facut: se vorbeste in lumea judiciara ca a fost vorba de mita si de incompetenta. La un an de la tragedie, inca nu s-au stabilit vinovatii, de vreun proces nici vorba inca, iar victimele si familiile lor sunt abandonate treptat de toate institutiile statului. De mentionat insa ca guvernul de atunci a cazut in 24 de ore !
      Iar DNA este una dintre cele mai "de forta" institutii ale Statului. Cum altfel ar putea fi o institutie a statului daca poate umfla suspectii direct din strada sau din casa, in crucea noptii sau a diminetii, cu mascati inarmati pana-n dinti desi nu sunt suspecti de crima sau de trafic de droguri, si sa-i bage la arest preventiv chiar daca e vorba de fapte vechi de ani de zile si care nu prezinta pericol public ? Iar baza acestor arestari o constituie denuntul ? Ca probele se aduna abia dupa ce suspectul e bagat la racoare si nu inainte cum ar fi normal ? Daca ai trait ca adult in regimul comunist, atunci cu siguranta ca stii ca asa faceau procurorii comunisti cu "dusmanii poporului " ( secventele: "dat buzna in casa si ridicare cu mascati la 5 dimineata sau 2 noaptea, sau ridicare din strada, apoi arest preventiv, apoi mai vedem noi cine esti matale de fapt si toarna ca altfel stai aici cat vrem noi"-toate acestea erau metodele procuraturii comuniste si ale militiei ).
      Din cate vad eu, desi arestul preventiv are anumite reguli, ele nu se aplica pentru politicienii care sunt adversarii celor care detin puterea in Stat la un moment dat. Cazuri precum Udrea sau Bica sunt in opinia mea demne de 20 de ani de puscarie daca se va dovedi tot raul facut de acesti oameni, dar retinerea lor in arest cu lunile, pentru fapte petrecute cu ani in urma, fara pericol public si ca urmare a unor denunturi, toate aste sunt pentru mine abuzuri clare comise de DNA. Iar dupa luni si luni de arest preventiv, aceste doua femei au fost eliberate, in vara zburdau liber in vacante, iar de vreun proces, nici vorba.
      Nu uita si de dosarul Microsoft, unde s-au pronuntat condamnari blande, cativa anisori si confiscari simbolice ( in raport cu luxul financiar afisat de cei condamnati). Iar capii acestor furaciuni sunt liberi si cu banii la ei doar pentru ca au si-au turnat acolitii. Si nu uita ca lotul de condamnati din acest dosar va fi liber in 1-2 ani pentru "buna purtare" si vor continua sa traiasca imparateste cu banii adunati din furaciuni. In aceeasi perioada, o nenorocita de somera care a furat de la Mall un salam si o juma' de kil de carne tocata pentru cei 4 copii, a fost condamnata la 4 ani cu executare.
      Iata de ce eu unul nu am nicio incredere in institutiile de forta ale statului, cu DNA la loc de frunte.
      Iata de ce eu sunt singurul alegator care este de acord cu ataitudinea critica a d-lui Tariceanu fata de institutiile de forta ale statului.
      • Like 0
    • @ Cri
      vad aici texte pe care acum 9 luni nimeni nu ar fi indraznit sa le posteze; deduc ca prescriptia e de un an la incendiere!
      asi adauga ca si caderea unui guvern prin vointa lui- adica nu prin impuscare, este democratica - chiar si daca initial a fost binecuvantat de parlament;
      unde ar fi nedemocratia, negocierile si investirea lui ciolos au fost total legale sau "curat constitutionale"
      or sa vina altii, si vor avea realizari mult mai marete, mai ales ...daca se vor rapota le "nimicul" realizat de guv ciolos.
      • Like 0
  • Unii nu știu, alții nu înțeleg, ceilalți nu vor, dar cei mai mulți sunt prea obișnuiți cu ce a fost.
    • Like 0
  • check icon
    Ar fi câte ceva de comentat. 1) Guvernul Cioloş, într-adevăr, a făcut treabă şi părerea mea este că lucrul acesta s-a întâmplat pentru că nimeni de la guvernare n-avea ce pierde. Nefiind afiliaţi politic, au putut lua măsurile necesare chiar dacă au fost, printre ele, şi unele destul de impopulare. Ceea ce a fost bine. 2) Dacă Guvernul Tehnocrat ar asculta cântecele de sirenă şi ar căuta ca, într-un fel sau altul, să rămână la putere în continuare eu, unul (nu ştiu dacă şi alţii), m-aş simţi trădat ca la FSN. Pentru cei mai tineri: Frontul Salvării Naţionale a "promis" că va rămâne la putere până la primele alegeri libere (20 mai 1990) urmând să predea puterea celor care vor câşiga alegerile. Dar ce să vezi? FSN-ul s-a înscris în cursa electorală şi a câştigat-o cu o majoritate covârşitoare de voturi (20 mai 1990 a rămas în memoria populaţiei ca Duminica Orbului). 3) Partea proastă este că fără tehnocraţi, tot ceea ce s-a făcut bun într-un an (şi zău că s-a făcut!), vor "rezolva" particinicii într-o lună sau două. Scârboasă situaţie, blestemat neam! Iar televizorul... aproape în exculsivitate filme sau muzică. Demult nu mai cred ce zic politicienii şi "moderatorii". Prefer internetul şi radioul. Radioul naţional.
    • Like 3
  • check icon
    in europa de vest : 1. din totalul salariatilor, 3% reprezinta cei ai statului, in romania 12%. nici nu luam in discutie cheltielile curente, facturi si intretinere care apropie romania de franta ! 2. investitiile statului constau in legislatie si garantare, in romania statul concureaza cu privatii direct pe piata. cnadr-ul construieste astazi autostrazi, posibil maine va ridica blocuri, mi-ul o sa vanda branza si varza in piata, iar sri, sie si dipi vor concura dealerii de automobile ! sau deja se intampla ? 3. legislatiile intre tari se armonizeaza in vederea colaborarii economice a firmelor private, in romania legislatia este contrara tarilor inconjuratoare, asa se ajunge la automobile inregistrate in bulgaria, locuinte cumoparate in ungaria, tigari aduse din ukraina ! de la romanii antici si pana la americanii de astazi democratia politica este de a lasa a(r)borigenul sa aleaga intre zaibar si chardonnay, ron si euro, furt si munca, ... dictatura ii spune a(r)borigenul ce, cand si cum sa consume ceva, astfel guma de mestecat devine mai nociva ca tutunul, concurenta este interzisa in numele tatucului care astazi este primul zidar, maine primul carturar, poimaine primul legiuitor si raspoimaine primul ... impuscat :)
    • Like 1
    • @
      guvernul Nastase e de neuitat: a marit nr de functionari si angajati la stat la 1.4 mil.
      • Like 1
  • golan check icon
    Nu-mi dau seama daca multa lume realizeaza aceste lucruri. Guvernul Ciolos si-a asumat inceperea reformei administratiei publice, a specificat si cum, prin crearea de criterii pentru fiecare post, prin evaluarea efortului implicat si stabilirea unui plan de actiune. Spre deosebire de educatie, capitol pe care l-au abandonat, cu mici exceptii, au facut exact asta. Stiu ca nu este spectaculos, dar ca epurarea sa nu duca la o lupta politica, un soi de canibalism in administratia publica, este nevoie sa stabilesti criterii clare, obiective si care pot fi indeplinite de catre cei care si muncesc in sistemul public si pe care un tribunal le poate recunoaste si folosi in cazurile in care s-ar face nedreptati (oameni corecti, indepartati de pe post de diverse interese politice). Partea asta este ceea ce s-a facut in acest an. Implementarea criteriilor respective consta in evaluarea personalului administrativ. Chestiunea asta nu poate fi facuta in ani electorali. Asta-i realitatea cu care avem de-a face. In urma a mai multor runde de evaluari, de abia atunci se va putea face "curatenie", iar acele persoane care erau platite fara sa munceasca, care tineau treaba pe loc, nu vor putea sa ne mai actioneze in instante si sa castige impotriva statului roman. Nu este o chestiune cu care sa ne putem juca si trebui sa fim constienti ca va dura ani de zile, in care sa ne asteptam atat la probleme obiective cat si la reactii pestilente prin presa.
    • Like 0
    • @ golan
      check icon
      dureaza generatii ! insasi scara de valori a unei generatii viitoare trebuie modificata. exista generatii care pot fi influentate in perioada de formare de evenimente aleatoare si astfel acea generati este pierduta, sau, din contra, apare o generatie care face un salt evolutiv semnificativ. personal la dimensiunea sperantei de viata nu cred ca merita asteptat "revirimentul", prefer o zona in care lucrurile sunt puse la pct. ce alegeti intre : 1. a trai intr-o coliba si a va construi propria masina de spalat sau 2. a locui decent intr-o casa echipata la nivelul necesitatilor tale ... sper ca dacii liberi care traiesc in pesteri si se sterg cu frunza de brusture sa nu aibe acces la internet ca sa posteze un raspuns ... dac :)
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult