Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Teodorovici de la Finanțe vrea reducerea numărului de ore la unele materii. „Să nu mai încărcăm elevii atât de mult”

Eugen Teodorovici - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vorbește despre posibilitatea reducerii numărului de ore la școală la unele materii. Teodorovici spune că acest lucru este dorit de „părinți, elevi și, probabil, Ministerul Educației”.

„Putem agrea să reducem (numărul de ore n.r.), ceea ce și părinții și elevii și cred că și Ministerul Educației își doresc, ca numărul de ore pe anumite materii care nu se justifică... Să nu mai încărcăm elevii atât de mult. Cumva se dorește acest lucru cu adevărat?”, a spus Teodorovici, în cadrul unei întâlniri publice, scrie Hotnews.ro.

Un reprezentant al sindicatelor din educație susține că multe dintre materii au fost introduse prin inițiative parlamentare, fiind considerate mai importante decât chimia, fizica sau biologia.

„Anumite inițiative pe linia Parlamentului, așa a fost continuu: să mai adăugăm niște discipline care sunt din ce în ce mai importante, că sunt mai importante decât fizica, decât chimia, mai importante decât biologia și eventual să lăsăm doar ce este interesant pentru unii și, poate, ușor. Vă puneți probleme că nu mai aveți cercetare? V-ați gândit cumva, pe la facultățile de fizică, efectiv bate vântul pe acolo? Că nu mai calcă nimeni? La lucrul ăsta v-ați gândit? Că veniți cu chestiile astea ușoare. Dar spuneți-mi și mie ce este ușor în viață? Vrei performanță, dar dacă se poate, să stai frumos acasă. Aceste lucruri nu sunt argumente”, a spus sindicalistul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ioan Zah Ioan Zah check icon
  Ar fi bine o analiza a structurii si necesitatii materiilor care se predau in invatamant, dar cine s-o propuna?Analiza ar trebui discutata cu toti factorii care participa la invatamant:profesori(si din mediul urban si din mediul rural), parinti, elevi),profesori universitari,directori de scoli si facultati. Ce treaba are ministrul finantelor cu aceasta problema, decat ca doreste sa mai diminueze din banii cheltuiti de stat si nu stie cum?De ce nu propune de exemplu sa se introduca obligatoriu o materie privind educatia si comportamentul in societate, sub toate aspectele? Sau de exemplu sa se mareasca numarul orelor de geografie, materie de care ai nevoie toata viata? De ce nu se propune scoaterea orelor de religie, care oricum nu foloseste la nimic sau reducerea din orele de romana unde se bate mult apa in piua?
  • Like 2
 • Daca mai vrea și "subtierea" materiei, bravo lui, e mai deștept decât toți ce de la învățământ la un loc. Adica: să ia materia de matematica predata pana in clasa a 8-a și să o distribuie pană intr-a 12-a. E ireal ca un inginer să nu-și mai poată ajuta copilul la matematică in clasa a 5-a, sau ca un copil de clasa 1-a sa trebuiască să răspundă în scris la 12 întrebări despre un text, și să mai aibă și alte teme de făcut pe următoarea zi. Nu mă mir că suntem o țară de nevrotici. Si mai e ceva: uite așa nu mai avam nevoie de profesorii pe care și așa nu-i găsim...
  • Like 1
  • @ Ioana Andrea Diaconu
   Materia de la matematica si asa e usoara. Standardele au tot scazut in ultimii ani. Cat sa le mai scadem?
   • Like 2
 • Asta e din categoria "PSD-ul te vrea prost".
  • Like 3


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult